Що таке середовище існування.

Про матеріал
Що таке середовище існування. Біда Д. НУШ 1. ЩО ТАКЕ ВЗАЄМОЗВ'ЯЗКИ ОРГАНІЗМІВ У ПРИРОДІ. 2. ЯКЕ ЗНАЧЕННЯ ЧИННИКІВ НЕЖИВОЇ ПРИРОДИ ДЛЯ ОРГАНІЗМІВ. 3. ЯК ОРГАНІЗМИ ВПЛИВАЮТЬ НА СЕРЕДОВИЩЕ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЩО ТАКЕ СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ.

Номер слайду 2

ПЛАН:1. ЩО ТАКЕ ВЗАЄМОЗВ'ЯЗКИ ОРГАНІЗМІВ У ПРИРОДІ2. ЯКЕ ЗНАЧЕННЯ ЧИННИКІВ НЕЖИВОЇ ПРИРОДИ ДЛЯ ОРГАНІЗМІВ3. ЯК ОРГАНІЗМИ ВПЛИВАЮТЬ НА СЕРЕДОВИЩЕ

Номер слайду 3

Усі організми та біологічні явища взаємозв'язані з навколишнім середовищем. З довкілля організми отримують речовини, енергію та інформацію про стан і зміни у природі. У свою чергу, вони також вивільняють речовини й енергію в середовище та активно змінюють його.

Номер слайду 4

ЩО ТАКЕ ВЗАЄМОЗВ'ЯЗКИ ОРГАНІЗМІВ У ПРИРОДІСЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ МАЄ ВЕЛИЧЕЗНИЙ ВПЛИВ НА ОРГАНІЗМИ І СКЛАДАЄТЬСЯ З БАГАТЬОХ ЧИННИКІВ. УСІМ ОРГАНІЗМАМ ПОТРІБНА ВОДА, ПОВІТРЯ ТА ЇЖА. ТОМУ ВОНИ ТІСНО ПОВ’ЯЗАНІ ІЗ СЕРЕДОВИЩЕМ ІСНУВАННЯ Й ЗАЛЕЖАТЬ ВІД ЙОГО УМОВ.

Номер слайду 5

Екосистема — це сукупність живих організмів, які пристосувалися до спільного проживання в певному середовищі існування й утворюють з ним єдине ціле. У ПРИРОДІ ЗАГАЛОМ Є ДУЖЕ БАГАТО ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКІВ ОРГАНІЗМІВ МІЖ СОБОЮ ТА ІЗ СЕРЕДОВИЩЕМ. НАУКА, ЯКА ВИВЧАЄ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКИ МІЖ ОРГАНІЗМАМИ ТА МІЖ ОРГАНІЗМАМИ Й СЕРЕДОВИЩЕМ, НАЗИВАЄТЬСЯ ЕКОЛОГІЄЮ. ОДНЕ З ОСНОВНИХ ПОНЯТЬ ЕКОЛОГІЇ — ЕКОСИСТЕМА (ВІД ГРЕЦЬКИХ СЛІВ «ОЙКОС» — ЖИТЛО І «СИСТЕМА» — ПОЄДНАННЯ).

Номер слайду 6

ЧИННИКИ СЕРЕДОВИЩА, ЯКІ ВПЛИВАЮТЬ НА РІСТ, РОЗВИТОК І АКТИВНІСТЬ ОРГАНІЗМІВ, ПОДІЛЯЮТЬ НА ТРИ ГРУПИ: Усю сукупність необхідних для організмів чинників середовища називають умовами існування.чинники неживої природи (світло, тепло, вода, мінерали, повітря),чинники живої природи (усі організми)вплив діяльності людини (вирубування лісів, забруднення атмосфери, будівництво доріг, зведення міст тощо)

Номер слайду 7

Next Slide. За особливостями умов розрізняють чотири типи середовищ існування: наземно-повітряневоднеґрунтове організм

Номер слайду 8

КОМПОНЕНТИ СЕРЕДОВИЩА ІСНУВАННЯ, ПОЗБАВЛЕНІ ЖИТТЯ, НАЗИВАЮТЬ ЧИННИКАМИ НЕЖИВОЇ ПРИРОДИ. ЦЕ ПРИРОДНІ ТІЛА, ЯВИЩА В КОСМОСІ ТА В ОБОЛОНКАХ ЗЕМЛІ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ЖИВІ ОРГАНІЗМИ (ДИВ. ТАБЛИЦЮ 13). ЧИННИКИ НЕЖИВОЇ ПРИРОДИ ВИЗНАЧАЮТЬ, ЯКІ САМЕ ВИДИ ОРГАНІЗМІВ МОЖУТЬ ІСНУВАТИ В ПЕВНОМУ СЕРЕДОВИЩІ. ЯКЕ ЗНАЧЕННЯ ЧИННИКІВ НЕЖИВОЇ ПРИРОДИ ДЛЯ ОРГАНІЗМІВКосмічніСонячне випромінювання, рухи і взаємодія Землі та Місяця. ЗемніАтмосферні: повітря та його властивості (вологість, температура, газовий склад), вітер, атмосферні опади. Гідросферні: вода та її властивості (плинність, сольовий склад, температура), течіїЛітосферні: ґрунт та його властивості (родючість, кислотність), гірські породи, рельєф, вулканічна діяльність

Номер слайду 9

ЯК ОРГАНІЗМИ ВПЛИВАЮТЬ НА СЕРЕДОВИЩЕУсі організми, незлічена кількість бактерій, рослин, грибів, тварин не лише пристосувалися до середовища, вони змінюють його. Живі істоти здатні перетворювати і транспортувати енергію та інформацію в усіх середовищах життя. Грифи — відомі птахи-санітари. Якби не було падальників, здоров’я й життя людей були б під загрозою. Мурахи і птахи є важливими регуляторами чисельності шкідників лісу, молюски й губки очищують водойми. Вплив організмів на середовище: 1 — губки, природні біофільтри водойм; 2 — руді лісові мурахи знищують шкідників лісу; 3 — грифи, птахи-санітари. Поміркуй, які зміни в середовищі могли б відбутися, якби щезли губки? Руді мурахи? Падальники?

Номер слайду 10

Від рослин залежить вміст кисню й вуглекислого газу в земній атмосфері. Черепашки одноклітинних водоростей, амеб, молюсків утворюють осадові гірські породи (діатоміт, вапняк). Дощові черв’яки, бактерії гниття та ґрунтові гриби розкладають органічні рештки й утворюють ґрунт. Завдяки життєдіяльності залізобактерій на дні боліт і морів формується залізна руда, ґрунтові сіркобактерії утворюють неорганічні солі, без яких неможливе життя рослин. Ці та багато інших прикладів указують на те, що організми активно змінюють середовище свого існування.

Номер слайду 11

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕ• Чинники середовища поділяють на три групи: чинники неживої природи, чинники живої природи та вплив діяльності людини.• Середовище життя (існування, проживання) — це частина природи, що безпосередньо оточує організми й зумовлює формування певних пристосувань. Розрізняють наземне, водне, ґрунтове середовище життя. Середовищем життя можуть бути також організми.• В організмів формуються пристосування до умов існування в певному середовищі життя.• Організми не лише зазнають впливів чинників середовища, а й самі активно впливають на нього.

Номер слайду 12

ОПРАЦЮВАТИ § 34. ВМІТИ ВІДПОВІДАТИ НА ПИТАННЯ. ВИКОНАТИ ЗАВДАННЯ 4,5 Домашнє завдання

pptx
Додано
12 березня
Переглядів
57
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку