Семінар-практикум «БУЛІНГ ТА МОБІНГ У ОСВІНЬОМУ ЗАКЛАДІ – АКУАЛЬНА СОЦІАЛЬНА ПРОБЛЕМА»

Про матеріал
презентація до СЕМІНАРУ-ПРАКТИКУМУ: «БУЛІНГ ТА МОБІНГ У ОСВІНЬОМУ ЗАКЛАДІ – АКУАЛЬНА СОЦІАЛЬНА ПРОБЛЕМА» Мета: ознайомити слухачів з поняттями «булінгу» та «мобінгу», впливом цього явища на окрему особистість і колектив в цілому, опрацювати практичні методи виявлення постраждалих та булерів, методами профілактики і втручання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«БУЛІНГ ТА МОБІНГ У ОСВІНЬОМУ ЗАКЛАДІ – АКУАЛЬНА СОЦІАЛЬНА ПРОБЛЕМА»СЕМІНАР-ПРАКТИКУМ

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Тема: «БУЛІНГ ТА МОБІНГ У ОСВІНЬОМУ ЗАКЛАДІ – АКУАЛЬНА СОЦІАЛЬНА ПРОБЛЕМА»Мета: ознайомити слухачів з поняттями «булінгу» та «мобінгу», впливом цього явища на окрему особистість і колектив в цілому, опрацювати практичні методи виявлення постраждалих та булерів, методами профілактики і втручання

Номер слайду 4

Джером Девід Селінджер «Над прірвою у житі»«Розумієш, я собі уявив, як маленьки дітлахи грають ввечері у величезному полі, у житі. Тисячі малюків, і навкруги – ані душі, жодного дорослого, окрім мене. А я стою на самому краю обриву, над прірвою, розумієшь? І моя справа – ловити дітлахів, щоб вони бува не зірвалися в прірву. Розумієш, вони грають і не бачать, куди біжать, а отут я підбігаю і ловлю їх, щоб вони не зірвалися в безодню. От і вся моя робота. Стерегти дітей над прірвою в житі. Знаю, це дурощі, але це єдине, чого мені хочеться по-справжньому»

Номер слайду 5

Поняття «булінг» та «мобінг»Булінг – це динамічні і повторювані моделі вербальної або невербальної поведінки, що здійснюється одним учнем або групою учнів по відношенню до іншого учня, спрямовані на навмисне нанесення шкоди, за наявності реальної різниці в силі. Мо́бінг – систематичне цькування, психологічний терор, форми зниження авторитету, психологічного тиску у вигляді цькування людини у колективі, зазвичай, з метою його витіснення. Якщо всі проти одного – це мобінг.

Номер слайду 6

Ознаки булінгу систематичність, повторення намір нашкодити нерівність сили між учасниками ситуації – булером та жертвою гостра емоційна реакція жертви

Номер слайду 7

Уже сьогодні виділяють чотири його різновиди: 1. Вербальний (словесний). 2. Фізичний. 3. Соціальний. 4. Кібербулінг.

Номер слайду 8

Діти, які стають булерами-переслідувачами мають такі риси– впевненість, що «домінуючи» і підпорядковуючи собі інших, набагато легше досягати своїх цілей;– не вміють співчувати своїм жертвам;– фізично сильні хлопчики;– легко збудливі та дуже імпульсивні діти, з агресивною поведінкою.

Номер слайду 9

Для успішної боротьби з насильством у закладі: Усі члени спільноти мають дійти єдиної думки. Кожен має знати про те, в яких формах може виявлятися насильство й цькування і як від нього страждають люди. Мають бути вироблені правила поведінки у закладі. Дисциплінарні заходи повинні мати виховний, а не каральний характер. Жоден випадок насильства або цькування і жодну скаргу не можна залишати без уваги. Аналізуючи ситуацію, треба з’ясувати, що трапилося, вислухати обидві сторони. Залежно від тяжкості вчинку можна пересадити учнів, запропонувати вибачитися, написати записку батькам або викликати їх, позбавити учня можливості брати участь у позакласному заході. Дітям треба пояснити, що навіть пасивне спостереження за знущаннями і бійкою надихає кривдника продовжувати свої дії. Потрібно запровадити механізми повідомлення про випадки насильства.

Номер слайду 10

Якщо ви стали свідком булінгу: Втрутитися і припинити цькування – булінг не слідігнорувати;Зайняти нейтральну позицію в суперечці – обидві сторони конфлікту потребують допомоги, запропонувати дітям самостійно вирішити конфлікт;Пояснити, які самедії Ви вважаєте булінгом і чому їх варто припинити;Уникати в спілкуванні слів «жертва» та «агресор», аби запобігти розподілу ролей.

Номер слайду 11

Вправа «Чим ми схожі»

Номер слайду 12

Створення лепбуку «Простір толерантності»

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Казкотерапія. Пропоную згадати казки, в яких описано прояви мобінгу та мобінгу

Номер слайду 15

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Позакласні заходи
Інкл
Додано
17 лютого 2022
Переглядів
816
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку