Злочин геноциду та воєнні злочини РФ проти України

Про матеріал
Урок 47 Злочин геноциду та воєнні злочини РФ проти України - підходить для уроків Історії України у 11 класах
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Злочин геноциду та воєнні злочини РФ проти України. Урок 47

Номер слайду 2

ПЛАН: 1. Злочин геноциду та воєнні злочини РФ проти України. 2. Заява Верховної Ради України «Про вчинення РФ геноциду в Україні».3. Нищення економіки України

Номер слайду 3

Злочин геноциду та воєнні злочини РФ проти України.

Номер слайду 4

Злочин геноциду та воєнні злочини РФ проти України. Дії які можна кваліфікувати з точки зору Міжнародного права як злочин геноциду та воєнні злочини проти України здійснювались від самого початку Повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. Однак відразу потрібно додати уточнення, що в пресі і серед населення вираз «воєнні злочини» використаний як спрощення і узагальнення. З позиції міжнародного права серед злочинів які вчинили ЗС РФ в Україні є ознаки наявності злочинів агресії, воєнні злочини та злочини проти людства.

Номер слайду 5

Злочин агресії Збройний напад однієї держави на іншу вважається міжнародним злочином проти миру та безпеки людства. Якщо з боку певної держави є ознака ініціативи та застосування зброї першою, то йдеться саме про агресію. 2 березня 2022 року Генасамблея ООН та надзвичайній спеціальній сесії ухвалила резолюцію у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну, яка так і називалася – «Агресія проти України».

Номер слайду 6

Воєнні злочини. Злочини проти людства. Порушення правил ведення бойових дій та норм і принципів міжнародного гуманітарного права. До них належать:вбивство, катування, взяття у рабство чи для інших цілей цивільного населення окупованої території;вбивство, катування військовополонених чи осіб, які перебувають у морі;вбивство заручників;пограбування державної або приватної власності;знищення міст чи сіл;розорення, не виправдане військовою необхідністю.

Номер слайду 7

Воєнні злочини. Злочини проти людства. Злочини проти миру та безпеки людства. До них належать:вбивство;масове винищення людей;поневолення;депортація або насильницьке переміщення населення;поміщення у в'язницю або інше жорстоке позбавлення фізичної свободи на порушення основоположних норм міжнародного права;тортури;зґвалтування, або будь-які інші форми сексуального насильства подібної тяжкості;

Номер слайду 8

Воєнні злочини. Злочини проти людства. Злочини проти миру та безпеки людства. До них належать:переслідування будь-якої ідентифікованої групи або спільноти за політичними, расовими, національними, етнічними, культурними, релігійними, гендерними, або іншими мотивами, які повсюдно визнані неприпустимими згідно з міжнародним правом;насильницьке викрадення людей;інші нелюдські діяння аналогічного характеру, які полягають в умисному заподіянні сильних страждань або серйозних тілесних ушкоджень, а також такі, що спричиняють негативний вплив на психічне та / або фізичне здоров'я.

Номер слайду 9

Геноцид. СУЧАСНА УКРАЇНСЬКА ЕНЦИКЛОПЕДІЯ дає визначення -ГЕНОЦИ́Д (від грец. γένος – рід, плем'я та лат. caedo – вбиваю) – кампанія повного чи часткового знищення національної, расової, етнічної, релігійної групи як такої. Перші заяви політиків світового рівня про наявність ознак Геноциду щодо Українського народу, були озвучені: Борісом Джонсоном під час свого візиту до України сказав: «Те, що ми побачили з того, що Путін зробив в Україні, недалеке від геноциду». А також, Президентом США Джо Байденом: «Я назвав це геноцидом, тому що стає все зрозуміліше, що Путін намагається знищити навіть ідею бути українцем». Дане визнання стало ширитись після того як стало відомо про «Бучанську різанина»

Номер слайду 10

Геноцид«Бучанська різанина» - це масове вбивство українського цивільного населення в місті Буча Київської області, що супроводжувалося викраденнями, тортурами, зґвалтуваннями, у тому числі дітей, та мародерством.  Вбиті росіянами мешканці Бучі. Джерело фото: фейсбук-сторінка Національної поліції

Номер слайду 11

Геноцид. Вбиті росіянами цивільні люди. Джерело фото: фейсбук-сторінка Національної поліціїСаме події в БУЧІ стали відправною точкою, далі стануть відомі Ірпінь, Ізюм та безліч інших місць де ЗС РФ ціленаправлено за національною ознакою знищували цивільне населення та полонених захисників…

Номер слайду 12

ХВИЛИНА МОВЧАННЯ

Номер слайду 13

Заява Верховної Ради України «Про вчинення РФ геноциду в Україні».

Номер слайду 14

Верховна Рада України 14 квітня 2022 року, ухвалила постанову Про Заяву Верховної Ради України "Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні"

Номер слайду 15

"Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні"«У цей непростий час, коли триває боротьба Українського народу зі збройною агресією Російської Федерації, виявляється все більше жорстоких злодіянь, які повинні отримати належну та рішучу правову оцінку. Сьогодні з повною впевненістю можна констатувати, що вчинені збройними силами Російської Федерації дії є не просто злочином агресії, а мають на меті системне й послідовне знищення Українського народу, його самобутності та позбавлення його права на самовизначення і самостійний розвиток. Прийняття Постанови є важливим кроком до викриття істинних намірів Російської Федерації, її дій щодо знищення Українського народу під час здійснення збройної агресії Російської Федерації проти України й донесення цієї інформації до міжнародної спільноти з метою ініціювання притягнення до відповідальності всіх винних осіб», - зазначається у Постанові.

Номер слайду 16

"Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні" Постановою про «Заяву Верховної Ради України «Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні» Верховна Рада України визнає дії, вчинені Збройними силами Російської Федерації та її політичним і військовим керівництвом під час останньої фази збройної агресії Російської Федерації проти України, яка розпочалася 24 лютого 2022 року, геноцидом Українського народу. У документі зазначено, що дії російської влади та заяви російських високопосадовців свідчать "про існування офіційної політики російської держави щодо невизнання права українського народу на самоідентифікацію, самовизначення і, як наслідок, на існування".

Номер слайду 17

"Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні" Існує два правових документи, які визначають кримінальну відповідальність за геноцид та забороняють його на міжнародному рівні. Це Конвенція про запобігання злочину геноциду та покарання за нього 1948 року, а також Римський статут Міжнародного кримінального суду 1998 року. Однак остаточне рішення, незважаючи на міжнародну підтримку і визнання наявності ознак геноциду, після перемоги буде прийняте відповідним судом(чи трибуналом) Українська влада звертаючись до Організації Об’єднаних Націй (ООН), Європарламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, а також урядів та парламентів іноземних держав із закликом визнання геноциду та російських злочинів проти людяності та воєнних злочинів на території України.

Номер слайду 18

Нищення економіки України

Номер слайду 19

"Нищення економіки України" Вторгнення росії в Україну, призвело до великих людських жертв, масового переміщення населення та значного пошкодження інфраструктури. Величезним був також вплив на економічну активність: реальний ВВП різко скоротився, інфляція різко зросла, торгівля була серйозно порушена, а бюджетний дефіцит зріс до безпрецедентного рівня. В Україні ж після початку російського вторгнення був момент, коли російські військові контролювали 20% території країни, а промислові підприємства переважно були сконцентровані саме там, де ідуть бойові дії чи близько до них. Понад 7 млн українців – близько п'ятої частини населення – залишили країну або стали внутрішніми переселенцями. Розпочались проблеми на ринку праці. Кількість зареєстрованих безробітних на одну вакансію з початку війни підскочила з 6 до 12. Значно знизилася реальна заробітна плата.

Номер слайду 20

"Нищення економіки України" Прямі збитки, завдані у першу чергу житловому комплексу, транспорту, торгівлі та промисловості України, сягають 97 мільярдів доларів США. Тоді як збитки, спричинені порушенням економічних потоків та ланцюгів виробництва, оцінюються у 252 мільярди доларів – і це було лише приблизна оцінка за перші 5 місяців. Окрім атак на військові об’єкти почалися масштабні атаки на економіку:- були проведені безпосередні удари по морським торговим портам з подальшим мінуванням морських шляхів;- пройшла низка атак на транспортні підприємства та логістичні вузли;- були нанесені удари не лише по підприємствам оборонного комплексу а й по багатьом стратегічним підприємствам країни;- окремо пішли хвилями атаки на енергетичну систему України;- окрім східних промислових районів військовими діями і окупацією було нанесено шкоду сільськогосподарськими підприємствам півдня країни;- постійні хакерські атаки на електроні системи НБУ були направлені на блокування банківської системи України.

Номер слайду 21

"Нищення економіки України" І попри те, що російські атаки на українську економіку продовжуються, ситуаціє є складною однак контрольованою, через наступні фактори:1) Фінансова підтримка від «Західних партнерів»;2) Поступова перебудова українського бізнесу на роботу «в умовах війни»;3) Перебудова економічних зав’язків і відкриття «нових» торгівельних шляхів;4) «Зернова угода» яка дає можливість українським агропідприємства отримувати певні прибутки;5) розробка шляхів виходу з енергетичної кризи.

Номер слайду 22

Список використаних джерел https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3596429-voenni-zlocini-rosii-v-ukraini-zvit-dla-genasamblei-oon-akij-stane-dokazom-u-sudah.htmlhttps://uinp.gov.ua/informaciyni-materialy/rosiysko-ukrayinska-viyna-istorychnyy-kontekst/yaki-zlochyny-skoyuye-rosiya-v-ukrayinihttps://sud.ua/uk/news/publication/254268-voennye-prestupleniya-rf-protiv-ukrainy-chto-ne-tak-s-ustoyavsheysya-praktikoy-ikh-kvalifikatsiihttps://helsinki.org.ua/articles/zlochyny-katuvannia-pid-chas-zbroynoho-konfliktu-rosii-proty-ukrainy-mizhnarodnyy-humanitarnyy-aspekt/https://www.bbc.com/ukrainian/features-63270389https://www.bbc.com/ukrainian/features-64516811https://www.dw.com/uk/ak-vijna-vplinula-na-ekonomiku-ukraini/a-63093916

Номер слайду 23

Список використаних джерел 8. https://www.slovoidilo.ua/2022/10/20/novyna/ekonomika/skorochennya-vvp-ta-bezprecedentnyj-deficyt-byudzhetu-mvf-oczinyly-naslidky-vijny-ekonomiky-ukrayiny9. https://www.researchgate.net/publication/360449883_GLOBALNI_SOCIALNO-EKONOMICNI_NASLIDKI_ROSIJSKO-UKRAINSKOI_VIJNI_GLOBAL_SOCIO-ECONOMIC_IMPLICATIONS_OF_THE_RUSSIA-_UKRAINE_WAR10. https://eba.com.ua/ukrayinska-ekonomika-pid-chas-vijny-shho-dali/11. https://www.rada.gov.ua/news/razom/221778.html12. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2188-20#Text13. https://www.dw.com/uk/verkhovna-rada-vyznala-dii-rosii-v-ukraini-henotsydom/a-6147990114. https://armyinform.com.ua/2022/09/21/zayava-verhovnoyi-rady-ukrayiny-u-zvyazku-z-chergovym-etapom-eskalacziyi-bezpekovoyi-sytuacziyi-u-sviti-sprovokovanym-ostannimy-rishennyamy-zlochynnoyi-vlady-rosijskoyi-federacziyi/

Номер слайду 24

Всі матеріали взяті з відкритих джерел, і використані з освітньою некомерційною метою.

Номер слайду 25

Дякую за увагу !СЛАВА ЗАХИСНИКАМ УКРАЇНИ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 травня 2023
Переглядів
4012
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку