illiepec 40 npe21Meta. Tun ypoKy: aacnoCH11S1 eKCi1epHMeEIT, p060Ta B rpyrtax , Oöaa;n.annsl Ta peaxr11BJt: I lepi0Juiqna x-iMicn1ux eneMenr1B n.l.Mei1aencCßa, PHA aKT11fi110c'ri Merra_rliß, noprpeTH Bqe11Hx-XiMiKiu,uutaTvIB Jlpoöip1v-aM", I-ICI, Z.n, Mgs Fe, Mn02, M'RCa. I-laiiusuua 1110ACbKa pa;ucvrb — BCeMoryrH% paaicvfi [ligualllisi . 13. I. Opra1ii3aui1i11Hii SIOMe1vr. I l. Astya.'tigaui% 0110pi17tx 311aHb y%EtiBJ MH BHBqa€M0 •reMY «XiMiqui peaK11ii», Cb01X)JUii pogrJIHHeM0 xapaK-rep11c-rSIKy xiMiqHHX peaK1(iCi! Ill. Ili%'lbllocxi. XiMiHHi peaK11ii C B cni-ri,.B B opraHi3Mi. Bei BOHH BiÄöYBå10Tbc 3 pi•g14010 111BHÅKicno, KO.THCb ÖaxaH010, wqaeOM i He6a}Ka11010. cona+ [ICI —9 MHVVCBO CBi'-1Ka 110BiJJb111L11e IIBHX y CuSOJ —9 ip%si Jla Merajli rtpnpo,'U11 Mtnepa.'lll. 6arafbox npoueciB naw1VIB0 qae upoxonxeimq peaK11iä, (baKTOPH,SIKi nepeöir pemcuiii. 3aBnaH11%: l ) 1110 TaKe 111B'1AKiCTb xiMiH110i peaKL1ii2 |
|
|
2) Проблема: Bi,'l реакцй чи керувати
IV. Засвое'11В1 '0kI[1r,. Урок 29 ст. 44
1) [Лонятгя (г.вн,дкјеть м'Хгематики,
(шлях пройлётпнТза часу)и
Що в часг при [5усА(координа'си, довжинапјлиху) Що змйпое.тьсж час реакцЈ1?
[le06xi21He з(тк-ненпя частинок речовини змастИнками речовини.
['0Bi речовини. Чим таких 3iTkHettb „ тим З 6iiIe,lljot0 *iMi'Aila реакц:я, pe:ikHii — це 3Mina kiJtr,kocTi речовини продуесгу) В об&му Аа•линиию чаџ•у.
Величина, '[оказуе BMicT речо"инилз об'ег.ту наезивасгься
Отже, v xiMiVl110i реакцй• - це 3MiHa концентрацй• oiltiiv.i з реагулочих речови\1 або 11po,AY'kTiB в одиницю часу._
— — ( якщо с речовин знак -, якщо продукт(в 4)
Роздгл:
2) Чинники; що впливають на швидкјсгь xiMiY1110T реакцй,
В повсякденному житаЈ виникае швидиас:но мм(чних
Так, для _розпалтовання ueqi необхедно прискорити xiMiSAHy реакцпо, а •для пожела i припинити. Де ще?
i Т.Д.
Щоб управляти гнвидк(стю, треба зна#и чого воаа Залежить.
Г[роблема: }lki чинники i як ВП-ливаЮТЬ на швидк{сть реакц1й.
Робота в групах;
Площа повермй контакту на
— гранула : [п — пластинки (порошок!)
4. НС1
Що спостерй-аете? Виеновок.
Приклад i3 житгя:
заво:Ау ['03,Mip крупн.'ок забезпсчував киснем. _51kt110 BCi разом пили•.к-и
1 la сучаснг:х занодах к.“10ять цукров(й жудри в нехах.
вола ([1(06 зменн'ити peakt1ii. Робимо
У ciHHi 1967 рот t1i;l час тренувань k'ocMiHH0My корабЈЙ кеАпЬЛлоЈ)Я сталася траге,лВ1, Три космонавти живцем за 1 5 секунд. Атмосфера в ka6iIti k0pa6,'1iB складалась i1a з, киСн1о. Причтюјо стала випадкова (скра. 111видке' поширепня полум'я слало можливим через џисоку концентрд1ј\0 кистио. атмосфера була t3,Mi1ieTIa: кисню i 40% аз(УIЂ' — таке заразм kocMiH11'lx кораблях.
У 1 867 Гульдберг Та Вааге сформулювали закон Ili10Hbtx мас, МкиЙ гомогешјоТ реакцй“ добу[ку концептрац\ђ реагуочих
Дзя p€ak1(ii: а + в В(г)—• с С(г) + d Щг)
V (АУ *с (13)b
реаю1й': (kPiM
прискорюсться рух частинок , вони частйтше зустрммотьс•гг швидкјстьвростае. I навпаки. ..
час проведення ojepanift ва та мозку иподини охолоджуоть до 20-25“С для того, щоб peak3ii, в opr:aai3Mi.
Голландець Вант Гофф визначив зв'язок Mi>k швидк{слло та температурою.
лемператури на k0)ki1i реакцй зб\льшусться,
4 — TCM[IepaTypi1i
З
, Прирола |
речовин. си |
|
Залёжиль Hi.1 |
(ряд |
мста'йв). |
Приклад i3 житгя: волопровеџ.' труб“ i3 зпаЧПо довик• служатъ.
метн активний метал)
V. Взлкорис•лагјпя kaktJIi3awopiH.
Добуванј\я кнс•иоз НА): при лодаван•й МпО,.
Позитивний ka'kL'Ii3 — 111нилкЛсть збЁльн•усться, але кагхйзаторл'сзм'нний. peak1Iii — i111-i6iTop['.
kau•a.'1i3wrop Мае мсха1йзм :1ii , BiH до к•птия не Т ясований (прем\я 1,5млн. H06eJ1iHcbka upeMi"). kaTaAi3a10p ло pcak11ii
Виробництно a,Miaky та у для очищения шк"дливих Ud3iB (Pt вихлолних [A3iB), барвники, переробка нафгм,
'ума, полмери.
КЛ. kaTa,'Ii3aTopH в
Фермении — ката-:Йзат0ри. Перевищус неорган\чний за
одиницю часу.
11,02 + сире м'ясо(захист opraHi3MY' 11ii отруги .
Велике значения ферментпз у xapt10Biii промисловостК TicT'0 пјлјймасться i в 06'fMi.
1.1106 перстворити молоко в сметану, ряжанку, йсмурт використовують фермент пртеазу, який сприяе шнидкому здзр•таннто молока. (Рермсчгги для вигоговлення сиру — «сичужний фермент» або «непсин». Словосполучення «сичужпий ферме'[т» означае «засолений i висушений шматочок шлупка молодих Зараз використовують ферменти рослинного та
походження.
Фермент пелюлоза викорисловусться в пра.ЛЬНИХ порошках. Його зда•пйсть розщепј11овати , широко використовукугь для виведення илям в1д
шоколаду, eOyeiB, кровј. ТаКи.ут ['ЛдбуогАсь пе гарнчт , кд в “1еп.'йй BOJli.
Глюкозооксидаза дозвОляелизначиТи вмфт цукру в kPOBi тб в лјодини; визначас взяв!йсть алкоголю л крот. IIiTptIT на-грйо ( — це pewBi11ta-illI'i6i•rop, яку використову1о•п; у BHp06[1k11iT1ji та рибноГ продукцй. Вона Ик
Е25Ог то yH013iJ1bI110c пронеси окиснення i сприяс збсрея{едипо Рожевого кольору м'ясних та рнбних варобЛ.
Схемаависновок
ЧинниКи, впливають на швидкнсть
Поверхня |
|
Природа |
Катхйзатрри |
реагентнз |
реаг•ллв |
реагентш |
|
V. ЗакрПтлення знань.
Вправа «Незактченереченпя».
зм1на реагулочих речоннн заюдиниц)о часу... - ВПЛИв С ена. швидюсть реакцй визначаетьсц [гравилем..„
- рџ•Човина, яка прискор1ос швидк[сть реакцп..
- речовина, яка, реакцЙ'. - реакцЙ: [11BVIJ!kiC1't;,
ЗапитаПня:
Що згоряс„швидше дерев'яна дошка чи дерев'ян( ошурки?
2. Чому не можна час велкривати BikHa?
З. Чому зростае небезпека харчових отрусйь?
4. Чому харчов( продукти ,довшс 36ерП:аються у вакуумнихупаковкахђ
5. В pa3i отрусння призначають активоване Порадьте, як треба приймати цей 3aci6, щоб ефект був максимально швидким,
б. Для чого в давпину наип пращури пристосовували на самовар q06iT?
- чи задоволений ти своею робото10?
- шо було складним?
- над чим ще треба попрацювати?
ДгЗ. Опр.&21. Урок 29
Проумови харчових продукт\в.
картк•л реактл• BiA природи реагент\в.
up06ipkH з Си [10 1 мл 1•lCl.
Що сглфсле[Мгаете?
3p06iTb висновок-
У лвох проГйрках . В одну з них додайте крупинку М.%О2,
Що спостера-ае•'ге?
Висновок.
kaTa-“i3awopH В природ[ ,цЏя 6i0JI01'i"11nx 4)epMeHTiB.
На шматочок сирот i варено1 ктртопл[ краттн\ть ki:lbka капејь Адрогену).
Що спостерй-аегс?
3p06iTb висновок.