Широкомасштабне вторгнення РФ на територію України: перебіг, результати.

Про матеріал
Матеріал з теми 46 Широкомасштабне вторгнення РФ на територію України: перебіг, результати.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Широкомасштабне вторгнення РФ на територію України: перебіг, результати. Урок 47

Номер слайду 3

ПЛАН: 1. Широкомасштабне вторгнення РФ на територію України: перебіг, результати. 2. Збройні Сили України (ЗСУ), Національна гвардія, територіальна оборона, громадянське суспільство та влада в обороні України.

Номер слайду 4

Широкомасштабне вторгнення РФ на територію України: перебіг, результати.

Номер слайду 5

Широкомасштабне вторгнення РФ на територію України: перебіг, результати. Підготовка до початку вторгнення: Росія на початку вторгнення біля кордонів України зосередила приблизно 200 тис. військовослужбовців, поділених на 60 бойових груп. Упродовж лютого 2022 року російські силовики здійснили кілька провокацій намагаючись звинуватити Україну.21 лютого 2022 року Росія офіційно визнала дві самопроголошені квазідержави на сході України, «Донецьку Народну Республіку» та «Луганську Народну Республіку».22 лютого Путін заявив, що Мінські домовленості більше не діють. Того ж дня Рада Федерації одностайно схвалила застосування військової сили на цих територіях.22 лютого президент України підписав указ про призов резервістів оперативного резерву до війська, 23 лютого — указ про введення надзвичайного стану в окремих регіонах України, того ж дня затверджений Верховною Радою

Номер слайду 6

Широкомасштабне вторгнення РФ на територію України: перебіг, результати. О 3:40 24 лютого 2022 року розпочався відкритий воєнний напад Росії на Україну. Близько четвертої години 24 лютого по російським каналам показали відео з В. Путіним, який оголосив про «спеціальну воєнну операцію» з метою нібито «демілітаризації та денацифікації України». Військова кампанія почалася після тривалого нарощування російських військ з листопада 2021 року вздовж кордону України з Росією і Білоруссю та так званих «ДНР» та «ЛНР». Уже за кілька хвилин почалися ракетні удари по всій території України. Російські війська вдерлися до України поблизу Харкова, Херсона, Чернігова, Сум, увійшовши з Росії, Білорусі й тимчасово окупованого Росією Криму.

Номер слайду 7

Давайте пригадаємо хронологію подій

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Широкомасштабне вторгнення РФ на територію України: перебіг, результати. Завдяки спротиву української армії та сил самооборони вже в перші дні агресії російська армія зазнала значних втрат. Росія зустріла сильний опір, який не очікувала, що зумовило матеріально-технічні проблеми для її військ, нестачу пального, боєприпасів і продовольства, підрив бойового духу нападників. З першого дня вторгнення Росія порушує правила ведення війни і масово чинить воєнні злочини. Крім того, російська влада веде активну інформаційну війну та застосовує шовіністичну пропаганду.

Номер слайду 10

Лютий. Кілька хвилин після оголошення «СВО» Росія запустила крилаті та балістичні ракети по аеродромах, військових штабах і складах у Києві, Харкові, Івано-Франківську, Луцьку, Дніпрі, Одесі та Донбасі. Після 06:30 російські війська вдерлися в Україну сухопутним шляхом поблизу міста Харкова. О 07:40  російські війська увійшли в Україну також із території Білорусі. Українські прикордонні сили повідомили про атаки на об'єкти в Луганську, Сумах, Харкові, Чернігові та Житомирі, а також наступ з боку окупованого Криму. Незадовго до 07:00 Президент Зеленський оголосив про запровадження в Україні воєнного стану.

Номер слайду 11

Лютий. До 11:00 російські війська на двох напрямках просунулися на відстань до п'яти кілометрів — на півночі Харківської та Чернігівської областей. Російські війська розпочали штурм аеропорту Гостомель, який із суттєвими втратами захопили ввечері, але потім втратили контроль над ним. На півдні окупанти захопили головну споруду Північнокримського каналу та Каховську ГЕС. Після опівдня тривали бої за міста Скадовськ, Чаплинку, Охтирку, Суми. Російські війська увійшли в Генічеськ і Олешки та захопили Чорнобильську атомну електростанцію. Ближче до опівночі російські окупанти таки захопили острів Зміїний. О 14-й годині 25 лютого розпочалася оборона Києва.

Номер слайду 12

Березень2 березня Генштаб ЗСУ повідомив, що українські війська на окремих напрямках «починають перехоплювати ініціативу в російських окупантів», зокрема ворожий наступ припинився на Волинському, Чорнобильському, Чернігівському напрямках, напрямках на Малин та Ірпінь, на лінії Богодухів, Чугуїв, Шевченкове.11 березня російські війська з різними інтервалами обстріляли з повітря аеродроми в Луцьку, Івано-Франківську та цивільну фабрику в Дніпрі. ЗСУ звільнили від російських окупантів п'ять населених пунктів у Чернігівській області.

Номер слайду 13

Березень15 березня до Запоріжжя дісталися перші біженці з обложеного Маріуполя. Херсонська область повністю опинилася під окупацією.23 березня ЗСУ взяли в кільце міста Буча, Ірпінь та смт Гостомель Бучанського району, а наступного дня підірвали російський десантний корабель «Саратов» у порту Бердянська.31 березня ЗСУ звільнили Бучу, а окупанти покинули Чорнобильську АЕС.

Номер слайду 14

Квітень1—2 квітня українські війська звільнили Київську область. Продовжились ракетні обстріли Дніпра, Кривого Рогу, Миргорода, Шепетівки, Балаклії, Харкова. За тиждень ЗСУ повністю звільнили, після Київщини, Житомирщину, Чернігівщину та Сумщину. Загострилася ситуація в Маріуполі. Після тактичної перемоги України у Київській, Чернігівській і Сумській областях більшість російських підрозділів передислокували на схід України, зокрема на Донбас і Харківщину.

Номер слайду 15

Квітень. Почалась «битви за Донбас». З середини квітня бої в Маріуполі перемістились до району заводу «Азовсталь».26 квітня за ініціативи США на авіабазі «Рамштайн» у Німеччині відбулася зустріч представників понад 40-а держав світу для координації допомоги Україні, де-факто було створено антиросійську коаліцію. 28 квітня 2022 року у США був прийнятий закон про ленд-ліз для оборони демократії Україною від 2022 року.

Номер слайду 16

Травень8 травня завершилася евакуація з «Азовсталі» цивільних (крім поранених і медиків).15 травня українські війська вийшли на кордон з Росією в Харківській області.16 травня після 82 днів оборони для збереження життів Маріупольський гарнізон, виконуючи рішення вищого військового командування, почав операцію порятунку заблокованих на території комбінату "Азовсталь" оборонців Маріуполя.28 травня в районі Сєвєродонецька, Тошківки та Осколонівки ЗСУ відтіснили російські війська.31 травня Європейський Союз погодив ембарго на російську нафту, що зменшить її імпорт до кінця 2022 року на 90 %.

Номер слайду 17

Червень2 червня подальший херсонський контрнаступ ЗСУ відбувся на напрямках Киселівка, Солдатське та Олександрівка. Лінію фронту вдалося відсунути на кілька кілометрів від Запоріжжя.24 червня ЗСУ відійшли з Сєверодонецька на більш укріплені позиції.29 червня на саміті в Мадриді НАТО оцінило Росію найбільшою загрозою.30 червня російські війська покинули острів Зміїний.

Номер слайду 18

Липень3 липня ЗСУ вийшли з Лисичанська3 липня російське керівництво оголосило про «оперативну паузу».4 липня на острові Зміїний встановили український прапор.14 липня Росія здійснила акти тероризму проти цивільних, ракетний удар по центру Вінниці. 22 липня Україна з Туреччиною та ООН підписала угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море.23 липня Росія порушила угоду з ООН, Туреччиною та Україною про ненапад і атакувала ракетами порт «Одеса». З 28 на 29 липня Росія підірвала колонію поблизу селища Оленівка в Донецькій області, де утримувалися полонені бійці ЗСУ.

Номер слайду 19

Серпень. На початку серпня було виведено з ладу Антонівський і Каховський мости у Херсонській області5 серпня окупанти обстріляли Запорізьку АЕС.9 серпня у Сакському районі Криму сталися вибухи на аеродромі, де базувалися російські військові літаки.16 серпня в Джанкойському районі знищили великий склад боєприпасів РФ і перервали залізничне сполучення між материковою Україною та Кримом.24 серпня росіяни ракетами вдарили по залізничній станції Чаплине у Дніпропетровській області, загинули цивільні люди.

Номер слайду 20

Вересень7 вересня ЗСУ почали контрнаступ на сході Харківщини.8 вересня звільнили Балаклію, 10 вересня — Куп'янськ. 21 вересня відбувся обмін полоненими, з російського полону звільнили 215 українських бійців, зокрема захисників «Азовсталі», в обмін на Віктора Медведчука.21 вересня Путін у своєму зверненні оголосив про часткову мобілізацію в Росії. До кінця місяця ЗСУ просувалися щонайменше на двох напрямках на схід від річок Оскіл і Сіверський Донець. Російські сили, провели на окупованих територіях фіктивні референдуми для їхнього входження до складу РФ

Номер слайду 21

Жовтень - Листопад2 жовтня Українські військові звільнили Лиман на Донеччині.8 жовтня на мосту через Керченську протоку стався вибух, у результаті міст на певний час вийшов із ладу. з 10 жовтня розпочались удари по енергетичній інфраструктурі України.11 листопада ЗСУ ввійшли у Херсон.15 і 23 листопада відбулись найпотужніші ракетні удари по енергетичній інфраструктурі.23 листопада Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму та державою, яка застосовує засоби тероризму.

Номер слайду 22

Грудень - Січень 2023-Лютий У грудні основні бойові дії проходили у Бахмуті.5 і 26 грудня ЗСУ здійснили удари безпілотниками по аеродрому у російському місті Енгельс. До середини грудня ЗСУ звільнили, за різними підрахунками, від 41 тис. км до 78 тис. км території з 24 лютого. Втрати Росії станом на грудень перевищили 100 тис. військових убитими. На початку січня головні бої точилися за Соледар Донецької області біля Бахмута.19 січня Європарламент ухвалив резолюцію про створення спеціального трибуналу для вищого керівництва РФ та Білорусі через збройну агресію проти України. У лютому Бахмут залишався найбільш гарячою точкою на всій лінії фронту. Біля Вугледару закінчився розгромом 3-дений танковий наступ російських військ.

Номер слайду 23

Лютий- Березень 2023

Номер слайду 24

Збройні Сили України (ЗСУ), Національна гвардія, територіальна оборона, громадянське суспільство та влада в обороні України.

Номер слайду 25

Збройні Сили України (ЗСУ), Національна гвардія, територіальна оборона, громадянське суспільство та влада в обороні України. Наприкінці липня 2021 року Валерій Залужний став Головнокомандувач Збройних сил України. Залужний належав до українських офіцерів, які вважали повномасштабне вторгнення питанням часу. В інтерв'ю виданню «Forbs» Валерій Залужний відзначив, що напередодні повномаштабного вторгнення він розробив план протидії російській агресії таємно від всіх. Серед основних заходів були здійснені переміщення та маскування військової техніки, вивезли війська та озброєння з пунктів дислокації. Вранці 24 лютого почалося вторгнення, генерал мав дві стратегічні цілі для оборони України. «Ми не могли допустити падіння Києва, – каже він. – І за всіма іншими напрямками ми мали пролити їхню кров, навіть якщо в деяких місцях це коштуватиме нам території». Іншими словами, мета полягала в тому, щоб дозволити росіянам наступати, а потім знищити їхні колони на передовій та лінії постачання у тилу. До шостого дня вторгнення він дійшов висновку, що це спрацювало

Номер слайду 26

Збройні Сили України (ЗСУ), Національна гвардія, територіальна оборона, громадянське суспільство та влада в обороні України. 22 лютого президент України підписав указ про призов резервістів оперативного резерву до війська, 23 лютого — указ про введення надзвичайного стану в окремих регіонах України, того ж дня затверджений Верховною Радою24 лютого 2022 року Президент Володимир Зеленський підписав Указ № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні». Народні депутати затвердили цей документ 300 голосами. Цим Указом, розпочалось здійснення заходів і повноважень, що необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави. Ще напередодні вторгнення упродовж лютого зброю Україні на випадок вторгнення Росії надали Канада, Естонія, Литва і США.

Номер слайду 27

Збройні Сили України (ЗСУ), Національна гвардія, територіальна оборона, громадянське суспільство та влада в обороні України. Нападаючи на Україну, російські військові не готувалися до інтенсивних боїв - вони очікували, що українська армія та політичне керівництво розпадеться. На початку війни українські захисники зосередилася на обороні стратегічно важливих міст та комунікацій, включаючно з залізницями. Підготовка до оборони — це системна політика. І цього в потрібних масштабах з боку держави не відбувалося. Через відчайдушний супротив Українських захисників з моменту повномасштабного вторгнення 24 лютого РФ не змогла досягти своїх стратегічних цілей.

Номер слайду 28

Нормативна база. Конституція України. Кодекс цивільного захисту України. Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"Закон України "Про оборону України"Кримінальний кодекс України. Закон України від 24 лютого 2022 року № 2102-IX "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію"Закон України України від 15 березня 2022 року № 2125-IX "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо порядку скасування запобіжного заходу для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період або його зміни з інших підстав"Указ Президента України від 24 лютого 2022 року № 65 "Про загальну мобілізацію"Указ Президента України від 17 травня 2022 року № 342 "Про продовження строку проведення загальної мобілізації"Указ Президента України від 7 листопада 2022 року № 758/2022 "Про продовження строку проведення загальної мобілізації"Типове положення про мобілізаційний підрозділ органу державної влади, іншого державного органу, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2006 року № 587 Указ Президента України від 29 грудня 2021 року № 687 "Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2022 році»

Номер слайду 29

Збройні Сили України (ЗСУ), Національна гвардія, територіальна оборона

Номер слайду 30

Збройні Сили України (ЗСУ), Національна гвардія, територіальна оборона, громадянське суспільство та влада в обороні України. Початок бойових дій продемонстрував, що військова реформа яка розпочалась у 2014 році дає результат по захисту держави від сильнішого противника. З підготовкою особового складу допомагають західні партнери. Вони організували навчання для українських солдатів та офіцерів. Відбулись зміни в системі управління силами оборони. Насамперед нарешті вдалось розподілити управлінські ролі, які раніше у собі поєднував Генеральний Штаб. Основним завданням Генерального штабу стало стратегічне планування, а Командувач об’єднаних сил взяв на себе обов’язки щодо безпосереднього застосування військ.

Номер слайду 31

Збройні Сили України (ЗСУ), Національна гвардія, територіальна оборона, громадянське суспільство та влада в обороні України. Процес трансформації Збройних Сил ще далекий від завершення. Але і ті зміни, які вже відбулися, довели свою ефективність із перших хвилин повномасштабного вторгнення. Попри всі песимістичні прогнози українські війська зберігають керованість та бойову ефективність навіть під шаленим тиском противника, який досі має величезну кількісну перевагу у засобах ведення війни. Рух добровольців і волонтерів теж не знітився перед загрозою. Навпаки, він вийшов на якісно новий рівень, шокуючи ворога, який навіть не міг уявити тотального опору таких масштабів по всій країні. Унікальна здатність нашого народу до самоорганізації та взаємодії у надскладних умовах допомогла вберегти наше військо від повної руйнації і перетворила його на грізну силу, без якої збереження незалежності не було б можливими.

Номер слайду 32

Збройні Сили України (ЗСУ), Національна гвардія, територіальна оборона, громадянське суспільство та влада в обороні України. Стратегія України прямо залежить від наявних ресурсів. І якщо з чисельністю персоналу ситуація, ймовірно, буде виглядати достатньо непогано для ЗСУ, то стосовно важкого озброєння і боєприпасів ситуація складна. Але за наявності політичної волі, планування, з використанням виробничої бази і запасів провідних країн світу створення й оснащення такого угруповання в складі ЗСУ є абсолютно реальним. Оперативні й стратегічні перспективи на 2023 рік для України завдяки західній підтримці кращі ніж у 2022 році.

Номер слайду 33

Збройні Сили України (ЗСУ), Національна гвардія, територіальна оборона, громадянське суспільство та влада в обороні України. Одним з нових і ефективних методів протидії стало прийняття Закону України «Про основи національного спротиву»Національний спротив – це комплекс заходів, які організовуються та здійснюються з метою сприяння обороні України шляхом максимально широкого залучення громадян України до дій, спрямованих на забезпечення воєнної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності держави, стримування і відсіч агресії та завдання противнику неприйнятних втрат, з огляду на які він буде змушений припинити збройну агресію проти України. Складовими національного спротиву є:- територіальна оборона- рух опору- підготовка громадян України до національного спротиву.

Номер слайду 34

Збройні Сили України (ЗСУ), Національна гвардія, територіальна оборона, громадянське суспільство та влада в обороні України. 22 лютого 2022 року Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України підписав Указ «Про призов резервістів на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період». Доукомплектування Збройних Сил України почалося 23 лютого 2022 року:до складу органів військового управління та військових частин ЗСУ – до 36 000 осіб;до складу органів військового управління та військових частин Національної гвардії України – до 5 000 осіб;до складу органів військового управління та військових частин Державної прикордонної служби України – обсязі до 5 000 осіб.

Номер слайду 35

Збройні Сили України (ЗСУ), Національна гвардія, територіальна оборона, громадянське суспільство та влада в обороні України. Наразі держава надає всім громадянам без виключення можливість залишити небезпечні місця перебування, пріоритет справедливо мають жінки, діти і люди похилого віку. Сьогодні кожен має докласти максимум зусиль для того, аби життя в Україні якомога швидше стало безпечним, стабільним і комфортним для всіх, а для цього звичні робочі та економічні процеси мають продовжуватися і кожен має займатися тим, що дійсно приносить користь і є ефективним для таких цілей.

Номер слайду 36

Список використаних джерел https://uinp.gov.ua/aktualni-temy/povnomasshtabne-vtorgnennya-rosiyi-v-ukrayinu-istorychnyy-konteksthttp://resource.history.org.ua/cgi-bin/eiu/history.exe?Z21 ID=&I21 DBN=EIU&P21 DBN=EIU&S21 STN=1&S21 REF=10&S21 FMT=eiu_all&C21 COM=S&S21 CNR=20&S21 P01=0&S21 P02=0&S21 P03=TRN=&S21 COLORTERMS=0&S21 STR=zbrojna_agresija_rosijskoji_federatsiji_proty_ukrajinyhttps://www.dw.com/uk/voenni-zlocini-v-ukraini/t-63951961https://mepr.gov.ua/news/40672.htmlhttps://www.zsu.gov.ua/https://www.mil.gov.ua/https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 F%D1%96%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0_%D0%A0%D0%BE%D1%81%D1%96%D1%97_%D0%B4%D0%BE_%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8 F_%D0%B2_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%83_2022_%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83

Номер слайду 37

Список використаних джерел 8.https://helsinki.org.ua/articles/pro-zaluchennia-tsyvilnoho-naselennia-do-natsionalnoho-sprotyvu-pid-chas-viyny-v-ukraini/9. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2024-20#n2410. https://www.bbc.com/ukrainian/features-6088695111.https://forbes.ua/war-in-ukraine/rosiyani-gnali-svoikh-soldativ-na-zabiy-yak-valeriy-zaluzhniy-gotuvav-ukrainsku-armiyu-do-oboroni-a-potim-do-nastupu-golovne-z-materialu-time-26092022-859712. https://www.president.gov.ua/documents/3597iv-4146

Номер слайду 38

Всі матеріали взяті з відкритих джерел, і використані з освітньою некомерційною метою.

Номер слайду 39

Дякую за увагу !СЛАВА ЗАХИСНИКАМ УКРАЇНИ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Полянська Анна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 травня 2023
Переглядів
3008
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку