Схема виробництва цукру

Про матеріал
Цукробурякове виробництво.Технологічна схема виробництва тросникового цукру-піску.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Схема виробництва цукру

Номер слайду 2

Історія. Тростинний цукор є одним з найстаріших інгредієнтів їжі, згадки про нього починаються з 326 р. до н.е. У Новий Світ цукрова тростина була ввезена Христофором Колумбом в 1493 роціВ кінці 16-го століття в Лондоні вартість простої чайної ложки цукру була еквівалентною п'яти доларам. У 1899 році була вперше використана картонна коробка для упаковки цукру. Це зробило революцію в цукровому бізнесі, оскільки така упаковка перевершувала дерев'яні бочки, в яких цукор продавався спочатку.

Номер слайду 3

Загальна характеристика. Цукор – харчовий продукт, одержуваний головним чином із цукрового буряка і цукрової тростини. Випускається у виді цукру-піску і цукру-рафінаду. Калорійність 100 г цукру становить біля 400 ккал. Найважливішим показником якості цукру є його кольоровість, що в одиницях Штаммера не має перевищувати 1.0. Незалежно від сировини відчуття солодкості цукру визначається винятково розміром поверхні кристалів, тобто швидкістю танення в роті. Великі кристали,що тануть повільно, здаються недостатньо солодкими, тоді як дрібні й особливо цукрова пудра мають нудно-солодкийсмак.

Номер слайду 4

Цукрова сировина. Сировиною для отримання цукру є рослини-цукроноси, що містять цукрозу. До найбільш поширених цукроносіїв належать: цукрові буряки, цукрова тростина, цукрове сорго, цукрова кукурудза, цукровий клен, цукрова пальма, ріжкове дерево. Цукровий буряк. Цукрове сорго. Цукрова кукурудза. Цукрова пальма

Номер слайду 5

Цукровий буряк Цукрові буряки — основна в нашій країні сировина для цукрового виробництва. За ботанічними ознаками вони належать до ро­дини маренових. Вміст цукрози в буряках може коливатися від 15 до 22 %, в середньому становить 17,5 %.

Номер слайду 6

Вимоги до цукрових буряків:максимальний вміст цукрози в коренях ;висока продуктив­ність збирання цукру з гектара;відсутність масової квітчастості та дерев'янистості тканин;легка зрізуваність;максимальне наближення форми кореня до округлої;хороша водоутримуюча здатність та морозостійкість;стійкість до захворювань;доброякісність бурякового соку;мінімальна кількість шкідливого азоту, розчинної золи та інвертного цукру ( Інвертний цукор — цукровий сироп, розчин, що складається з рівних молярних частин глюкози і фруктози).

Номер слайду 7

Виробництво цукру. Промислове виробництво цукру складається з таких етапів: Подачу буряків на завод здійснюють по похилому жолобу гідравлічного транспортера водним потоком.1

Номер слайду 8

Виробництво цукру. Механічна обробка (миття, подрібнювання цукрового буряка на стружку)2

Номер слайду 9

Виробництво цукру. Дифузія (обробка гарячою водою (70-75°С)). У результаті сахароза переходить у розчин. Мета цього технологічного процесу — вилучення з бурякової стружки максимальної кількості цукрози. 3

Номер слайду 10

Виробництво цукру. Дефекація (обробка «вапняним молоком» - розчином Са(ОН)2 ). У результаті домішки – органічні кислоти, білки, барвники, від яких необхідно очистити сахарозу, випадають в осад, а сахароза залишається в розчині у вигляді сахарату: С12 Н22 О11 + Са(ОН)2 → С12 Н22 О11 ∙ Са. О + Н2 О4

Номер слайду 11

Виробництво цукру. Сатурація (обробка розчину сахарату карбон (IV) оксидом для осадження кальцій карбонату). Сахароза залишається в розчині: С12 Н22 О11 ∙ Са. О + СО2 → С12 Н22 О11 + Са. СО3 ↓5

Номер слайду 12

Виробництво цукру. Випарювання розчину у вакуумних апаратах і центрифугування (кристалізація розчину сахарози).6

Номер слайду 13

Виробництво цукру7 Додаткове очищення цукру (рафінування).

Номер слайду 14

Використання відходів. Найціннішим відходом цукробурякового виробництва є кормова патока, щомайже наполовину складається з цукру, а також містить інші живильні речовини. Внаслідок цього, патоку використовують як концентровані корми для худоби (безпосереднім згодовуванням або в складі комбікормів). Крім того, кормову патоку переробляють на спирт, дріжджі, лимонну й молочну кислоту та інші продукти. Особливою переробкою з кормової патоки можна вилучити цукор, що міститься в ній, і тим самим підвищити його загальний вихід із буряку, знизивши цим його собівартість. З цією метою на деяких цукрових заводах побудовані цехи, в яких здійснюють знецукрення кормової патоки.

Номер слайду 15

Використання відходівІншим відходом є жом – позбавлена цукру бурякова стружка. Жом, що вивантажується з дифузорів, за допомогою води транспортують у сховища (жомові ями). Жом живильний, тому його охоче поїдають тварини. Відтак він використовується у тваринництві для відгодівлі худоби. Деякіх цукрові заводи утримують свої скотовідгодовувальні пункти. Свіжий жом містить до 94 % води. Для підвищення транспортабельності, а також кормової цінності жому його частково збезводнюють і тим самимпідвищують вміст у ньому сухих речовин до 15-18 %. Для тривалого збереження жом висушують до вологості 10-12 %, застосовуючи для сушіння паливні гази.

Номер слайду 16

Вживання. Для дитини денна доза цукру взагалі невеличка − 1 чайна ложка. Але майте на увазі, що така доза включає в себе весь спожитий цукор. Тобто, не тільки той, який ви кладете до чаю чи кави, але й той цукор, який міститься в кондитерських виробах і підсолоджених продуктах і напоях. Для чоловіка − 150 ккал або близько 6 чайних ложок цукру.

Номер слайду 17

Застосування. У медицині для виготовлення сиропів. Харчова промисловість Цукор використовується при виготовленні чорнила і фарб для принтерів Сухе ковтання 1 чайної ложки цукру може вилікувати гикавку. Цукор є хорошим консервантом. Цукор зміцнює асфальт

Номер слайду 18

Дякую за увагу !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ромочівська Марія Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Підкалюк Любов Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 квітня 2021
Переглядів
16796
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку