Штучні квіти у флористиці

Про матеріал

Збірка містить результати гурткової роботи до 5 РОЗДІЛУ Штучні квіти у флористиці, 2рік навчання навчальної програми «Флористика» рекомендованої Міністерством освіти і науки України (Лист Міністерства освіти і науки України № 1|11-10901 від 04.07.2013 р.)

Методичний матеріал, викладений у збірці, містить: розробки циклу занять та майстер класу з флористики, а саме створення інтер'єрних виробів оздоблених штучними квітами та рослинами із натуральної шкіри та технологію їх виготовлення й розрахований на широке коло читачів.

Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Департамент освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації

Великописарівська районна станція юних натуралістів

 

 

 

 

 

 

Розробка циклу занять

«Штучні квіти у флористиці»

 

 

 

 

033

 

 

Велика Писарівка 2017

Укладач:

Драгун Зоя Петрівна, директор Великописарівської районної станції юних натуралістів Великописарівської районної ради, Сумської області;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рецензенти:

Плотнікова Світлана Петрівна, завідуюча методичним кабінетом відділу освіти Великописарівської РДА;

 

Мовчан Ольга Миколаївна, методист Великописарівської районної станції юних натуралістів Великописарівської районної ради.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Збірка містить результати гурткової роботи до 5 РОЗДІЛУ Штучні квіти у флористиці, 2рік навчання навчальної програми «Флористика» рекомендованої Міністерством освіти і науки України (Лист Міністерства освіти і науки України № 1|11-10901 від 04.07.2013 р.)

Методичний матеріал, викладений у збірці, містить: розробки циклу занять та майстер класу з флористики, а саме створення  інтерєрних виробів оздоблених штучними квітами та рослинами із натуральної шкіри та технологію їх виготовлення й розрахований на широке коло читачів.

 

Зміст

ВСТУП

Тема заняття. Виготовлення штучних квітів із натуральної шкіри

Тема заняття: Виготовлення картини для інтер’єру з штучних квітів

Тема майстер-класу: Виготовлення картини інтер’єрного призначення «Виноградне гроно»

ВСТУП

Мистецтво виготовлення штучних квітів, букетів, різноманітних композиції із світу рослин відоме дуже давно. Долучаючись до нього, люди втілювали своє бажання зберегти для нащадків красу та неповторність оточуючої природи.

З 2013- 2014 навчального року Великописарівська районна станція юних натуралістів  розпочала працювати за новою програмою «Флористика», розробленою відповідно до вимог Типових навчальних планів позашкільних навчальних закладів.

Навчальна програма «Флористика» спрямована на еколого-натуралістичний напрям позашкільної освіти та реалізується в гуртках, творчих об’єднаннях позашкільних навчальних закладів. Програма розрахована на учнів 8–11 класів загальноосвітніх шкіл, гімназій, коледжів, ліцеїв. Кількісний склад вихованців – 12–15 осіб.

Мета програми – створення середовища для творчої самореалізації та професійного самовизначення вихованців.

Основні завдання:

• поглибити знання з ботаніки;

• надати знання з історії виникнення європейського фітодизайну, японської ікебани, української флористики;

• надати загальні знання з основ композиції, фітодизайну;

• формувати естетичні потреби вихованців;

• формувати екологічну культуру;

• розвивати техніку і майстерність створення флористичних об’єктів;

• розвивати творчі здібності;

• сприяти професійному самовизначенню.

Навчальна програма передбачає 2 роки навчання: 1 рік навчання початковий рівень – 4 годин на тиждень (144 години на рік); 2 рік навчання – основний рівень – 4 годин на тиждень (144 години на рік).

Дану збірку «Штучні квіти у флористиці» можна використати на заняттях гуртків у позашкільних та загальноосвітніх закладах.

У збірці описана технологія виготовлення штучних квітів та рослин із натуральної шкіри, подані шаблони деталей квітів подані у натуральну величину та технологія виготовлення картин інтерєрного призначення.

Тема заняття. Виготовлення штучних квітів із натуральної шкіри

Мета:

- навчальна: збагатити знання дітей про квіти, їх вшанування як оберегів людського життя; узагальнити знання про ромашки, волошки та мак; ознайомити з властивостями натуральної шкіри та її використанням; сформувати вміння виготовляти штучні квіти із натуральної шкіри.

  • розвиваюча: розвивати логічне мислення, уяву, творчі здібності.
  • виховна: виховувати любов до українського народу, людської праці,  бережливе ставлення до природи.

Тип заняття: комбіноване.

Методи роботи:

  • теоретичні (розповідь з елементами демонстрації);
  • наочні (демонстрація трудових прийомів);
  •  практичні (виконання практичної роботи).

Попередня підготовка до заняття: Підготувати повідомлення про символіку українських рослин: ромашки, маки, волошки. Підготувати шматочки натуральної шкіри, флористичний дріт, універсальний водостійкий клей для виготовлення штучних квітів.

Навчально-методичне забезпечення: електрична плитка або чайна свічка, зразки штучних квітів із шкіри, обрізки шкіри, клей універсальний 88, клей ПВА-к, вода, нитки чорні, дріт, ножиці, пінцет, щіточка.

Література:

1. Репіленко Людмила. Виготовлення штучних квітів / Л.Репіленко // Варіативна частина програми з «Обслуговуючої праці». 7-9 класи. – Тернопіль: Підручники і Посібники, 2006. – 214 с.

2. Зубарєва О.О. Визначення якості шкіри, що використовується для виготовлення для низу взуття [Електронний ресурс] /О.О. Зубарєва, В.М. Кібзун // режим доступу:   http://refdb.ru/look/3936534-p8.html

2. Про Україну [Електронний ресурс] Символіка / режим доступу:   http://about-ukraine.com/index.php?text=421

План заняття

1. Вступна частина: перевірка наявності гуртківців і готовності їх до заняття, повідомлення теми, мети.

Формування мотивації: Картинна галерея

 (Керівник гуртка вивішує на дошці 4-5 картин, які містять ознаки основного поняття або явища. Об’єднавши учнів у групи, він пропонує їх представникам через деякий час назвати ознаки поняття, що зображені на картинах. Після завершення роботи у групах представники називають одну ознаку. Вчитель записує їх на дошці та робить висновок) (Додаток А).

- Багата і прекрасна природа нашої України. Стрімкі й велично спокійні ріки, сині озера, неоглядні степові простори і гірські вершини, що сягають за хмари, дрімучі непрохідні ліси і створені руками людини сади й парки. І не можна всього цього уявити без квітів окраси рідної природи.

Квіти супроводжують нас все життя. Тому, завдяки  бажанню зберегти красу квітів в зимовий період  з’явилося мистецтво виготовлення штучних квітів, букетів, різноманітних композицій.

Тож, з добрими думками та з гарним настроєм сьогодні ми з вами своїми руками навчимося виготовляти штучні квіти із натуральної шкіри.

2. Основна частина:

2.1. Вивчення нового матеріалу:

(Вступне слово керівника гуртка)

Сьогодні, діти, я запрошую вас у подорож до країни польових квітів. Кожного разу під час літніх велосипедних екскурсій до Юр’євої криниці наш зір вихоплює безкраї золоті поля. То грає хвилями на сонці дозріваюча пшениця.

(Бесіда з вихованцями)

  • Діти давайте ж пригадаємо, які ж саме квіти ми бачили між колосками? (Відповіді вихованців)

(Ромашки, волошки, маки).

  •    З давніх часів всі ці рослини мали ритуальну значимість, яка й зараз вгадується в обрядах, особливо родинних. Тож сьогодні ви готували на заняття повідомлення про ромашки, маки та волошки?

(Повідомлення вихованців)

Вихованка: РОМАШКА символ традиційного душевного, інтимного вибору за принципом «любить не любить». І цьому вибору довіряється вже яке покоління закоханих!

Ромашці довіряють, як довіряють Сонцю. Бо в неї є дуже важливий сонячний елемент золота серцевина...

Ще її називають рум'янком або рум'янцем. Вже наші предки використовували її в лікувальних та профілактичних цілях при малярії та жовтянці; у вигляді купелі (при купанні немовляти), як засіб для покращення зору та слуху, і навіть як оберіг проти чарів.

Вихованка: ВАСИЛЬКИ або ВОЛОШКИ символ ніжної й тонкої душевної краси, праведності і святості, душевної чистоти, скромності й привітності. Назва квітки, каже легенда, походить від імені хлопчика Василька, якого русалки на Зелені свята заманили в поле й залоскотали і він перетворився у квітку, названу його іменем.

Вважається, що васильки мають значну магічну силу як оберіг від злих духів, лихої долі та всіляких напастей витівок лукавого. Тому їх навіть вирощують при садибах, освячують на Маковея та Великого Спаса. Вінки з васильків, сплетені на Зелені свята, протягом року зберігають в домівці. Особливу силу мають васильки для молодих: пучком васильків кроплять наречених на весіллі; настоєм з васильків окроплюють галявини, де гуляють хлопці та дівчата Купальської ночі; таким же настоєм дівчата вмиваються і їх краса стає недоступною злим чарам.

В окремих регіонах України васильки називають волошками, що зовсім не змінює символіки цієї квітки.

Вихованка: МАК символ безконечності й незчисленності зоряного світу, Всесвіту, і, водночас, сну і забуття. Макова голівка - символ заспокоєння. Мак освячують двічі на рік на Маковея і на Спаса, в серпні. Він настільки значимий, що традиційно входить до складу куті.

Мак має силу і вплив, якщо не розпилюється. Окрема макова квітка не приваблює, а від всіяного маковим цвітом лану не можна відірвати очей. Одна макова зернина нічого не варта, а жменя маку і куті смаку додає, і пирога з неї можна зробити.

Тож мак стверджує, що і дрібненьке та маленьке, якщо воно в єдності та в спільноті, має велику силу.

Окрім цього, мак символізує красу, молодість та їх скороминущість: натяк на це дають макові пелюстки, які швидко і навіть легко обсипаються. Вінок із червоних маків то вираз дівочої цноти і чистоти, які такі ж легко ранимі та вразливі, як і маків цвіт.

Має мак і магічну силу, спрямовану проти усякого зла і проти відьми, і проти наврочення, і на виклик дощу, і на врожай...

 (Керівник гуртка)

- Діти, ми прослухали цікаві розповіді про ромашки, маки та волошки. Як ви думаєте, чому саме ці квіти ми обрали для виготовлення?

(Відповіді вихованців)

(Тому що, ці рослини мають магічну силу і слугують оберегами для  українців).

(Керівник гуртка)

- Також мак на сьогоднішній день є символом пам’яті пролитої крові на полях битви під час воїн. Саме про це описано у вірші Платона Воронька:

В час негоди мак 

В пурпурну пелюстку 

Просльозився так... 

Так, як мати в хустку, 

В хустку з полотна, 

Бо іде війна. 

Діти, на початку нашої бесіди ми з вами невипадково згадали про поле пшениці. Колоски в народній повсякденній символіці є символом достатку, тому ми обов’язково навчимося їх виготовляти і доповнимо ними наш букет.

Саме сьогодні ми працюватимемо з незвичним для нас матеріалом, ним є натуральна шкіра.

Шкіра відіграє велику роль у нашому житті. Саме натуральна шкіра є основним матеріалом для виготовлення споживчих товарів різного призначення. Різноманітність шкір дуже велика, властивості та її призначення залежать від особливостей сировини і техніки обробки.

(Питання до вихованців)

- Яким шляхом ми отримуємо сировину для виготовлення шкіри?

(Відповіді вихованців)

(З шкур диких та свійських тварин).

(Керівник гуртка)

- Також для виготовлення взуття та галантерейних виробів використовують шкури рептилій (крокодилів, ящірок, плазунів), шкури різних видів удавів, вужів, гадюк, шкури риб (акул, тріски, білуги тощо).

У залежності від призначення виділяють шкіри: для взуття; технічні; шорно-сідельні та сириця; для швейних виробів; і для рукавичок і рукавиць; галантерейні; для протезних виробів; для деталей музичних інструментів; пергамент; для меблів; спецпризначення.

Крім загальної класифікації шкір існує поділ їх за видами сировини, за методами дублення, способом і характером обробки, конфігурації, товщині, площі. От саме товщина шкіри впливатиме на способи обробки шкіри в процесі виготовлення квітів. Звичайно найлегше виготовляти штучні квіти з галантерейної шкіри. Але нажаль вона має досить велику ціну, тому ми використаємо шкіряні відрізки обрізки з якої виготовляли взуття.

(Керівник гуртка демонструє обрізки шкіри, серед яких є шматки різної товщини та коментує способи обробки даних зразків при виготовленні штучних квітів, а саме обробка зворотної сторони тонкої шкіри розчином клею та води у співвідношенні 1:4 та обробка товстої шкіри на гарячій поверхні).

C:\Users\User\Pictures\2016-02-15\008.JPG           C:\Users\User\Pictures\2016-02-17\011.JPG

       Рис.1. Товста шкіра                            Рис.2.Тонка, мяка шкіра

C:\Users\User\Pictures\2016-02-17\007.JPG           C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\039.JPG

    Рис.3. Обробка над                         Рис.4. Обробка на розжареній

       полум’ям свічки                                       пательні

- Для того щоб виконати всі завдання практичної роботи ми об’єднаємося в чотири групи:

  • Перша група «Маки»  п’ять дітей (Додаток Б, В).
  • Друга група «Волошки»   чотири дитини  (Додаток Г, Д).
  • Третя група «Ромашки» чотири дитини (Додаток Ж).
  • Четверта група «Колоски» три дитини (Додаток З).

(Кожна група відповідно назві отримує шаблони разом з інструкційними картками на виготовлення штучних квітів, керівник гуртка демонструє готові букети та композиції з штучних квітів із шкіри) (Додаток А).

Фізкультфилинка:  Зіпсований телефон

(Керівник гуртка задає ритм пускаючи терміни з флористики по колу.  Діти намагаються передати один одному правильне слово і повертають остаточний варіант керівнику).

2.2. Практична робота. Виготовлення штучних квітів із натуральної шкіри.

Завдання практичної роботи:

  • Повторити техніку безпеки з різними навчальними матеріалами.
  • Підготувати матеріали та інструменти для роботи.
  • За допомогою шаблонів розмітити на виворітній стороні шкіри відповідного кольору листки та пелюстки маків, волошок.
  • Вирізати заготовки для виготовлення колосків та ромашок відповідних розмірів вказаних в інструкційній картці.
  • Виготовити маки користуючись інструкційною карткою.
  • Виготовити волошки користуючись інструкційною карткою.
  • Виготовити ромашки користуючись інструкційною карткою.
  • Виготовити колоски користуючись інструкційною карткою.

Виконання практичної роботи.

Вступний інструктаж.

  •             Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги під час роботи. Демонстрація керівником послідовності виконання операцій.
  •             Виготовлення квітів за інструкційною карткою.
  •             Самостійне виконання завдань практичної роботи.
  • Перший обхід: перевірити дотримання санітарно-гігієнічних вимог наявність необхідних матеріалів та інструментів, правильність організації робочих місць.
  • Другий обхід; перевірити правильність тримання інструментів, виконання трудових прийомів.
  • Третій обхід: перевірити дотримання технологічної послідовності виконання завдання, технологічних вимог до виконання кожної операції. Постійно перевіряти дотримання безпечних прийомів роботи та організації робочого місця.

Поточний інструктаж.

  • Контроль якості виконуваних робіт, вказати на недоліки в роботі і шляхи їх усунення.

Заключний інструктаж.

  • Короткий аналіз виконаної роботи.
  • Прибирання робочого місця, догляд за інструментами після роботи.

3. Заключна частина. Обґрунтування гуртківцями можливостей використання придбаних знань та вмінь.

3.1. Рефлексія (обґрунтування гуртківцями можливості використання отриманих знань умінь, навичок).

  • Чого нового дізналися на занятті?
  • Чого навчилися?
  • Яку роботу виконали?
  • Які завдання були визначені на занятті?
  • Де можна використати набуті знання та вміння?
  • Чи сподобалось вам заняття?
  • Чим саме?

3.2. Загальний підсумок заняття із зазначенням його позитивних та негативних моментів.

4. Домашнє завдання.  Підготувати основу для виготовлення картини з штучних квітів із натуральної шкіри.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток А

Картина 1

 

C:\Users\User\Pictures\2016-01-28\031.JPG

 

 

 

 

Картина 2

 

C:\Users\User\Pictures\2016-01-28\К. Карина.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Картина 3

 

C:\Users\User\Pictures\2016-02-17\009.JPG

 

 

 

Картина 4

 

C:\Users\User\Pictures\2016-02-17\008.JPG

 

 

 

 

 

Додаток Б

Інструкційна картка №1

Виготовлення штучних квітів маків із натуральної шкіри.

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\023.JPG Матеріали та інструменти: електрична плитка або свічка, обрізки шкіри, клей універсальний 88, клей ПВА-к, вода, нитки чорні, дріт, ножиці, пінцет, щіточка, шарикова ручка, лінійка, паличка для універсального клею.

 

 

 

№ п/п

Назва операції

Технологічні умови

Зображення

1.

Підготувати шаблони.

Вирізати шаблони пелюсток квітів та листя з картону.

C:\Users\User\Pictures\2016-02-15\006.JPGC:\Users\User\Pictures\2016-02-15\004.JPG

 

2.

Вирізати деталі зі шкіри.

Розмітити пелюстки та листки за допомогою шаблонів та шарикової ручки на зворотній стороні обрізків шкіри та вирізати їх ножицями.

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\015.JPG 

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\017.JPG

3.

Надати пелюсткам форму.

На гарячій сковорідці розмістити пелюстки квітки виворітним боком до низу,  як тільки шкіра прогріється і краї почнуть завертатися необхідно сформувати пелюстки вигинаючи краї.

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\039.JPG

4.

Підготувати листя та підклейку

Підготувати розчин клею ПВА та води в співвідношенні 1:4. Щіточкою промазати листки та підклейки з виворітної сторони, через 5 хвилин всі деталі скласти пополам і скрутити, через 10 хвилин розкрутити надаючи форму листкам та підклейкам та залишити до повного висихання на теплій поверхні.

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\20160209_140203.jpgC:\Users\User\Pictures\2016-02-11\20160209_141405.jpg

F:\Зоенятко\IMG_20160209_162556.jpg

5.

Підготувати середину квітки маку.

Підготовлене коло зеленої тканини діаметром 5см зібрати на чорну нитку, відрізок дроту 40см скласти пополам і обмотати синтепоном і вставити в затягнуту серединку, закріпити всю «конструкцію» ниткою. Цією ж ниткою туго перетягуючи поділити серединку на 8 частин. Знизу підклеїти вузьку чорну смужку шкіри порізану бахромою. Дротик обкрутити тоненькою смужкою шкіри і закріпити її клеєм.

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\029.JPG

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\033.JPG

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\035.JPG

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\037.JPG

 

6.

Скласти квітку

Починають складати квітку з найменших пелюсток приклеюючи по черзі навколо серединки універсальним клеєм 88.

F:\Зоенятко\IMG_20160209_163218.jpg

7.

Приклеїти листя та підклейку

З виворітної сторони приклеїти по  два листка  та зробити посередині підклейки розріз,  надіти на дріт і приклеїти так, щоб закрилися краї пелюсток та листя.

F:\Зоенятко\IMG_20160209_164014.jpg

C:\Users\User\Pictures\2016-02-17\001.JPG

8.

Виготовити бутон

Бутон складається з одної пелюстки і зеленої підклейки, що прикриває місце приклеювання пелюстки до дроту для краси додати два-три маленьких листочка.

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\050.JPG

9.

Готові квіти

 

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\046.JPG

 

 

 

 

Додаток В

C:\Users\User\Pictures\img018.jpg

Рис. 1 Пелюстки для маківки

C:\Users\User\Pictures\img019.jpg

Рис.2 Листя маку, підклейка

C:\Users\User\Pictures\img020.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

Рис.3 Бутон

Додаток Г

Інструкційна картка №2

Виготовлення штучних квітів волошок із натуральної шкіри.

Матеріали та інструменти: електрична плитка або свічка, обрізки шкіри, клей універсальний 88, ножиці, пінцет, шарикова ручка, лінійка.

№ п/п

Назва операції

Технологічні умови

Зображення

1.

Підготувати шаблони.

Вирізати шаблон пелюсток волошки з картону.

C:\Users\User\Pictures\img021.jpg

2.

Вирізати деталі зі шкіри.

Розмітити пелюстки за допомогою шаблону та шарикової ручки на зворотній стороні обрізків шкіри відповідного кольору та вирізати їх ножицями. Для кожної квітки по 5 пелюсток.

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\021.JPG

3.

Надати пелюсткам форму.

На гарячій сковорідці розмістити пелюстки квітки виворітним боком до низу,  як тільки шкіра прогріється і краї почнуть завертатися необхідно сформувати пелюстки вигинаючи краї.

F:\Зоенятко\IMG_20160209_155648.jpg

4.

Підготувати серединки волошок

З вузьких полос блакитної, білої та чорної шкіри шириною 2см нарізати  дрібну бахрому. Скрутити 4см білої або блакитної бахроми, зверху накрутити 6см чорної бахроми та зафіксувати їх клеєм.

F:\Зоенятко\IMG_20160209_162542.jpgC:\Users\User\Pictures\2016-02-11\080.JPG

5.

Зібрати квітку

По черзі приклеїти кожну пелюстку універсальним клеєм 88.

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\080.JPG

6.

Готові квіти

 

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\081.JPG

 

 

 

 

 

 

 

Додаток Д

 

C:\Users\User\Pictures\img021.jpg

 

Рис.4 Пелюстка волошки

 

 

 

 

Додаток Ж

Інструкційна картка №3

Виготовлення штучних квітів ромашок із натуральної шкіри.

Матеріали та інструменти: обрізки шкіри, клей універсальний 88, ножиці,  шарикова ручка, лінійка.

№ п/п

Назва операції

Технологічні умови

Зображення

1.

Підготувати пелюстки ромашки.

Вирізати полоси білої шкіри 4см шириною та 20 см довжиною, враховуючи властивості шкіри (лінії розрізу повинні проходити під таким кутом, при якому полотно шкіри розтягується) та нарізати бахрому шириною 0,5см

F:\Зоенятко\IMG_20160209_162535.jpg

2.

Підготувати серединки ромашок

З вузьких полос жовтої та коричневої шкіри шириною 2см нарізати вузьку бахрому. Скрутити 4см жовтої зафіксувати універсальним клеєм 88, зверху накрутити 5-6см чорної бахроми та також зафіксувати клеєм.

F:\Зоенятко\IMG_20160209_162535.jpg

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\056.JPG

3.

Сформувати ромашку

На готову серединку намотуємо широку бахрому білого кольору та фіксуємо її на початку і кінці універсальним клеєм.

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\055.JPG

4.

Готові квіти

 

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\059.JPG

 

Додаток З

Інструкційна картка №4

Виготовлення штучних колосків із натуральної шкіри.

Матеріали та інструменти: обрізки шкіри, клей універсальний 88, ножиці, пінцет, щіточка, шарикова ручка, лінійка, дріт.

№ п/п

Назва операції

Технологічні умови

Зображення

1.

Підготувати полоси для колоска.

Вирізати полоси кремового кольору шкіри 2см шириною та 15-20 см довжиною, враховуючи властивості шкіри (лінії розрізу повинні проходити під таким кутом, при якому полотно шкіри розтягується)  та нарізати бахрому шириною 0,1-0,2см.

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\020.JPG

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\066.JPG

2.

Підготувати полоси для стебла.

Вирізати полоси кремового кольору шкіри 0,2см шириною та 15-20 см довжиною.

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\066.JPG

3.

Сформувати колосок.

Зверху  дроту складеного пополам зафіксувати край бахроми та намотати по спіралі, зафіксувати кінці універсальним клеєм.

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\060.JPG

4.

Сформувати стебло.

Накрутити вузьку полосу шкіри по спіралі на дріт фіксуючи кінці клеєм.

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\064.JPG

5.

Готові колоски

 

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\067.JPG

Тема заняття: Виготовлення картини для інтер’єру з штучних квітів

Мета:

  •                   практична: Сформувати вміння та навички виготовляти картину для оздоблення інтер’єру своїми руками з штучних квітів із натуральної шкіри.
  •                   розвиваюча: набуття досвіду власної творчої діяльності, емоційний, фізичний та інтелектуальний розвиток; задоволення потреб у творчій самореалізації;
  •                   виховна: виховання культури праці, естетичних смаків, відчуття значущості своєї діяльності для суспільства, формування дружніх стосунків.

Тип заняття: практичне (засвоєння умінь і навичок на практиці).

Методи роботи: практичні.

Попередня підготовка до заняття: підготувати матеріал для виготовлення картини для інтер’єру.

Навчально-методичне забезпечення: інструкційна картка; каркас, мішковина або домоткане полотно, степлер, термопістолет, термоклей, універсальний клей 88, обрізки коричневої шкіри, ножиці, штучні квіти зі шкіри, ручка, лінійка.

Література:

1. Репіленко Людмила Виготовлення штучних квітів / Л.Репіленко // Варіативна частина програми з «Обслуговуючої праці». 7-9 класи. – Тернопіль: підручники і посібники, 2006. – 214 с.

Час: 2 академічні години.

 

Хід заняття

1. Вступна частина

1.1. Організаційний момент – перевірка готовності вихованців до заняття, підтримання порядку та дисципліни протягом усього заняття.

1.2. Повідомлення теми і мети заняття, очікуваних результатів.

Вихованці мають:

- знати технологію виготовлення картини для інтер’єру;

- визначати технологію виготовлення основи для картини для інтер’єру;

- знати правила безпечної праці під час роботи  з ножицями, термопістолдетом, степлером правила організації робочого місця;

- організувати робоче місце;

- дотримуватись правил безпечної праці та санітарно-гігієнічних вимог;

- уміти виготовляти картину для інтер’єру з штучних квітів.

1.3. Мотивація навчальної діяльності гуртківців.

Уперше наші предки прикрасили свою печеру наскальним живописом, і з тих пір, багато поколінь прагнуть прикрашати свої житла картинами. Наш дім стає привітнішим завдяки всяким дрібницям. А картина радує око, робить інтер’єр неповторним і завершеним. Прикрасивши свій інтер’єр картиною, ви обов'язково створите додатковий затишок у вашому домі і неповторний індивідуальний стиль.

2. Практична частина:

(Розповідь керівника гуртка)

Сьогодні ми виготовимо флористичну картину для інтер’єру з штучних квітів зі шкіри в техніці приклеювання.

Картина це «останній штрих» у створенні інтер’єру, свого роду візитна картка дому і його господарів. Саме тому вона не повинна зявитися в будинку випадково. Картина повинна відповідати стилю приміщення, колірній гамі і, звичайно, характеру людини.

Ми сьогодні спробуємо виготовити об’ємну картину для столової кімнати чи кухні. Саме взимку нам не вистачає яскравих фарб, які дарують нам квіти. Красиві квіти додадуть живописного характеру та створять гармонію достатку і теплих відносин. На попередньому занятті ми виготовили штучні квіти, які сьогодні використаємо для виготовлення картини.

Отже, нам знадобиться основа для картини.

Це може бути лист фанери потрібного розміру або брусочки для каркасу і матеріал, який буде на основу натягнутий (рис.2.1., рис.2.2.). Для декорування ми обрали штучні квіти виготовлені з натуральної шкіри (рис.2.3. – 2.6).

 

 

012       013

     Рис. 2.1. Матеріали для основи                 Рис. 2.2. Основа картини

 

083      059

                Рис. 2.3. Маки                                          Рис. 2.4.Ромашки

 

 

067      082

               Рис. 2.5. Колоски                                  Рис. 2.6. Волошки

 

 

Для цілісності композиції ми виготовили кошик із шкіряних полосок коричневого кольору (рис. 2.7.). Послідовність виготовлення кошика вказана у інструкційній карті № 1(див. Додаток А)

011

 

Рис. 2.7. Кошик

 

Майстер-клас

Виготовлення картини для дизайну інтер’єру

Крок перший. На основі розміщуємо кошик та колоски (рис.2.8.).

Крок другий. До колосків додаємо маки (рис.2.9.).

Крок третій. Ромашки розміщуємо так щоб вони закрили кінці флористичного дроту (рис.2.10.).

Крок четвертий. Довершеності картині нададуть волошки різних відтінків синього кольору (рис.2.11.).

Крок п’ятий. Прикріпляємо квіти до основи картини за допомогою термопістолета (рис.2.12.).

Картина готова. Квіти на картині мов живі, за бажанням ми можемо маки та колоски моделювати за власним смаком у будь яке положення (рис.2.13.).

 

018       019

         Рис.2.8. Крок перший                     Рис.2.9. Крок другий

 

 

020       021

         Рис.2.10. Крок третій                   Рис.2.11. Крок четвертий

 

 

023       032

         Рис.2.10. Крок п’ятий                 Рис.2.11. Готова картина

 

2.3. Засвоєння гуртківцями отриманих знань на занятті

  • Що символізують квіти, які ми обрали для виготовлення картини?
  • З яких матеріалів виготовляють штучні квіти?
  • Що таке дизайн?

2.4. Практична робота: Виготовлення картини для інтер’єру з штучних квітів із натуральної шкіри.

Зміст завдань:

- Підготувати основу для виготовлення картини.

- Виготовити картину відповідно до інструкційної карти №2 (Додаток Б).

2.4.1. Вступний інструктаж

  •                   Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги під час роботи. Демонстрація керівником гуртка  послідовності виконання операцій.

Вимоги безпеки перед початком роботи

  1.               Оглянути інструменти, переконатись у їх справності.
  2.               Розташовувати інструменти та матеріали на робочому столі таким чином, щоб не заважали в ході роботи.
  3.               Світло повинно падати на робоче місце зліва або прямо.

Вимоги безпеки під час роботи з натуральною шкірою

  1.               Для з’єднання деталей з натуральної шкіри  дозволено використовувати термоклей та універсальний клей 88.
  2.               Заборонено куштувати навчальні матеріали.
  3.               Не можна розкладати інструменти на столі. Інструменти слід зберігати у спеціальних коробках, пакетах, підставках, пристосуваннях. Передавати інструменти тільки ручкою вперед.
  4.               Після використання інструментів їх слід повернути до місця зберігання.
  5.               Для зберігання матеріалів із натуральної шкіри слід використовувати окрему коробочку.

Правила безпечної праці з термоклеєм

  1.               Термопістолет із клеєм надійно установити на робочому місці.
  2.               Вставити паличку термоклею в термопістолет.
  3.               Ввімкнути з дозволу керівника гуртка вилку термопістолета в розетку з напругою 220В.
  4.               Не торкатися металевого стержня який нагрівається руками, щоб запобігти опікам.
  5.               Вимкнути термопістолет після закінчення роботи.

Вимоги безпеки після закінчення роботи

  1.               Після закінчення роботи прибрати робоче місце, матеріали та інструменти скласти у відведене місце, ретельно вимити руки з милом.

Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

  1.               У випадку травми негайно звернутися до вихователя, який надасть допомогу і, якщо необхідно, направить у медпункт до лікаря.
  •                   Самостійне виконання завдань практичної роботи
  •              Перший обхід: перевірити дотримання санітарно-гігієнічних вимог наявність необхідних матеріалів та інструментів, правильність організації робочих місць.
  •              Другий обхід; перевірити правильність тримання інструментів, виконання трудових прийомів.
  •              Третій обхід: перевірити дотримання технологічної послідовності виконання завдання, технологічних вимог до виконання кожної операції. Постійно перевіряти дотримання безпечних прийомів роботи та організації робочого місця.

2.4.2. Поточний інструктаж

  •                   Контроль якості виконуваних робіт, вказати на недоліки в роботі і шляхи їх усунення.

2.4.3. Заключний інструктаж

  •                   Короткий аналіз виконаної роботи.
  •                   Прибирання робочого місця, догляд за інструментами після роботи.

3. Заключна частина

3.1. Рефлексія (обґрунтування гуртківцями можливості використання отриманих знань умінь, навичок).

  •                   Чого нового дізналися на занятті?
  •                   Чого навчилися?
  •                   Яку роботу виконали?
  •                   Які завдання були визначені на занятті?
  •                   Де можна використати набуті знання та вміння?
  •                   Чи сподобалось вам заняття? Чим саме?

3.2. Загальний підсумок заняття із зазначенням його позитивних та негативних моментів.

3.3. Повідомлення завдань на наступне заняття: Підготувати матеріали та інструменти для виготовлення картини з виноградними гронами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток А

Інструкційна картка №1

Виготовлення кошика із натуральної шкіри

 Матеріали та інструменти: натуральна шкіра, ножиці, ручка, лінійка, універсальний клей 88. термопістолет, термоклей.

 

№ п/п

Назва операції

Технологічні умови

Зображення

1.

Заготовка полосок із шкіри

Нарізаємо шкіру на полоски шириною 1 см

001

2.

Плетіння кошика

Розмішуємо горизонти ліні полоси щільно одна з одною на столі. Починаємо вплітати першу вертикальну полосу зафіксувавши  її краї універсальним клеєм 88.

002

3.

Плетіння кошика

Послідовно вплітаємо всі вертикальні полоси до кінця

004

007

4.

Вирізання кошика

За допомогою шаблона вирізаємо кошик

008

5.

Виготовлення оздоблення для кошика

Плетемо косу з полосок шкіри. Ширина полоски дорівнює 0,5 см

009

6.

Оздоблення кошика

Приклеюємо косу до країв кошика універсальним клеєм 88.

010

7.

Кошик готовий

 

011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток Б

Інструкційна картка №2

Виготовлення картини для інтер’єру з штучних квітів з натуральної шкіри

 Матеріали та інструменти:  основа для картини, штучні квіти, термопістолет, термоклей.

№ п/п

Назва операції

Технологічні умови

Зображення

1.

Виготовлення основи

Каркас з дерев’яних брусків обтягуємо домотканим полотном і прикріпляємо степлером

013

3.

Виготовлення композиції: крок перший

На основі картини розміщуємо кошик та колоски

018

4.

Виготовлення композиції: крок другий

До колосків додаємо маки

019

5.

Виготовлення композиції: крок третій

Ромашки розміщуємо так щоб вони закрили кінці флористичного дроту

020

6.

Виготовлення композиції: крок четвертий

Розміщуємо поміж маків та ромашок квіти волошки

021

 

7.

Виготовлення композиції: крок п’ятий

Прикріпляємо квіти до основи картини за допомогою термопістолета

023

8.

Картина готова

Квіти на картині мов живі, за бажанням ми можемо маки та колоски моделювати за власним смаком у будь яке положення

033

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема майстер-класу: Виготовлення картини інтер’єрного призначення «Виноградне гроно»

Мета:

  •                   практична: удосконалити вміння виготовляти картину інтер’єрного призначення на основі раніше засвоєних знань, досвіду та навичок.
  •                   розвиваюча: набуття досвіду власної творчої діяльності, емоційний, фізичний та інтелектуальний розвиток; задоволення потреб у творчій самореалізації;
  •                   виховна: виховання культури праці, естетичних смаків, формування дружніх стосунків.

Завдання майстер-класу:

- удосконалити вміння виготовляти декоративне листя та ягоди винограду з натуральної шкіри;

- розвинути дизайнерські якості;

- виготовити картину інтер’єрного призначення.

 

Зміст роботи майстер-класу

Перший етап: підготовка інструментів та допоміжних матеріалів.

Для виготовлення картини інтер’єрного призначення «Виноградне гроно» необхідні матеріали та інструменти: натуральна шкіра, будівельний багет, цупкий картон, синій оксамит або шовк, клей універсальний 88, клей ПВК-к, ножиці, пінцет, шарикова ручка, лінійка, бамбукова паличка, пінцет, електрична плитка або свічка, паяльник, будівельний ніж.

Другий етап: підготовка шаблонів.

Демонстрація керівником послідовності виготовлення шаблонів.

1) На цупкому папері намалювати форму виноградного листя та ягід і вирізати ножицями (див. рис.1).

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\001.JPG

Рис.1. Шаблони листя та ягід

Третій етап: виготовлення листя та ягід винограду з натуральної шкіри.

Демонстрація керівником послідовності виготовлення листя та ягід винограду з натуральної шкіри.

1) На виворітній стороні коричневої шкіри розмістити шаблон листя та обвести його шариковою ручкою (див. рис. 2).

2) Вирізати листя ножицями (див. рис. 3).

3) На виворітній стороні кремової шкіри розмістити шаблон ягід та обвести його шариковою ручкою. Вирізати ягоди ножицями(див. рис. 4).

4) Надати форму листю та ягодам. Дотримуючись техніки безпеки на гарячій поверхні електричної плитки розмістити листя лицьовим боком до низу, як тільки шкіра прогріється і краї почнуть завертатися необхідно прибрати заготовки за допомогою пінцета (див. рис. 5).

5) Дотримуючись техніки безпеки за допомогою паяльника нанести на лицьовій стороні листя жилкування (див. рис. 6).

6) На бамбукову паличку намотати тонкі полоски коричневої шкіри та нагріти їх на гарячий поверхні плитки (див. рис. 7).

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\005.JPG    C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\006.JPG

    Рис.2. Обведений шаблон                          Рис.3. Вирізане листя

 

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\007.JPG     C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\013.JPG

                   Рис.4. Вирізані ягоди         Рис.5. Надання форму листю та

                                                                                            ягодам

 

C:\Users\User\Pictures\2016-02-15\001.JPG     C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\069.JPG   

     Рис.6. Нанесення жилкування на листі           Рис.7. Виноградні вусики

Четвертий етап: виготовлення основи картини

Демонстрація керівником послідовності виготовлення основи картини.

1) Нанести клей ПВА-к на поверхню цупкого картону (орієнтовний розмір 20см на 30см) ту наклеїти оксамитову тканину.

2) Вирізати під кутом 45 градусів чотири деталі рамки з багету відповідно до розміру основи картини (див. рис. 8).

3) Склеїти рамку універсальним клеєм 88 та покрити акриловою фарбою золотого кольору.

4) З'єднати рамку з основою картини за допомогою універсального клею 88. Основа картини готова (див. рис. 9).

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\20160209_143908.jpg    C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\040.JPG

     Рис.8. Виготовлення рамки               Рис.9. Основа картини

П’ятий етап: виготовлення картини «Виноградне гроно»

Демонстрація керівником послідовності виготовлення картини «Виноградне гроно».

1) За допомогою уяви розкласти листя винограду на основі картини (див. рис. 10).

2) Скласти ягоди у грона винограду (див. рис. 11).

3) Для завершеності картини додаємо виноградні вусики (див. рис. 12).

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\041.JPG      C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\042.JPG

          Рис. 10. Листя                       Рис. 11. Листя та виноградні грона

C:\Users\User\Pictures\2016-02-11\071.JPG

Рис. 12. Катина «Виноградне гроно»

Підведення підсумків роботи майстер-класу

За час майстер-класу ми удосконалили вміння виготовляти виноградне листя та ягоди з натуральної шкіри. Розвинули дизайнерські якості використовуючи в роботі залишки матеріалів від взуттєвої, швейної та будівельної галузей, а саме обрізки натуральної шкіри, оксамитової тканини та залишки багетів. Навчилися виготовляти картину інтер’єрного призначення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
24 січня 2018
Переглядів
3325
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку