Що таке секстинг і чим він загрожує підліткам

Про матеріал
Підлітки у всі часи хотіли мати нових друзів, будувати перші романтичні відносини та пізнавати власну сексуальність. Але ж із розвитком технологій ці дії набувають нових форм, а необережне поводження в Інтернеті може нести загрози. Презентація для учнів 7-11 класів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Секстинг. STOP_SEXТИНГ

Номер слайду 2

Підлітки у всі часи хотіли мати нових друзів, будувати перші романтичні відносини та пізнавати власну сексуальність. Але ж із розвитком технологій ці дії набувають нових форм, а необережне поводження в Інтернеті може нести загрози.

Номер слайду 3

Традиційні фотографії або, як їх ще називають бабусі, фотокартки давно стали явищами минулого століття. Зараз люди все менше роздруковують знімки, вважаючи за краще зберігати свої «спогади» в цифровому вигляді. Цифровими фотографіями обмінюватися простіше і зручніше: їх можна сотнями зберігати на комп'ютері або на «флешці», можна викладати їх в мережі або відправляти друзям.

Номер слайду 4

Часто підлітки шлють один одному інтимні фото і потім вони потрапляють в соціальні мережі, що тягне за собою буллінг, тролінг і інші форми переслідування.

Номер слайду 5

СЕКСТИНГ – це пересилання особистих інтимних фото/відео/текстів через інтернет та мобільний зв’язок. Для цього можуть використовуватися як соціальні мережі, так і додатки для обміну повідомленнями.

Номер слайду 6

Незважаючи на те, що поняття секстингу порівняно нове в науковому й інформаційному лексиконі, у світі вже існує безліч спеціальних вебсайтів та додатків для цього виду листувань, а американська співачка Lana Del Ray навіть присвятила цьому пісню.

Номер слайду 7

З наукової точки зору, секстингом почали цікавитися на початку 2000. Результати перших досліджень були різними: опитування засвідчували, що займаються цим від 5 до 44 % населення.

Номер слайду 8

Статистика в Україні та світіОрганізація «Ла Страда Україна» розпочала роботу 20 років тому і спершу займалася попередженням торгівлі людьми, але згодом стала допомагати постраждалим і від інших форм насильства.

Номер слайду 9

Найбільше питань було про комп’ютерну та Інтернет-залежність — 2877 дзвінків. На другому місці секстинг — інтимне листування й пересилка фото інтимного характеру. Статистика звернень на «дитячу» гарячу лінію ГО «Ла Страда Україна» за минулі півтора року

Номер слайду 10

У Японії, наприклад, дедалі більше дівчат стають жертвами дорослих чоловіків, котрі, отримавши першу відверту світлину, погрожують розіслати її родичкам і знайомим.

Номер слайду 11

Згідно з дослідженням Інституту Кінсі, понад 67% людей по всьому світу практикують таку відправку співрозмовнику інтимних фото та повідомлень особистого характеру. А ще 5 років тому в подібному захопленні зізнавався лише 21% опитаних.

Номер слайду 12

Проблема секстингу актуальна не лише для підлітків, а і для дорослих. Учені навіть досліджують як секстинг впливає на рівень вірності у парі, але ж коли мова йде про дітей, варто враховувати, що наслідки можуть бути іншими, вкрай негативними.

Номер слайду 13

Чому вони «це» роблять?Більшість підлітків, котрі займаються секстингом, роблять це для вираження сексуального потягу. Зазвичай ідеться про юні пари, які ще не готові до дорослого життя, але вже відчувають довіру одне до одного й сексуальний потяг.

Номер слайду 14

Одна справа — вродливі чоловіки й жінки в фільмах, схематичні зображення у підручниках чи й зовсім непривабливі ілюстрації до анатомічної будови статевих органів, і зовсім інша — дізнатися, як виглядає тіло твоїх друга чи подруги або ж і власне. Через цікавість

Номер слайду 15

Медіа-хайпи навколо зірок і їхніх оголених фотосесій — невилучна частина інформаційного простору сьогодні. Це може навіювати підліткам думку, що відверті фото допоможуть здобути популярність і навіть авторитет у колективі. Крім того, часом до секстингу вдаються, щоб довести свою «відповідність» уявленням інших. Через тиск однолітків, для самоствердження.

Номер слайду 16

Причини секстингу та шляхи їх попереджень. Найчастіше негативний наслідок секстингу — поширення відвертих фотографій за спиною тих, чиє тіло на них зображено. Невдалий розрив стосунків, сварка, заздрість, а то й просто підсвідома дитяча жорстокість можуть призвести до того, що світлини, відео чи просто повідомлення інтимного характеру стануть «колективною власністю», причиною булінгу або шантажу.

Номер слайду 17

Перед тим, як надсилати будь-яке повідомлення необхідно подумати: «Чи готовий/а я побачити це на білборді біля моєї школи? Яке враження це викличе у оточуючих?». Якщо немає готовності побачити таке біля школи, то краще відмовитися від надсилання такого повідомлення.

Номер слайду 18

Є купа гучних скандалів, пов’язаних з надсиланням інтимних матеріалів, які завдали проблем дорослій людині. Спочатку запитайте себе, що думаєш про цю ситуацію та чому вона могла статися?

Номер слайду 19

Щоб не потрапити в неприємну ситуацію, варто дотримуватися чотирьох простих правил: На фото не повинно бути видно вашого обличчя. Таким чином ідентифікувати вас буде просто неможливовикористовуйте закриті чати в месенджерах і ні в якому разі не використовуйте для пересилання пошту або смсвибирайте тих, кому ви шлете фото. Придивіться до людини, дізнайтеся чи не був він причетний до буллінг або подібних неприємних історій.зберігайте подібні фото в запаролених папках, тому що ви можете втратити телефон або хтось може його зламати

Номер слайду 20

На рівні Закону. Відповідно до Закону секстинг із неповнолітніми та поширення відвертих світлин може вважатися розповсюдженням дитячої порнографії. Закон України «Про захист суспільної моралі» встановлює правові основи захисту суспільства від розповсюдження продукції, що негативно впливає на суспільну мораль.

Номер слайду 21

Фахівці в даній галузі не беруться називати сам секстинг підлітків явищем тотальної загрози. Більше причин для хвилювання дає ймовірний витік інтимної інформації. Проте й цього можна уникнути. Завдяки відповідній освіті та готовності говорити про «це» відверто, не завуальовуючи, не наказуючи, а будуючи рівний діалог. ВИСНОВКИ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ковнір Наталія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Інформатика, Виховна робота
Додано
30 січня 2019
Переглядів
4089
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку