Швидкість хімічних реакцій

Про матеріал
Презентація на тему: "Швидкість хімічних реакцій та чинники,які впливають на швидкість хімічних реакцій".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Шановні діти!! Сьогодні ми з вами на хімічному поїзді будемо мандрувати до країни хімічних знань Хімляндії.rr

Номер слайду 3

Швидкість хімічних реакцій

Номер слайду 4

Щоб відкрилися кордони нашої країни , ми повинні розгадати коди і дати відповіді на питання .1. Що таке хімічна реакція?2. Які ознаки хімічної реакції?3. Які типи хімічної реакції ви знаєте ?4. Встановіть відповідність між типами хімічних реакцій ?

Номер слайду 5

1. Реакції розкладу 2. Реакції сполучення 3. Реакції обміну 4. Реакції заміщення Реакції 2 HCl + Zn Zn. Cl2 + H22 Mg + O2 2 Mg. O2 KMn. O4 K2 Mn. O4 + Mn. O2 + O22 Na. OH + H2 SO4 Na2 SO4 + 2 H2 O

Номер слайду 6

Вітаю, кордони нашої країни відкриті, можемо мандрувати . Ржавіння заліза. Спалах бензину. Вибух пороху. Випадання осаду. Горіння дерева Як на вашу думку: що відбувається?Отже, тема нашої сьогоднішньої мандрівкі: швидкість хімічної реакції . По закінченню подорожі ми повинні дати відповідь на питання: який зв’язок в нашому житті відіграє швидкість хімічної реакціі? Подивіться, будь ласка, на дані зображення.

Номер слайду 7

v = V t n ,v – швидкість реакції; n – зміна кількості речовини;V - об’єм суміші; t - проміжок часу. Швидкість хімічної реакції в однорідній суміші, визначаеться по зміні кількості речовини реагента в одиниці об’ему суміші за одиницю часу. Зараз ми переконаємося експериментально, які фактори впливають на швидкість хімічної реакції? Але перш ніж рухатися далі, ми повинні згадати правила країни Хімляндії.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Демонстрація: Вплив природи реагуючих речовин на швидкість хімічної реакції Беремо соляну кислоту і метали магній та цинк . Залізо Fe

Номер слайду 17

Дослід 1: У дві пробірки помістіть по одній гранулі цинку. В одну пробірку налийте 2 мл соляної кислоти з масовою долею HCI 5%, а в другу - такий же об’єм соляної кислоти з масовою долею HCI 20%. Що бачите ? В який пробірці реакція проходить швидше ? Зробіть висновки ?Дослід 2: В пробірку насипте трошки цинкового порошку і добавте 5 % соляну кислоту порівняйте реакції з гранулами і порошком цинку . Зробіть висновки .

Номер слайду 18

Дослід 3: В дві пробірки насипте по 0.5 грамів Cu. O і налийте по 2 мл 5% соляної кислоти. Одну пробірку поставте в штатив, іншу нагрійте не до кипіння. Порівняйте реакції зробіть висновки.

Номер слайду 19

Вплив сторонніх речовин на швидкість хімічної реакції . Демонстрація : беремо гідроген пероксид і спостерігаємо як він розкладається. В іншу пробірку беремо гідроген пероксид і добавляємо марганець чотири оксид; спостерігаємо .

Номер слайду 20

Вплив сторонніх речовин на швидкість хімічної реакції . Визначення: речовини які прискорюють швидкість хімічної реакції, але самі при цьому не використовуються, називають каталізаторами. Каталізатори Позитивні Негативні (інгібітори ) 90% промисловості використовує каталізатори

Номер слайду 21

Ферменти –це каталізатори які прискорюють хімічні реакції в живих організмах. Ферменти. Медицина (фестал, панзинорм) Харчова промисловість. Амілаза: хлібопечіння, виноділля і пивоваріння. Протеіназа. Розм’ягчення м’яса і приготування каші. Ліпаза. Варіння сирів.

Номер слайду 22

Розмістити реакціі відповідно їх швидкості Зкисання молока Ржавіння металу Вибух газу Гасіння соди оцтом

Номер слайду 23

Що впливає на швидкість хімічних реакцій Природа реагуючих речовин Концентрація Площа поверхні реагуючих речовин Температура Наявність сторонніх речовин (каталізаторів)

Номер слайду 24

Д.з параграф 16, стор. 115-117, вправи 115,118. Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Kiriyenko Olena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Інші матеріали
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
3 листопада 2022
Переглядів
334
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку