Сценарій вистави для дітей середнього шкільного віку «НОВОРІЧНІ ПРИГОДИ БАБИ ЯГИ І ДРУЗІВ»

Про матеріал
Сценарій буде корисний для розвитку акторських здібностей дітей, для зацікавлення до гри на аматорській сцені; для розвитку творчих здібностей дітей: вмяння гарно декламувати вірші, співати пісні, танцювати, прививати любов до мистецтва.
Перегляд файлу

 

Опорний заклад освіти «Хомутецька гімназія»

Миргородської міської ради Полтавської області

 

 

Сценарій  вистави для дітей середнього шкільного віку

 «НОВОРІЧНІ ПРИГОДИ БАБИ ЯГИ І ДРУЗІВ»

Результат пошуку зображень за запитом "новорічні малюнки скачати"

 

Підготувала:     Учитель музичного мистецтва,

                               педагог - організатор                           

                                 Радченко С.І.

 

 

 

 

2020 - 2021 н. р.

 

Мета: розвивати акторські здібності дітей, зацікавлювати до гри на аматорській сцені; довести, що у казках всю нечисту силу перемагає добро; прививати почуття відповідальності і колективізму; вчити гарно декламувати вірші, співати пісні, танцювати, прививати  любов до мистецтва.

Обладнання і технічне забезпечення: костюми головних героїв, хатинка для Баби Яги і героїв, сцена, оформлена за сценарієм; акустична і підсилювальна системи, комп’ютер, музичний інструмент «Ямаха».  

Новорічна заставка

Пісня «ЛАПЛАНДІЯ» (виконує ансамбль учнів 5 класу)
Виходить  Баба Яга і танцює під музику. Всі її учні та помічники  (маленькі Бабки - Йожки), також танцюють. Потім скупчуються і падають в одну купу. Баба Яга намагається втрутитися, казкові герої біжать від неї…

Баба Яга: Все, все, все! (Плескає в долоні). Припиніть це неподобство! Вийди наперед, нікчемо!. Ставлю тобі… нуль і наказую: на чортячу дискотеку сьогодні не підеш! 
Учениця 1: Бабусенько Ягусенько, я дуже хочу на дискотеку! Там же уся «Нечиста сила» збереться: чортинятка, лішачки, відьмочки! Буде так весело!

Баба Яга: Ну добре. Сьогодні я запросила гостей на відкритий урок до нашої казкової школи. Якщо урок пройде відмінно, то підете на дискотеку, а якщо ні…
Всі: Ми будемо дуже старатися…

Баба Яга: Ну от й добре! Ой, я тут з вами забалакалася, а діти вже прийшли. (до дітей ).Пробачте мені, що я одразу вас не помітила. Але ж я зовсім старенька, забудькувата стала та й бачу не дуже добре (Видає з себе стареньку). Пробачили? Ось і добре. Ну що ж, тоді давайте вітатися. Привіт, хлопчики та дівчатка! (Діти відповідають).

(До своїх героїв) І ви поздоровкайтеся з дітьми!

Учні біжать до дітей в зал, кожному подають руку, кричать: Привіт! Добрий день!

Баба Яга: Що ви робите?
Учні: Здоровкаємося!

Баба Яга: Так ви будете до вечора здоровкатися!
Учні: Так у нас тільки по дві руки…

Баба Яга: А ну швидко всі сюди! І вітайте одразу всіх!
Учні: А…Привіт, діти!!! (Діти відповідають)

Баба Яга: А тепер давайте знайомитися. Мене звуть – Баба Яга, без мене не відбувається ні одне свято, ні одна казочка, адже Баба Яга – найголовніша героїня багатьох казок і найулюбленіша гостя на дитячих святах! Одній мені не впоратися, ось помічниць собі і готую. А як звуть вас? Кажіть свої імена разом. Я почую… Ну ось. Чую, тут є і Миколка, і Маринка, і Михайло, і Даринка.  Є і Петрик і Світланка, є Максимка і Оксанка!... Ой, які ви всі чудові, всі тепер мені знайомі. Тепер я вам представлю своїх учнів. Це – маленькі  Бабка-Йожка, Лішачок, Летюча мишка, Кікіморка. Ой, Проказниця! Це моя улюблениця, відмінниця!

Кує Зозуля

Баба Яга: Ой, як я з вами затрималася. До Нового року залишилось тільки дві  години, а я ще не готова, не одягнута, без макіяжу. (Метушиться по сцені, в зал – таємничо) Я сьогодні до свого давнього друга Кощея у гості йду. Мені треба дуже гарно виглядати. Учні мої – за мною!

 Баба Яга і її  учні вибігають зі сцени

На сценіз’являється Кощій і Павуки.

Кощій: Яка нудьга, як мені це все набридло! Печера, павуки, чорти – все одне і теж. А десь весело, всі граються, сміються, готуються до свята Нового року. Подарунки отримують… А до мене, як завжди прийде тільки Баба Яга. Ця стара зовсім з глузду з’їхала… А ще чомусь вирішила, що вона – моя наречена. От дурепа. Для чого мені – молодому та гарному – ця нудна бабця?! Та ще взяла моду мене повчати: Ти, Кощій, недобрий, треба бути лагіднішим, тоді з тобою всі будуть дружити…  

А я розумію так: якщо я поганий герой, то і повинен бути злим, страшним і всім капості робити. А не сюсюкати, як які – небуть Буратинки та Мальвінки. Правду я кажу?

Павуки та чорти відповідають “Так, так, Кощій!”

Кощій: Хто у казках найстрашніший? А найпідступніший? (Хоче виглядати страшним)
Всі : Ти, ти, Кощій. (А самі тихенько гигикають)

Кощій (до дітей): А ви мене злякалися? Ні? (Діти  кричать «Ні!».) То я вам покажу!

Кощій: Щоб не забули, який я гидкий та страшний, треба терміново зробити якусь величезну капость. (Ходить туди - сюди, чорти і павуки  бігають за ним. Коли він зупиняється, налітають на нього) 

Кощій: Придумав! Я зіпсую всім Новий рік, украду Снігурку і оженюся на ній!!! Оце план так план. Переходимо до виконання. Збирає навколо себе своїх помічників, шепочуть.

Пісня і танець Кощея «Діло кощея безсмертне»

Кощей: Спочатку відправимо поштою нашого листа. (Відправляє одного з слуг з конвертом) А тепер, вперед! Нас чекають великі погані справи!!!

Улітає. За ним вибігають його слуги

На авансцену виходить Баба Яга (у гарному вбранні). За нею – учні.

Баба Яга (Дивиться у люстерко): Щож, начебто краще. Тепер я непогано виглядаю.Так?
Учні: Так! Так!

Баба Яга: А чи знаєте, ви, мої учні  дорогенькі, як мені вдається вже триста рокідосить добре себе почувати, та і виглядати  років на сто молодше? 
Учні: Ні! Розкажи, Баба-Яга!

Баба Яга: Тому, що я кожного дня роблю спеціальну, баби-йогину зарядку. Хто хоче виглядати на сто років молодше, підніміть руки. Робимо зарядку!

(Зарядка від Баби Яги під сучасну музику)

Кує зозуля

Баба Яга: Все! Молодці. Вже кожен з вас помолодшав років на 30. А я побігла до Салону Краси, там мені Кікімора зробить модну зачіску. Кощію шкапобачить мене і очей не зможевідвести. За мною, моїкрихітки.

Всі вибігають

Домівка Діда Мороза. На сцені – помічники Снігуроньки – клоуни – Женька та Ромка. 

Вони граються, танцюють під пісню

Кує зозуля

Новорічна заставка, виходить Снігуронька

Снігуронька: Все, все, все! Пустуни! Припиніть розваги1 Треба працювати! Незабаром Дідусь Мороз прийде, а ми ще подарунки дітям не приготували. Ромка, читай дитячі листи, а ти, Женька, допомагай мені готувати іграшки.

Женька витягує на сцену важкий мішок з листами, читає

Женька: “Шановний Дід Мороз. Подаруймені будь ласка талісман нового 2018 року – Собачки, можна білого. Максимка з 3-А класу!......” 
Снігуронька: А і справді, за східним календарем, наступний рік – рік Собачки. Я вважаю, Максимка зрадіє такому чудовому подарунку. Читай далі.

Ромка : “Шановні Дід Мороз і Снігуронька! Я дуже люблю свято Нового року і завжди з нетерпінням його чекаю. Подаруйте мені, будь ласка, яку-небудь іграшку, яка б нагадувала мені про вас і в літку. Марійка. 7 років.”
Снігуронька (перебирає іграшки): Що ж тобі, Марійко, подарувати. Може якусь чудову ялинкову прикрасу? А може Сніговика? Придумала. Я подарую Марійці Снігуроньку..

Клоуни: Себе? Як це?
Снігуронька: Та ні, не себе, а чудову куклу – МаленькуСнігуроньку.

Женька: Дивись Снігуронька, який чудернацький лист. Навіть трохи химерний (Дістає лист Кощея)
Ромка: О! Та він особисто до тебе, Снігуронько.

Снігурочка: Дайте мені. (читає) “Снігурка! Глупе дівчисько! Я хочу тебе вкрасти. Твій Кощей”
Снігурка: Це якийсь дурний жарт.

Кощій (спочатку тільки чутно, потім з’являється): Ха-ха-ха. Головний жартівник Кощій до ваших послуг!

Ганяється та зв’язує Снігуроньку. (З криками «Хапай її, в’яжиїї!» Павуки і Чорти відганяють Клоунів, які дуже налякані. Клоуни намагаються захистити Снігуроньку, та Кощій зупиняє їх чаклунством. Снігуроньку виводять.

Клоуни (вилізаючи з хованок):

 

Клоун 1: Гей, боягуз виходь!
Клоун 2: Сам ти боягуз.

Клоун 1:Це ти злякався.
Клоун 2: Ні, це ти заховався.

Сваряться, бійка, падають

Клоун 1: Досить сваритися.
Клоун 2: Так, ми з тобою обоє винні, обоє злякалися…

Клоун 1: Зараз повернеться Дідусь Мороз, що ми йому скажемо.
Клоун 2: Він нас перетворить на крижанібурульки.

Клоун 1: І буде правий…
Клоун 2: Досить плакати. Ми Снігурку загубили, ми її і врятуємо.

Клоун 1: Як це?
Клоун 2: Ми підемо до лісу казок, переможемо Кощія і врятуємо Снігуроньку.

Клоун 1: А ми зуміємо?
Клоун 2: Так! Ми зобов’язані це зробити!

В бойовому дусі під музику маршу виходять

Казковий ліс. Казкові герої (Фея, сніжинки, сніжинки, ельфи, звірята, інші… танцюють «Вальс сніжинок», прикрашаютьялинку)

Виходять гноми та клоуни)

Сніжинка: До нас гості. Вони заблукали в лісі і розповіли нам страшнуісторію. 
Клоуни: Кощей напав на нас і украв Снігуроньку. Щоробити?
Фея: Нуніякцейкапостник не зупиниться. Ми допоможемо вам. Я вас зроблюсильними і сміливими. (Чарівною палочкою торкається до Клоунів, 

Чарівні звуки, Клоунирозпрямляютьплечі

Сніжинка: А я зараз дістану для вас чарівніпалиці. Вони зберігаються у нас в гущині дерев, щоб не потрапили до поганих рук. (дістаєпалиці і віддаєїх клоунам)
Клоуни: Але Кощей безсмертний. Йогонеможливоперемогти.
Фея: Все можливо. Сніжинки вам розкажуть як. Вони колись були у Кощеєвомуполоні і знаютьйоготаємницю. 

Сніжинка: Іззадоволенням вам допоможемо. У гущинінашогоказковоголісу і вдень і вночі Баба-Яга охороняєчарівнускриньку. В ційскринці – смерть Кощея.Ідіть до Баби-Яги. Розкажітьїй про Кощеєвузраду, Адже вона вважає себе йогонареченою. Ось доріжка до кощеєвоїпечери.
Клоуни: Спасибі!

Сніжинки: (разом) Бажаємо вам перемоги!

Всівиходятьзісцени (Ідуть через зал.)

Казковийліс (Кощеєво царство) Виїжджає на велосипеді Баба Яга, в руках Скринька.

Музична заставка

Баба Яга: Тут застава твоєї вірності, Кощеюшка. Скільки років вже стережу силу твою і життя твоє, Чахлик мій Невмирущий. Щось не бачу, щоти мене радо зустрічаєшь? Стілсвятковий для мене не накрив? Чи нерозлюбивти мене, сокілмійкістлявенький? (Принюхується). Щось чужим духом потягнуло! Хто тут, а ну виходь!

ВиходятьКлоуни

Баба Яга: А вихтотакі?
Клоуни: Знайшла, чогосумувати, Бабуля. Не коштує Кощей твоєїлюбові. Вінсьогодні украв Снігуроньку і хоче на нійодружитися. А ти по ньомусохнеш! 

Баба Яга: Одружитися? Щоозначаєодружитися? На кому? На Снігурочці? Не буватицьому! Яга я, чи не Яга? Якщо Кощей зрадивмені, то і мояпомста не затримається. Знаєте, що в ційскринці? Тут сила Кощея та його смерть. Я з вами. Ми йогопереможемо!!! Чую, віндесьпоблизу! Треба покищосховатися.

Баба-Яга та Клоуниховаються

Гуркіт, вибігають Кощей та слуги, виводятьзв’язануСнігуроньку.Танцюютьпідпісню «Новорічна»

Кощей: Павуки, за роботу. Прив’яжітьцеглупедівчисько, та міцніше. А я трошкивідпочину.
Баба Яга: Відпочинеш? Старийкапостник? А ну хлопці, покажітьйомувідпочинок.

ВибігаютьКлоуни з Чарівними дубинками, лупцюють Кощея. Бійка, звалка.

Звучитьмузика «Самобранка» Кощей переможений. Клоунирозв’язуютьСнігурку

Баба Яга виймаєзіскринісяячуголку – смерть Кощея, піднімаєїї над головою, хочезламати.

Кощей: Ягуся, дорогенька, не треба, благаю тебе!
Баба Яга: Ні, Кощей, більше я тобі не вірю. Тизавждивсіхобманюєш!

Кощей: Я Снігуркувідпущу, у Діда Мороза пробачення попрошу, до тебе у школу навчатисяпіду!!! Тільки не вбивай!
Баба Яга: Снігуронька! Він тебе образив, тобі і вирішувати, що з ним робити!
Снігурочка: Звісно, Кощей, тивеликукапостьзробив. Але бачу і злякавсядуже. 

Кощей: Так, Снігуронька, злякався, пробачмені.
Снігуронька: Сьогодні свято і я гадаю, що Кощея нам треба пробачити. Діти, визі мною згодні? Пробачимо Кощея?
Баба Яга: Добре. А я тебе зараховуюсьогодні у перший класказковоїшколи. І дивись мені!Скринькау мене!

Кощей (Встає): Добре-добре, бабусенька-Ягусенька, я буду у тебе найкращимучнем…

Кує зозуля

Снігуронька: Треба поспішати, Новийрік на порозі, зараз Дідусь Мороз з ялинкою до дому прийде, а мене немає, подарунки дітям я не встигла приготувати, галявину нашу не прикрасила. Щоробити?
Клоуни: Не сумуй, Снігуронька, ми тобі допоможемо і разом все встигнемо. 

Вбігає Ромка: Дід Мороз іде.

Всістаютьструнко, аплодуютьДіду Морозу

Звучитьмузика

Дід Мороз: 
Всім привіт, дорослі й діти,
В цей святковий добрий час
Всім привіт, дорослі й діти, 
Час чудовий, час привітний

На добрий шлях і в добрий час.
Довелось мені летіти, 
Щоб потрапити до вас.

З Новим Роком вас вітаю –
І великих і малих.
Хай летить над нашим краєм
Щира пісня, дружнійсміх.

Бачу, як вас тут багато,
Хто великий, хтомалий
Розпочнемо наше свято
Зустрічаймо Рік Новий.

З’являється Хлопчик-Новийрік

Новийрік: 
Я тут, я РікНовий.
Я щемалий, але зростати буду.
Я щастярадіснихнадій 
Принісвсімдобрим людям.

Так греми, веселе свято,
Вийся масок дружнийрій
Йду слідом за старшим братом,
Я рік маленький, Рік Новий!!!

Снігурка: 
Дорогімої, малята!
Всіх вітаю я зі святом.
З роком Новим, щастям новим
Всім бажаю буть здоровим!

Не сумуйте, не хворійте,
Розумнішайте й міцнійте!

З Новим роком! 

 

Всі співають новорічну пісню «БІЛА КАЗКА»
Новорічна дискотека

 

docx
Пов’язані теми
Музичне мистецтво, Сценарії
Додано
8 червня 2021
Переглядів
1854
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку