Шкільний квест "Подорож до святого Миколая"

Про матеріал
Квест допоможе розширити знання учнів про історичну особу св. Миколая-Чудотворця, створить святкову атмосферу в навчальному закладі.
Перегляд файлу

Шкільний  квест : «Подорож до Святого  Миколая» (для учнів 3-4 класів)

 

Мета:

Навчально-розважальна: розширити знання учнів про історичну особу св. Миколая-Чудотворця, створити святкову та таємничу атмосферу; розвивальна:  сприяти розвиткові творчих здібностей дітей, викликати бажання берегти свою національну культуру; розвивати комунікативну, інформаційну компетентності та компетентність творчої діяльності;

виховна:  створити атмосферу добра і дружби; виховувати в учнів чуйність, доброту, доброзичливість, увагу, милосердя, вдячність.

 

image 

Засоби та обладнання: ватмани, фломастери, кольорові олівці, маркери, конверти, ялинка, паперові  сніжинки, ялинкові кульки, конверти.

Є на світі свят багато 

Урочистих, визначних, 

Але Миколая свято 

Найприємніше із них

Люблять діти Миколая,  Шану кожен віддає.  Хто в мольбах його благає,  Всім він поміч подає. 

Через нього Божа ласка 

З неба сходить до людей. 

І сьогодні Миколайчик завітав до всіх дітей!

Зимовий період – найулюбленіший час більшості дітей! Чому? Бо саме взимку – найбільше свят і омріяних подарунків – іграшок та солодощів!

Попереду стільки всього неймовірного! В  День святого Миколая згідно з повір'ям, у ніч на 6 грудня святий кладе під подушку солодощі та подарунки слухняним дітям. 

Ви вже знаєте, що св. Миколай – це реальна історична особа. Сьогодні наш квест допоможе нам згадати про його земне життя, про його діяння. Ми позмагаємося, і нагородою одній з команд будуть приємні подарунки від  нашого улюбленого святого.

-           Квест – це командна гра, тому ми з вами поділимось на команди.

(поділ на команди  за кольоровими новорічними кульками)У кожній команді 3-4 учні.

-           Квест – це виконання групами кількох завдань. У нашому квесті їх 9.

 

Пам’ятаємо про правила,які обов’язково потрібно дотримуватися під час гри!

 Правила записуємо на ватмані!

За кожне правильно виконане завдання команди отримують  фішку-кульку. Якщо команда порушує правила, за кожне порушення одну кульку забираємо.

№ 1.Перше завдання командної гри –  Ти олівці у руки бери!

Англійську одразу собі пригадай. і подарунок мерщій прикрашай!

Яка команда швидше розмалює малюнок-подарунок.Додаток 1.

( Команда,яка перша виконала завдання, отримує кульку, на якій записана інформація, де і коли народився св. Миколай. Учні з команди зачитують цю інформацію вголос і вішають кульку на свою ялиночку)

image

Глянемо, що ж там у небі.(завдання: поміркуйте, які малюнки мають бути у порожніх сегментах, і швиденько намалюйте їх. Хай доріжка св. Миколаю буде завершена).

Додаток 2.

Нагорода: кулька із інформацією, куди здійснював паломництво св.. Миколай, перед тим, як став єпископом.

 

Завдання №3

Доріжку в небі ми простелили. Тепер дізнаємося, яке диво відбувається в ніч з 5 на 6 грудня.

Додаток 3.

Наступне завдання ви знайдете на нашій шкільній ялинці. Є  на ялинці   прикраси  з номерами, а на якій прикрасі ви маєте знайти номер, який відгадаєте,  ви зараз дізнаєтеся. 

Завдання №4із усіма улюбленими ребусами.

Розгадайте ці простенькі ребуси. Ключове зимове слово вам скаже, на чому маєте знайти номер на ялинці.

Додаток4

Учні, розгадавши ребуси, йдуть до ялинки . Тут на них чекають сніжинки. Щоб вибрати сніжинку із наступним завданням. Потрібно відгадати, під яким вона номером

Завдання №5: заповніть порожні вічка так, щоб верхнє число дорівнювало сумі чисел під ним. Вічко із сніжинкою – це і є номер сніжинки із наступним завданням.

 В першої команди – сніжинка №91

В другої - №68

(інші варіанти сніжинок: 79,49,23,83,36,26)

(Додаток5)

( є два правильних номери. Команда, яка виконує завдання першою, вибирає собі сніжинку, яка більше подобається. Інша команда бере ту, що залишилася.) Спочатку читають нову інформацію про Миколая, яка знаходиться на кульці на ялинці.

 

Завдання 6.Перед тим, як пригадати ще одну інформацію про Миколая, ми відгадаємо, хто часто супроводжує Миколая, коли він розносить вночі подарунки.

(Додаток 6)      (Відгадка: Морозець)

Завдання №7. Святий Миколай роздає щороку вам подарунки. Але він чекає і від вас подарунків, хоче, щоб ви були його помічниками. Завдання №7 вам має  сказати, коли Миколай буде втішений вами (Відгадка: Коли ви подаруєте одне одному  найкращий подарунок)  (Додаток 7)

-         Що ж є найкращим подарунком для нашого ближнього?

-         Творити добро, бути милосердними.

Завдання №8

Запишіть на ватмані  факти про св.Миколая, які ви запам’ятали! ( 8 хв.) Команда, яка запише більше фактів, отримає 2 кульки, за роботу з картою отримаєте додатковий бонус (додаток 8)

 

Фінішне завдання №9

Розплутайте та запаліть гірлянди! І ви дізнаєтеся, що незабаром нас чекає!

(Веселі канікули) ( Додаток 9)

Останнє завдання!  

Підраховуємо свої кульки-фішки. Команда переможець отримує головний приз від св. Миколая, решта  учасників не залишаються без подарунків.

 

Біле поле, біла річка, срібно-білий гай, Йде з небес на білу землю Святий Миколай. А з ним білі янголята у двори спішать, Щоби гарні подарунки діточкам роздать. Подарунки у святого є аж повний міх, Обдарує нині щедро діточок усіх. Миколая з нетерпінням на землі всі ждуть, Ясні зіроньки на небі освітляють путь.

 

В Бога ласки за нас просить Миколай Святий, Щоб у серденьку дитячім радість засвітить. Миколая щиро любить кожне дитинча, Не загасне в його серці доброти свіча! Не загасне в його серці доброти свіча!

 

Додаток1. image 

Додаток 2.

image 

Додаток3.

image 

Додаток4.

imageДодаток 5.

image  

 

Додаток 7.

image 

Додаток 8.

image 

Додаток 9.

image 

   

   Додаток 10.            Інформація про святого Миколая   Святий Миколай народився у грецькому місті Патри близько 270 р.н.е. і був «дитям молитви» — єдиною дитиною заможних батьків, які дуже прагнули дитини. Для сьогоднішніх людей найважливішим може бути не те, що з єпископа Мир Лікійських зробили «санта-Клауса», а те, що багаті батьки, випросивши в Бога дитину, не виховали її самозакоханим заможним егоїстом. Майбутній святий з дитинства був щедрий, а успадкувавши майно батьків, охоче ним ділився. Чи не найвідомішим є переказ про те, як він підкинув гроші для посагу трьом дочкам зубожілого шляхтича (ця історія відома нам завдяки Дайте). Ставши єпископом у м. Міри (нині Дамре), був добрим і щедрим управителем своєї Церкви. Не цурався заступатися за людей перед світською владою: згідно з переказом, св. Миколай особисто подався до імператора Костянтина просити помилування для трьох юнаків, засуджених на смерть. Також не цурався особисто служити ближнім своїм: під час чергової епідемії послуговував хворим, не зважаючи на ризик для свого здоров’я. Папа Григорій І Великий пише у своїй біографії цього святого, що Миколая було ув’язнено за часів Діоклетіана і що він був звільнений після виходу Міланського едикту 313 року. Єпископ Мир Лікійських встиг узяти участь у Нікейському Соборі 325 року, де було засуджено погляди Арія.

    Відійшов до Господа по нагороду 6 грудня, але невідомо точно, якого року (між 345 і 352). Тіло його до 1087 року спочивало в Мірах, а потім було перевезене до Барі, де лежить і понині. Як допомагав людям за життя, так і по смерті залишається заступником мало не в усіх потребах підряд: є покровителем дітей, дівчат, незаміжніх, наречених, самотніх жінок, рибалок, мореплавців, пекарів, кондитерів, бондарів, мельників, ув’язнених, нотаріусів, паломників тощо.

 

     У грудні 343 року Святитель Миколай помер. Тіло його було поховане в соборному храмі міста Міри.

   За царювання Алексія Комнина (1081-1118) в 1087 році нетлінні мощі Святого Миколая були перенесені в місто Бар у південній Італії. Це сталось після того, як варвари захопили лікійське місто Міру і спустошили його.

   Але ось одному священику з міста Бар уві сні Святий Миколай заповів перенести мощі з Міри в Бар. Коли священик розповів про це вірним, то всі дуже зраділи великому дару Божому. Вони відправили знатних людей і священиків на кораблі в Міру, де відшукали раку з мощами і перенесли її на корабель. При цьому дуже багато людей було зцілено.

   11 квітня корабель вирушив з Міри, а 9 травня прибув у Бар. Усі жителі міста вийшли зустрічати його із свічками й піснями. Спочатку мощі Угодника Божого були покладені в церкві Івана Предтечі.

Згодом вдячні жителі збудували на честь чудотворця гарний кам'яний храм, і в нім встановили дорогоцінну раку. На третій рік після перевезення мощей були зібрані усі місцеві архиєреї і священики, велика кількість побожного люду, щоб перенести мощі Св.Миколая в новозбудований храм.

   Мощі Св.Миколая мироточать чудодійне миро. Святе миро Угодника є прозоре і немає запаху. Історія знає лише два випадки, коли миро припиняло мироточити. Перший раз у 887 році, в Мірі. Коли жителі міста неправдиво звинуватили правлячого єпископа. Вдруге, коли люди покинули місто, рятуючись від можливого нападу магометан. В Мірі коло гробниці залишилось тільки три монахи, яким являвся Св.Миколай і через них сказав мирянам повернутись в рідне місто... Однак, коли цього не трапилось, мощі угодника не мироточили цілий рік.

    Нині мощі мироточать як і тисячу років тому. Оповідають, що Святі мощі та цілюще миро Чудотворця Миколая зцілили багатьох хворих, допомогли багатьом стражденним.

 

  Святий допомагав потопаючим, визволяв полонених, рятував від смертної кари невинних, зцілював хворих: повертав зір, мову, позбавляв кульгавості. Допомагав позбутися убогості, дарував їжу голодним, був помічником та заступником. Він швидко з'являвся там, де потрібна була допомога. І сьогодні він приходить до тих, кому необхідне його заступництво. Його чудес не злічити. Усе життя Миколи Чудотворця було сповнене любов'ю до ближнього. Навіть смерть не зупинила його благородних справ, його чудеса звершаються і сьогодні.

За переказами звершив багато чудес за життя і після смерті. Перші згадки про вшанування датуються VI століттям, коли імператор Юстиніан I збудував на честь святого церкву в Константинополі. 1087 року італійські купці перенесли тіло святого з Мири й перевезли до Барі в Італії (де його мощі зберігаються по сьогодні). Покровитель Греції, України, Неаполя, Сицилії на його честь названо українське місто Миколаїв.

 

Використані джерела:

Журнал  «Зернятко», газета «Експрес»

https://www.pinterest.ru/

http://informaciaforall.blogspot.com/2015/12/blog-post_28.html

 

 

 

pdf
Додано
8 листопада 2023
Переглядів
441
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку