Швидкість хімічних реакцій, їх залежність від різних чинників

Про матеріал
Розглянути на уроці швидкість хімічних реакцій, їх залежність від різних чинників, зокрема від температури, тиску, концентрації, каталізатора і довести залежність еспериментально.
Перегляд файлу

image

illiepec 40 npe21Meta.

Tun ypoKy: aacnoCH11S1

eKCi1epHMeEIT, p060Ta B rpyrtax ,

                 Oöaa;n.annsl Ta peaxr11BJt: I lepi0Juiqna              x-iMicn1ux eneMenr1B

n.l.Mei1aencCßa, PHA aKT11fi110c'ri Merra_rliß, noprpeTH Bqe11Hx-XiMiKiu,uutaTvIB Jlpoöip1v-aM", I-ICI, Z.n, Mgs Fe,     Mn02,    M'RCa.

I-laiiusuua 1110ACbKa pa;ucvrb — BCeMoryrH% paaicvfi [ligualllisi .

13.image

I. Opra1ii3aui1i11Hii SIOMe1vr.

I l. Astya.'tigaui% 0110pi17tx 311aHb y%EtiBJ

MH BHBqa€M0 •reMY «XiMiqui peaK11ii»,

                   Cb01X)JUii pogrJIHHeM0                   xapaK-rep11c-rSIKy xiMiqHHX peaK1(iCi!

               Ill.                                        Ili%'lbllocxi.

XiMiHHi peaK11ii C B cni-ri,.B   B             opraHi3Mi. Bei BOHH BiÄöYBå10Tbc 3 pi•g14010 111BHÅKicno, KO.THCb ÖaxaH010, wqaeOM i           He6a}Ka11010. image             image               image               image    image           image cona+ [ICI —9 MHVVCBO CBi'-1Ka         110BiJJb111L11e

IIBHX y CuSOJ —9 ip%si Jla Merajli rtpnpo,'U11 Mtnepa.'lll.

6arafbox            npoueciB naw1VIB0           qae upoxonxeimq peaK11iä, (baKTOPH,SIKi            nepeöir pemcuiii.

3aBnaH11%:

l ) 1110 TaKe 111B'1AKiCTb xiMiH110i peaKL1ii2

 

image


 

2) Проблема: Bi,'l                                                          реакцй чи               керувати

IV. Засвое'11В1                  '0kI[1r,. Урок 29 ст. 44

1) [Лонятгя (г.вн,дкјеть                      м'Хгематики,

              (шлях пройлётпнТза                 часу)и

Що   в часг при [5усА(координа'си, довжинапјлиху) Що змйпое.тьсж            час          реакцЈ1?

[le06xi21He з(тк-ненпя частинок          речовини змастИнками           речовини.


['0Bi речовини. Чим таких 3iTkHettb „ тим З 6iiIe,lljot0 *iMi'Aila реакц:я, pe:ikHii — це 3Mina kiJtr,kocTi речовини    продуесгу) В imageоб&му Аа•линиию чаџ•у.

          Величина,       '[оказуе BMicT                речо"инилз                 об'ег.ту наезивасгься

Отже, v xiMiVl110i реакцй• - це 3MiHa концентрацй• oiltiiv.i з реагулочих речови\1 або 11po,AY'kTiB в одиницю часу._

                        — — ( якщо с                    речовин знак -, якщо продукт(в 4)

моль

Роздгл:image

image

imageimageimageimageУченЈ: Якоб Вант-Гофф I лауреат H06eJIiBcbk0i7 npeMiT3 xiMfi ( imageC-AppeHiyc; М.ХЛ. Семенов.

2) Чинники; що впливають на швидкјсгь xiMiY1110T реакцй,

      В повсякденному житаЈ виникае imageшвидиас:но мм(чних

Так, для _розпалтовання ueqi необхедно прискорити xiMiSAHy реакцпо, а •для пожела i припинити. Де ще?

i Т.Д.

Щоб управляти гнвидк(стю, треба зна#и           чого воаа Залежить.

Г[роблема: }lki чинники i як ВП-ливаЮТЬ на швидк{сть               реакц1й.

Робота в групах;

Площа повермй контакту наimage

image— гранула : [п — пластинки (порошок!)image

4. НС1

Що спостерй-аете? Виеновок.

Приклад i3 житгя:

заво:Ау image['03,Mip крупн.'ок забезпсчував киснем. _51kt110 BCi разом пили•.к-и

1 la сучаснг:х занодах к.“10ять цукров(й жудри в нехах.

вола ([1(06 зменн'ити peakt1ii. Робимо

imageУ ciHHi 1967 рот t1i;l час тренувань k'ocMiHH0My корабЈЙ кеАпЬЛлоЈ)Я сталася траге,лВ1, Три космонавти живцем за 1 5 секунд. Атмосфера в ka6iIti k0pa6,'1iB складалась i1a з, киСн1о. Причтюјо стала випадкова (скра. 111видке' поширепня полум'я слало можливим через џисоку концентрд1ј\0 кистио. атмосфера була t3,Mi1ieTIa: кисню i 40% аз(УIЂ' — таке заразм kocMiH11'lx кораблях.

У 1 867 Гульдберг Та Вааге сформулювали закон Ili10Hbtx мас, МкиЙ гомогешјоТ реакцй“ image добу[ку концептрац\ђ реагуочих

image                Дзя p€ak1(ii: а    + в В(г)—• с С(г) + d Щг)

                                                         V                 (АУ *с (13)b

реаю1й': (kPiMimage

прискорюсться рух частинок , вони частйтше зустрммотьс•гг швидкјстьвростае. I навпаки. ..

imageчас проведення ojepanift ва             та мозку        иподини охолоджуоть до 20-25“С для того, щоб   peak3ii,          в opr:aai3Mi.image

Голландець Вант Гофф визначив зв'язок Mi>k швидк{слло та температурою.

imageлемператури на k0)ki1i реакцй зб\льшусться,

4 — TCM[IepaTypi1i

З

, Прирола

речовин.

си

 

Залёжиль Hi.1

(ряд

мста'йв).

              Приклад i3 житгя: волопровеџ.' труб“ i3              зпаЧПо довик• служатъ.

метн активний метал)

V. Взлкорис•лагјпя kaktJIi3awopiH.

Добуванј\я кнс•иоз НА): при лодаван•й МпО,.

Позитивний ka'kL'Ii3 — 111нилкЛсть збЁльн•усться, але кагхйзаторл'сзм'нний. peak1Iii — i111-i6iTop['.

kau•a.'1i3wrop Мае   мсха1йзм :1ii , BiH до к•птия не Т ясований (прем\я 1,5млн. H06eJ1iHcbka upeMi"). kaTaAi3a10p ло         pcak11ii

Виробництно      a,Miaky та      у          для очищения шк"дливих Ud3iB (Pt           вихлолних [A3iB), барвники, переробка нафгм,

'ума, полмери.

КЛ. kaTa,'Ii3aTopH в

    Фермении —                    ката-:Йзат0ри. Перевищус неорган\чний                       за

одиницю часу.

11,02 + сире м'ясо(захист opraHi3MY' 11ii отруги          .

Велике значения ферментпз у xapt10Biii промисловостК TicT'0 пјлјймасться i в 06'fMi.

1.1106 перстворити молоко в сметану, ряжанку, йсмурт використовують фермент пртеазу, який сприяе шнидкому здзр•таннто молока. (Рермсчгги для вигоговлення сиру — «сичужний фермент» або «непсин». Словосполучення «сичужпий ферме'[т» означае «засолений i висушений шматочок шлупка молодих Зараз використовують ферменти рослинного та

походження.

Фермент пелюлоза викорисловусться в пра.ЛЬНИХ порошках. Його зда•пйсть розщепј11овати , широко використовукугь для виведення илям в1д

шоколаду, eOyeiB, кровј. ТаКи.ут ['ЛдбуогАсь пе гарнчт , кд в “1еп.'йй BOJli.

Глюкозооксидаза дозвОляелизначиТи вмфт цукру в kPOBi тб в лјодини; визначас взяв!йсть алкоголю л крот. IIiTptIT на-грйо ( — це pewBi11ta-illI'i6i•rop, яку використову1о•п; у BHp06[1k11iT1ji та рибноГ продукцй. Вона Ик

Е25Ог то yH013iJ1bI110c пронеси окиснення i сприяс збсрея{едипо Рожевого кольору м'ясних та рнбних варобЛ.

Схемаависновок

                                             ЧинниКи,       впливають на швидкнсть

Поверхня

 

Природа

Катхйзатрри

реагентнз

реаг•ллв

реагентш

 

V. ЗакрПтлення знань.

Вправа «Незактченереченпя».

зм1на реагулочих речоннн заюдиниц)о часу... - ВПЛИв С ена. швидюсть реакцй визначаетьсц [гравилем..„

-                   рџ•Човина, яка прискор1ос швидк[сть реакцп..

-                   речовина, яка,          реакцЙ'. - реакцЙ: [11BVIJ!kiC1't;,

ЗапитаПня:

Що згоряс„швидше дерев'яна дошка чи дерев'ян( ошурки?

         2. Чому не можна         час              велкривати BikHa?

         З. Чому               зростае небезпека харчових отрусйь?

4.     Чому харчов( продукти ,довшс 36ерП:аються у вакуумнихупаковкахђ

5.     В pa3i отрусння призначають активоване Порадьте, як треба приймати цей 3aci6, щоб ефект був максимально швидким,

б. Для чого в давпину наип пращури пристосовували на самовар q06iT?

-  чи задоволений ти своею робото10?

-  шо було складним?

-  над чим ще треба попрацювати?

ДгЗ. Опр.&21. Урок 29

                                        Проумови                      харчових продукт\в.

image

image

image

image

imageкартк•л imageimageреактл• BiA природи реагент\в.

                                    imageup06ipkH з                   Си                  [10 1 мл 1•lCl.

Що сглфсле[Мгаете?

3p06iTb висновок-

image

imageimageЛнструкгнвна кар-гка 5 Вплг:в каталфторз на швидк\сть peiik•uii,

У лвох проГйрках image. В одну з них додайте крупинку М.%О2,

Що спостера-ае•'ге?

Висновок.

kaTa-“i3awopH В       природ[ ,цЏя 6i0JI01'i"11nx 4)epMeHTiB.

На шматочок сирот i варено1 ктртопл[ краттн\ть ki:lbka капејь Адрогену).  image

Що спостерй-аегс?

3p06iTb висновок.

pdf
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
10 грудня 2023
Переглядів
73
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку