Сервірування столу. Презентація

Про матеріал
Норми етикету Для проведення обіду на вищому рівні недостатньо тільки сервірування. Прості і зрозумілі правила етикету за столом повинні дотримуватися кожним учасником трапези. Основні норми поведінки: • Спізнюватися за стіл не прийнято. Особливо нетактовно, коли господарі змушують гостей чекати. • Сидите за столом з рівною спиною, а лікті тримайте притиснутими до тіла. Під час їжі не можна ставити лікті на стіл. • Серветку з тарілки слід покласти на коліна. Після закінчення обіду покладіть її праворуч від вашої тарілки. • Не прийнято є помилковою страви, які можна їсти виделкою. • Їжу не можна їсти з ножа. Також не варто накладати їжу на виделку за допомогою ножа.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сервірування столу. Виконала студентка. Групи ТОКМО – 16 Крючкова Світлана

Номер слайду 2

Сервірування столу. Сервірування стола — це підготовка його до обслуговування, тобто правильне розміщення в певному порядку всіх необхідних для цієї мети предметів (посуду, столової білизни, приборів та ін.).1. ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПІДГОТОВЧИЙ ЕТАП

Номер слайду 3

Декоративне оздоблення українських національних столів. Для оздоблень використовують: Квіти та зелень.1. Короткі зрізки півонії та її листя.2. Короткі зрізки гвоздики та зелень аспарагусу.3. Короткі зрізки малих жоржин і зелень спаржі.4. Короткі зрізки тюльпанів і зелень аспарагусу горшечкового.5. Чорнобривці букетом, календула букетом і інші городні квіти з малими розмірами цвітоносів.

Номер слайду 4

Декоративні предмети.1. Свічники з глини, порцеляни, дерева, металу, скла, кості.2. Свічки декоративні різних кольорів і форм.3. Вази і пристосування для закріплення квітів та зелені (наколки, підставки з отворами) з різних матеріалів.4. Різнокольорова лента, сувеніри, тематичні символи

Номер слайду 5

Національний сервіс. Крім національного стилю сервірування столу, офіціантам в таких ресторанах потрібен одяг в національному стилі.

Номер слайду 6

Сервірування столів Сервірування стола виконується з певною метою. У першу чергу ми хочемо показати гостеві, що його чекають. Сервіровані столи є прекрасним доповненням до інтер’єру і створюють враження затишку та комфорту. II. КОНСТРУКТОРСЬКИЙ ЕТАП

Номер слайду 7

Підготовлені приладдя розкладають у такій послідовності: Праворуч від закусочної тарілки — закусочний ніж, ліворуч — закусочна виделка. Відстань до краю стола 2 см, відстань між предметами 5 мм. Ліворуч від закусочної виделки ставлять пиріжкову тарілку, монограмою до гостя, її вирівнюють по монограмі закусочної тарілки. Навпроти закусочного ножа ставлять фужер. Якщо ресторан працює з полотняними серветками — їх розставляють на закусочних тарілках, якщо з паперовими — по центру в серветкотримачі. Поруч — квіти, набір для спецій, попільничка.

Номер слайду 8

Працюючи з приладдям важливо дотримуватися наступних загальноприйнятих правил сервірування. Ножі приносять у лівій руці в рушнику, або в конверті з полотна на столовій мілкій тарілці, або на застеленому серветкою малому підносі. Ніж беруть великим вказівним і середнім пальцями правої руки за найтоншу частину ручки і кладуть праворуч від тарілки лезом до неї. Місце для ножа співпадає з правою частиною спинки крісла. Виделки несуть у лівій руці в рушнику, в конверті з полотна на столовій мілкій тарілці або на застеленому рушником малому підносі. їх беруть так само як ножі правою рукою і кладуть ліворуч від закусочної тарілки ріжками вверх. Місце для виделки співпадає з лівою частиною спинки крісла.

Номер слайду 9

Варіанти сервірування стола до сніданку:І — подавання холодної закуски та кави; 2 — те саме без закусочної виделки; 3 — те саме з додаванням підставки для яйця; 4 — сервірування з двома розетками для масла та джему; 5 — сервірування з подаванням мінеральної води, молока або кефіру; б — з подаванням холодної страви до сніданку; 1,8— сервірування з подаванням гарячої страви до сніданку (рідкої каші і другої страви).

Номер слайду 10

Варіанти сервірування стола до обіду: а — із однієї страви (друга страва); б — з двох страв (перша та друга страви); в — з чотирьох страв; г — із чотирьох страв (закуска, перша та друга страви, десерт); д — із п 'яти страв (2 закуски, перша та друга страви, гаряча закуска, десерт); 1 — пиріжкова тарілка; 2 — фужер; З — столова мілка тарілка; 4 — закусочна тарілка; 5 — столове приладдя; 6 — закусочне приладдя; 7 — десертне приладдя; 8 — ложка десертна; 9 — полотняна серветка

Номер слайду 11

Варіанти сервірування стола до вечері: а — без холодної закуски; б — із холодною закускою (з двох страв); в — з трьох страв (з виділенням рибного приладдя); г — із чотирьох страв (холодна та гаряча соусна закуски, друга страва, десерт); д — із трьох страв (холодна закуска, друга страва, десерт); е — із п ’яти страв (закуска з риби (салат), закуска м ’ясна, закуска гаряча, друга страва з риби, друга страва з м ’яса); 1 — пиріжкова тарілка; 2 — фужер; 3 — стопка горілчана; 4 — бокал для шампанського; 5 — столова мілка тарілка; 6 — закусочна тарілка; 7 — столове приладдя; 8 — закусочне приладдя; 9 — рибне приладдя; 10 — ложка десертна; 11 — виделка десертна13 — полотняна серветка

Номер слайду 12

Естетика в сервіруванні стола. Сервірування стола — це захоплююча робота, де фантазія та творчість може приносити справжнє задоволення. Майстерно виконане сервірування — це естетичне задоволення для відвідувачів. У професійному плані — це своєрідний вид мистецтва, який базується на професіоналізмі, розвиненому художньому смаку та здатності відчувати прекрасне. Найважливіший елемент сервірування стола — це столова білизна (скатертина або серветки), яка може бути дуже важливим доповнювальним елементом інтер’єру.

Номер слайду 13

Необхідні умови для виконання сервірування столу:купити або приготовити власноруч компоненти;визначитися з якими іншими харчовими продуктовими компонентами ви б поєднали ;підібрати ескіз за яким ви збираєтесь робити проект;в процесі розробки проекту спиратися на основи виконання та гармонійне поєднання кольорів.

Номер слайду 14

Вимоги до сервірування столу. Якість сировини та матеріалів. Завчасна підготовка додаткових продуктів, це можуть бути – сухофрукти, цукати, горіхи, фрукти, овочі. Дотримання зазначених технологій сервіровки столу. Підготувати посуд та скатертину. Підготувати прибори. Підібрати декоративні елементи.

Номер слайду 15

Складання серветок

Номер слайду 16

Складання серветок

Номер слайду 17

Вибір матеріалів, інструментів та обладнання{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№Назва продуктів. Кількість1. Скатертина;12. Серветки;483. Тарілка для хліба;14. Супова тарілка;65. Супниця;16. Велика тарілка в якості підставки;67. Закусочна тарілка;68. Набір столових приладів;6 Ніж для масла;9. Стакани, келихи або чарки в залежності від пропонованих напоїв;1210. Сільниця, перечниця і маслянка;111. Соусник.1

Номер слайду 18

Технологічна послідовність сервірування столу Ретельно пропрасуйте скатертину, накрахмальте її. Слідкуйте, щоб вона звисала зі стільниці з усіх сторін однаково. III. ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ЕТАП

Номер слайду 19

Проста інструкція: Вибирайте розмір нової посуду виходячи з габаритів стільниці. Великі тарілки на маленькій поверхні будуть виглядати безглуздо. Ножі та виделки слід протирати перед публікацією на стіл. Одним краєм рушники захопіть столовий прилад, а іншим кінцем натріть його до блиску. Кожен прилад натирається окремо. Келихи також потрібно натирати перед виставленням на стіл. Одним краєм рушники візьміться за ніжку, а іншим протріть внутрішню частину келиха круговими рухами. Тарілки натираються так само, як виделки з ножами. Одним краєм тримайте, а іншим трете. На посуд із скла категорично не можна дути.

Номер слайду 20

Вибір серветок. Для створення особливої атмосфери відмовтеся від паперових серветок. Тканинні вироби виглядають більш привабливо. Вибирайте серветки в тон скатертини або використовуйте вироби з одного комплекту. Обов'язково покладіть одну серветку на тарілку перед гостем. Саме її чоловік повинен простелити на коліна перед початком трапези. Така серветка може бути складена абсолютно будь-яким способом. Обов'язково поставте додаткові серветки по центральній лінії стільниці. Розмістіть їх так, щоб кожен гість міг з легкістю їх дістати.

Номер слайду 21

На заключному етапі підготовлюєм прилади для приправ:

Номер слайду 22

Розсташування предметів. Обід може складатися з 2-4 страв. На стіл слід поставити дві тарілки. Глибока тарілка ставиться зверху дрібної. Ставте їх так, щоб до краю столу залишалося буквально кілька сантиметрів. Важливо дотримуватися рівний інтервал між столовим посудом. IV. ЗАКЛЮЧНИЙ ЕТАП

Номер слайду 23

Час десерту

Номер слайду 24

В кінці обіду подається десерт. Перед подачею заключної страви обов'язково приберіть зі столу непотрібний посуд. На столі не повинні залишатися спеції, столовий посуд та використані серветки.

Номер слайду 25

Норми етикету. Сидіти за столом з рівною спиною, а лікті тримайте притиснутими до тіла. Під час їжі не можна ставити лікті на стіл. Серветку з тарілки слід покласти на коліна. Після закінчення обіду покладіть її праворуч від вашої тарілки. Не прийнято є помилковою страви, які можна їсти виделкою.Їжу не можна їсти з ножа. Також не варто накладати їжу на виделку за допомогою ножа.

Номер слайду 26

Висновок. Робота над проектом навчила мене творчо мислити, робити правильний вибір, передбачати результати проектної діяльності. У майбутньому ці навички мені дуже пригодяться як у роботі, так і у повсякденному житті.

Номер слайду 27

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Галицкая Наталия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Наталя Янчук Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
7285
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку