Сценарій виступу про Чехію для учнів 5-6 класу

Про матеріал
Сценарій позакласного заходу про Чехію для учнів 5-6 класів Можна використати для виступу, де необхідно досить швидко представляти країни Європи
Перегляд файлу

Чехія

--- Ведучі виходять на сцену.

Ведучий 1: Добри ден!

Ведучий 2: Агой!

Ведучий 1: Саме так вітаються один з одним у Чехії. Хоча, чеська мова — одна з найбільш важких європейських мов. У ній існують слова, що складаються цілком з приголосних літер. Ви тільки послухайте як цікаво звучить чеською мовою «Заповіт» Тараса Григоровича Шевченка.

---- Заповіт Т.Г. Шевченка чеською (уривок)

Аж земржу погрибі мі - Із семі гробу

Ме зі широко в степі - На Украйні драга

Є ле ні широке поле - А Днєпр жа утєші

Біло то відіт, біло то слішіт - Як рвовчи, рвовчи

Як нес з Украйни в модрі моржі – преповідам крев

Од дейду  а єлень а гори - Нехамшехно а беліне к сам Богу

Модлітеся а пшек тім Бога незна - Погрибіт а встат. Взломте окови

А за зло в крві – посипте вули

А я в великій родінє. В свободнєм, новєм

Незапамятне зменіт ласкаве тіхе слово

 

Ведучий 2: В Чехії народилось багато відомих людей таких як: лікар та вчений Ян Янський, який не лише вперше описав групи крові, а й виклав умови, за яких переливання не призведе до летального результату. Релігійний реформатор Ян Гус, прихильник університетської освіти Ян Амос Коменський, композитори Бедржіх Сметана і Антонін Дворжак. Співак Ка́рел Ґотт –володар незліченої кількості різноманітних нагород, відзнак та премій, письменники Франц Кафка та Ярослав Гашек, найвідоміший твір якого – «Пригоди бравого солдата Швейка»  перекладено на 58  мов світу.

Максим: А чи знаєте ви, що офіційна назва країни - Чеська Республіка. 1 січня 1993 року  Чехія стала незалежною державою. ЇЇ площа становить 78 866 квадратних кілометрів. Населення країни перевищує десять з половиною млн. чоловік. Ця держава входить у число найбільш густонаселених країн Європи. Чеська Республіка є членом НАТО та входить до складу Європейського Союзу.

---- Показ пропора Чехії на сцені

Ведучий 1: Прапор Чехії є невід’ємним державним символом Чеської Республіки і має свою історію. Прапор було затверджено 30 березня 1920 року. Він представляє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох горизонтальних смуг: верхньої – білого кольору та нижньої – червоного кольору, з додаванням у краю синього рівнобедреного трикутника, який символізує абсолютну рівність і загальні інтереси націй, які живуть в Чехії. Синій колір на прапорі – це колір безхмарного неба. Червоний – це колір пролитої крові у боротьбі за незалежність. А білий колір – означає мир та чистоту. 

----- Танок полька

Ведучий 2: Столиця Чехії - Прага. ЇЇ краєвиди вражають та надихають. Празький град вважається самим великим замковим комплексом у світі. Зараз він виконує функції резиденції президента країни, а колись в ньому засідали королі Богемії та відбувались бали. Саме у ті далекі часи чехи придумали відомий у всьому світі танок польку.

 ----- Показ чеських страв

Ведучий 1: Також відомо, що Празькі куранти на Староміській площі — самий старовинний діючий  годинник у світі. А ще, у Празі придумали рецепт шоколадного празького торта. Він складається з трьох бісквітних коржів з двома шарами крему. Та й взагалі, чешська кухня досить смачна. Свічкова на сметані варто скуштувати  кожному поціновувачу м'яса. Це неймовірно ніжна яловича вирізка, приготована в особливому соусі з овочів, гірчиці, спецій і вершків. Страву заведено подавати з м'якими картопляними кнедликами.

Ведучий 2: Популярний фастфуд в Празі брамбораки – хрусткі деруни дуже великого розміру, смажені у фритюрі. Гуляш та тушкована капуста. І звичайно трдельники – чеські смачні виті булочки з різними начинками.
 

Ведучий 1: Якщо у Чехів стільки смаколиків, то вони напевно мають і купу різних традицій?

Ведучий 2: Звичайно ж!  У Чехії кожного дня чиїсь іменини, які вони дуже люблять святкувати. Жоден чех в День свого імені не залишиться без подарунку. Ось як це відбувається. Чехи дарують один одному шоколадки, м’які іграшки, повітряні кульки, квіти. Вони завжди обіймаються один з одним та співають трохи дивну, але найпопулярнішу пісню в Чехії «Йожин с Бажін»

--- Учні виходять на сцену. Дарують подарунки один одному та співають пісню «Йожин з Бажін».

 

 

docx
Додано
28 березня
Переглядів
25
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку