Семінар- практикум "Відновлення власних ресурсів"

Про матеріал
Запропоновані матеріали містять розробку семінару-практикуму для педагогічних працівників щодо збереження та відновлення власного ресурсного стану
Перегляд файлу

СЕМІНАР-ПРАКТИКУМ  «ВІДНОВЛЕННЯ ВЛАСНИХ РЕСУРСІВ»

Мета:  ознайомити з поняттям «резилієнс»,  способами відновлення ресурсного стану;  привернути увагу учасників до власного внутрішнього стану, життєвого балансу; сприяти профілактиці  професійного вигорання та синдрому хронічної втоми

 

  1. Вступне слово

Мета: активізувати увагу учасників до проблеми збереження ресурсного стану

  • Робота педагога пов’язана безпосередньо із спілкуванням з дітьми, батьками, колегами. У процесі роботи ми витрачаємо певний власний ресурс. Важливо, розуміти в чому полягає власний ресурс, знати та вміти його відновлювати,  як з цим ресурсом рухатися далі, незважаючи на ті події, які відбуваються на сьогоднішній день.

 

  1. Інформаційне повідомлення про резилієнс

Мета: ознайомити з поняття «резилієнс»

  •   Поняття «резилієнс» (англ., resilience) увійшло в науки про людину з механіки, де означає фізичну здатність матеріалу «повертатись у вихідний стан» або максимально наближене до цього стану.
  •   Зараз цей термін широко використовується у психології, медицині, соціальних науках і розглядається у зв’язку з питаннями впливу на людину несприятливих(екстремальних, загрозливих, стресових) умов.
  •   «Резилієнс» перекладають як стресостійкість, життєстійкість, життєздатність, стійкість до травми, емоційна стійкість,що вживаються для позначення ресурсів опанування стресовими і травмуючими подіями, психологічними наслідками травматичного стресу, втрати та інших лих.
  •   Останнім часом з’являються публікації, в яких вживається такий український переклад поняття «резилієнс», як «пружність», зокрема «психологічна пружність».
  •   За визначенням Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (ВООЗ), резилієнс — це здатність відносно добре справлятися з важкими ситуаціями, сповнення особистими ресурсами.
  •   Сповнення особистими ресурсами – це якраз і означає , що людина здатна справлятися або відносно з складними для неї ситуаціями і одночасно сповнювати або відновлювати власні ресурси або використовувати ті ресурси, які є навколо.

 

  1. Мозковий штурм

Мета: активізувати уявлення учасників про ресурс.

  •   Що таке ресурс? Спробуйте  підібрати асоціації до поняття «ресурс».

 

  •   Уявіть, що ваше фізичне  та психічне здоров’я, а також енергія та мотивація – це капітал. Ресурсний стан підтримується, коли «доходи» перевищують «витрати», тобто тоді, коли ви достатньо відпочиваєте і повністю відновлюєте сили для повноцінного життя. У такому разі ви почуваєтеся бадьоро, отримуєте задоволення від роботи та легше переживаєте стресові ситуації.

 

  •   Якщо ви багато працюєте, працюєте більше, ніж відпочиваєте, ваш організм не встигає відновити сили і ресурсний стан порушується. Це може призвести до емоційного вигорання або синдрому хронічної втоми. Тому потрібно приділяти увагу відпочинку. Робити це потрібно регулярно, а не лише тоді, коли з’являються проблеми.

 

  1. Вправа «Колесо життєвого балансу»

Мета: активізувати увагу учасників до власного життєвого балансу, допомогти виявити проблеми

– Як бути більш ресурсним? З чого починати?

– Давайте попрацюємо із колесом життєвого балансу. У колесі є 8 спиць: хобі, здоров’я, сімя, робота, друзі, особистий розвиток, відпочинок, гроші, кожна з яких поділена  на 10 частинок. Проаналізуйте скільки ви витрачаєте часу, енергії на роботу? Скільки часу витрачаєте на сім’ю? Хобі? Скільки спілкуєтеся з друзями? Коли останній раз приділяли увагу своєму здоров’ю? Який у вас фінансовий стан? Скільки часу я відпочиваєте? З’єднайте позначки? Чи отримали ви колесо?

Питання для обговорення

  •   Хто хоче показати своє «колесо життєвого балансу» та поділитися роздумами про нього?
  •   Чи далеко ви поїдете на такому колесі?
  •   У кого є таке колесо, у якому все збалансовано?

 

  1. Вправа «Мої кроки»

Мета: сприяти виробленню в учасників зустрічі кроків до стабілізації життєвого балансу

  •   Спробуйте для себе, під  всі ключові слова: хобі, здоров’я, сімя, робота, друзі, особистий розвиток, відпочинок, гроші, там де є прогалини, прописати 3-4 кроки, що потрібно зробити, щоб стало краще, щоб стабілізувати власний життєвий баланс.

Питання для обговорення

 

  •   Поділіться своїми напрацюваннями?
  •   Що ви відчували під час виконання вправи?
  •   Поділіться враженнями від вправи?

 

  1. Інформаційне повідомлення «Як стежити за своїм ресурсним станом?»

Мета: проінформувати учасників про необхідність відстеження свого ресурсного стану, розвиток відповідального ставлення до збереження власного здоров’я.

  •   Як стежити за своїм ресурсним станом? Іноді через купу завдань, зустрічей, високий рівень відповідальності  чи бажання відповідати очікуванням оточуючих, ми занадто пізно розуміємо, що працюємо на знос і втратили дорогоцінний ресурс. Щоб цього не трапилося необхідно відстежувати свій ресурс за допомогою наступних запитань:
  1. Як пройшов ваш тиждень, день? (Відрефлексуйте та переосмисліть негативні ситуації, відзначте і похваліть себе за успіхи, хай навіть і маленькі). 
  2. Як ви себе почуваєте? (Зверніть особливу увагу на свій фізичний і  психологічний стан, рівень втоми). 
  3. Чому ви так себе почуваєте? (Проаналізуйте, чи достатньо ви дбали про свій ресурсний стан. Якщо є проблеми, з’ясуйте, чому вони виникли). 
  4. Як це виправити чи, навпаки, підтримати? ( Складіть план відновлення на найближчий час, тільки намагайтеся чергувати пасивний та активний відпочинок і перемикатися на різні види діяльності).

 

  1. Вправа «Способи створення ресурсного стану»

Мета: ознайомити зі способами відновлення ресурсного стану.

  1. Особистісні тренінги. Вам не доведеться кудись ходити або платити за навчання коучам. Згадайте, що вас мотивує виконувати якісь завдання. Може, це виступи успішних людей, фільми про спортсменів з інвалідністю, які не дивлячись ні на що, прийшли до перемоги або ж журнали зі статтями, що надихають.
  2. Заготовки для справ. Простий, але ефективний спосіб створити або повернути ресурсний стан жінкам, чоловікам будь-якого віку. Вам потрібно заздалегідь підготуватися до своїх справ. Хочете приготувати суп? Підготуйте для нього овочі. Завтра вранці плануєте вийти на пробіжку? З вечора підготуйте кросівки та спортивний одяг. Звечора необхідно скласти план на наступний день і тоді вночі можна відпочивати спокійно.
  3. Відкладання справ. Проранжируйте  визначений перелік справ. Визначте, що в складеному списку є головне, яке необхідно виконати обов’язко; потім те, виконання якого можна відкласти на декілька днів; залишиться те, що є взагалі не дуже є важливим, виконання якого можна відкласти десь на тиждень. Крім того, протягом дня перемикайтеся між складними завданнями і улюбленими справами. Це допоможе відволіктися, відпочити й отримати заряд бадьорості для більш ефективної роботи.
  4. Біоритми. Для створення ресурсного стану прислухайтеся до організму. Визначте, хто ви – жайворонок чи сова. І відповідно до цього плануйте роботу.
  5. Мінімізація помилок і провалів. Плануйте справи по своїх можливостях. Якщо цього не зробили, то не немає нічого страшного, зробите завтра. Плануйте те, що реально зможете зробити завтра. Якщо наплануємо на день дуже багато, тобто стільки скільки можна зробити за тиждень, тоді в кінці дня не отримаємо задоволення, бо зробили небагато.
  6. Спілкуйтеся з однодумцями. Таке спілкування заряджає і надихає позитивом. АЛЕ!!! Якщо ви постійно будете спілкуватись на тему хвороби, це може зіграти з вами злий жарт і емоційний стан значно погіршиться. Круто, коли є люди, які розуміють вашу проблему, але окрім негативу, не забувайте і про позитив. Сюди можна додати справи, які не приносять ніякої користі, наприклад, перегляд телевізора або безцільне блукання на просторах інтернету. До речі, добре заповнює розтрачені ресурси –  творчість!

І ще декілька кроків для підтримки емоційної стабільності:

  1. Крок 1: Пора визнати свої емоції.

Ви маєте право на свої почуття та емоції. Не буває поганих або хороших емоцій. Все що вам потрібно – прийняти ці почуття. Позначити їх, назвати. Зазвичай після цього ми й проживаємо їх, і все нормалізується. Не звинувачуйте себе за те, що відчуваєте. Перестаньте заперечувати наявність хвороби, визнайте її та починайте вчитись жити з нею.

  1. Крок 2: У вас є право на особистий час і простір.

Дуже важливо домовлятися з близькими та окреслювати свої особисті кордони. «Зараз мама на 30 хвилин хоче побути одна в кімнаті». Або «Я працюю за комп’ютером, заходити до мене не можна!» Прогулянки на самоті, можливість кудись вийти одному, теж створюють острівець спокою в нашому бурхливому світі. Поспостерігайте, що саме дає вам спокій і гармонію. Може, це пробіжка або зарядка, йога, малювання і так далі. Зрозумійте, де саме ви черпаєте свій ресурс і дозволяйте собі це робити. Не заганяйте себе купою справ, бо саме цим Ви можете погіршити свій фізичний стан.

  1. Крок 3: Почніть ставитися до себе як до своєї дитини.

Можливо, звучить дивно, але це дуже важливо! Любов до себе дуже абстрактне поняття, більшість людей думають, що вона у них є, але на ділі це не завжди підтверджується практикою. Пропоную вирощувати любов до себе через увагу до своєї внутрішньої дитини. Частіше запитуйте себе – «Як я можу про тебе подбати, моя хороша?»  І навіть якщо Вам захочеться себе пожаліти, робіть це, і робіть так, як жаліють маленьких дітей.

  1. Крок 4: Перестаньте гнатися за ідеалом.

Постійне прагнення до ідеальності, а особливо до зцілення – це ще одна причина, яка веде до неврозу і невдоволення. Це завжди про напругу, бажання все встигнути, всім сподобатись і чудесним чином одужати. Дозвольте собі просто бути собою. Навчіться «забивати» на те, на що можна «забити». Забудьте про всякі «жінка повинна» або «чоловік зобов’язаний». Кожна людина має право бути таким, яким він є і ніхто з нас нікому нічого не винен.

  1. Крок 5: Саме час навчиться говорити «НІ».

Почніть відстоювати свої кордони! Перш ніж погодитися на що-небудь, подумайте – ви дійсно цього хочете? Або ви просто не хочете образити людину відмовою? Коли ми починаємо говорити “ні”, у нас звільняється дуже багато енергії. Коли ми відстоюємо особисті кордони, ми стаємо цілісними.

 

  1. Вправа із використанням набору карток «Креатив»

Мета: активізувати учасників до обміну думками щодо особистого досвіду щодо відновлення ресурсного стану.

Пропонується  кожному учаснику вибрати картку із набору «Креатив», яка символізує пошук ресурсів виходу із стресових ситуацій у повсякденному житті. Озвучити та пояснити свій вибір.

 

  1. Рефлексія.

 

Використанні джерела

 

  1. https://happymonday.ua/jak-pidtrymuvaty-svij-resursnyj-stan
  2. http://psychologis.com.ua/resursnoe_sostoyanie.htm
  3. https://www.gofulllife.com.ua/creating-a-resource-state/
  4. https://kerchtt.ru/uk/pochemu-my-teryaem-resursnoe-sostoyanie-i-kak-ego-vernut-kak-sozdat-resursnoe/
  5. https://www.youtube.com/watch?v=n2cMi1nxaQQ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
29 жовтня 2022
Переглядів
1263
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку