Значення окисно- відновних реакцій у житті людини, природі й техніці.

Про матеріал
Дана розробка сприяє поглибленню знань учнів про окисно-відновні реакції, розкриває роль окисно-відновних реакцій в природі, техніці та житті людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення окисно-відновних процесів у житті людини, природі й техніціВолошина Олена Іванівна Харківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 125

Номер слайду 2

Бліц-опитування. Закінчи речення. Окисно-відновні реакції – це…Відновник –це…Окисник – це…Окиснення– це…Відновлення– це…Тільки окисниками можуть бути …Тільки відновниками виступають у окисно-ввідновних реакціях… Ступінь окиснення елемента у прстой речовині дорівнює… Сума с.о. всіх атомів у сполуці дорівнює… Значення с.о. елемента дорівнює…

Номер слайду 3

Проблемне питання: А що було б, якби зникли окисно –відновні реакції?

Номер слайду 4

Окисно-відновні процеси – одні з найважливіших процесів природи. Ці реакії належать до числа найбільш розповсюджених хімічних реакцій й мають величезне значення в теорії і практиці.

Номер слайду 5

Окисно-відновні реакціїв природів живих організмахв промисловості

Номер слайду 6

Окисно-відновні реакції в природіЗавдяки окисно-відновним процесам на ранніх стадіях існування нашої планети утворилися гірські породи та мінерали.

Номер слайду 7

Такі процеси, як виверження вулканів, згоряння метеоритних тіл, грозові розряди в атмосфері завжди супроводжувалися окисно-відновними реакціями.

Номер слайду 8

Гроза. За один грозовий дощ у грунті опиняється від 4 до 15 кг нітрогену на гектар.

Номер слайду 9

Гроза - одне з небезпечних, якщо не найнебезпечніше, явище погоди. На земній кулі спостерігається 44000 гроз в добу або 1800 гроз в годину, а кожну хвилину виблискує 100 блискавок. Енергія всіх гроз складає одну тисячну частину тієї енергії, яка поступає на землю від сонця. Цікаві факти про грозу. Країна, в якій менше всього гроз — Єгипет. У середньому вони відбуваються тут раз на два століття. А країна з найбільшою кількістю гроз, що вирують в її небі — Аргентина, що в Південній Америці. Потужна гроза може принести з собою до мільярда кубометрів води, але лише мала частина вологи випадає на землю у вигляді опадів. Все інше залишається в атмосфері, коли грозові хмари розсіюються.

Номер слайду 10

Складіть окисно-відновні реакції, які відбуваються: - - під час грози: N2 + O2 → NO NO + O2 → NO2 - під час виверження вулкану: H2 S + O2 → SO2 +H2 O

Номер слайду 11

Гниття

Номер слайду 12

Кругообіг елементів у природіКругообіг речовин — основна властивість, характерна риса біосфери. Повторюваний процес взаємопов'язаного перетворення, переміщення речовин. Кругообіг речовин і енергії — багаторазова участь речовин і енергії в процесах, які протікають в географічній оболонці планети

Номер слайду 13

Обмін речовин і енергії, або метаболізм  сукупність хімічних і фізичних перетворень речовин і енергії, які відбуваються в живому організмі і забезпечують його життєдіяльність

Номер слайду 14

Окисно-відновні реакції в живих організмах. Ди́хання — процес, який забезпечує надходження до організму людини кисню, використання його в окиснювальних процесах і видалення з організму вуглекислого газу. Хімізм дихання. Дихання є складним окисно-відновним процесом, що відбувається в кілька етапів. Протягом нього початковий дихальний матеріал послідовно через систему взаємопов'язаних реакцій окиснюється з виділенням енергії.

Номер слайду 15

Травлення - сукупність механічних, хімічних і біологічних процесів, що забезпечують розщеплення складних поживних речовин, які потрапили з їжею, на відносно прості сполуки, які можуть бути асимільовані організмом.

Номер слайду 16

Фотоси́нтез — процес синтезу органічних сполук з вуглекислого газу та води з використанням енергії світла й за участю фотосинтетичних пігментів, часто з виділенням кисню як побічного продукту. Це надзвичайно складний процес, що передбачає довгу послідовність узгоджених біохімічних реакцій.

Номер слайду 17

Окисно-відновні реакції в промисловостіБільшість рідкісних, важливих в техніці металів(нікель, вольфрам, молібден, хром, алюміній та інш.) отримують за допомогою окисно-відновних реакцій. Лужні метали такі як натрій, калій, лужноземельні – кальцій, барій отримують шляхом електролізу із їх солей. В основі електролізу лежать теж окисно-відновні реакції. Реакція добування вольфраму: W+6 O3-2 + 3 H20  =  W0 + 3 H2+1 O-2

Номер слайду 18

Виробництво чавуну, сталі, добування деяких неметелів: фосфору, хлору, йоду; добування амоніаку, нітратної та сульфатної кислот ґрунтується також на окисно-відновних процесах.

Номер слайду 19

Горіння палива в топках теплових електростанцій, в двигунах внутрішнього згорання та багато інших прикладів можна привести окисно-відновних процесів в техніці. Окисно-відновна реакція спалювання вугілля:

Номер слайду 20

На окисно-відновних реакціях ґрунтуються методи об’ємного аналізу в аналітичній хімії

Номер слайду 21

Окисно-відновні реакції в житті людини. Окисно-відновні реакції мають велике значення і в житті людини -  це отримання тепла в наших домівках при спалюванні вугілля, дров, газу; добування багатьох органічних речовин; виробництво цілого ряду будівельних матеріалів

Номер слайду 22

Виробництво лікарських препаратів, харчових та кормових добавок, вітамінів, гормонів, ферментів

Номер слайду 23

Виробництво кисло-молочних продуктів, сирів, пива, спирту, і багатьох інших продуктів

Номер слайду 24

Корозія – це явище руйнування металів і сплавів унаслідок хімічних реакцій з речовинами навколишнього середовища. Щорічно корозія зїдає 20% від загальної маси вироблених металів та сплавів.

Номер слайду 25

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Новикова Дина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 листопада 2022
Переглядів
8032
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку