«Шептицький: від А до Я». Музейна абетка-екскурсія

Про матеріал

«Шептицький: від А до Я». Музейна абетка-екскурсія - захід із циклу екскурсій авторського проекту "Музейна абетка". У цікавій та оригінальній формі дозволяє вивчати життя і творчість митрополита Андрея Шептицького з допомогою експонатів шкільного етнографічного музею.

Перегляд файлу

Комунальний заклад "Смілянська спеціальна загальноосвітня

школа-інтернат І - ІІ ступенів Черкаської обласної ради"

Етнографічний музей

 

 

 

 

Музейна абетка-екскурсія

«Шептицький: від А до Я»

 

 

 

 

Керівник  і автор проекту – Чекіс Злата Володимирівна,

завідувач музею,

вихователь-методист,

вища категорія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вітаємо вас у етнографічному музеї Смілянської спещіальної загальноовітньої школи- інтернату. Нашому музею - п’ять років. Символично, що ця дата припала на 2015 рік. Його оголошено роком Андрея Шептицького - митрополита, педагога, мецената, благодійника. Він заснував музей у Львові підтримував художників, бібліотеки і понад усе любив дітей. I тому ми вирішили в межах авторського проекту «Музейна абетка» започаткувати цикл інтерактивної абетки-експозиції та екскурсій «Видатні українці: від А бо Я». Ідею підказало видання, які вийшлм друком цього річ у видавництві «Старого Лева» - «Шептицький від А до Я». Багато хто вважає Андрея Шептицького важким для вивчення дігьми. Із юними музеєзнавцями перегорнути сторінки абетки «Шептицький від А до Я» і відтворили їх у експозиціях, використавши експонати музею. Екскурсоводи музею з допомогою інтерактивної абетки-експозиції розкажуть, яким був Андрей Шептицький, про що мріяв і чого досягнув.

Передаю слово екскурсоводам.

Екскурсовод 1. Я екскурсовод музею, а це моя однокласниця.

Екскурсовод 2. Я теж екскурсовод Саша Тимошенко.

Наша екскурсія називається «Шептицький від А до Я».

Учень: В.І.Р.А. Н.А.Д.І.Я. Л.Ю.Б.О.В.

Якщо скласти ці літери, то матимемо знайомі слова – віра, надія, любов. Давайте збудуємо з них хату, саме про таку хату, де панує віра, надія, любов,  мріяв Андрей Шептицький. Він вважав, що саме це є основою для побудови рідної держави. Наш музей нагадує таку хату. Ії створили дбайливі руки учнів та вчителів.

Прошу – покажіть свої долоньки усім. А тепер погляньмо в абетку  «Шептицький від А до Я». Таку ж долоньку бачимо і у книзі. (показати)

Екскурсовод 1. Родина Шептицького – це маленька держава. Це батько Іван і Мати Софія та семеро дітей. Малий Андрійко завжди показував долоньку – це п’ять його братів. Чому? Стефан і Юрій померли маленькими. Тож долонька – це 5 пальців – 5 братів: Казимир, Олександр, Леон, Станіслав і Андрій. Коли він народився, мама сказала, щоб це хлопя назвали – Андрей. В перекладі з грецької «справжня людина». Таким він і виріс. Із 5-ти років мати почала навчати його іноземним мовам, малюванню, загартовувала. Він жив за розпорядком дня, враховуючи час на фізичні вправи, ігри та розваги, любив грати з братами у ляльковий театр. Найулюбленішими забавками їхніми були яскраві яворівські іграшки. Їх робили народні майстри і сам батько Іван. Він заснував навіть забавнярську школу.

Коли Андрій підріс, закінчив гімназію, потім університет, любив приїздити у рідні село Прилюбичі, завжди залишив записку, щоб батьки не хвилювалися: «Поїхав, скоро буду».

Мама допомагала селянам  вирощувати сади і прищеплювала сину любов до природи. Ми, коли розглядали малюнки в абетці, теж захотіли і посадили в шкільному дворі два дерева.

Екскурсовод 2: Подивіться, ось стара піч з хлібом, образи на покуті прикрашені вишитим божником, молитва, мисник з посудом для малечі.

Кожна річ музею живе як квітка, як кущ калини. Всіма і Богом не забутий, глибоко захований в товщі часу, людський погляд, людська усмішжа, жаль, горе  і щастя.  Музей - гордість нашої школи.

Екскурсовод 1:. Андрей Шептицький в дарунок українському народу заснував музей у Львові у нашому етнографічному музею так, як і там  зберігаються пам’ятки нашого народу, національні звичаї і традиції нашої країни.

Пропоную знову зазирнути в абетку. Що ми бачимо? Друкарську машинку, голуба,  листи. Всі ці речі є і у нашій експозиції музею.  І вони стосуються літери Л.

Отже, «Л». Листування з дітьми – найцінніша справа для Андрія Шептицького. У благодійника було багато різних справ та серед них чільне місце посідали українські діти. Збереглися листи дітей до свого рятівника. Перед днем святого Миколая під вікно прилітали голуби і приносили листи, де вказано адресу: «Небо, святий Миколай. Через його руки до доброго пана Андрія і підпис». Ярослав, Валера, Альоша, Вітя, Анечка, Саша, Полінка.

А що в твоєму портфелі екскурсовод?

Екскурсовод 2: Збереглися листи, які приніс до святого Миколая ось цей білосніжний голуб. Давайте, прочитаємо їх.

Екскурсовод 1: Читай.

 «Я Любця. I дуже боюся чорта. Нехай Таточко прїде і мене сховає під плащ і  чорт мене не буде бачити».

 

Учень: «Наша маленька Ганнуська, ніколи тебе не бачила і ми їй пояснюемо, що ти такий великий, як наша черешня на городі, а борода у тебе, як у святого Миколая».

Мало хто знає, що зріст тата Андрея був 2 м 8 см.  

Екскурсовод 2: Зверніть увагу у нас у музеї є зарубки на дверях. Так ми міряємо свій зріст. Чи не нагадують вони вам ось цей малюнок в абетці.

Ось подивіться. Тут намальована драбина. А поряд Андрей Шептицький.  Поряд напис - 2 м. 8 см.

Учень: Митрополит був невибагливий до їжі. Одного разу під час окупації до нього прийшли німецькі офіцери і були здивовані, що він сидів за скромною вечерею: відварні курка з підсмаженою цибулею та глечик кислого молока. Хліб та джерельна вода.

«Я їм те, що їсть мій народ» - мовив митрополит.

Улітку ж любив ягоди. Він часто їздив у гімназію. Найвища честь для школярів – пригостити владику суницями. Це доручалося особливо чемним ученицям. Я слухняна учениця, тому, думаю, мені б теж доручили така справу.

Екскурсовод 1. Остання літера абетки «Я». Я – це слово означає особу, особовий займенник. У переносному значенні – особистість людини, кожен може сказати:

Я - працьовитий чи лінивий,

Милосердний чи байдужий,

Щедрий чи жадібний, скромний чи хвалькуватий.

Тато Андрей усім своїм життям утверджував віру, Надію і Любов до дітей, які будуть  жити в Україні і будувати її.

Екскурсовод 2. Мудрість життя в тому, щоб любили те, що наспрвді є добром. Ці слова Шептицького хай стануть дороговказом для кожного.

Екскурсовод 1. Запамятайте ось цей ключик.  (показує)

Він відчиняє двері у хату, де панує

Віра, Надія, Любов.

 

 

doc
Пов’язані теми
Педагогіка, Сценарії
Інкл
Додано
28 березня 2018
Переглядів
637
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку