Шкільна газета "Дзвінок"

Про матеріал
Шкільна газета "Дзвінок" (Випуск 2). Створена шкільним колективом гуртка "Юний журналіст". Цікаво, пізнавально, корисно!
Перегляд файлу



З олівцем по школі«Масляна до нас пришла, млинців гору принесла»   

4 березня учні школи зустрічали прихід Масляної. Захід підготувала вчитель початкових класів Липська Катерина Валентинівна. Учні співали пісні, присвячені приходу Масляної, закликали її віршами і закружляли у весняному танку. Приємним сюрпри-

зом для всіх присутніх був виступ директора школи та Катерини Валентинівни з піснею «Квітка-весна».

Після свята гості, учні та вчителі могли посмакувати солоденькими млинцями. 

«Ми пам`ятаємо тебе, Тарасе!»

6 березня у закладі було проведено бібліотечний захід в рамках святкування 205-ї річниці від дня народження

Т.Г. Шевченка. Бібліотекар Наталія Липська ознайомила

молодших школярів з цікавими фактами із життя Великого Кобзаря, учні читали та декламували вірші Т. Шевченка.

Учні 5-го класу взяли участь у Всеукраїнському конкурсі «Таємниця генія Шевченка» в рамках

святкування 205-ї річниці від дня народження Т.Г.

Шевченка. Учні показали високі результати та  були нагороджені Сертифікатами. 

 Проба пера

ХОКУ

 

Ода Батьківщині

 

Гарні квіти цвітуть

У різнокольоровому саду І я милуюсь ними. 

*****

Сидить соловей на гілці Та співає пісню.

Мені подобається спів.

*****

Глибоке море!

Краб ховається в пісок, Чути шум хвиль.

*****

Цвіте яблуня. Чути гул бджіл – Схоже на пісню.

 

(Бутоліна Юлія, учениця 6 класу)

 3

«Літопис шани і любові»

 ДО ДНЯ НАРОДЖЕННЯ Т.Г. ШЕВЧЕНКА

Тарас Григорович Шевченко – видатний поет, художник, гордість і натхнення українського народу. Про життя та діяльність цього славет-

ного майстра написано багато книжок. Та в біографії Кобзаря є й цікаві факти, відомі далеко не всім, зате вони повною мірою розкривають багатогранність характеру і таланту митця.  Маловідомі факти про Тараса Шевченка

У 1861 році Тарас Григорович за власні кошти видав перший в Україні «Буквар». Книга вийшла накладом у 10 тис. примірників і була призначена для вивчення грамоти у безкоштовних школах.

Поціновувачі та дослідники біографії поета дійшли висновку, що за життя Тарас Григорович був великим модником. У своїх особистих мемуарах «батько» українського народу висловив захват стосовно купівлі нового плаща-макінтоша, вартістю 100 рублів. До слова, коли Шевченко працював в археологічній комісії, його зарплата становила 150 рублів на рік.  

Про кохання в житті Тараса Шевченка розповідають багато. Зокрема те, що протягом декількох десятків років його не полишало бажання одружитися та мати сім´ю. Останнім захопленням і претенденткою на роль дружини митця була 20-річна Ликера Полусмак. На той час поету виповнилось 46. Шлюб не склався, і офіційних версій цьому декілька. Одна з найімовірніших – груба селянка Ликера не відповідала тонкій і чуттєвій душі Шевченка.

Освіта митця – всього 2 класи. Здобував він її у церковно-приходській школі. Проте поету вдалося створити одну з найбільш популярних книг української класичної літератури.  Мова йде про «Кобзар», який було перевидано понад 8 мільйонів разів. У Черкасах навіть створено цілий музей, присвячений цій віршованій збірці.  

Поезію нашого майстра слова перекладено більше ніж ста мовами світу. Серед них – японська, корейська, арабська і міжнародна мова есперанто. Найбільше перекладів зроблено польською, англійською та російською.

У світі встановлено аж 1384 пам´ятники Шевченку, з них в Україні – 1256. Інші монументи нашого поета прикрашають міста в Бразилії, Китаї, Америці.   

Життя і творчість Тараса Шевченка – не до кінця звідана сторінка нашої історії. Розкривати таємниці його характеру цікаво і захопливо. Та щоб проникнути в цю глибину – необхідно мати таку ж чутливу душу, як і в поета. Можливо, до снаги це саме вам. 

 4 Енциклопедія чудес

          Висячі сади Вавилона є другим за значимістю Чудом світу. На превеликий жаль, це дивовижне архітектурне споруда не дожило до наших днів, але пам'ять про нього все ж збереглася. Пам'ятка розташована неподалік від Багдада, і сьогодні її кам'яні руїни можуть вразити простого туриста хіба що своєю масштабністю. Однак історія свідчить про те, що споруда була одним з найпрекрасніших творінь людства. 

Дивовижний подарунок дружині

Сади були виявлені Робертом Кольдевеем, який у

1989 році проводив розкопки неподалік від Аль-Хілла. У ході археологічних досліджень була виявлена розгалужена мережа траншей, а в їх зрізах вчений відразу ж дізнався легендарний архітектурний пам'ятник. Факти свідчать про те, що Висячі сади були побудовані за велінням Навуходоносора II, правління якого припадає на VI століття до н.е. Кращі інженери, математики і винахідники Межиріччя вдень і вночі трудилися, щоб задовольнити запит царя на створення подарунка для його дружини Амітіс. Остання мала мідійської походження, а ті землі, як відомо, були наповнені ароматами квітучих садів і зелених пагорбів. У задушливому Вавилоні цариці довелося несолодко, вона затужила за рідними краями. Саме тому правитель вирішив розбити незвичайний парк, який хоч трохи нагадував би його дружині рідний дім.  

Божко Роман (учень 7 класу)


 День Жінки! Історія. Традиції.

Вважається, що історія свята 8 березня розпочинається на початку ХХ століття. Насправді ж жіночий день був ще у мешканок Стародавнього Риму. У це свято дружини і матері вільних римських громадян отримували від своїх близьких підвищену увагу, турботу і, звичайно, подарунки. Навіть рабині, зайняті працею весь інший час в році, в День жінки відпочивали. Так що нове – це добре забуте старе. Але хто знає, згадалося б це найстаріше, якби не Клара Цеткіна. 

На початку ХХ століття жінки боролися за рівноправність з чоловіками. Саме щоб надихнути і додати сил жінкам у боротьбі за свої права лідер жіночої групи соціал-демократичної партії Німеччини Клара Цеткіна запропонувала відзначати Міжнародний жіночий день. Сталося це в 1910 році в Копенгагені, де проходила Міжнародна конференція працюючих жінок. Святкування мало проходити в один і той же день в різних країнах світу. І вже в 1911 році жіночий день відзначали в Австрії, Данії, Швейцарії та Німеччини. 

Чому саме 8 березня? Тому що 8 березня 1857 року в Нью-Йорку пройшла маніфестація співробітниць фабрик з виробництва одягу та взуття, які вимагали поліпшити їхні умови праці та підняти зарплату до того рівня, який отримували чоловіки за аналогічну роботу. Після “маршу порожніх каструль” – а саме так народ прозвав цей протест – була утворена профспілка, членами якого вперше стали жінки. Це стало знаковою подією в боротьбі прекрасної статі за свої права, тому саме 8-й день весни став Міжнародним жіночим днем. 

У 1975 році це свято за рішенням ООН став офіційним. 

Любі жінки, вітаємо Вас зі святом! 

Бажаємо гарного настрою незалежно від дати в календарі!

 

Гармата Анна (учениця 8 класу)

 

 

 5

Ваша дитина останнім часом стала неспокійною й метушливою? Гарний настрій у неї з'являється тільки тоді, коли вона тримає в руках мобільний телефон або планшет? Її успішність у школі падає?  

Мобільна залежність

Симптоми мобільної залежності

Мобільна залежність заважає дитині досягати її життєвих цілей. Вона перетворює підлітка на ледачу людину, яка нудьгує та бачить єдиний сенс свого існування у використанні ґаджетів. 

Про існування мобільної залежності у дитини варто задуматися при наступних ознаках:

Крім мобільних пристроїв у підлітка немає інших інтересів, а ті заняття, які йому подобалися раніше (наприклад, грати у футбол), більше не викликають інтерес.

Він постійно сперечається, щоб довше пограти на смартфоні або планшеті. У суперечках підліток завзято відстоює свою позицію й не може об'єктивно дивитися на ситуацію.

Дитина виглядає засмученою, коли не має доступу до свого мобільного аккаунту, й радіє, коли отримує доступ.

Вона обманює про те, скільки часу грала з мобільним пристроєм.

Як подолати мобільну залежність

Мобільна залежність «убиває» весь вільний час підлітка. Але суперечки й аргументи не дають належного результату. Для подолання мобільної залежності необхідний особливий підхід, який допоможе підлітку почати жити за новим розпорядком.

Почніть з таких заходів:

Не вступайте з підлітком у суперечку, чітко встановіть часові межі, коли він може користуватися ґаджетом. Слідкуйте, щоб установлені обмеження чітко виконувалися.

Заохочуйте дитину, якщо вона чесно дотримується встановленого розкладу.

Проводьте час із дитиною. Якщо ви бачите, що вона відчуває себе самотньою або нудьгує, запропонуйте їй разом погуляти в парку. Під час прогулянки вимкніть свої мобільні пристрої та приділіть увагу дитині.

Якщо в результаті всі докладені зусилля не принесуть належного результату, зверніться до психолога, який зможе запропонувати більш професійний підхід до вирішення проблеми. 

Якщо ви хочете відучити дитину від пристрасті до мобільних пристроїв – придивіться до власної поведінки. Можливо, ви побачите причину, через яку дитина втікає у віртуальний світ. Покажіть дитині світ, який існує за межами монітора її планшета. Дозвольте їй відчути радість й задоволення від простих речей.

 

Матеріал підготували Клименко Дмитро, Гармата Анна

Ура! Канікули!


Скоро довгоочікувані весняні канікули! Звісно ж, для дітей це найкращі дні, для того щоб насолодитися відпочинком, погратися на подвір’ї з друзями, відпочити від школи! 

Омріяний відпочинок почнеться з 25.03.2019 і закінчиться 29.03.2019 р

У багатьох учнів з'явиться більше вільного часу, тож радимо відпочивати з користю та не забувати про правила безпечної поведінки під час канікул, дотримання правил дорожнього руху, користування газовими та електричними приладами у побуті, правила поведінки у громадських місцях.  

З новими силами, посмішкою на обличчі, жагою до навчання 1 квітня школа знову зустрічатиме своїх вихованців.

 

P.S. : 1 квітня – брехня всесвітня. Обовязково привітайте свого друга з днем сміху!

 

Клименко Дмитро, 7 клас

 

 

«Канікули! Канікули!» – співає все навколо. Канікули, канікули, Канікули у школі!

А що таке канікули?

Це час, коли нам ніколи,

Хоча б на мить присісти,

Бо треба мчати босими

Наввипередки з вітром,

Це час, коли за друзями ми скучим, як ніколи,

і нам страшенно хочеться

скоріше знов до школи! 

Костецький Анатолій


3.03  - 130 років від дня народження Наталени Андріанівни Королевої (1888-1966), української письменниці, актриси, мистецтвознавця.

8.03   -  Мiжнародний жiночий день (міжнародний день прав жінок).

9.03 - День народження Тараса Григоровича Шевченка (1814-1861), українського поета, художника, мислителя.

13.03 - 180 років від дня народження Рафаелло Джованьйолі (1838–1915), італійського філолога, історика, письменника.

16.03  -  Всесвітній день сну.  Відзначається в третю п'ятницю березня.

19.03  74 роки тому завершилось визволення Кіровоградщини від фашистських загарбників. 21.03 - Всесвiтнiй день поезiї. Вiдзначається в цей день згiдно з резолюцiєю 30-ї сесiї ЮНЕСКО, яка вiдбулася в Парижi у 1999 році.

22.03 - Всесвiтнiй день водних ресурсiв. Проголошений Генеральною Асамблеєю ООН (резолюцiї 47/193 вiд 22 грудня 1992 року).

23.03 - Всеукраїнський день працiвникiв культури та аматорiв народного мистецтва.  

27.03 - Мiжнародний день театру. Вiдзначається щорiчно з 1962 року. Заснований у 1961 роцi у Вiднi на IХ конгресi Мiжнародного iнституту театру при ЮНЕСКО.

31.03 136 років від дня народження Корнія Івановича Чуковського (справж. – Корнейчуков

Микола Васильович) (1882—1969), російського письменника, літературознавця, перекладача, критика.

 


Вітко Іван (учень 5 класу)

                                                                         *****                                                                                  *****

У школі:      - Петров, чому ти так погано вчиш - Сьогодні у нас буде контрольна.        англійську мову?    - А калькулятором користуватися можна?      - А навіщо?

-  Так, можна. - Як навіщо? Адже на цій мові говорить по- А транспортиром? ловина земної кулі!

-  Транспортиром теж можна. Отже, запишіть - І хіба цього мало? тему контрольної: «Історія України, XVII сто- *****

                                                              ліття».                                            Вчитель географії задав Борі питан-

***** ня, чи знає він що-небудь про Панамський Приходить Вовочка додому і говорить батьку: канал.

-  Тато, тебе в школу викликають. Я парту в кабіне- - Ні, - відповідає учень, - на нашому телевіті хімії підірвав. зорі такого каналу немає. На наступний день:

-  Тато, тебе в школу викликають. Я кабінет хімії           *****

підірвав.           - Я недавно на шкільних змаганнях На третій день:         пробіг два кілометри за одну хвилину!

-  Тато, тебе в школу викликають.   - Брешеш! Це ж краще світового рекорду!

-  Більше не піду!           - Так, але я знаю короткий шлях!          - Ну і правильно, нічого тобі на руїни ходити!                        Клименко Дмитро (учень 7 класу)

Над газетою  працювали:

Редактор: Клименко Дмитро;            Дизайнер: Гармата Анна;

Технічний редактор: БожкоРоман; Коректор: Сало Катерина Ігорівна.

Кореспонденти: Вітко Іван, Жадан Тираж: 20 екземплярів.

Анастасія, Стащенко Анастасія,

Кущ Надія;

 

pdf
Додано
12 квітня 2019
Переглядів
1433
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку