Шляхи реалізації завдань з енергоефективності в Дніпровському індустріально - педагогічному технікумі

Про матеріал
Шляхи реалізації завдань з енергоефективності в Дніпровському індустріально - педагогічному технікумі
Перегляд файлу

Шляхи реалізації завдань з енергоефективності в Дніпровському індустріально - педагогічний технікумі

 

 

Гончар С. Р., Горохова О. С.

Кухар О. М. – керівник проекту

Дніпровський індустріально - педагогічний технікум

м. Дніпро

      Майбутнє екології значно залежить від кожного, і чим швидше людина почне робити «маленькі кроки» у допомозі природі, тим більше шансів буде створити для людства гідне довкілля, в якому можна буде розвиватися та насолоджуватися життям. Дніпровський індустріально-педагогічний технікум розуміє, що головна складова в  стратегії розвитку нашої країни в найближчій перспективі  - це  досягнення високого рівня енергоефективності, енергонезалежності та енергетичної безпеки.  Ми поставили перед собою задачу не тільки вивчити дане  питання та, за можливості, впроваджувати в життя певні аспекти з енергоефективності та енергозбереження. Для вирішення даного завдання ми використали методи аналізу та  систематизації інформації, порівняння,узагальнення та конкретизації, шляхи реалізації поставлених задач.

     Дніпровський індустріально-педагогічний технікум  готує кадри для закладів професійної (професійно-технічної) освіти декількох областей України – майстрів виробничого навчання.

Випускники технікуму зможуть поширювати знання, прищеплювати екологічну культуру підростаючому поколінню, приділяти значну увагу підготовці висококваліфікованих робітників. З кожним роком на ринку праці користуються попитом фахівці високої кваліфікації і знань з енергоефективних технологій, які впроваджують нові енергозберігаючі технології, нове енергозберігаюче обладнання, контролюють витрати енергоресурсів, а також удосконалюють технології, які вже використовувались. Ці заходи підвищують  продуктивність праці, якість товарів і послуг. Головне завдання впровадження енергозберігаючих технологій - звести до мінімуму зайві втрати енергії, що сьогодні є одним з пріоритетних напрямків не тільки на державному рівні, а й на рівні кожної окремо взятої сім’ї.[1, с.2-3]

     Проведення таких заходів сприяє формуванню нового світогляду в питаннях ефективного використання енергетичних ресурсів та вихованню нового покоління з бережливим ставленням  до природних ресурсів і навколишнього середовища. Дефіцит  основних енергоресурсів, зростаюча вартість їх видобутку, а також екологічні проблеми спонукають нас на впровадження енергозберігаючих технологій. Умовно, сучасні енергозберігаючі технології можна поділити на деякі  види, в залежності від сфер їх застосування: виробництво,  транспорт,  технології індивідуального та загального споживання.

 Впровадження  сучасних енергоефективних технологій складається з наступних кроків.

Перший крок - проведення енергетичного аудиту. Держава сьогодні приділяє безпрецедентну увагу підвищенню енергоефективності та реформуванню житлово-комунального господарства. [1, с.4-5]

22 червня 2018 року Верховна Рада України прийняла закон про “Енергетичну ефективність будівель”. Мета якого - обстежити  будівлю  та визначитись з  заходами, спрямованими на зниження її енергоспоживання. Визначаємось з основними напрямами енергозбереження:економія електричної енергії , тепла, води , газу , палива .

Наступним кроком впровадження енергоефективності є використання енергозберігаючих технологій в будівництві.  Це повинні бути інноваційні рішення, які обґрунтовані технічно,  економічно і не впливають на наш звичайний спосіб життя. [1, с.4-5]

При цьому актуальним є вивчення міжнародного досвіду вирішення зазначеної проблематики і впровадження його в нашій країні.

Ще одним пріоритетним  завданням є  формування енергоефективної свідомості. Згідно з положеннями Закону України «Про енергозбереження» одним із кроків в цьому питанні є  виховання ощадливого ставлення до використання паливно-енергетичних ресурсів. На цьому етапі головна роль відводиться  закладам освіти, які вчать здобувачів освіти  набувати знання з енергоефективності та ощадливо  використовувати їх у повсякденному житті. [2, с.5-6]

 Головне завдання впровадження енергозберігаючих технологій - звести до мінімуму зайві втрати енергії, що сьогодні є одним з пріоритетних напрямків не тільки на державному рівні, а й на рівні кожної окремо взятої сім’ї.

 Проведення таких заходів сприяє формуванню нового світогляду в питаннях ефективного використання енергетичних ресурсів та вихованню нового покоління з бережливим ставленням  до природних ресурсів і навколишнього середовища. Питання енергоефективності цікавить і наш освітній заклад наші студенти  прийняли участь у Всеукраїнській студентській науково -  практичній  конференції «ЕКОБІОХІМ -2019», на якій презентували доповідь на тему «Green Building». В своїй доповіді студенти вивчили питання енергоефективності, наголосили  про необхідність впровадження новітніх технологій в сферу будівництва. Свою обізнаність, небайдужість, можливість кожного  з нас зберегти та раціонально використовувати природні ресурси  студенти демонструють в заходах, що відбуваються на базі технікуму. Відзначаємо Міжнародний день енергозбереження (11 листопада), під час якого проводиться тиждень енергозбереження, проводяться наукові конференцій цикловими комісіями  щодо обізнаності проблемами енергоефективності, оголошується конкурс буклетів та електронних презентацій «Енергоефективність в дії», створюється виставка власноруч з теми : «Сміттю - друге  життя!».               Ми займаємось волонтерською роботою з благоустрою міста прибираємо та слідкуємо за порядком в сквері ім. І.П. Клюєва, беремо участь в районних заходах, екомарафонах що проводяться  в м. Дніпро.

      Дніпровський індустріально - педагогічний технікум приймає участь у проєкті “Реформи у сфері енергоефективності в Україні”, що виконується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ). Мета проекту:створення Енерго - інноваційних Хабів – просторів для навчання, співпраці, обміну досвідом, демонстрації та популяризації ідей у сфері енергоефективності, відновлюваних джерел енергії, захисту навколишнього середовища та пом’якшення наслідків зміни клімату. На базі

Енерго - інноваційного Хабу викладачі, студентство  технікуму має можливість отримувати знання  з енергоефективних технологій.

 Поступово оновлюється матеріально - технічна база технікуму  з  урахуванням енергозберігаючих технологій: заміна вікон на пластикові, використання кольорової гами, яка сприяє збереженню (підвищенню) температурного режиму, заміна ламп розжарювання на компактні ілюмінісцентні лампи тощо.

 В планах щодо енергоефективності та подальшого впровадження енергозберігаючих технологій в технікумі є:

1. Просвітницька діяльність – ми в майбутньому - майстри виробничого зможемо передати свої знання, вміння у підготовці кваліфікованих робітників.

2. Вивчити питання та впровадити сортування сміття у технікумі.

3. Встановити датчики руху на коридорах навчального корпусу та гуртожитку.

4. Подальша заміна вікон в гуртожитку.

 

Список використаної літератури

  1. Головатюк, П. Н. Енергетична стратегія України на період до 2030 року та дальшу перспективу: пріоритетні напрями збереження енергоресурсів / П. Н. Головатюк // Энергетика и электрификация. – 2004. – № 10–11. – С. 2–5
  2. Скобельський, В. Шляхи до енергоефективності / В. Скобельський // Міське господарство України. — 2011. — № 3. — С. 4—7.

 

docx
Додано
12 квітня 2020
Переглядів
470
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку