Шоу-презентація до виховного заходу "Калейдоскоп грудневих свят"

Про матеріал
Шоу-презентація допоможе ознайомити дітей з традиціями українського народу. Через призму сучасності заглянути в минуле та відчути красу і поезію давніх звичаїв і обрядів під час святкування у грудні місяці. Презентацію можна використати для проведення виховного заходу "Калейдоскоп грудневих свят".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прийшла зима …

Номер слайду 2

Вона довкола срібло розсипає;Немов би ближчі стали небеса…І кожне серце в захваті стихає:«Яке ж це диво! О, яка краса!»

Номер слайду 3

Калейдоскоп грудневих свят

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Старовинні звичаї – скарб українського народу та культури. Вони віють на серце кожного з нас чарами рідної стихії. А також є живущим бальзамом для душі, який наповнює її потужною силою.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Для проведення вечорниць підшуковувалась простора хата.

Номер слайду 11

Українська світлиця

Номер слайду 12

4 грудня – Введення в храм Пресвятої Богородиці, у народі – «Третя Пречиста»

Номер слайду 13

04 грудня віруючі люди святкують Введення до храму Пресвятої Богородиці Діви Марії. Батьки Діви Марії довго не мали дітей. Подружжя було в розпачі й дало обітницю присвятити народжену дитину служінню Богу. І народилася в них донечка Марія. Коли дівчині виповнилося три роки, її одягли в найкращий одяг і привели до Єрусалимського храму. Первосвященик зустрів її в храмі та повів у святая святих, у те приміщення, до якого з усіх людей лише сам ходив з очисною жepтовною кpoв’ю. Від цього дня дитина жила в храмі, присвячуючи свій час богоугодним справам: рукоділлю, молитвам і читанню Святого Письма.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Народні прикмети на 4 грудня: Кажуть, що Введення – це ворота зими. У всякому разі, зазвичай приблизно в цей час на землю лягав сніг, який не танув вже до самої весни. Якщо сніг після Введення не розтанув – чекай доброго врожаю хліба. Морозний день 4 грудня віщує холодну і сніжну зиму. Ясна погода пророкує неврожай, і навпаки. Мороз 4 грудня – літо наступного року буде дуже спекотним, а на найближчі свята буде холоднеча. Якщо в печі пшоняна каша рум’яниться, то випаде сніг. Кінь 4 грудня упирається – прикмета до того, що скоро випаде сніг.

Номер слайду 16

7 грудня — день Великомучениці Катерини

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Благочестивим життям та молитвами Катерина досягла такого стану, що їй дано було побачити в чудесному видінні прекрасного юнака-судженого Ісуса. Але заручитися з красунею Катериною зажадав сам імператор язичник. Катерина не зрадила віру і своє видіння і була страчена. Катерина була багатого роду. Здібна та допитлива дівчина вивчала філософію, медицину, знала чимало мов. Мати Катерини була таємною християнкою. Вона познайомила дівчину з християнським ученням, яке справило на неї надзвичайне враження.

Номер слайду 19

Напередодні Катерини після заходу сонця влаштовували вечорниці. Дівчата брали вишневі гілочки і ставили їх у воду або в горщик із землею. Якщо галузка розквітала до Меланки, то скоро дівчина мала вийти заміж. Цього дня ворожили й хлопці. Вони постилися 6 грудня у канун святої Катерини, щоб Бог послав хорошу жінку.  7 грудня – єдиний день у році, коли ворожили хлопці. А ще на Катерини дівчата “закликали долю”. Такі обряди проводили на Катерини, на Андрія, на Старий Новий рік.

Номер слайду 20

Воржіння на Катерини

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Народні прикмети на 7 грудня: Як Катерина по воді, то Різдво по льодіЯк на Катерини холодно, то буде голодно (буде неврожай)На святу Катерину ховайся під перину – в ці дні завжди були великі морози. Якщо місяць в оточенні рожевих або тьмяних кілець, буде сильний мороз. Якщо хмари на заході «горять», буде ясна

Номер слайду 23

13 грудня - свято апостола Андрія Первозванного.

Номер слайду 24

Перед святом Андрія Первозванного молодь збиралася на вечорниці. Дівчата гарно вбиралися, виходили у двір, символічно сіяли перед хижею (хатою) жито, коноплі, льон, промовляючи: «Андрію, Андрію, на тебе лем коноплі сію». Цей обряд означав засівання своєї долі, бо зерно завжди асоціювалося із засіванням своєї долі. Поясом ніби боронили землю, куди впало зерно, тоді клали пояс під подушку, загадуючи уві сні побачити свого майбутнього чоловіка.

Номер слайду 25

На вечорниці першими, ще до заходу сонця, збиралися дівчата , аби встигнути до приходу хлопців приготувати спільну вечерю і найголовніше, спекти Калитку-круглу пшеничну паляницю з отвором посередині або з боку. Кожна з дівчат місила свою невеличку частинку, а потім ці шматочки клали до спільної діжі, додавали родзинки, сушені вишні, горіхи і ліпили Калиту ,примовляючи:“А ми Калиту місили,З усіх криниць воду носили;Як балабушки місили-З ополонки воду носили…

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Запрошуємо!

Номер слайду 28

Тихе українське село. Вечоріє. Аж раптом чути сміх, жарти, пісні. То хлопці й дівчата збираються на вечорниці. Ось як воно було…

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Дякуємо всім, хто завітав до нашої хати на вечорниці! Доброго вам здоров’я, живіть у мирі!Нехай ваша добра хата. Буде радістю багата! І ділами й пирогами,І гостями, і друзями!

Номер слайду 58

Номер слайду 59

14 грудня — святого пророка Наума. Дідусь, згадавши про своє дитинство, розповідав мені таке: «В цей день наука в школі на ум піде». Наум – покровитель розуму, знань і навчання. Про це мовлять і прислів'я:• Прийшов Наум – пора братися за ум.• Я не знаю ні «аз», ні «буки» – прийде Наум і змусить до науки.

Номер слайду 60

Номер слайду 61

17 грудня — свято Великомучениці Варвари. Вважається, що свята Варвара має дар допомагати людям, рятувати їх від трагічної смерті. Раніше вірили, що дівчинка, названа Варварою, обов’язково буде красунею. У цей день варили вареники з маковою начинкою, оскільки це вже час Пилипівського посту.

Номер слайду 62

Номер слайду 63

Номер слайду 64

Номер слайду 65

Народні прикмети  на Варварин день: Яка погода на Варвари, така й на Різдво. Який день на Варвари, такий і на Сави. Якщо в грудні на Варвари болото, то буде зима красна, як золото. Дерева в інеї - урожай на фрукти. Якщо горобці збираються купками на деревах і цвірінькають, то буде тепла зима. Якщо до цього дня сніг не випав - зима буде теплою, а як з'явиться - довгою і холодною.

Номер слайду 66

Номер слайду 67

Номер слайду 68

Святий Миколай опікується воїнами, перевозить душі померлих “на той світ”, володіє ключами від неба. Але більшість часу він проводить на землі, допомагає всім у скруті, мандрівникам у дорозі. Миколая вважають чудотворцем: він оживляє підступно вбитих, рятує від смертної кари невинно засуджених, опікується вдовами й сиротами. 19 грудня — святого Миколая Чудотворця.

Номер слайду 69

19 грудня — святого Миколая Чудотворця. Зимового Миколая з давніх часів вважають захисником бідних і знедолених, а особливо діток. Дітям, і дорослим дарують подарунки. Під цю пору зима вже остаточно утверджується в своїх правах, тому й говорили: «До першого Миколи не буває холодно ніколи, а до другого Миколи не буває тепло ніколи».

Номер слайду 70

Є свято гарне в Україні. Це свято казки чарівне.                   Що Миколай в святій ряднині                   Слухняним ласощі несе. Це свято раз буває в році.  Воно нікого не мине.                  Бо Миколай Святий із неба.                  В оселю кожну зазирне.

Номер слайду 71

Народні прикмети на 19 грудня:- Як впаде великий іній - на гарний врожай хліба.- Як на Миколу піде дощ, то врожай на озимину. Морозний день на Миколу - на уроду хліба й городини.- У кожному році два Миколи: до першого Миколи не буває холодно ніколи, а до другого Миколи не буває тепла ніколи.- Скільки дає день Миколая снігу, стільки буде трави на Миколу теплого. 

Номер слайду 72

22 грудня — свято святої Ганни

Номер слайду 73

pptx
Додано
24 грудня 2021
Переглядів
776
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку