Семінар Тема: Рентабельність та показники підвищення економічної ефективності.

Про матеріал
Семінар №4 Тема: Рентабельність та показники підвищення економічної ефективності. Завдання №1. Задача №1: Підприємство, маючи розмір випуску продукції 20 тис.штук/рік із витратами на її виробництво 18000 грн., провело захід щодо поглиблення процесу спеціалізації, у результаті чого знизилася собівартість одиниці виробу на 19%. Одночасно в зв'язкузізміноюпостачальниківпідвищилисятранспортнівитрати в розрахунку на одиницюпродукції з 0,1 грн. до 0,2 грн. Потрібновизначитирозмірекономіїпоточнихвитратвідпроведенихзаходів у майбутньомуперіоді при збільшеннівипускупродукції на 15%. Задача №2: Визначити найбільше економічний варіант заходу щодо впровадження нової техніки і річний економічний ефект від його використання при запланованому розмірі випуску продукції 1000 од. виробів на основі таких даних: Показники Базовий варіант 1 варіант 2 варіант 1. Собівартість одиниці виробу, грн. 1500 1800 1200 2. Питомі капітальні вкладення в основні фонди, грн. 3000 2500 3500 Завдання 2. А. Альтернативні тестові завдання 1. Калькулювання собівартості - це: а) процес визначення допустимих норм витрат сировинно-матеріальних ресурсів, які включаються у собівартість одиниці продукції; б) розрахунок витрат на весь обсяг випуску продукції; в) коригування собівартості товарної продукції на зміну за¬лишків нереалізованої продукції; г) процес обмеження собівартості одиниці продукції. 2. Залежно від місця формування затрат собівартість може бути: а) загальна; б) цехова; г) індивідуальна; д) галузева; е) повна. 3. Постійними називаються витрати, які: а) постійно повторюються при калькулюванні собівартості оди¬ниці продукції; б) пов'язані з постійним асортиментом продукції; в) постійно зростають із ростом обсягу виробництва продук¬ції; г) не змінюються залежно від кількості виготовленої про¬дукції.
Перегляд файлу

Семінар №4

Тема: Рентабельність та показники підвищення економічної ефективності.

Завдання №1.

Задача №1:      Підприємство, маючи розмір випуску продукції 20 тис.штук/рік із витратами на її виробництво 18000 грн., провело захід щодо поглиблення процесу спеціалізації, у результаті чого знизилася собівартість одиниці виробу на 19%. Одночасно в зв'язку зі зміною постачальників підвищилися транспортні витрати в розрахунку на одиницю продукції з 0,1 грн. до 0,2 грн. Потрібно визначити   розмір  економії  поточних витрат від проведених заходів у майбутньому періоді при збільшенні випуску продукції на 15%.

Задача №2: Визначити найбільше  економічний варіант заходу щодо впровадження нової техніки і річний економічний  ефект від його використання при запланованому розмірі випуску продукції 1000 од. виробів на основі таких даних:

                           Показники

 Базовий варіант

 1 варіант

 2 варіант

 1. Собівартість одиниці виробу, грн.

 1500

 1800

 1200

 2. Питомі капітальні вкладення в основні фонди, грн.

 3000

 2500

 3500

 

Завдання 2.

А. Альтернативні тестові завдання

1. Калькулювання собівартості - це:

а) процес визначення допустимих норм витрат сировинно-матеріальних ресурсів, які включаються у собівартість одиниці продукції;

б)  розрахунок витрат на весь обсяг випуску продукції;

в)  коригування собівартості товарної продукції на зміну за­лишків нереалізованої продукції;

г) процес обмеження собівартості одиниці продукції.

2. Залежно від місця формування затрат собівартість може бути:

а) загальна;

б)  цехова;

 в)  виробнича;                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 г) індивідуальна;

д) галузева;

е) повна.

3. Постійними називаються витрати, які:

а)   постійно повторюються при калькулюванні собівартості оди­ниці продукції;

б)  пов'язані з постійним асортиментом продукції;

в)  постійно зростають із ростом обсягу виробництва продук­ції;

г)   не змінюються залежно від кількості виготовленої про­дукції.

4. Дохід підприємства - це:

а)  виручка від реалізації продукції за мінусом податку на до­дану вартість та акцизного збору; ,

б)  виручка від реалізації продукції та доходів від продажу цінних паперів;

в)   загальний дохід від реалізації продукції, товарів, робіт, по­слуг без вирахування знижок, повернення товарів та податків з продажу;

г)    загальний дохід від реалізації продукції та позареалізацій­них операцій;

д)   загальний дохід від реалізації продукції за мінусом витрат на виробництво і реалізацію продукції.

5. Залежно від часу формування затрат розрізняють такі види собівартості:

а)  порівняльна;                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

б)  планова;

в)  фактична;                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

г)   розрахункова;                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

д) нормативна;                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                е) кошторисна;

є) квартальна;

ж) річна.

Б. Тестові завдання на знання формул

 

1.  Витрати на 1 грн. товарної продукції обчислюються:

           

             

2. Зниження собівартості продукції за рахунок росту продуктивності праці індексним методом можна обчис­лити:

                

              

3. Загальну рентабельність виробництва можна об­числити за формулою:

          

         

В. Тестові завдання «ранжирування»

1 рівень – завдання переважно репродуктивного характеру

1. Основними чинниками зниження собівартості про­дукції є:

а)  структурні зрушення у виробництві;

б)  зміна обсягу випуску продукції;

в)  обмеження кошторису витрат на виробництво;

г)   введення в дію нових підрозділів підприємства;

д)   підвищення технічного рівня виробництва;

е)   вдосконалення організації виробництва і праці;

є) галузеві фактори.

2. З перелічених виберіть ті витрати, які включаються у собівартість продукції:

а)  витрати на вивчення ринку;

б)  витрати на розробку технічної документації на нові вироби;

в)   грошові позики іншим сторонам;

г)   витрати на процес виробництва продукції;

д)   виплати грошових коштів орендодавцю;

е)  витрати на збут продукції;

є) витрати на підготовку кадрів.

3. Прибуток підприємства - це:

а)  частина загального доходу підприємства за мінусом витрат на виробництво і реалізацію продукції;

б)  різниця між виручкою від реалізації продукції та виробни­чою собівартістю продукції;

в)  частина чистого доходу, що залишається підприємству піс­ня відшкодування витрат на виробництво і реалізацію продукції та інші види діяльності;

г)  сума частини загального доходу підприємства та доходів під фінансових операцій підприємства;

д)  різниця загального доходу підприємства та податків з про­дажу.

2 рівень – включав більш складні завдання, що вимагають 2-3 розумових операцій.

1. Елементи витрат включають:

а)  витрати на підготовку і освоєння виробництва;

б)  матеріальні витрати;

в)   загально виробничі витрати;

г)   витрати на оплату праці;

д)   відрахування на соціальні заходи;

е)   амортизація основних фондів;

є) витрати на збут;

ж)   інші операційні витрати.

2. Зниження собівартості продукції може бути досяг­нуте за рахунок таких джерел:

а)   зниження затрат уречевленої праці;

б)    зменшення затрат часу на підготовку і освоєння виробництва;

в)    зменшення витрат на збут продукції;

г)     зниження затрат живої праці;

д)    поліпшення використання фінансових ресурсів;

е)   зниження адміністративно-управлінських витрат.

3. Індексний метод розрахунку зниження собівартості продукції дає можливість:

а) порівняти витрати на 1 грн. товарної продукції в плановому і звітному періодах;

б)  визначити зниження витрат по кожному елементу;

в)  врахувати вплив на собівартість продукції зміни цін на ос­новні сировинно-матеріальні ресурси;

г)  врахувати вплив на собівартість продукції всіх чинників укрупненим методом.

3 рівеньце розв’язання економічних задач, аналіз проблемних ситуацій.

 

Задача: Балансовий прибуток підприємства склав 150 тис.грн. Вартість основних виробничих фондів 800тис.грн., а обертових коштів – 50% від основних виробничих фондів. Визначити рентабельність підприємства.

а) 13 % ;         б) 11,75 %        в) 12,5%            г) 12,85%

 

 

 

docx
Додано
21 листопада 2022
Переглядів
397
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку