Шкільна лінійка "Я мовою вкраїнською горджусь" (до Міжнародного дня рідної мови)

Про матеріал

Шкільна лінійка "Я мовою вкраїнською горджусь" приурочена до Міжнародного дня рідної мови. Матеріал містить пізнавальну інформацію про українську мову, її багатство, цікаві факти про українську мову та про мови різних народів світу, вірші тощо.

Перегляд файлу

День рідної мови

  • 21 лютого – свято унікальне. Винятковість його у тому, що воно є і спільним, і водночас вузько родинним для людей, яких об’єднала спільна історична доля в єдиній моноліт – народ. Це свято – Міжнародний день рідної мови.

         У святому письмі сказано: «Спочатку було слово». Немає народу, байдужого до рідної мови, до своєї землі, тієї, на якій він народився й живе. Немає в жодній мові й нерідних слів. Батьківська хата, материнська мова, рідна земля – словосполучення, що несуть у собі величезний почуттєвий заряд. І нехай кожна доба, кожен народ наділяє образ Вітчизни індивідуальними ознаками- атрибутами, мотив рідного слова в тому магнітному полі присутній постійно.

 

  • Мова – одне з багатьох див, створених людьми. Вона віддзеркалює душу народу, його історію. Бувають такі ситуації, коли навіть звучання рідного слова стає причиною особливого душевного стану, емоційного збудження будь-якої людини, не кажучи вже про тих, хто наділений емоційно-образним баченням світу.

 

  • Як гул століть, як шум віків,
    Як бурі подих,— рідна мова,
    Вишневих ніжність пелюстків,
    Сурма походу світанкова,
    Неволі стогін, волі спів,
    Життя духовного основа.

           Топтали під шалений крик,
           В'язнили, кидали за ґрати,
           Зробить калікою з калік
           Тебе хотіли, рідна мати.

 

  • Ти, рідна мово, чиста, як роса,

           Цілюща й невичерпна, як криниця.

           Святиня наша, гордість і краса,

           Ти — розуму народного скарбниця!

           Як легко йти з тобою по землі

           І підставлять вітрам лице відкрите!

           Для мене ти — як і насущий хліб,

           Без тебе я не змогла б я в світі жити.

 

  • Я так люблю, я так люблю тебе,

          Моя співуча українська мово!

          В тобі шумить Полісся голубе,

          І дужі хвилі гомонять Дніпрові.

          В тобі живе Карпатська височінь,

          Що манить у незвідане майбутнє,

          І степова безкрая широчінь,

          І Кобзарева дума незабутня!

 

  • Справді, і Кобзареве, і Франкове, і Лесине слово живе і вічно житиме у нашій мові. До речі, на днях, а саме 25 лютого ц. р. ми відзначали 146-ту річницю від дня народження великої українки, справжньої дочки Прометея Лесі Українки. Вона справді окраса і гордість нашої нації; одержима; борець за права україн- ської жінки; Волинська Мавка української поезії; класик української та світової літератури; геніальний драматург, прозаїк, перекладач; учений літературо-знавець; фольклорист і публіцист; поліглот і громадський діяч; наш патент на благородство перед Європою і світом.

 

  • А зараз пропонуємо вам невеличку уявну мандрівку мовною картою світу та добірку, на наш погляд, цікавої інформації про мови різних народів. Виявляється, мови, які вже перестали існувати, можуть відроджуватися…

 

  • Останнє століття цікаве й тим, що засвідчило випадки відродження навіть мертвих мов. Найяскравішим прикладом цього є відродження гебрайської мови (івриту). Упродовж 1400 років ця мова була мертвою. Мовознавець Еліезер бен Єгуда "перетворив" іврит на розмовну мову своєї родини. Пізніше його приклад запозичили окремі поселенці в Палестині. У 1882 році народилася перша дитина, для якої іврит став по-справжньому рідною мовою.

Тепер іврит - державна мова Ізраїлю.

 

  • Існують мови темпераментні і навпаки. Французи встигають в середньому за хвилину вимовити 350 слів, японці – лишень 310.Полінезійці розмовляють найповільнішою у світі мовою. Коли за хвилину вимовляють 50 слів, то це вже добре.  Французи в розмові використовують жести не менше, ніж 120 разів на хвилину. Мексиканці здатні 180 разів жестами проілюструвати слова про любов до Батьківщини й повагу до вас. Фіну вистачає десяти слів і одного жесту на годину.
  • Найстаріше слово в англійській мові – “town”.

У китайській мові звуки “р” і “л” не розрізняються.

Сербська азбука називається вуковіцею.

У Гавайському алфавіті лише 12 букв.

Латинської букви W в латинському алфавіті немає.

 

  • З усіх мов світу англійська має найбільшу кількість слів.

Її найближчий конкурент - німецька мова - за своїм словником поступається   англійській у три-чотири рази.

Ще якихось чотири століття тому в англійській мові слів було обмаль - не більше 50 тисяч.

Тепер же англійська - це справжній гігант, який містить понад півмільйона слів.

  1. тисяч нових слів доповнюють її щороку.

 

 

  • А тепер перейдемо від мов світу до нашої рідної української мови. Їй, як ви зараз переконаєтесь, є теж чим гордитися… Згідно з "Коротким словником синонімів української мови", у якому розроблено 4279 синонімічних рядів, найбільшу кількість синонімів має слово "бити" — 45.

 

  • Найдовша абревіатура в українській мові — це, мабуть, ЦНДІТЕДМП — Центральний науково-дослідний інститут інформації і техніко-економічних досліджень з матеріально-технічного постачання. Абревіатура містить 9 літер.

 

  • Найдовшим словом в українській мові, що містить тридцять літер, є "дихлордифенілтрихлорметилметан" — назва одного з пестицидів.

 

  • Найбільше перекладуваний літературний твір — «Заповіт» Т. Шевченка. Його перекладали  150 мовами  народів світу.

 

  • «Мовні перли» (уривки з учнівських робіт).

 

  • Відеоролик про День рідної мови.

 

  • М. Рильський закликав: «Пильно і ненастанно політь бур'ян». А «бур'яну» ж у нашій мові так багато! Нині у мовлення молоді  вкрадаються так звані «сучасні» вислови, які є вульгарними і ведуть до деградації особистості. Слова «чьотко», «кльово», «балдьож», «тіпа», «карочє» і т. д. можуть свідчити тільки про духовну убогість мовця, відсутність його національномовної свідомості.

 

  •  Говорімо  правильно і красиво – це ж сьогодні модно! Перед нами відповідальне завдання: узяти все краще з надбання наших предків, сконцентрувати весь розум і духовний потенціал нації, щоб відродилася і розквітла Україна, щоб усміхнулася доля нашому народу.
docx
Додано
29 жовтня 2018
Переглядів
1612
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку