Шкільна газета "Дзвінок"

Про матеріал
Шкільна газета "Дзвінок".Плід роботи учнів школи. Учні самостійно збирают матеріал, оформлюють його. Роблять це з цікавістю. Така робота допомагає учням саморозвиватися.
Перегляд файлу

Визначні дати квітня………………………….  

                                                                                            Гумор-куточок…………………………………...  

 

                          З олівцем по школі        2

«Ми ходили до музею ...»

11 квітня 2019 року учні 4, 5, 8 класів відвідали місцевий музей. Під час екскурсії учні ознайомилися із виставкою державних символів України, почули історію їх виникнення. Історія рідного краю також не залишилася не згаданою. Легенди та перекази Пологівщини, історія кам`яних баб, цікавий мультфільм залишили неперевершені враження юнним відвідувачам.

   «До школи пора!»

17 квітня 2019 року у нашій школі пройшов День вікритих дверей для майбутніх першокласників та їх батьків, який підготувала вчитель початкових класів Катерина Липська. Малюки та їх батьки отримали велике задоволення від перегляду концерту. 

 

 

«Чистий четвер»

25 квітня 2019 року учні школи провели з користю. Прихопивши із собою віники, граблі, лопати, відра, школярі зібралися на шкільну толоку для наведення ладу на пришкільній території. Усі працювали злагоджено та наполегливо: згрібали торішнє листя, змітали сміття, порпалися у клумбах. Пообіді територія школи була прибрана.

 

З 01 квітня по 26 квітня 2019 року у нашій школі проходив місячник боротьби з туберкульозом.

В рамках місячника було проведено ряд заходів з метою профілактики туберкульозу. Для учнів 1-9-х класів були проведені виховні години з означеної тематики. Протягом місячника учні малювали ілюстрації, інформаційні листівки з профілактики захворюваності на туберкульоз. Головне пам’ятати формулу здорового способу життя: «Предбачати, уникати, діяти!»

   

З 22 квітня по 26 квітня 2019 року в нашій школі було проведено тиждень хімії. Хімія у школі – це не тільки уроки, це і позакласна робота вчителя та учнів, це завжди цікаво, пізнавально, захоплююче. 

Вчителем Людмилою Шаповал були проведені різноманітні вікторини для учнів 8-9-х класів, конкурс хімічних газет. Проведення тижня дало школярам можливість розкрити власні інтелектуальні та творчі здібності, дізнатися багато нового, зацікавитися  предметом. 

 

 

 

Арутюнян Артем – учень 3 класу. 

Хоч він ще навчається у початкових класах, але вже має серйозні досягнення.

Вже рік, як Артем розпочав займатися у секції з боротьби самбо. Це нелегкий різновид хоббі. Але неможливого не існує, коли є бажання та натхнення. За такий невеликий проміжок часу

Артем вже встигнув вибороти свої перші медалі: II місце у відкритому турнірі м. Дніпро з самбо; III місце у традиційному новорічному турнірі «Кубок Прайду» Пологівщини; II місце у турнірі м. Запоріжжя.

Наш юний чемпіон не зупиняється на досягнутому і натхненно готується до нових змагань та, звісно ж, перемог.

 

Стащенко Катерина (вчитель початкових класів)

 

*****

 

Вітаємо спортивну збірну команду нашої школи за зайняте II місце у районних змаганнях з мініфутболу. 

Змагання відбулися 23 квітня 2019 року.

 Молодці, так тримати!!! 

 

Завершується навчальний рік, наближається пора державної атестації, діти, і їх батьки прагнуть зробити все можливе, щоб отримати високий результат. Проте, у багатьох молодих людей ситуація іспиту викликає таку кількість негативних емоцій, що на переживання стану тривоги витрачається більше сил, ніж безпосередньо на підготовку та здачу екзамену. Як же підготуватися до екзамену, не витрачаючи зайвого часу та енергії? 

1.                        Не скорочуйте час на сон. Якщо ви будет е спат и менше, ніж пот рібно вашому організму, це приведе до зниження продуктивності інтелектуальної діяльності, і ви не зможете компенсувати ці втрати, навіть доклавши героїчних зусиль. 

2.                        Залишайте час на короткий відпочинок. Ви засвоїт е більше інформації, якщо під час підготовки будете робити короткі перерви. Їх можна використати для прогулянок, занять спортом, спілкування з товаришами.

3.                        Якщо є така можливість, об’єднайтесь з однокласниками в групу з 3–4 осіб. Розподіліт ь між собою питання, які кожен буде готувати. Потім, коли ви зустрінетесь, обміняйтесь інформацією, це ефективніше і цікавіше ніж підготовка на самоті. 

4.                        Налаштовуйте себе на успіх. Коли людина програмує себе на невдачу, посилюєт ься т ривога, внаслідок чого погіршується настрій, зникає бажання готуватися до іспиту. 

5.                        В день іспиту прокиньт есь т рохи раніше, ніж звичайно, корот ка зарядка, легкий сніданок допоможуть вам бути енергійним і бадьорим. 

6.                        Не забувайте, що впевненість у собі приходит ь з усвідомлення  т ого, що ви добре підгот увалися і вмієте роботи все, що вимагається програмою. Зосередитися потрібно не на відчутті тривоги, а на змісті свого результату.

Хай вам щастить!

На питання відповідала  Пилипенко Марія Геннадіївна

Матеріал підготував Божко Роман (учень 7 класу)


Проба пера

                                                                                ***                                                                                                        ***

                                         Ти чуєш? Пахне липа у дворі…                      Веселка за селом заграла.

                                                 Роняє цвіт у руки дітворі.                           Яку красу в собі ввібрала!

                                             Ця мить блаженна, неземна,            Стоїш і дивишся, очей не відведеш,

                                             Бо липа – ніби німфа лісова!      Милуєшся, аж поки й зовсім проведеш.

Така прекрасна в пишних шатах,          Ну ось… сховалась, знов нема! І цвіт шановний в усіх хатах.   А хочеться ще раз оті дива.

Цілющу силу нам несе,         Немов із казки чарівна, Взаєм нічого не бере. Веселочка, веселка, дивина.

                            ЇЇ добра всім вистачить, зігріє увесь світ, (Стащенко Анастасія, учениця 5 класу)

                                         Ви лиш любіть, цінуйте її цвіт!                                            

 

                                                                                               ***                                                   

                                                                        Поштові листівки з видами міст,                            

Купує в Україні кожен турист…

Ось Київ: Софіївський собор, музей, Безліч промислових галузей!

 

Ось Запоріжжя, ось ДніпроГЕС!

А в металургії – повний прогрес!

Тут добувають вугілля й руду,

Люблю я рідну країну свою!!!

 

(Бутоліна Юлія, учениця 6 класу)

Шанс

(творче продовження новели Рюноске Акутагави «Павутинка»)

*****

І ось Кандата, зі всіма грішниками, впали в озеро пекла із якого вони брали свій початок. Після того, як грішники отямилися від падіння, вони почали звинувачувати Кандату в тому, що він зіпсував шанс вибратися із рук Диявола до рук Будди. Кандата почав виправдовуватися, думаючи, що ці слова йому допоможуть, сказав: «Ви не заслужили дороги в рай, ви за своє жалюгідне життя нічого хорошого не зробили, а от я не задавив бідного Павучка». Після цих слів грішники, немов збожеволіли, вони блискавично кинулися на нього. Кандата почав тікати, не розуміючи чому проти нього здійснили такий галас. Відірвавшись, на невелику відстань, від небезпеки, Кандата вирішив перепочити.  Він сів біля статуї Диявола та замислився над своїми діями і словами. Пройшло немало часу, як Кандата заплакав, нарешті, він зрозумів: чому бідолахи нападали на нього, які вчинки робив в минулому. Після сліз, він пробурмотів: «Якби Будда дав мені ще один шанс, я б виправився і не чинив би зла». Не роздумуючи, Кандата вирішив вибачитися перед грішниками. Він піднявся і повільною ходою попрямував до них. Кандата знав, що все це погано закінчиться, але час від часу промовляв: «Краще хай мене розірвуть грішники, а не моя совість, яка тільки прокинулася». Коли Кандата прийшов до грішників, він став перед ними на коліна та закричав, крізь сльози: «Вибачте мене, грішники, за мої дії через, які ви до сих пір тут!» Вони його навіть не слухали і відразу рвонули на нього. Кандата не збирався тікати, він хотів прийняти покарання грішників  за дії і слова в минулому. Ось грішники підбігли, і наче скатертину, почали його роздирати. Неочіковано, в один момент, Кандата засвітився білим світлом, і ніби ударною хвилею, відкинув грішників від себе та почав підійматися вверх… Це був Будда, він кликав Кандату до себе, в рай!

Таким був другий шанс Будди, який Кандата не зіпсував, а зіпсували його грішники, які не вибачили Кандаті і назавжди залишилися в пеклі. 

Всі мають другий шанс, але не кожен його використовує!!! 

(Клименко Дмитро, учень 7 класу)

                                                                                В                 

– Незабаром всі християни святкуватимуть Великдень. Цей день особливий для всіх,  тому, що родина нарешті може зібратися і почастуватися за святковим столом. Це одне з найрадісніших свят, адже символізує початок нового життя. Але чи все Ви знаєте про традиції та звичаї святкування Великодня?

Святкування

– Хто знає, чому Великдень щороку святкується в різні дні? У 1-му столітті нашої ери воскресіння Христа святкували кожного тижня, але у 2-му вже почалися суперечки на цей рахунок. Тому відбувся Нікейський собор, на якому постановили, що Великдень святкуватиметься після 21 березня в неділю після повного місяця. А оскільки це явище відбувається завжди в різний час, то і дата святкування різниться. Тому, щоби визначити дату святкування Великодня, спочатку визначають, коли місяць вперше буде повним після весняного рівнодення. А наступна неділя і буде святковою. 

Історія свята

Вперше згадка про Песах, або Пасху, зустрічається у Старому Завіті у книзі «Вихід». У ньому розповідалось про звільнення єврейського народу від рабства, зараз же віруючі відзначають це свято як день, коли Ісус Христос воскрес із мертвих.

Готуватися до світлого свята Великодня християни починають з початком Великого посту. У цей період віруючі утримуються від вживання їжі тваринного походження, але у деякі дні вживають рибу. У наш час піст триває 40 днів.

На Великдень всі віруючі відвідують храм, де вібувається ранкова служба і хресний хід. Після цього християни вітають один одного вітанням «Христос воскрес! Воістину воскрес!» і освячують великодні кошики. 

Великодні яйця та паски

Головні атрибути святкового столу на Великдень – фарбовані яйця і паски.

У християнській традиції яйце символізує Гріб Господній – хоч зовні воно і виглядає мертвим, але всередині містить нове життя. 

Традиція робити крашанки дуже давня. За переказами, Марія Магдалина подарувала імператору яйце червоного кольору, на якому написала «Христос воскрес». Колір яйця символізував кров Ісуса. Великодні прикмети, повір’я

        Якщо на Великдень спить господар, то виляже пшениця, а якщо господиня – льон.

        Якщо на Великдень ясно світить сонце, то через три дні падатиме дощ.

        Якщо на Великдень дощ або хмарно, буде врожай.              На Великдень перший раз закує зозуля.

Енциклопедія чудес

Храм Артеміди Ефеської – це третє чудо світу.  Храм Артеміди в Ефесі був побудований в грецькому місті Ефес, на території нинішньої Туреччини в 5 столітті до нашої ери. Відмінною особливістю храму від інших античних чудес світу є те, що його частково вдалося зберегти – руїни храму стоять і по цей день.

Назвали храм на честь Артеміди не випадково. В Ефесі існував цілий культ, присвячений богині. За легендами, Артеміда була сестрою близнюком Аполлона і була покровителькою усієї живності, що росте і живе в полях і лісах. Саме на честь Артеміди і був побудований ефеський храм, який вважається одним з 7 стародавніх чудес світу. Фінансував будівництво цар Крез з Лідії, а стягався на 51 метр, а в довжину – на 105 з колонами заархітектором був Херсифрон. Після його смерті храм ввишки в 18 метрів. Усього було 127 колон. Ходила легедобудовував його син Метаген. Остаточно завершили нда, що кожна з колон була подарунком кожного з 127

зведення цього чуда вже інші архітектори, у першій по- царів, але це швидше за все не відповідає дійсності. Крім ловині V століття до н. е.. величних статуй і рельєфів, всередині було безліч чудо-

В храмі була величезна статуя Артеміди, зроблена вих картин, включаючи портрет Македонського, подароіз золота і слонової кістки. В оздобленні храму брали уч- ваний йому вдячними жителями Єфесу. Він був зобраасть кращі скульптори Греції. Використовували храм не жений з блискавкою в руці, як бог Зевс.

зовсім традиційним чином, крім богослужінь він був до У 3 столітті нашої ери велична споруда піддалася того ж діловим і фінансовим центром Ефеса, але зовсім атаці і була повністю розграбована. Лише через півтора не залежав від влади міста тисячоліття археолог Вуд відшукав місце, де стояв храм і

Кілька разів у своїй історії храм повністю руйнува- знайшов його останки, включаючи фундамент. Були вився, і знову відновлювався. У 365 році до н.е. один з жите- явлені навіть сліди самого першого храму, спаленого шалів Ефеса підпалив храм, бажаючи прославитися. Але леним фанатиком Геростратом. У наші дні на місці храчерез кілька десятиліть Олександр Македонський вирі- му серед руїн стоїть на самоті одна відновлена колона.

          шив відновити споруду. В ширину храм Артеміди про-                                      Жадан Анастасія (учениця 5 класу)

Місячник боротьби з  туберкульозом

Туберкульоз – одна з найбільш небезпечних інфекційних захворювань. Особлива небезпечність його полягає в тому, що він може приховуватися за ознаками бронхіту, ГРВІ, пневмонії та грипу. Тому важливо знати ознаки туберкульозу, а також методи захисту від нього.

Ознаки захворювання:

                   Мокрий чи сухий кашель, який триває більш двох тижнів.

                   Кров або прожилки крові в мокротинні.

                   Швидка втомлюваність, поява задишки навіть при незначних фізичних навантаженнях.

                   Підвищення температури у вечірній час до 37-37,5 С, а також пітливість вночі.

                   Різке зниження апетиту, а також маси тіла.

                   Біль в грудній клітці при диханні.

                   Блідість шкіри, при цьому може з'явитися рум'янець на щоках та блиск очей.

При наявності хоча б одного, а тим паче кількох цих ознак більше, ніж три тижні, необхідно не гаючи часу звернутися в лікарню. 

Як діагностують і лікують туберкульоз?


Для виявлення туберкульозу проводять рентгенологічне обстеження грудної клітки (флюорографію) та аналіз мокротиння на наявність у ньому мікобактерій туберкульозу, дітям – туберкулінову пробу (реакцію Манту).  За умови своєчасного звернення за медичною допомогою та вчасної діагностики туберкульозного процесу, люди, які захворіли на туберкульоз уперше, зазвичай виліковуються. 

Як можна захистити себе від туберкульозу:

1.   Найголовніше та найперше, що потрібно робити кожній людині – це регулярно проходити медичний огляд, а також робити флюрографію. 

2.   Дотримуйтесь особистої гігієни, адже туберкульоз передається не тільки повітрянокрапельним шляхом, а й через предмети побуту. До того ж, його віруси – палочка Коха, доволі живучі, можуть існувати протягом кількох місяців. Варто завжди мати при собі чисту носову хустинку чи серветки, не користуватись чужими особистими речами, столовими приборами.

3.   Вірус туберкульозу може потрапити в наш організм з молоком чи м’ясом заражених тварин. Тому не варто купувати такі продукти з рук в неперевірених людей, а також варто дотримуватись правильної термічної обробки продуктів.

4.   Регулярне прибирання в квартирі, провітрювання приміщення може захистити вас від багатьох захворювань, в тому й числі від туберкульозу. Носіями цього захворюванням можуть бути і комахи, тому з такими як мухи та таргани потрібно особливо ретельно боротися.

5.   Звісно ж, не варто забувати про міцний сон та повноцінне хaрчування, адже саме так ми можемо зміцнити наш організм та підвищити імунітет, які стануть могутнім щитом перед туберкульозом. В вашому раціоні повинна бути їжа збагачена білком, а також молочні продукти (творог, молоко, сметана), масло, фрукти, овочі та мед.

Якщо раніше, туберкульоз був захворюванням, яке вражало переважно антисоціальні групи населення, то тепер, на жаль, здавалося, цілком здорових та міцних людей також не оминає ця хворoба. Тому варто знати, як проявляє себе ця підступна недуга та пам’ятати, які заходи вживати, щоб попередити її симптоми. 

 

Матеріал підготувала Гармата Анна (учениця 8 класу)

                                                                                 Маленький Пікассо

 

 

 

                                    Знайомтесь! Талановита учениця 5 -го класу Стащенко Анастасія!

   Анастасія – знавець образотворчого мистецтва. У вільний час вона відвідує Пологівську

 

                дитячу школу мистецтв де сумлінно навчається малювати. Такаж, Анастасія, успішно          навчається і мріє в майбутньому досягти великих успіхів. 

                Пишаємось нашою талановитою ученицею, підтримуємо та бажаємо успіхів в навчанні,       творчого натхнення і нових ідей!  

     

       

 

Визначні дати квітня

1 квітня            День сміху. Між народний день пт ахів (День орніт олога) 

2 квітня            Між народний день дит ячої книги  

4 квітня            Між народний день інт ернет у. День веб-майстра. Всесвітній день моркви. Міжнародний день бродячих тварин 

5 квітня            Між народний день супа. 

7 квітня            Благовіщення Пресвят ої Богородиці. Всесвіт ній день здоров’я 

10 квітня          День брат ів т а сест ер 

11 квітня           Між народний день звільнення в’язнiв фашистських концтаборів. Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона 

12 квітня           Вcесвітній день авіації і космонавтики. День працівникiв ракетно-космічної галузі України. 

17 квітня           День пож еж ної охорони.

18 квітня           Між народний день пам’ятників тa видатних місць  20 квітня           День довкілля

21 квітня           Вербна неділя

22 квітня           Між народний день Землі 

23 квітня           Всесвіт ній день книги т a авторського права. Всеукраїнський день психолога  24 квітня           Між народний день секрет аря 

25 квітня          Чистий четвер 

26 квітня           Всесвіт ній день інт елект уальної власност і. Між народний день пам’яті Чорнобиля. Страсна п’ятниця 

27 квітня          Закінчення Великого посту. Велика Субота 

28 квітня          Великдень

29 квітня           Між народний день т анцю 

30 квітня           День прикордонника. Між народний день дж азу

Жадан Анастасія (учениця 5 класу) Гумор-куточок

                                                                                 *****                                                                                  *****

У дворі школи грається першокласниця Олен- - Урок англійської. Вчителька запитує ка. До неї підійшов незнайомий хлопчик, який їй спо- учнів:

                             добався. Оленка вирішила познайомитись.                               - Іванов, ду ю спік інгліш?

-  Як тебе звуть? - питає.            - Чаво?

-  Данько.     - Сідай, "3".

-  А яка у тебе сім'я?         - Петров, ду ю спік інгліш?

-  Я ще не жонатий            - Чаво?

*****                  - Сідай, "3".

-  Бородулін, до дошки! Вірш вивчив?     - Сидоров, ду ю спік інгліш?

-  Я ... Це ... Як його ...         - Yеаh, surе аnd SО whаt?

-  Не вивчив? Сідай, два!    - Чаво?!!

-  За що? І слова не дали сказати! ..         *****

-  Добре, починай.   Вчителька:

-  Що починати?    - Мені не подобається, як ти пишеш букву "с".

-  Вірш!         Вона в тебе на "е" схожа!

-  Я не вивчив. Учень:

*****                  - А мені не подобається, як ви пишeте 5! Вона у - Де вперше здобув перемогу Суворов?          вас на 3 змахує …       - На сто четвертій сторінці підручника!           

                                                                                                                                 Клименко Дмитро (учень 7 класу)

                                                                                                                                                Вітко Іван (учень5 класу)

       Над газетою  працювали:                                                                                                          

      Редактор: Клименко Дмитро;            Дизайнер: Гармата Анна;

Технічний редактор: БожкоРоман; Коректор: Сало Катерина Ігорівна.

Кореспонденти: Вітко Іван, Жадан Тираж: 20 екземплярів.

Анастасія, Стащенко Анастасія,

Кущ Надія;

 

pdf
Додано
21 липня 2019
Переглядів
2264
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку