Сенсорні системи рівноваги, руху, дотику, температури, болю людини

Про матеріал
Презентація з біології для 8 класу з теми: "Сенсорні системи рівноваги, руху, дотику, температури, болю людини".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сенсорні системи рівноваги, руху, дотику, температури, болю

Номер слайду 2

Вестибулярний аналізатор (аналізатор рівноваги) Орган рівноваги (вестибулярний апарат) є частиною кісткового лабіринту внутрішнього вуха – представлений: 1. круглим мішечком; 2. овальним мішечком; 3 півколовими каналами. Порожнини цих структур заповнені рідиною – ендолімфою.

Номер слайду 3

У мішечках є чутливі ділянки, які містять опорні епітеліальні клітини та розташовані між ними механорецептори – волоскові клітини. Волоски рецепторів занурені в отолітову мембрану (драглисту речовину, у якій знаходяться кристали карбонату кальцію – отоліти).

Номер слайду 4

При зміні положення тіла у просторі зміщуються отолітові мембрани, відтак збуджуються волоскові клітини (рецептори реагують на зміну положення тіла відносно землі та на обертальні рухи. Збудження передається завдяки нейронам, відростки яких входять до складу слухового нерва. Надмірно сильне подразнення вестибулярного апарату може зумовити певні реакції організму: запаморочення, нудоту, блювання, зміну серцевого ритму і судинного тонусу («морська» і «льотна» хвороби).

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Тактильний аналізатор Шкіра є великим рецепторним полем, здатним сприймати цілий комплекс подразнень. Рецептори шкіри: механорецептори – реагують на механічні пошкодження; барорецептори – реагують на зміни тиску; терморецептори – реагують на зміну температури.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Руховий аналізатор Відповідає за отримання інформації, яка надходить від рецепторів рухового апарату (м’язів, сухожиль, зв'язок, суглобових сумок). Механорецептори реагують на ступінь напруження м’язових волокон, розтяг сухожиль і зв'язок, зміну положення суглобів і різних частин тіла в просторі та відносно інших частин тіла.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Збудження від рухових та дотикових рецепторів передається на чутливі нейрони, відростки яких входять до складу різних нервів. Їхні волокна проходять через спинний мозок, різні структури головного мозку, зазнають багатьох перемикань та досягають тім’яної частки кори, де розташована зона шкірної і суглобово-м’язової чутливості.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Больовий аналізатор (ноцицептивний аналізатор) Від латинського означає – пошкодити - на відміну від інших сенсорних систем, не надає інформацію про навколишній світ. Проте, вона має не менш важливе значення, оскільки інформує людину про майбутню небезпеку, а отже, відіграє захисну роль. Біль – це системна реакція організму, спрямована на захист від пошкоджуючої дії.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Больові відчуття є єдиними відчуттями, що формуються за межами кори великого мозку. Іноді в окремих людей спостерігається природжена нечутливість до болю. Біль відрізняється від інших відчуттів тим, що: а) зумовлює негативний емоційний стан; б) спричинюється подразниками, якими можуть бути і тепло, і тиск, і звук та ін.; в) больова сенсорна система немає здатності до адаптації

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Домашнє завдання вивчити §45;

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    актуально і насичено. Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
28 жовтня 2021
Переглядів
3168
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку