Сиематизація та узагальнення матеріалу для проведення заннять гуртка із підприємницьким змістом

Про матеріал
Систематизація та узагальнення матеріалів для засідання гуртка із підприємницьким змістом
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОЇ ПЕРЕПІДГОТОВКИ

ЗВІЛЬНЕНИХ У ЗАПАС ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ

м. Хорол Полтавської області

 

 

 

Методичний посібник

щодо проведення

занять гуртка

«БІЗНЕС-КЛАС»

Центры поддержки предпринимательства открылись в 12-ти моногородах Казахстана / Казахстанский агрегатор новостей

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Пам'ятайте, хто не йде вперед, той неминуче залишається позаду»

О. Довженко

Розробив керівник гуртка,

викладач

Христенко Ю.О.

 

 

 

Хорол – 2014

                                                           Зміст                                                          стор.

 

 

  1. Гра на тему:  «Фінансові  цілі»………………………………………………...……3
  2. Тренінг на тему: «Формування життєвих перспектив»…………….……………..6
  3. Економічна гра на тему:  “Ринок пшениці”…………………………………...…..15
  4. Симуляційна гра на тему: «Ринок яблук»………………………………..…..……18
  5. Симуляційна гра на тему: «Ключ в пустелі»....…………………………..…....…..24
  6. Симуляція на тему: «Яким чином фірми отримують прибуток»…………..….…27
  7. Симуляційна гра на тему:  «Книжкова фабрика»……………………………..…..31
  8. Вправа «Риси підприємливої особи»……………………………………….……...34
  9. Вправа «Планування заходу на користь групи, навчального закладу, середовища..................................................................................................................37
  10.  Вправа «Ідеї щодо фірми, звідки їх брати?.............................................................40
  11.  Вправа «Принципи створення анкет для дослідження ринку» …………..…..…42
  12.  Вправа «Реклама»………………………………..…………………………………45
  13.  Навчальна гра на тему: «Заробляючи на життя»…………………………………47
  14.  Сценарій заняття на тему:  «Рішення споживачів»…………………………...….51
  15.  Сценарій заняття на тему:  Як давати собі раду на ринку праці?.........................56
  16. Тема заняття «Підприємець – ключова фігура бізнесу»……………………….59
  17.  Тест-кросворд до теми: «Підприємство як економічний агент»……………..….66
  18.  Тести, анкети, вміння, цінності…………………………………………………….70
  19.  Список використаних літературних джерел……………………………………..111

 

Ви хочете знати, що таке підприємництво, про яке так багато говорять всі навкруги? Ви хочете зрозуміти кому і навіщо потрібна підприємницька діяльність; які існують види та сфери підприємництва; які є організаційно-правові форми підприємництва; що таке підприємницька ідея та який механізм її генерування?

Вас цікавить хто може бути підприємцем; як організувати власний бізнес; які складові підприємницького успіху?

Для багатьох громадян України підприємництво стає основним видом трудової діяльності. Особливо відчуває потяг до здійснення підприємницької діяльності молоде покоління України.

Успіх у підприємництві залежить від багатьох чинників. Однією із неодмінних умов досягнення високої результативності у будь-якій підприємницькій діяльності є отримання необхідних знань, уявлень про умови й особливості цієї діяльності. Тобто, підприємництву необхідно вчитися.

Сьогодні багатьом молодим людям в Україні здається, що стати підприємцем можна без знань і спеціальної підготовки. Це хибні уявлення, породжені нерозвиненістю ринкових відносин, що існують у нашій країні. Економічні знання потрібні всім тим, хто має власний бізнес, і тим, хто наймається на роботу, тим, хто продає товар, і хто його купує.

Головна ідея методичного посібника полягає в обґрунтуванні послідовних кроків майбутнього підприємця - від генерування підприємницької ідеї до визначення й використання факторів економічного процвітання фірми. Засвоївши цей матеріал, ви не станете одразу підприємцями чи фахівцями з економіки, але зможете більш свідомо і впевнено зробити професійний вибір згідно зі своїми здібностями і переконаннями. А ті, хто прийняв рішення про здійснення підприємницької діяльності, почнуть великий і нелегкий шлях у справі бізнесу.

Гра

Тема:  Фінансові  цілі.

 

Мета: Поглибити знання учнів щодо раціонального ставлення до грошей; сформувати уявлення про свої фінансові цілі та бажання; розвивати цілеспрямованість, позитивне та нестандартне мислення; виховувати соціально-активну особистість.

Обладнання: Аркуші паперу А 4, ручки, фломастери, фліпчарт, маркери.

 

Хід роботи.

 

І. Гра-розминка. «Клейовий дощ».

 

Учасники встають один за одним та тримаються за плечі того, хто стоїть попереду. В такому положенні вони долають перепони:

  • обігнути «широке озеро»;
  • пробратися через «дрімучий ліс»;
  • сховатися від «диких тварин».

Протягом всієї розминки учасники не повинні відчіплятися від партнера.

 

ІІ. Міні-лекція «Негативні соціальні стереотипи ставлення до грошей».

 

- Усі ми родом з дитинства, і те, якими ми виросли і сформувалися, майже цілком залежить від виховання й атмосфери в родині і суспільстві. Але якщо вас не все в собі влаштовує, воля і працьовитість дозволять вам змінити себе.

Для початку потрібно розібратися в тому комплексі рис, якостей, навичок і задатків, що ви одержали, зрозуміти: що саме нам треба в собі удосконалити, а від яких якостей і установок – звільнитися.

Вихованням і середовищем одні люди запрограмовані важко працювати за гроші, інші – за тиждень витрачати все, що заробляють за місяць, і жити потім у борг.

Одні заощаджують кожну копійку, сподіваючись тим самим сколотити невеликий капітал на чорний день (тим самим вони вже підготовлюють свій чорний день), інші вміють змусити працювати зароблені гроші, роблячи з них нові гроші.

На розвиток наших переконань впливають стереотипи, що склалися в суспільстві. Проведіть ревізію власної свідомості: які з перерахованих тут стереотипів живуть у вашому мозку?

 

Стереотип перший. Менше грошей – спокійніший сон.

 

Багато хто вважає, якщо вони стануть багатими, то на них відразу звалиться величезна кількість проблем у виді конкурентів, податкової інспекції, бідних родичів, економічних криз, та інших кошмарів. Життя людини з грошима – досить важке, активне і діяльне. Воно вимагає швидкої реакції, здорових нервів, волі і працездатності.

Але безглуздо обмежувати свою можливість стати заможною людиною негативними установками. Гроші – потенційні можливості, це спосіб реалізації цілей і бажань. Нарешті, ви реалізуєте і самого себе, свої мрії. А що стосується проблем, то у бідної людини їх не менше.

Стереотип другий. Багатий той, кому щастить.

 

Стереотип про те, що великі гроші дістаються тільки везучим людям, особливо прижився в пострадянському суспільстві. Багато хто переконаний, що капітал – це подарунок долі, не пов’язаний із зусиллями самої людини. Для того, щоб стати багатим, потрібно народитися в заможній родині або мати прекрасну зовнішність – і стати дружиною олігарха, або вдало вкласти початкову суму у фінансову піраміду, або виграти в казино та ін.

Як відомо, стартовий капітал багатьох мільйонерів був нульовим, а ось кмітливості, працездатності, волі і підприємливості в них було у надлишку. Ці якості вони перетворили на гроші.

Памятайте: успішна людина завжди сама коваль свого щастя. Удача приходить до того, хто в неї вірить і без всяких коливань йде до неї назустріч.

Стереотип третій. За гроші можна купити все.

Для багатьох гроші – релігія, якій вони поклоняються. Але насправді все має бути навпаки. У перекладі з латинського moneta – «служниця». Саме так, по-хазяйськи, без трепету і варто відноситися до грошей. Гроші – усього лише засіб, еквівалент волі вибору, але ніяк не ціль. За допомогою грошей неможливо вирішити абсолютно всі проблеми. Неможливо купити здоровя, любов, щастя. А створити для всього цього гарні умови – можна.

 

Стереотип четвертий. Гроші – корінь усього лиха.

 

Протилежна установка: гроші – зло, бруд, від них злочини, війни, обман. Бридливе ставлення до грошей, як правило, маскує фінансову безпорадність, заздрість і страх.

Визначену роль у формуванні цього стереотипу зіграли радянські ідеологічні постулати, що закликали нехтувати багатством. Але до революції багаті люди (купці, фабриканти, банкіри) у переважній більшості були людьми порядними й активно жертвували і на церковні потреби, і на благодійність, і на мистецтво.

Якщо вами керує цей стереотип, усвідомте: багатство – доля деяких, а тому викликає заздрість, страх, образи і це все народжує страшилки про те, що «все лихо – від грошей».

І саме тому, насправді необхідно працювати, долаючи стереотипи,  ставити собі цілі й намагатися їх досягати.

 

ІІІ. Дискусія «Сім кроків перетворення фінансової мрії на ціль».

 

На початку вправи викладач запитує в групи:

- Хто може сформулювати фінансову ціль? А тепер сформулюйте фінансову мрію? У чому конкретно ви бачите різницю?

Між мрією та ціллю є інтелектуальний процес, який забезпечує втілення мрії у ціль. Для цього потрібно зробити 7 кроків.

Крок 1. «Як ви дізнаєтесь, що ваша ціль досягнута?», «Як можна дізнатися, що у вас з’явився власний рахунок у банку?», «За якими ознаками ви дізнаєтесь, що фінансова ціль досягнута? Це об’єктивні критерії?»

Учасники дискусії повинні записати хоча б один критерій досягнення їх цілі.

Викладач на фліпчарті записує слово «критерії».

Крок 2. «Якщо чесно, чим ви готові за це заплатити?», «Чим ми платимо за досягнення наших цілей?», «Чим ви збираєтесь платити за досягнення своїх фінансових цілей?»

Викладач на фліпчарті пише слово «плата».

Крок 4. «Проаналізуйте перепони на вашому шляху, їх можна поділити на дві групи: на ті, що знаходяться зовні, і на ті, що знаходяться в нашій свідомості, вони – більш небезпечні. Це виправдовування, які вигадує собі людина: якби у мене були б гроші; а що скажуть друзі; немає часу та ін.. Якщо ви ставите перед собою серйозні цілі, відмовтесь від виправдовування.

Викладач  на фліпчарті пише слово «небезпека».

Крок 5. «Підберіть для себе символічну винагороду за досягнення цілі, ви перемогли самого себе».

Викладач на фліпчарті пише слово «символічна нагорода».

 

Викладач:

 

Крок 6. Договір з собою.

«Придивіться уважно до кроків (пунктів) перетворення мрії на ціль. На що це схоже? Якщо вам доводилось тримати в руках звичайний господарський договір, то ви виявите багато схожого. Отже, почнемо.

1) Господарський договір містить пункти про предмет договору (критерії досягнення цілі).

2) У тексті договору майже завжди маються угоди про сплату (про розмір винагороди).

3) Є вказівки на термін (дату виконання).

4) У багатьох договорах можна зустріти окремі пункти, які описують особливі умови реалізації договору (форс-мажор та ін.)

5) Трапляється, що за успішне виконання умов договору передбачаються премії (бонуси).

6) Нарешті, договір, як правило, укладається у письмовій формі.

Цей шостий крок зробити дуже легко. Потрібно просто подивитися на ваших аркушах  результати попередніх кроків. Якщо ви зробили всі записи, то можна вважати, що чернетка договору у вас вже мається.

 

Викладач:

 

Крок 7. Щоденне читання договору вголос.

На перший погляд, це найдивніший пункт технології перетворення договору на ціль. Запитання учням: «Навіщо читати договір на одинці?»

Зміст сьомого кроку – постійно підтримувати себе в тонусі та забезпечувати щоденне просування (хоча б малими кроками) до цілі.

 

ІV. Рефлексія заняття.

 

 

Тренінг

 Слайд1

Назва тренінгу: «Формування життєвих перспектив»

Слайд 2

Кожен з нас проходить свій життєвий шлях лише один раз. І пройти його ми можемо або навшпиньки, сподіваючись дістатися до кінця не набивши особливих синців і шишок, або прожити насичене, яскраве життя, досягнувши бажаних цілей і здійснивши найбожевільніші мрії.

Епіграф

Є лише одна людина яка відповідальна за якість вашого життя.

 І ця людина – ви.

Слайд 3

Мозковий штурм

  • Що керує (рухає)  людиною в житті?
  • В чому сенс життя?

Записуються на ватмані паперу усі відповіді

(Варіанти відповідей:

Бажання створити сім’ю

Одержати освіту

Бути корисним в суспільстві і своєму оточенні

Бажання розбагатіти

Бажання самоствердитися в житті)

Усе, що ви щойно перерахували, ніщо інше, як наші з вами життєві цінності та орієнтири.

 

Сьогодні на нашому занятті кожен з вас має можливість:

  • Подумати про власне життя, цінності, орієнтири.
  • Задуматись про майбутнє.
  • Дізнатись, з чим у житті  пов’язані ваші важливі цілі.

На  початку заняття  проведемо вправу  на знайомство «Годинник»

Слайд 4

Вправа на знайомство «Годинник»

1. Намалюйте у своїх зошитах   коло і розмітьте його як циферблат годинника.

2. Тепер потрібно встати зі своїх місць і назначити на кожну годину зустріч з іншими членами нашої групи. Наприклад: зустрічаються 2 учасники Світлана і Віра та домовляються зустрітися о 13 год. Що напише Світлана поряд з цифрою 13? (Віра) а Віра – Світлана. Зрозуміло? Отже,  встаємо і починаємо назначати час для зустрічей.

3. Після того, як ви назначили 12 зустрічей, розповім, що будемо робити далі.

Я буду в будь – якому порядку називати якийсь час а ви будете швидко знаходити ту людину, з якою  у вас на цей час назначена зустріч. Потім я буду називати певну тему для розмови і вам потрібно буде дуже швидко поділитися один з одним  інформацією за заданою темою.

Часу у вас буде 1-2 хв.

Якщо хтось не вспів назначити зустріч на названий час, то подивіться навкруги, можливо, ви побачите когось з «вільних» учасників групи. Або ви можете приєднатись третім до будь – якої пари.

Слайд 5

Питання:

  • Які в даний момент три ваші життєві цілі?
  • Що ви зробите коли виграєте 1 млн. в лотерею
  • Найкращий день у вашому житті.
  • Що ви завжди хотіли зробити, але боялись спробувати?
  • Яка ваша улюблена справа, ваше хобі?
  • Чим би ви хотіли займатись через 5 років.
  • На яку тварину ви вважаєте себе подібним.
  • Назвіть одну свою якість яка найбільше вам подобається в інших людях і яка найменше подобається в інших людях.
  • Вільна тема (запитайте що хочете)

Зазвичай вільна тема завершує зустрічі о 12 год.

Спочатку називається час а потім, коли учасники знайдуть один одного –оголошується чергова  тема.

Обговорення.

- Що вам запам’яталось найбільше з усіх зустрічей, можливо, хтось здивував вас чимось, запам’ятався? Продовжує розповідати  далі людина, яка найбільше здивувала попереднього учасника.

Слайд 6.

 Проговорення правил роботи в групі.

Слайд 7.

Очікування учасників.

Вправа «Автобусна зупинка»

  1. Хочу задати вам питання: «Що роблять люди, коли чекають автобус на зупинці?» Думають. Розмовляють. Читають різні оголошення на стовпах, а дехто навіть і дописує щось у ці оголошення. Наша вправа називається «Автобусна зупинка», тому що зараз ми будемо робити подібні речі.
  2. Потрібно  розділитися на 3 групи. (грудень, січень, лютий)
  3. Подивіться,  в різних кінцях кімнати висять листи з написами:

ЗНАТИ

ВМІТИ

ВІДЧУТИ

Кожна група займе місце біля окремого листа.

  1. Запишіть на аркуші  усе, що ви очікуєте від цього тренінгу.

«Знати» - які нові знання ви хочете одержати.

«Уміти» - які навички хочете освоїти.

«Відчути» - який новий досвід, які почуття хочете пережити. Використовуйте метод «мозкового штурму», не критикуйте нічого, а просто записуйте усе на листі.

  1. Через певний час я подам сигнал, і це означає, що «ПРИЙШОВ АВТОБУС» і групам потрібно їхати на другу зупинку. Рухатися будемо за часовою стрілкою. Таким чином, кожна група побуває біля кожного листа. Не потрібно повторюватися – прочитайте, що було створено до вас, і напишіть щось нове.
  2. Почали.

На закінчення тренінгу, проводиться як завершальна вправа, аналогічно до попередньої.

Вивішуються аркуші з написами:

РОЗПОЧАТИ

ПРОДОВЖИТИ

ПРИПИНИТИ

Що потрібно почати відразу ж після тренінгу?

Що потрібно продовжити робити після тренінгу?

Що потрібно припинити після тренінгу?

Слайд 8.

                                       Вправа «Жив був у бабусі сіренький козлик»

Мета:навчити учасників знаходити свою долю відповідальності за прийняття рішень.

Інструкція:

Жив – був у бабусі сіренький козлик… Усім відомо, що потім сталося з ним. Хто несе відповідальність  за те, що залишились від козлика ріжки та ніжки? Чи винен сам козлик, що  забрів у  дрімучий ліс? А, можливо, винен злий Сірий Вовк, що з голоду з’їв нещасну тварину?

Дехто впевнений, що за ситуацію цілком відповідає та сама бабуся, яка залишила козлика без догляду…Ви погоджуєтесь? Спробуйте висловити свою думку у вигляді графічної діаграми. Наприклад так:

А тепер давайте намалюємо для себе діаграму хто впливає на формування життєвих перспектив учнів  і в якому об’ємі?

Вчителі

Батьки

Друзі

Я сам

Слайд 9

Притча про суперечку трьох мудреців про те, що важливіше для людини - її минуле, сьогодення або майбутнє.

 «Три мудреця сперечалися про те, що важливіше для людини - її минуле, сьогодення або майбутнє. Один з них сказав: «Моє минуле робить мене тим, хто я є. Я вмію те, чого навчився в минулому. Я вірю в себе, тому що мені добре вдавалися ті справи, за які я брався. Мені подобаються люди, з якими мені раніше було добре ».

Інший мудрець заперечив йому: «Якби ти був правий, людина була  б приречена, як павук, сидіти день за днем в павутині своїх звичок. Людину робить її майбутнє. Не важливо, що я знаю і вмію зараз - я буду вивчати те, що потрібно мені в майбутньому. Мої уявлення про те, яким я буду через 2 роки куди більш реальні, ніж мої спогади про те, яким я був два роки тому. Мої дії сьогодні (тепер ) залежать не від того, яким я був, а від того, яким я збираюся стати. Мені подобаються люди, не схожі на тих, кого я знав раніше».

Ви зовсім випустили з уваги, - втрутився третій мудрець, - що минуле і майбутнє існує тільки у ваших думках. Минулого вже немає. Майбутнього ще немає. І незалежно від того, згадуєте ви про минуле або мрієте про майбутнє, дієте ви тільки  тепер тільки сьогодні можна щось змінювати у своєму житті - ні минуле, ні майбутнє нам не підвладно. Тільки в цьому можна бути щасливим: згадування про минуле щастя - сумні, очікування майбутнього щастя - тривожно!

У нас в кабінеті в різних кутах висять написи «ТЕПЕРІШНЄ МИНУЛЕ МАЙБУТНЄ»

  • Як ви вважаєте, що важливіше в житті людини? Точка зору якого мудреця вам ближча? Займіть вибрану вами позицію біля відповідного напису.
  • Висновок. Важливо в житті усе. Вміти аналізувати досвід минулого, бачити перспективи майбутнього, вміти перед собою ставити цілі «тут і тепер», бачити можливості щось змінити у своєму житті в кращу сторону.

Слайд 10

Вправа «Циганка Пелігріна»

Мета: Дати можливість учасникам задуматися про те, чого очікуємо від майбутнього. Обговорити і з’ясувати, від чого залежить наше життя  і що має  бути особливо важливим.

Інструкція:

Кожному цікаво знати, що для нього приготувала доля. Ми сподіваємося, що відбудуться ті події, які відповідають нашим бажанням. Ця вправа допоможе зосередитися на  важливих моментах майбутнього.

1. Уявіть собі, що з’явилась циганка, яка володіє  мистецтвом передбачення настільки добре, що люди масово йдуть до неї. Можливо, причина популярності циганки в тому, що вона передбачає лише позитивні події. Про неї  говорять всюди і дехто з ваших друзів вже відвідав її. Деякі передбачення її вже збулися.

2. Ви також вирішуєте піти до Пелігріни. Щоб від хвилювання нічого не забути ви добре готуєтесь до візиту і записуєте 4 запитання, які хочете їй задати. Одне запитання стосується вашого сьогодення, три інших – вашого майбутнього: того що відбудеться через 2 роки, 5, 10 років.

3. Сформулюйте і запишіть ці 4 запитання.

4. Тепер уявіть, що ви прийшли до циганки і задали ці питання. Ви зрозуміли, чому усі так захоплюються Пелігриною. Вона говорить : «Скажи мені,  які відповіді ти хочеш отримати на свої запитання і вони стануть реальними».  Запишіть відповіді, які ви хотіли б отримати від циганки.

5. Тепер виберіть собі партнера, з яким ви хотіли б обговорити цю тему.

Розкажіть один одному, які питання ви задали циганці і які відповіді записали. Подумайте, що кожен з вас може самостійно зробити для того, щоб досягнути здійснення усіх своїх бажань.

  1. Повертайтеся в коло, щоб ми разом змогли обговорити цю вправу.

Хто хоче розказати про свої питання і відповіді?

Підведення підсумків

 

Чи легко було задавати питання самому собі?

Чи легко було давати позитивні відповіді?

У яких тонах ваші очікування майбутнього?

До якого полюсу ви ближче: песимізму чи оптимізму

Чи отримували ви коли - небудь передбачення за допомогою хіромантії, графології, астрології…., як ви можете охарактеризувати цей досвід

Слайд 11

Вправа    «Чарівники 21 століття»

 

Мета: допомогти учням дізнатись з чим  пов’язані їх життєві цілі.

 Інструкція:

 1. Я хочу запропонувати вам вправу, в ході виконання якої стане відомо, що в житті має для вас велике значення.

 2. Заповніть бланк  (10 хв.) Група з 15 чоловік, відомих своїми надзвичайними талантами, готова допомогти учасникам вашої групи .

3. Тепер зберіться в групи по 3 особи. Обговоріть один з одним ваш вибір і спробуйте дати відповідь на наступні питання:

Що об’єднує трьох вибраних вами чарівників?

Які життєві цілі лежать в основі вашого вибору?

4. А зараз індивідуально сконцентруйтесь на тому чарівникові, який здається вам найважливішим і спробуйте дати відповідь на питання:

Що ви можете самостійно зробити з того, що може зробити для вас цей чарівник?

Підведення підсумків.

 

Коли вам було найцікавіше працювати?

 

Робочий бланк

Чарівники 21 століття.

 

 Виберіть 3 чарівники, чия допомога важлива для вас особисто. Коли ви це зробите, виберіть 3 чарівники, чия допомога вам потрібна в меншій мірі. Підкресліть їх.

          Чарівники:

  1. Професор Доріан де Аль – знаменитий пластичний хірург. Він може створити вам будь який образ, використовуючи при цьому,   найновітнішу обезболюючу техніку. За допомогою особливих препаратів  - змінити вагу і будову тіла. Він допоможе вам реалізувати ваші ідеали краси.
  2. Почесний доктор наук Б.Руф – експерт в галузі професійної освіти і роботи. Він допоможе вам поступити в навчальний заклад або одержати робоче місце. Крім того, він може звільнити вас від військової служби, якщо ви того бажаєте.
  3. Шейх Мету Салем – східний спеціаліст по продовженню життя до 150 років. Він може сповільнити процес старіння так, щоб у 60 років ви відчували себе і виглядали як в 20..
  4. Професор, доктор Лексі Кон – експерт в галузі надзвичайного інтелекту. Шляхом тренування розуму він підніме ваш коефіцієнт інтелектуального розвитку на 250 пунктів. І цей рівень залишиться з вами протягом усього вашого життя.
  5. Б.Герт – експерт в галузі дружби. Він допоможе вам стати впевненими  в тому, що у вас завжди будуть справжні друзі. Вам стане легше знаходити спільну мову  з іншими людьми.
  6. Міллі О’Нер – спеціаліст з доходів. Він гарантовано допоможе вам мати високі доходи, нерухомість і акції. Ніколи в своєму житті ви не будете турбуватися про гроші.
  7. Вільна дама Беата Фон Ус і Дон Жуан – експерти з сексуальних зв’язків і чуттєвих насолод. Вони гарантують, що ви станете ідеальним коханцем (чи коханкою), будете одержувати задоволення від сексу і приносити таку ж радість іншим.
  8. Дипломований психолог М.Патія – спеціаліст з відносин між батьками та дітьми. Вона гарантує вам, що у вас більше ніколи не буде проблем з дітьми (батьками),  вони спокійно будуть сприймати ваш спосіб життя,  не будуть вас контролювати і критикувати.
  9. Доктор Тай Джин Сенг – далекосхідний експерт в галузі здоров’я і сили . Він дасть вам міцне здоров’я і захист від нещасних випадків протягом усього вашого життя.
  10. Дипломований педагог Л.М.А.Аш – спеціалістка з питань авторитету. Вона може  гарантувати,  що діюча влада ніколи вас не потривожить. Вона позбавить вас від будь – яких видів контролю – з боку вчителів, міліції, уряду …
  11. Генерал Володимир Буш – експерт в галузі влади і впливу. Він продемонструє вам мистецтво вести за собою людей і досягати  вершин. Люди навколо будуть дивитися на вас знизу і милуватися вами.
  12. Цуцу Най Гунг – спеціаліст з любовних відносин. Вона допоможе вам добитися кохання будь-якої людини, яка вам потрібна, і ви ніколи не залишитесь на самоті. Ваше життя буде сповнене любові.
  13. Професор Отто О. Ракел – експерт з питань майбутнього і прогнозів. Він дасть відповідь  на усі ваші запитання і навчить вас мистецтву передбачення.
  14. Доктор Анна Літіка – спеціалістка з душевних станів людини. Вона допоможе вам у самопізнанні, самоповазі і впевненості у собі. Ви будете знати, хто ви і що ви можете.
  15. Мо Раль і Со Знаніє – команда спеціалістів із відповідального способу життя. З їх допомогою ви дізнаєтеся, що ви хочете робити для себе та інших. Вони покажуть вам, як ви можете потурбуватися про себе. Ви можете поступатися іншим.

Слайд 12  Висновки

Слайд 13  Вправа « Колесо (ефективності) життя»

У кожної людини бувають моменти, коли вона розуміє, що в житті потрібно щось змінювати, але не може визначитись – що конкретно або з чого почати?. Або буває розуміння, що «все має бути в житті по іншому», а що конкретно – не зрозуміло. Сьогодні ми виконаємо вправу , яка дуже добре підходить для вирішення таких питань.
Ця вправа використовується в багатьох школах коучингу і існує безліч модифікацій цієї техніки. З однією з них ви зустрічалися  в курсі «Р-Р» , як «Колесо життя» в контексті визначення поняття здоров’я, здоровий спосіб життя.

Інструкція:  На початку заняття ми говорили проте, що керує людиною в житті (запис висить на дошці)

На вашому бланку записані  значимі поняття галузей вашого життя:

  • Здоров’я,
  • робота,
  • кар’єра,
  • сім’я,
  • фінансове становище,
  • хобі, відпочинок,
  • розвиток (духовний, інтелектуальний, особистісний),
  • відносини з людьми (друзі , знайомі),
  • місце проживання.

Запишіть по 5 бажань у кожній галузі. Бажання – це те, що передує цілям. Ви просто цього хочете колись досягти. Після того, як ви запишете свої бажання в кожній галузі подумайте і оцініть за 10 бальною шкалою, задоволеність ситуацією в кожній галузі від 0 до 10 балів, де 0 – повна незадоволеність ситуацією, 10 – це максимальна задоволеність ситуацією.

Наприклад в галузі здоров’я вашими бажаннями є : відвідувати тренажерний зал, займатися йогою, їсти лише здорову їжу не палити, не вживати алкоголю… Сьогодні ви тільки починаєш  ці програми здійснювати, тому сьогодні ваше  положення буде 3-4 бали за 10 бальною шкалою. Порівняй себе з ідеалом. Так зробіть і в інших галузях.

На вашому бланку   ви бачите коло, яке розбите на 8 секторів.

В кожному секторі позначте ту оцінку, яку ви поставили собі і з’єднайте усі позначки лінією і заштрихуйте усе що в середині. Ви наочно побачите оцінку вашого життя. У вас вийшло колесо на якому ви в  даний момент їдете  по життю. Чим воно рівніше, тим більший баланс між глуми життя.

Відмітьте цифрою 1 ту галузь позитивні зміни  в якій найбільше вплинуть на покращення життя в цілому.

Цифрою 2 відмітьте ту галузь, покращення в якій будуть на 2 місці за силою впливу на покращення вашого життя

І цифрою 3 позначте ту галузь, покращення в якій будуть на 3 місці за силою впливу на покращення вашого життя.

Отже, вправа допомагає наочно побачити і проаналізувати як влаштоване ваше  життя вцілому. Будь – яка незбалансованість вносить у життя відчуття нестабільності і порожнечі. Лише повне збалансоване життя дозволяє відчувати щастя і гармонію.

 

Слайд 14 Тест «Визначення психологічного віку»

 

Що означає Психологічний вік? Психологи визначають як суб’єктивне внутрішнє відчуття віку самою людиною. Далеко не завжди цей віковий результат відповідає паспортним даним і фізичному стану тіла. Але саме він є основою постановки наших цілей , задач, вибору певного стилю життя , інтересів . Найлегший тест в рамках аналізу психологічного віку є тест Р. Кастенбаума, який визначає психологічний вік через 4 головні аспекти: степінь життєвої активності, зовнішній вигляд, самовідчуття, інтереси.

Заповніть пропуски кількісним показником віку.

Відчуваю себе на _____ років

Мій зовнішній  вигляд дає зрозуміти, що мені ______ років

Мої інтереси в житті відповідають віку людини в ______ років

Моя поведінка в повсякденному житті показує, що мені____ років.

Тепер додайте числа, а одержану суму поділіть на 4. Результат – ваш психологічний вік. Це стан вашої душі.

Намагайтесь наділити свій вік молодістю. Це обов’язково придасть сил і яскравих фарб усьому вашому житті.

Слайд 15

 

«Автобусна зупинка»

Слайд 16

Дякую усім за роботу. Не бійтеся прогнозувати своє майбутнє. «Якщо ви не думаєте про майбутнє, у вас його не буде» - говорив англійський письменник Джон Голсуорсі. Мрійте! Будуйте плани на майбутнє, формулюйте і досягайте життєвих цілей. В цьому і є інтерес та сенс життя – прогнозувати, досягати і знову прогнозувати!

 

Слайд 17 Успіхів !

 

 

 

 

 

 

 

Економічна гра: “Ринок пшениці”

Дана гра може бути використана для демонстрації дії ринкового механізму. В даній вправі в методичному блоці хотілося б підкреслити деякі  особливості проведення даної вправи.

Опис гри

Клас ділиться  на дві групи учасників, тобто на продавців та покупців. Для того, щоб учні не плутали свої ролі можна наперед заготовити значки з відповідними написами і запропонувати їх учням. Далі учні отримають картки покупців або ж картки продавців.  Бажано, щоб вони були виготовлені з матеріалу на твердій основі різного кольору для покупців та продавців. Спочатку учасникам гри видається по одній картці. При цьому, дуже важливо, щоб учні не побачили їх один в одного. Зміст карток покупця та продавця приводиться нижче (роздатковий матеріал 1):

 

 

 

 

 

Після того, як вчитель пояснить учням, що вони повинні отримати найбільшу вигоду від укладених угод і роздасть по одній картці, учні починають заключати угоди, заповнюючи при цьому на окремих листках нижченаведену форму. (Нижче наведені приклади). Далі учні здаючи картки за якими були укладени угоди, отримують нові.     

Для продавця вона буде виглядати як таблиця 2.

 

Таблиця 2 – Приклад таблиці продавця (гра “Ринок пшениці”)

 

№ угоди

Ціна на картці

Ціна угоди

Прибуток

1

3$

5$

+2

2

7$

6$

-1

3

6$

9$

+3

4

6$

7$

+1

5

4$

5$

+1

6

6$

6$

0

7

5$

7$

+2

8

6$

7$

+1

9

5$

6$

+1

10

5$

7$

+2

11

3$

6$

+3

12

6$

6$

0

13

6$

7$

+1

14

5$

6$

+1

 

 

Прибуток:

17

 

 

 

Для покупця вона буде виглядати як таблиця 3.

 

Таблиця 3– Приклад таблиці покупця (гра “Ринок пшениці”)

 

№ угоди

Ціна на картці

Ціна угоди

Прибуток

1

3$

5$

-2

2

7$

6$

+1

3

6$

6$

0

4

8$

7$

+1

5

9$

5$

+4

6

6$

6$

0

7

7$

5$

+2

8

7$

6$

+1

9

7$

6$

+1

10

5$

7$

-2

11

6$

3$

+3

12

6$

6$

0

13

6$

7$

-1

14

6$

5$

+1

 

 

Прибуток:

9

 

Під час гри необхідно, щоб хтось з учнів допомагав вчителеві слідкувати за тим, як учні беруть картки, чи вони їх не вибирають, чи беруть відповідні картки. Ще один учень, щоб на дошці фіксував ціну за якою заключаються угоди.( Для цього достатньо, щоб покупець або продавець говорили йому про це, а учень фіксував це якимось чином на дошці). Найкраще це робити ставлячи палички біля тієї чи іншої ціни, яку назвуть учасники гри.

Наприклад:

  •       9$ - | 
  •       8$ - |
  •       7$ - | | |
  •       6$ - | | | | | | | | |
  •       5$  - | | |
  •       4$ - |
  •       3$ -

Після закінчення гри визначаються найбільш вдалий покупець та найбільш вдалий продавець, а також проводиться бесіда з учнями під  час якої вони дають відповіді на поставлені питання:

  1.            Яким чином Вам вдалося заробити найбільший прибуток ? (Це питання можна поставити як покупцеві так і продавцеві).
  2.                     Яким чином встановлювались ціни ?
  3.                     Яка ціна повторювалась найчастіше ?

Після обговорення учні заповнюють шкали попиту та пропозиції і будують графіки попиту та пропозиції визначаючи ціну рівноваги та рівноважну кількість продукції. Для побудови графіків необхідно знати, що карток покупців та карток продавців було по 28 штук. Вони виготовляються для цін в діапазоні від 3$ до 9$ по чотири штуки по кожній ціні.

 

 

 

 

 

Таблиця 4 - Шкала попиту (гра “Ринок пшениці”)

 

P – ціна за 1000 бушелів зерна.

QD – обсяг попиту зерна за кожним рівнем цін в тис. бушелів.

9$

4

8$

8

7$

12

6$

16

5$

20

4$

24

3$

28

 

Проаналізувавши таблиці та побудувавши графіки переконаємось, що ціна рівноваги = 6$ за 1000 буш. зерна, а рівноважна кількість = 16000 бушелів зерна. Цей результат можна порівняти із результатом отриманим на дошці під час фіксування цін по яких заключались угоди.

 

Таблиця 5 - Шкала пропозиції (гра “Ринок пшениці”)

 

P – ціна за 1000 бушелів зерна.

QD – обсяг пропозиції зерна за кожним рівнем цін в тис. бушелів.

3$

4

4$

8

5$

12

6$

16

7$

20

8$

24

9$

28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РИНОК ЯБЛУК  - симуляційна гра

Цілі:

 

  • Усвідомлення того, яким чином визначаються ринкові ціни;
  • Розуміння понять: попит і пропозиція;
  • Опис і аналіз зв'язків між попитом, пропозицією та ціною;
  • Формування здібностей ведення переговорів.

Підручні матеріали:

 

  • 36 карток для купівлі і 36 карток для продажу. Потрібно включити до гри наступну кількість карток:

для покупців:

по 4 картки вартістю 9; 8; 3; 2гривень

після 5 каток вартістю 7; 6; 5; 4гривень

для продавців:

по 4 картки вартістю 10; 9; 4; 3гривень

по 5 карток вартістю 8; 7; 6; 5гривень

  • аркуш проведення операції для кожного учня;
  • контрольний аркуш для всієї групи;
  • ідентифікатори для продавців.
  •  

Зауваження до проведення занять:

 

Грає дає учням можливість взяти участь в діяльності, подібній до купування і продажу продуктів на вільному ринку. Ця гра вимагає участі принаймні 25 учнів, але не більше ніж 50. На її реалізацію і обговорення потрібно 90 хвилин.

Перебіг:

 

  1.                 Підготуй середину залу так, щоб учасники могли вільно рухатися. Вибери двох учасників для того, щоб тримати картки – одна для покупців, друга – для продавців (підручний матеріал № 1).  Вибери одного учня, щоб записував всі операції на одному спільному класному аркуші –найкраще на дошці, так щоб всі могли спостерігати запис (підручний матеріал № 2).

Поділи учнів на дві рівні групи. Одна група це покупець, друга це продавець. Роздай продавцям ідентифікатори (напр. наклейки, пов‘язки). Зазнач, що покупці в процесі всієї гри будуть покупцями, а продавці впродовж всієї гри будуть продавцями. Підкресли, що не дозволяється змінювати ролей в процесі ігри!

Роздай кожному картки до проведення розрахунків, на яких учасники записуватимуть свої операції (підручний матеріал № 3). Переконайся, що учні знають як підраховувати прибуток на картах.

Уточни правила гри – продавці і покупці зустрічаються на ринку. Перші продають яблука, другі хочуть їх придбати. Коли продавець знаходить покупця і обидві особи погоджуються щодо ціни, після чого проходитиме операція купівлі-продажу, обов'язком продавця є подання суми операції особі відповідальній за запис цін на дошці. Потім продавець і покупець називають на нові картки до гри від осіб, які зберігають ці картки. Потрібно цих учнів розмістити біля дошки з записаними результатами операцій. Продавці і покупці проводять операцію лише в повних грошових одиницях, щоб полегшити математичні обчислення. Зазнач, що метою кожного є максималізація прибутку. Нагадай, що кожен учасник гри повинен вказувати на своїй картці запису операції, а також зазначити отримані прибутки або втрати.

Поінформуй, що грає складається з п'яти раундів сесії продаж, з яких кожна триватиме 5 хвилин і що ти подаватимеш час закінчення раунду на хвилину перед її закінченням так, щоб граючий повинні були час докінчити транзакцію. Якщо комусь не удасться зробити транзакцію, ціну з карти вписує як втрату на своїй карті транзакції. Перевір, чи всі розуміють інструкцію гри.

 

  1.             Проведи симуляцію

Після кожного раунду дозволь учням розрахувати прибутки або втрати, що є ефектом цього раунду. Поцікався – хто досяг найбільшого прибутку, кому не пощастило? Чому так сталося? Після двох раундів учні самі повинні відмітити, що ті, хто провів багато операцій досягають вищих прибутків.

Під час перерв в „торгах” зверни учням увагу на результати, які записуються на дошці. Зазнач, що вони містять важливу для них інформацію, не підказуй яку саме, нехай учні самі навчаться її використовувати за принципом інтуїції. Перший раунд ти можеш розцінити як спробу. Роз’ясни після нього всі сумніви. Після трьох раундів проведи дискусію:

  • Яка ціна яблук найчастіше спостерігалася в раунді 3?
  • У якому раунді ціни були найбільш диференційовані?
  • Чому ціни були щораз менш диференціювані? (Конкуренція є найважливішою причиною цінової концентрації навколо ціни рівноваги).
  • Хто визначає ринкову ціну яблук?
  • Що таке ціна рівноваги? Як її досягнути? (Це хороша нагода підкреслити, що точності моделі рівноваги не можливо перенести в умови справжнього світу, а також що власне ми ніколи не доходимо до ціни ринкової рівноваги. Як тільки ми до неї наближаємося, щось змінюється).

Раунд IV ідентичний попереднім з тією відмінністю, що половина продавців буде виключена з гри – отже пропозиція буде обмеженою. Після сесії дозволь гравцям записати на індивідуальних аркушах результати операції (прибутки і втрати). Підсумуй цей раунд задаючи запитання:

  • Чи після зменшення кількості продавців ціни виросли чи впали? (повинні вирости)
  • Чому ціни змінилися?

Попроси учнів, щоб нову ситуацію на ринку порівняли з економікою, може вони знають приклади товару, пропозиція якого стала обмеженою і ціни виросли. Скажи, що зараз ви аналізуватимете зворотну ситуацію, тобто. Зменшиться кількість покупців, натомість кількість продавців буде такою ж як в І, II і III раундах. Проведи сесію і дозволь учням записати на індивідуальних аркушах їх прибутки і втрати. Підсумовуючи раунд V запитай:

  • Що стало з цінами?  (повинні впасти)
  • Чому ціни змінилися?

Попроси учнів, щоб нову ситуацію на ринку порівняли з економікою, може вони знають приклади товару, якого попит на який став обмежений і ціни впали.

 

  1.          Картки купівлі і продажу можуть бути також використані до складання кривих попиту і пропозиції. Точка у якій криві перетинатимуться то розмір ринкової рівноваги для даної пропозиції і попиту. Після складання плакату постав перед учнями наступні запитання:
  • Що показує крива попиту?
  • Що показує крива пропозиції?
  • Які зв'язки існують між ціною товарів і послуг та кількістю осіб, які виробляють і постачають їх  на ринок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підручний матеріал № 1.

Аркуш результатів

ПРОДАВЕЦЬ

 

(Ім'я і прізвище) .........................................................................................................................

 

№ операції

 

Ціна на твоїй картці

 

Отримана ціна

 

Прибутки

 

Збитки

 

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

11.

 

 

 

 

12.

 

 

 

 

13.

 

 

 

 

14.

 

 

 

 

15.

 

 

 

 

16.

 

 

 

 

17.

 

 

 

 

18.

 

 

 

 

19.

 

 

 

 

20.

 

 

 

 

РАЗОМ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Аркуш результатів

ПОКУПЕЦЬ

 

(Ім'я і прізвище) ...........................................................................................................

 

№ операції

 

Ціна на твоїй картці

 

Отримана ціна

 

Прибутки

 

Збитки

 

 

 

 

 

 

1.

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

9.

 

 

 

 

10.

 

 

 

 

11.

 

 

 

 

12.

 

 

 

 

13.

 

 

 

 

14.

 

 

 

 

15.

 

 

 

 

16.

 

 

 

 

17.

 

 

 

 

18.

 

 

 

 

19.

 

 

 

 

20.

 

 

 

 

РАЗОМ

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Симуляційна гра «Ключ в пустелі»

Мета:

-допомогти учням визначити власні здібності до підприємницької діяльності, уміння   співпрацювати у команді;

- згуртовувати  членів клубу;

- сприяти розвитку в учнів ініціативності, розважливості, наполегливості відповідальності за прийняті рішення;

-  формувати вміння відстоювати власну думку, домовлятися.

 

Форма проведення: інтерактивна гра-подорож.

 

Доброго дня усім присутнім. Ми раді вітати Вас.Сьогодні тут зібралося розширене коло ініціативних та підприємливих, тому й співпраця, сподіваюся, буде активною і результативною.

 

Тема нашого заняття – «Ключ в пустелі». Це інтерактивна гра-подорож. Мету гри ви можете побачити на слайді. Для роботи усім учасникам знадобляться увага і терплячість, наполегливість і уміння відстоювати власну думку. Не дозволено критикувати ідеї інших учасників, натомість очікується активна і креативна презентація власних думок. Усі висловлювання – з повагою до співрозмовника. Пам’ятайте, активна участь кожного учасника гри сприятиме загальному успіху групи-команди.

         У вас на столах є кольорові папірці, оберіть собі один. Всі, у кого виявилася квітка, об’єднуються навколо цього столу, у кого сонце – збираються тут.

 

         Гра починається.

 

З аеропорту Бориспіль ви вилетіли у південно-західному напрямку щоб потрапити на один з найцікавіших курортів у Єгипет. Температура за бортом – мінус 19, швидкість літака 800 км/год, настрій пасажирів – радісний і вільний.

Під кінець перельоту у стані літака трапилися непередбачувані зміни. Трапилася поломка, літак зазнав авіакатастрофи, але завдяки діям досвідченого пілота усі пасажири вижили.

Ви опинилися у пустелі після авіакатастрофи. За 30 хв. до аварії пілот казав, що відстань до найближчого міста – 400 км. У кожного з вас є невелика сума грошей у кишені – 20 євро та можливість обрати 15 речей із літака

 

У вас є …

 

Зараз, не обговорюючи у групі, визначте пріоритетність цих предметів для вас особисто.. Те, що найбільш важливо, має бути на 1 місці. Прийміть рішення, що є найбільш важливим у таких умовах та проставте нумерацію від 1 до 15 у колонці «твій вибір». Час для міркування -10хв.

 

Дякую, час скінчився. Настав момент обговорення у групах. По команді зверніться до інших учасників у групі, поясніть свій вибір. У колонці «вибір групи» треба проставити ранжування цих предметів від 1 до 15, але це має бути групове рішення. Час для обговорення – 10хв.

Час вийшов.

 

Дякую усім учасникам у групах. Я помітила, що більшість учнів були активними, цілеспрямованими. Дехто завзято переконував групу, як лідер, хтось концентрувався на умінні співпрацювати і на інтересах групи.

Чи задоволені учасники команд груповим рішенням, підніміть, будь-ласка, руку? Дякую.

Команди, оголосіть, будь-ласка, свій вибір.

 

А зараз настав час повідомити усім вибір експерта. У цій грі експертом є людина, фахівець спеціального призначення, що спеціалізується на рятувальних операціях, знає все про виживання в пустелі, поведінку і потреби людей у таких умовах. 

Шанси самотужки у пустелі вижити у людини дорівнюють практично «0». У групі вони збільшуються, але тут важлива стратегія, уміння передбачати наслідки, добре знання умов ситуації та можливостей учасників.

 

 

На 1 місці, за вибором експерта, косметичне дзеркальце. Воно дасть можливість подавати сигнал про допомогу іншим повітряним суднам. будь-яка стратегія рухатись у напрямку міста, на жаль, є безперспективною. Авіакарта не дає точних даних, умови пустелі жорсткі і виживання саме по собі є непростою задачею, рух по місцевості, яка змінює ландшафт, не має сенсу. Бажання рухатись вперед щоб щось зробити, досягти – прояв тривожності людини після авіакатастрофи.

 

На 2 місці – тепле пальто, тому що пустеля охолоджується вночі дуже сильно, і пальто потрібне, щоб не замерзнути.

 

На 3 місці – 250 грамів води – це запас не на добу, це майже дві склянки, занадто мало, щоб кудись йти і заблукати. Це мінімум для підтримки життя людини, вода потрібна для підтримки сталої температури тіла.

 

На 4 місці – ліхтарик – щоб подавати пролітаючим літакам сигнал вночі (адже ви летіли по повітряній трасі) і пошукові роботи ведуться і вночі.

 

На 5 місці -  парашут. Він знадобиться для будівництва укриття, щоб захистити себе від бурі, піску, непогоди. Ним теж можна подавати сигнали.

 

На 6 місці – ножичок, щоб різати канати для укриття чи копати яму. Вполювати цим ножиком у пустелі людині без досвіду буде практично нікого.

 

На 7 місці – дощовик. Якщо викопати ямку і застелити в неї дощовик, то вночі, за рахунок перепаду температур, збереться приблизно 250 грамів води. Стільки, скільки випили, стільки і одержали. Цього мало, але цей результат укріплює віру в порятунок і осмислена діяльність не дає людині впасти у відчай.

 

На 8 місці – пістолет з набоями. Якщо хтось заблукає у мінливій пустелі – щоб подати звуковий сигнал. І тільки досвідчена людина зможе вполювати тварину пустелі.

 

На 9 місці – окуляри – щоб не втратити зір на сліпучому сонці.

 

На 10 місці – бинти і перев’язочний матеріал – для надання допомоги тим, хто її потребуватиме.

Все інше, після 10, на думку експерта, для виживання неважливі речі.

 

Однак у цій грі нашу роботу ще не завершено, адже варто підвести інші підсумки. Це завдання потребувало не лише досвіду, якого ви не мали (ви не експерти по виживанню в  пустелі), а, передусім, уміння співпрацювати в команді.

 

Знайдіть різницю результатів у колонках «твій вибір-вибір експерта», а потім «вибір групи-вибір експерта». Від більшого числа віднімаємо менше. Час – … хв.

 

Порівняємо ці результати.

 

У окремих рядках, ймовірно, будуть більші бали у колонці, що означає ваш вибір, а не вибір групи. Це значить, що у цьому ви були близькі до правильної відповіді, але не змогли переконати у цьому групу. Якщо більші бали стосуються вибору групи – значить, група була права, але ви не почули її.

Чим більша різниця – тим більше помилилися ви або відповідно група.

Знайдіть суму чисел у колонках «ти-експерт», а потім «група-ексепрт».

 У кого ці суми є (приблизно на 70%) близькими один до одного? Чим більш близьким є ваш вибір і вибір групи, - тим краще ви працювали у групі, зуміли переконати групу у правильності своїх думок, проявили ініціативу і активність.

Чим більшою є ця різниця між вашим вибором і вибором групи (більше 30%) – тим сильнішою є ваша індивідуальність, ви не боїтеся мати думку, що не відповідає думці більшості. Це не погано. Але і ви теж повинні співпрацювати у групі, коли випаде така нагода.

Отже, як ви зрозуміли, що з вашої точки зору, є ключем до успіху, виживання в складних чи екстремальних умовах?

 

підприємливість, уміння співпрацювати у команді;

ініціативність, розважливість, наполегливість,

відповідальність за прийняті рішення,

вміння відстоювати власну думку, домовлятися.

 

Цей висновок стосується і діяльності в будь-якій професійній сфері, в бізнесі і в звичайному житті.

За оцінками економістів 5-7 % жителів планети мають природні здібності до підприємництва. Всі інші, хто досяг успіху, зробили це власними силами.  

 Підприємець – це завжди революціонер в економіці. Прибуток для нього – лише символ успіху. Головне – вступити на незвіданий шлях там, де завершується  звичний порядок  (Й. Шумпетер).

Самою історією доведено: підприємництво було й буде основним компонентом економічної системи того суспільства, що називає себе цивілізованим.

А ми бажаємо вам успіхів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ЯКИМ ЧИНОМ ФІРМИ ОТРИМУЮТЬ ПРИБУТОК – симуляція

 

Цілі:

 

  • Визначення прибутку як різниці між повними доходами та повними витратами;
  • Підготовка прототипу продукту і проведення його презентації;
  • Визначення умов, при яких фірма максимізує прибуток;

Підручні матеріали:

 

  • Таблиця „Ціни матеріалів” – для кожної групи;
  • Таблиця „Розрахуймо собівартість продукції” – для кожної групи;
  • Таблиця „Іграшки” для встановлення на дошці;
  • Схема „Прибуток чи збиток?” – для кожної групи;
  • Комплект матеріалів для кожної групи.
  •  

Зауваження до проведення занять: Дидактична гра дозволить досягти поставлених цілей, якщо до її проведення вчитель підготує достатню і в міру можливості різноманітну кількість предметів-ресурсів, потрібних до виконання гри. На реалізацію гри і обговорення потрібно 90 хвилин.

Перебіг:

 

  1.            Поділи учнів на групи із 4-5 осіб. Кожна з них буде фірмою, яка діє на ринку іграшок. Завданням фірми є вироблення прототипу нової, привабливої іграшки і її презентація потенціальним клієнтам, які висловлюють попит щодо неї. Роздай групам підручний матеріал № 1 „ціни матеріалів”, а також сумки із матеріалами. Уточни, що завданням груп є вироблення іграшки з наявних матеріалів. Зазнач, що використання матеріалів при продукції потягне за собою чітко визначені витрати. Ціни матеріалів наведені в таблиці, попроси, щоб учні ознайомилися з ними і вирішили які саме матеріали використають. Скажи, що групи вироблятимуть прототип протягом 20 хвилин. Потім продукт кожної групи стане продано за 5 гривень – це буде ціна іграшки, однакова для всіх груп. Підкресли, що потрібно так розрахувати собівартість продукції, щоб фірма могла досягти максимального прибутку, а одночасно запропонувати такий продукт, який здобуде визнання клієнтів. Потім роздай групам підручний матеріал № 2 „Розрахуймо собівартість продукції” і попроси записати в таблиці витрати використання окремих матеріалів. Поясни яким чином зробити записи.

 

  1.         Оголоси початок процесу виробництва продукції. Учні повинні прийняти рішення, що виробляти, які матеріали  використати, як мінімізувати собівартість продукції. Вони також повинні вирішити, хто і яким чином презентуватиме іграшку перед усім класом. Після закінчення виробництва продукції, фірми презентують виконаний прототип, пояснюють яким чином він працює, до чого служить. Ти можеш ввести ліміт часу презентації. Потім поінформуй учнів, що кожен з них грає роль споживача, розпоряджається сумою 5 гривень, які може потратити на купівлю однієї із іграшок, з тих що презентуються. Зазнач, що не можна замовляти продуктів власної фірми. Відпускна ціна кожної іграшки - 5 гривень, як зазначено раніше. Розмісти на дошці схему „Іграшки” (підручний матеріал № 3) і запиши назви вироблених в класі продуктів. Потім поцікався скільки учнів з класу хотіло б замовити окремі іграшки (це і є попит) величину попиту на даний продукт впиши до другої рубрики таблиці.

 

  1.               Попроси представників фірм заповнити формуляр „Прибуток чи збиток?” (підручний матеріал № 4) і подати розмір очікуваних повних доходів, повних витрат і прибутку, який буде досягнуто після виконання замовлень, заявлених попередньо споживачами.

Після заповнення даних в таблиці на дошці оголоси переможців гри – фірму, яка досягла найвищого прибутку. Попроси учнів обговорити перебіг гри. Спільно сформулюйте основні поняття – прибутку, доходів і повних витрат.

Обговори відповіді на запитання:

  • Які види матеріалів я повинен використати в процесі виробництва продукції?
  • Які рішення повинен прийняти виробник?
  • Чому виробник повинен звертати особливу увагу на вибір матеріалів, які купуватиме?
  • Що таке прибуток?
  • Чому досягнення прибутку таке важливе для виробника?
  • У яких умовах фірма максимізувала прибуток?
  • Чому деякі фірми несуть збитки?
  • Чому деякі фірми загалом не в стані продати свої продукти?
  • Що діється з фірмою, продукти якої ніхто не хоче купувати?
  • Як ти, граючи роль споживача, приймав рішення про покупку іграшки? Чим ти керувався?

 

Підручний матеріал № 1

ЦІНИ МАТЕРІАЛІВ

 

ВИД МАТЕРІАЛІВ

 

ЦІНА ЗА ШТУКУ

 

КЛЕЙ

0,20

КЛЕЮЧА СТРІЧКА

0,25

СИНІЙ ФЛОМАСТЕР

0,25

ЧОРНИЙ ФЛОМАСТЕР

0,25

НОЖИЦІ

0,55

ПАПЕРОВА ПІДСТАВКА

0,75

ПЛАСТИКОВИЙ СТАКАНЧИК

0,50

ГУДЗИК

0,20

СЕРВЕТКА

0,25

ПАПІР ДЛЯ ВИРІЗАННЯ

0,20

СКРІПКА

0,20

НИТКА

0,15

ПАПЕРОВА СУМКА

0,50

СТРІЧКА

0,20

НАКЛЕЙКА

0,50

СОЛОМКА

0,15

ДРОТИК

0,25

КАНЦЕЛЯРСЬКА КНОПКА

0,30

ДЕРЕВ'ЯНИЙ КІЛОЧОК

0,20

ЗАСТІБКА ДО БІЛИЗНИ

0,25

ЛОЖЕЧКА

0,50

АНГЛІЙСЬКА ШПИЛЬКА

0,25

ЗАРПЛАТНЯ ПРАЦІВНИКА

0,25

ОРЕНДА РОБОЧОГО МІСЦЯ

0,75

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Підручний матеріал № 2

 

РОЗРАХУЙМО СОБІВАРТІСТЬ ПРОДУКЦІЇ

 

НАЗВА ФІРМИ: ................................................................................................................

 

НАЗВА ПРОДУКТУ: .......................................................................................................

 

 

Назва використаного матеріалу

 

Використана кількість

 

Ціна за одиницю

 

Вартість матеріалів даного типу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повна собівартість

 

 

 

 


Підручний матеріал № 3

 

 

ІГРАШКИ

 

Назва продукту

 

Величина попиту

 

Повні доходи фірми

 

Повні витрати фірми

 

Прибуток або збиток

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Підручний матеріал № 4

ПРИБУТОК ЧИ ЗБИТОК

 

  1. Відпускна ціна вашої іграшки становить 5 гривень.

 

  1. На яку кількість ваших іграшок заявлено попит?

 

 

 

  1. Розрахуйте повні доходи вашої фірми.
Ціна продукту x величина попиту = повні доходи

 

 

 

 

 

  1. Розрахуйте повні витрати продукції.
Собівартість одиниці х величина попиту = повні витрати

 

 

 

 

 

  1. Якщо доходи загалом більші від повних витрат, розрахуйте прибуток:
Повні доходи – повні витрати = прибуток

 

 

 

 

 

  1. Якщо ваші повні витрати вищі ніж повні доходи, розрахуйте збитки:
Повні витрати – повні доходи = збитки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КНИЖКОВА ФАБРИКА –симуляційна гра

Цілі:

  • Ознайомлення і розуміння поняття продуктивність;
  • Розуміння того, яким чином інвестиції, а також розподіл праці можуть збільшити продуктивність;
  • Пояснення того, чому зростання продуктивності є важливим в економіці;

Підручні матеріали:

  • Плакати розрахунку продуктивності для кожної групи
  • Велика кількість паперу (може бути макулатура), велика кількість канцелярських скріпок і авторучок;

Зауваження до проведення занять:

Гра допоможе учням зрозуміти те, яким чином розподіл праці і інвестиції в основні засоби можуть спричинюватися до зростання продуктивності. На її реалізацію і обговорення потрібно 90 хвилин.

Перебіг:

  1. Поділи учнів на групи 4-5 з осіб. Це будуть видавництва, які видають книжки. Кожна  група повинна вибрати назву для свого видавництва. Поінформуй учнів, що кожне підприємство видає книжки. Учні впродовж трьох хвилин повинні видати стільки книжок, скільки буде можливо. Контролер якості (вчитель, що проводить заняття) перевірить кожну книжку перш ніж її буде зараховано як кінцевий продукт. Тільки ті книжки будуть зараховані, які отримають схвалення вчителя. Продемонструй яким чином слід скласти книжку. Розірви аркуш паперу на дві половинки, склади половинки разом і розірви їх знову на дві частини, так щоб отримати чотири частини. Склади чотири частини разом, зігни їх по половині, так щоб виникла 14-сторінкова книжка плюс обкладинка (16 сторінок). Розмісти скріпку в лівому, верхньому куті, так щоб скріпляти всю книжку. Напиши назву видавництва на обкладинці і пронумеруй внутрішні, парні сторони (з лівого боку, починаючи з 2 до 14. Це і є кінцевий продукт. Роздай папір і скріпки групам. Дозволь, щоб учні виконали пробні книжки. Переконайся, що учні все зрозуміли. Роздай також діаграму для розрахунку продуктивності (підручний матеріал № 1), на прикладі роз'ясни яким чином потрібно відмічати дані. Попроси прибрати з парт всі речі окрім матеріалу завдання: паперу, скріпок і однієї авторучки на групу.
  2. Розпочни перший раунд. Зазнач, що одна авторучка служитиме всій групі (одному видавництву). Кожен учень повинен працювати самостійно при виконанні всієї книжки. Не може бути жодного розподілу праці. Після трьох хвилин заверши видання книжок і попроси записати результати.

У другому раунді дозволь учням запровадити розподіл праці, нехай учні розкладуть видання книжки на певні етапи і визначать конкретних осіб для цих етапів. Дай учням декілька хвилин на організацію процесу видання. Як і раніше в кожній групі є лише одна авторучка. Після трьох хвилин заверши видання книжок і попроси записати результати. У третьому раунді дозволь кожній видавничій спілці закупити (1 гривня за штуку) стільки авторучок скільки на їх думку потребують. Повтори ті самі дії - 3 хвилини на видання книжок. Після закінчення раунду знов групи рахують і записують результати.

У четвертому раунді дозволь видавничим спілкам, якщо вони визнають за доцільне, звільнити зайвих працівників. Дозволь звільненим працівникам створити власну видавничу спілку. Повтори процес видання книжок.

У п'ятому раунді наклади обмеження на працівників. Кожного працівника можна буде попросити зробити перерву на відпочинок (зупини обраного учня – працівника на, напр. 30 секунд) або одягнути паперовий мішок на голову з метою захисту від забруднення повітря в типографії. Знову повтори видання книжок. Після закінчення раунду групи знову рахують і записують результати.

  1.                                       Наведи учням визначення продуктивності – це кількість товарів і послуг, які виробляються на одиницю людської праці.

Обговори результати, які записуються в діаграмі, задаючи нижченаведені запитання:

  • Який вплив на продуктивність мав розподіл праці, запроваджений в раунді 2?(Розподіл праці повинен збільшити продуктивність)
  • Що приносить тобі більше задоволення: виконання всієї книжки самостійно чи виконання тільки частини роботи?
  • Який вплив на продуктивність мала інвестиція, яка полягала в придбанні додаткових ресурсів для випуску продукції (авторучок) в раунді 3? (Інвестиція в ресурси випуску продукції повинна підвищувати продуктивність).
  • Який вплив на загальну собівартість мало зростання продуктивності? (Знижує загальну собівартість).
  • Які нові витрати з'явилися, коли були спроби збільшити продуктивність?(Покупка додаткових ресурсів випуску продукції – додаткові авторучки – збільшили витрати).
  • Чому зростання продуктивності є таким важливим? (Дозволяє суспільству отримати більше товарів і послуг при допомозі обмежених ресурсів).
  • Які можуть бути способи збільшення продуктивності? (Запровадження розподілу праці, використання капітальних інвестицій в більшій кількості і вищої якості, краще навчання працівників, звільнення зайвих працівників).
    Підручний матеріал № 1

 

ДІАГРАМА ДЛЯ РОЗРАХУНКУ ПРОДУКТИВНОСТІ

 

Назва фірми .............................................................................................................

 

 

Приклади

 

Раунд 1

 

Раунд 2

 

Раунд 3

 

Раунд 4

 

Раунд 5

 

1. Кількість виданих книжок

 

4

 

 

 

 

 

 

2. Витрати матеріалів (1 грн. на книжку)

 

4,00 грн.

 

 

 

 

 

 

 

3. Кількість працівників

 

4

 

 

 

 

 

 

4. Зарплатня (4 грн. на працівника)

 

16,00 грн.

 

 

 

 

 

 

 

5. 10 грн. орендна плата за типографію (парти)

 

10,00 грн.

 

 

 

 

 

 

 

6. Інвестиції в основні фонди (2 грн. за авторучки)

 

2,00 грн.

 

 

 

 

 

 

 

7. Витрати разом

 

32,00 грн.

 

 

 

 

 

 

 

8. Собівартість книжки (загальна)

 

8,00 грн.

 

 

 

 

 

 

 

9. Повний пропрацьований час (3 хвилини, помножені на кількість працівників).

 

12 хвилин

 

 

 

 

 

 

10. Виробництво продукції на пропрацьовану хвилину (кількість книжок ділена на кількість пропрацьованих хвилин).

 

4:12= 0,33

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа: РИСИ ПІДПРИЄМЛИВОЇ ОСОБИ

 

Розпочинаючи зустріч попроси, щоб кожен з присутніх записав на аркуші своє ім'я і дописав до окремих букв імені назви власних переваг і міцних сторін (приклад  під вправою).  Після виконання вправи попроси бажаючих, представити свою характеристику, зверни увагу, що усвідомлення власних переваг допомагає в постановці собі цілей і їх подальшій реалізації.

 

Й – я (йа) особа весела

О – обов'язкова

Л – лояльна

А – амбіційна

Н – неконфліктна

Т – терпляча

А – аналітична  

Методи: мозковий штурм, критерійний покер

 

Матеріали:

 

Плакат до критерійного покеру, маленькі картки – по п'ять для кожного учасника

  1. Розпочинаючи вправу введи поняття підприємливість. Ти можеш звернутися до досвіду з ходу гри „Ринок яблук”, поцікався які риси і уміння учасників призводили до їх успіху у грі. Поясни учням, що підприємливість це ознака особи, яка приймає виклики і старається розв'язувати проблеми, які з'явилися.
  2. Потім запиши на дошці або великому аркуші паперу гасла:

 

ПІДПРИЄМЛИВА ЛЮДИНА Є..., ПІДПРИЄМЛИВА ЛЮДИНА МОЖЕ.... 

 

Працюючи за методом мозкового штурму зберіть якомога більший набір характерних рис та навичок підприємливої людини (допоміжний перелік можна знайти у підручному матеріалі № 4 а)

  1. Роздай кожному з учасників занять п'ять карточок і попроси, щоб кожен вибрав п'ять рис та навичок, які на його думку є найважливішими для підприємця. Попроси, щоб кожну вибрану рису / навички були записані на окремій карточці.
  2. Поділи учасників на групи із 5-6 учасників.  Кожній групі роздай плакат до гри в критерійний покер (підручний матеріал № 4 b). За цим методом учні вибирають найважливіші ознаки. Метод служить удосконаленню уміння вести дискусії. Робить можливим збирання аргументів і проведення оцінки їх вагомості. Навчає представляти свої погляди, захищати власну думку, переконувати інших за допомогою власних аргументів, а також навчає виробленню компромісу в групі. Залучає всіх учасників занять. Метод найчастіше стосується розгляду істотних економічних, політичних, суспільних проблем.
  3. Завданням групи є узгодження того, які риси і навички є найважливішими для підприємливої людини. Група визначить рейтинг їх вагомості. У полі № 1 будуть розміщені дві найважливіші риси / навички, у полях № 2 – важливі риси, у полі № 3  - менш важливі.
  4. Кожен член групи вже має виписані 5 важливих, на його думку, ознак. Група визначає, хто починає гру і черговість у грі.
  5. Кожен учасник по черзі приклеює одну картку на обране поле. Якщо поле вже зайняте, він проводить дискусію із особою, яка там розмістила свою картку. Обґрунтовує свою думку (чому його аргумент важливіший). Переконує про важливість своїх аргументів. Якщо він переконає опонента, приклеює на тому місці власну картку. Якщо не переконає, члени групи висловлюють свою думку і спільно приймають рішення.
  6. Коли всі поля заповнені (після погодження групою укладу карток), представник групи представляє результат іншим групам.
  7. Представник групи відповідає на запитання:
  1. Чому група визнала обрану ознаку найважливішою?
  1. Чи легко було виконати вправу? Чому так / ні?
  2. Чи члени групи сперечалися? У чим погоджувалися? Як погодили спільну думку?
  1. Підсумовуючи вправу зверни увагу учасників, що підприємництво це спритність, винахідливість, уміння справлятися із кризовими ситуаціями, також уміння спілкування з людьми, послідовність у діях і прагнення дійти до визначеної мети. Водночас зазнач учням, що не існує обмеженого переліку рис чи навичок підприємливої особи і що кожен володіє в деякій мірі вродженим інстинктом підприємництва. Крім того, вплив на успіх підприємливої особи в бізнесі мають і інші чинники, напр. зміни в економіці, в законодавстві, тощо.

 

Перелік обраних рис / навичок підприємливих осіб

 

Підприємлива особа є....

  • Творчою
  • Оптимістичною
  • Енергійною
  • Переконливою
  • Вольовою
  • Спритною
  • Самостійною
  • Налаштованою на успіх
  • Сміливою
  • Впевненою
  • Працелюбною
  • Витривалою
  • З організаторськими здібностями
  • Гнучкою
  • Холоднокровною
  • Люблячою змагання
  • Володіючою ідеями

Підприємлива особа вміє ....

  • Ризикувати
  • Використовувати можливості, використовувати загрози
  • Ставити собі цілі і до них прямувати
  • Звільнюватися від старих зразків діяльності.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Плакат до гри: Критерійний покер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пропозиція інструкції для учнів

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа: ПЛАНУВАННЯ ЗАХОДУ НА КОРИСТЬ ГРУПИ, НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ, СЕРЕДОВИЩА

 

Метод:

Робота в групі

 

Матеріали:

 

Великі аркуші папери, фломастери для кожної групи

 

Інструкція до ведення вправи і схема: Ми „плануємо заходи” для кожної групи.

  1. Поділи учнів на кілька невеликих груп. Роздай схему і інструкцію ми „Плануємо заходи”. Поясни, що завдання груп полягає в обранні задуму для заходів на користь класу, школи або обраних груп в місцевому середовищі. Наступним кроком є розробка плану заходу, який ми хотіли б реалізувати. Групи планують дію відповідно до запропонованої схеми. Порекомендуй, щоб схему перенесли на великий аркуш паперу і підготували його таким чином, щоб на завершення представити свій задум на решті учнів.
  2. Після перегляду всіх задумів, виберіть найцікавішу пропозицію з поміж підготовлених планів. Ти можеш запропонувати вибір за допомогою голосування. Попередньо поговори про критерії, які повинні братися до уваги при оцінці. Нагадай, що важливо, щоб заходи були реалістичними (можливими до реалізації), вони повинні бути однаково вигідними для авторів ідеї і для тих до яких скеровані, повинні бути грамотно заплановані в часі, заплановані ресурси і дії мають бути адекватними до можливостей і приносити задоволення учасникам проекту (емоційно залучати).

 

Схема: „Ми плануємо заходи”

 

Працюючи в групах, заплануйте довільні заходи,  які могли б бути реалізованими в найближчому оточенні. Це можуть бути дії на користь класної, шкільної чи місцевої спільноти, на приклад ярмарок учнівських робіт, організація екскурсії чи класної вечірки, святкування, конкурс з призами, тощо.

Виберіть вид заходу. Визначте його цілі і адресатів, а пізніше заплануйте окремі завдання, які повинні бути реалізовані. Вкажіть відповідальних осіб і терміни виконання завдань. Назвіть ресурси, які будуть потрібні до реалізації заходу. Обдумайте, якими будуть ваші доходи і витрати. Запропонуйте також, як оцінити, чи заходи були вдалими. Підготовлений план повинен бути переставлений усій групі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використайте нижченаведену схему.

Назва заходу

 

Наші цілі:

 

 

До кого ми скеровуємо заходи?

 

 

Завдання

 

 

Термін реалізації

 

Відповідальні особи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наші ресурси

 

Чим ми розпоряджаємося?

 

Що іще ми повинні здобути?

 

 

 

 

 

 

Як ми фінансуватимемо заходи?

 

Плановані доходи – розмір і джерела

 

Плановані витрати – розмір і вид

 

 

 

 

 

Як ми оцінимо ефекти нашого заходу?

 

 

 

 

 

 

Вправа: ІДЕЇ ЩОДО ФІРМИ, ЗВІДКИ ЇХ БРАТИ?

 

Поділи групу на декілька підгруп, роздай кожній плакат: „Ідеї щодо фірми – звідки їх брати”.

Попроси що учні ознайомилася із інформацією, наведеною в матеріалі, перенесла схему на великий аркуш паперу і доповнила своїми ідеями. Після виконання завдання попроси, щоб представники груп представили свої пропозиції. Підведіть підсумки ідей груп, вкажіть ті, які на вашу думку найцікавіші.

Розвиток зацікавленості, використання хобі, напр.:

  • створення футбольної секції;
  • проектування і виконання біжутерії;
  •  
  •  

Наслідування задумів, перевірених іншими, напр.:

  • виробництво Хула Хуп чи кубиків Рубіка, яке було скопійоване багатьма виробниками;
  •  
  •  

Вирішення проблем інших людей, напр.:

  • виведення собак на прогулянку;
  • сантехнічні послуги;
  •  
  •  

Поєдання двох або більше задумів, напр.:

  • книжковий магазин, поєднаний з кафе;
  •  
  •  

Реалізація мрій і фантазій, напр.:

  • літак це реалізація одвічної мрії людини - літати;
  •  
  •  

 

Вдосконалення або нові вирішення старих справ напр.:

  • пилосос замість мітли;
  • формування пар за допомогою Інтернету; 
  •  
  •  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа: ПРИНЦИПИ СТВОРЕННЯ АНКЕТ ДЛЯ ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ

 

  • Тільки ті запитання, які придатні для цілей дослідження.
  • Проста мова, позбавлена жаргонних і спеціалізованих формулювань.
  • Запитання, в міру можливості короткі і однозначні.
  • Не вживай умовного способу.
  • Вся анкета, в міру можливості коротка (довгі анкети можуть знеохочувати респондентів)
  • У закритих запитаннях враховуй всі можливі відповіді.
  • Бери до уваги рівень знань респондентів.

Після ознайомлення з найважливішими принципами створення анкети, прочитай запитання, розташовані нижче, визнач грамотно чи неграмотно вони сконструйовані. Обґрунтуй свою думку, якщо речення некоректне, запропонуй як його виправити.

 

  1. Чи часто ти купуєш книжки?

.................................................................................................................................................

Таким чином сформульоване запитання до анкети є ............. (правильне / не правильне), оскільки ...................................................................................................................................... ......................................................................................................................................................

  1. Де найчастіше ти купуєш книжки?
  • У традиційному книжковому магазині
  • В Інтернеті
  • В супермаркетах
  • На ярмарках дешевої книги
  • Інше ..............................

Таким чином сформульоване запитання до анкети є ............. (правильне / не правильне), оскільки ...................................................................................................................................... ......................................................................................................................................................

  1. Скільки людей із твоїх знайомих купують книжки?

.................................................................................................................................................

Таким чином сформульоване запитання до анкети є ............. (правильне / не правильне), оскільки ...................................................................................................................................... ......................................................................................................................................................

  1. Чи ти читаєш белетристику, чи фантастичну літературу?
  • ТАК
  • НІ

Таким чином сформульоване запитання до анкети є ............. (правильне / не правильне), оскільки ...................................................................................................................................... ......................................................................................................................................................

 

Коментар

 

Питання № 1 сконструйоване невірно, оскільки означення „часто” неточне, потрібно було б ввести точніші визначення, напр. ніколи, щоденно, раз в місяць, тощо.

Питання № 2 сконструйоване грамотно.

Питання № 3 некоректне, оскільки відноситься скоріше до неможливих знань респондентів.

Питання № 4 некоректне, оскільки не можна на нього відповісти Так або Ні, крім того фантастична література це також белетристика. Запитання повинне звучати мабуть таким чином: „Які літературні напрямки ти любиш читати найбільше?” і можливі відповіді: фантастика, романи, детективи, інше.

 

ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ

 

Завданням групи є ознайомлення з ринком тобто проведення дослідження, яке допоможе їм встановити, чи запланована ними господарська діяльність має шанси на успіх.

Учні повинні підготувати запитання до анкети, а потім провести дослідження.

Анкета повинна дати відповіді на запитання:

  • Наскільки великим є ринок для планованого заходу?
  • Ким є споживачі, яким фірма може продати свої продукти?
  • Наскільки велика конкуренція панує на ринку в галузі, обраній підприємцем?

 

Вправа: МАРКЕТИНГОВА СТРАТЕГІЯ

Поясни учням, що плануючи господарську діяльність і в процесі створення бізнес плану, підприємець повинен обдумати яку прийме маркетингову стратегію. Маркетинг це ряд інструментів, за допомогою яких підприємець досягає поставлені перед собою цілі.

Слід пам'ятати, що маркетинг це не лише просування, як часто думають, але й весь ряд дій.

Плануючи господарську діяльність підприємець повинен відповісти на запитання:

  • Який продукт чи послугу він повинен пропонувати і чому це буде саме це?
  • Яку стратегію в області цін прийме фірма і чому?
  • Як організує розповсюдження товарів?
  • Як просуватиметься і яким чином донесе рекламу до тих споживачів, яким хоче продавати свої продукти?

Учні працюють в малих групах. Роздай учням таблиці в якій зазначені основні елементи маркетингу. Порекомендуй, щоб учні вибрали фірму з посеред тих які діють в районі (зв'язок з економічною картою району). Це повинна бути фірма про роботу якої вони мають якісь знання. Завдання учнів полягає у доповненні схеми. Вони повинні обдумати якою на їх думку є маркетингова стратегія цих фірм. Скажи учням, що фірми не завжди використовують всі елементи просування, а тільки ті, які на їх думку будуть найбільш ефективними і які фірма може собі дозволити, оскільки маркетинг це витрати з якими підприємець мусить рахуватися.

Попроси, щоб учні оцінили маркетингову стратегію обраної ними фірми. Нагадай, що конструюючи бізнес-план власної фірми вони також муситимуть запланувати маркетингові дії.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОДУКТ (техніко – технологічні особливості, обладнання, марка)

 

 

 

 

 

ЦІНА

 

 

 

 

 

РОЗПОВСЮДЖЕННЯ (ДИСТРИБУЦІЯ) (місця в яких продукт доступний: супермаркет, інтернет-магазин, місто, село....)

 

 

 

 

 

ПРОСУВАННЯ:

 

 

 

РЕКЛАМА (платні оголошення в ЗМІ товарів і послуг)

 

 

 

ПРОСУВАННЯ ПРОДАЖУ (стимулювання продажу за допомогою конкурсів, додатковою кількістю продуктів за тією ж ціною, тощо)

 

 

 

PUBLIC RELATION (дії, скеровані на створення позитивного образу фірми, не товарів, напр.: спонсорство, участь у виставках, організація конференції)

 

 

 

ПЕРСОНАЛЬНИЙ ПРОДАЖ (активізація, продаж поза місцем традиційної торгівлі силами спеціалізованого персоналу, тощо)

 

 

 

 

 

 

 

 

Вправа: РЕКЛАМА

Зауваження до проведення вправи.

Готуючись до занять потрібно зібрати по можливості чималий комплект реклам з різних ЗМІ: журналів, місцевих газет, радіо, ТБ і Інтернету. Заняття повинні відбуватися в залі в класі у якому є доступ до потрібних програвачів і Інтернету

  1. Зверни увагу учнів, що реклама є одним з інструментів маркетингу, який майже завжди використовується підприємцями. Ми звикли до її присутності і може тому часто ми сприймаємо її пасивно.  Поясни, що на заняттях ви спробуєте професійно подивитись на рекламу. Ви ознайомитесь з основними функціями реклами і класичною моделлю її конструювання.

Скажи учням, що до основних функцій реклами належить: інформування про продукт, послугу (застосування, параметри, розмір, склад), схиляння (виявляє вигоди), укріплення (зображення фірми, марки, логотипу) освіта (готує покупця до сприйняття нового продукту, послуги)

Поділи учнів на чотири групи, роздай групам підготовлену реклами з преси (по два, три приклади). Попроси, щоб працюючи в групі вони переглянули рекламу і відповіли на запитання:

  • До кого ця реклама скерована?
  • Що вона рекламує?
  • Якою є її основна функція (та, яка на думку учнів є найважливішою в цій рекламі).

Обговори вправу, підводячи підсумок зверни увагу на те, що реклама найчастіше виконує декілька функцій, однак можна виявити і найважливішу. Поцікався в учнів чи, із точки зору споживача, реклама може виконувати позитивні функції?

  1. Учні як і раніше працюють в групах, це можуть бути ті самі групи. Роздай учням підручний матеріал. Поясни, що незабаром вони переглянуть телерекламу (Одну на весь клас, висвітлену так, щоб всі бачили і чули. Найбільш оптимальною ситуація є тоді, коли кожна група займає місце, напр.: біля комп'ютера так щоб можна було повторити перегляд реклами стільки разів скільки буде потрібно). Учні переглядають рекламу і „розкладають її на «первинні чинники». На плакаті записують те, який продукт рекламується, скільки часу триває весь ролик? Потім описують окремі трактування, сцени, час їх тривання, текст і звукові ефекти. Дай час учням на виконання завдання.
  2. Потім попроси представника однієї групи, представити результати своєї роботи, в процесі презентації проси членів інших груп доповнити. Таким чином ви створите спільний плакат, котрий аналізує рекламу. Для підсумовування поцікався в учнів:
  • Хто є адресатом реклами?
  • У який спосіб рекламодавець переконує до свого продукту
  • Яку користь може отримати покупець продукту?
  • Якими ресурсами користуються творці реклами і з якою метою?
  • Яке значення мають окремі частини реклами?
  • Чи ця реклама переконала вас?

Завершаючи заняття скажи учням, що класична реклама складається з чотирьох елементів:

 увага (що це таке?), зацікавленість (про що тут йде мова?), бажання (я хочу це мати!),   дія (купівля). Нагадай, що одне із завдань у вашому проекті полягатиме в зйомці рекламного ролика.

 

Підручний матеріал до вправи.

 

Вашим завданням буде проаналізувати переглянутий рекламний ролик, ви можете його переглянути кілька разів. Аналіз полягає у виділенні:

  • картинок;
  • текстів;
  • звукових ефектів
  • часу

 

 

 

 

 

 

ПРОДУКТ:...........................................                   ЧАС РЕКЛАМИ .....................................

 

картинка

 

текст

 

час

 

Звукові ефекти

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗАРОБЛЯЮЧИ НА ЖИТТЯ

Навчальна гра

 

Інструкція для викладача

  1. Поділи учнів на дві групи. Однією групою будуть Домогосподарства, другою Підприємці. Познач Підприємців, а також Домогосподарства відповідними ідентифікаторами.
  2. Поясни учням, що в процесі гри, вони відіграватимуть ролі вищевказаних господарських суб'єктів. Поясни, що метою домашніх господарств є нагромадження якомога більшої кількості товарів і послуг. Метою підприємств є досягнення максимального прибутку.
  3. Роздай Підприємцям 1000$ - тобто по 10 карток із написом 100$. Кожному домашньому господарству виділи 15 карток ресурсів. Поділ карток ти повинен зробити раніше. Щоб гра могла проходити чітко, ти мусиш перед уроком помножити кількість учнів, які гратимуть роль домашніх господарств на 5. Підготуй таку кількість карток окремих ресурсів. Наприклад: ти маєш 15 учнів (половину з 30 – особового класу), які гратимуть ролі домогосподарств. Помнож  15 X 5 = 75. Підготуй по 75 карток ресурсів кожного виду ( тобто 75 людських ресурсів, 75 природних ресурсів, 75 грошових ресурсів). Потім змішай карти. Для кожного учня за принципом лотереї вибери 15 карток різних видів. Картки повинні бути диференційовані. Ти таким чином покажеш, що домашні господарства володіють диференційованими ресурсами. Деякі можуть запропонувати на ринку тільки свою роботу, деякі мають трохи землі і капіталу і т.д. Поділ карт для Підприємств простий. Підготуй по 10 карт з написом 100$ для кожного члена групи Підприємців. (для 15 осіб тобі потрібно 150 карт).
  4. Скажи учням, що темою гри є дії найважливіших господарських суб'єктів на ринку. Дай учням доступну інструкцію або поясни основні процедури гри.
  5. Розпочни гру. Зазнач, що ти не визначатимеш окремих етапів. Кожен учень індивідуально приймає рішення, коли продавати чи купувати. Ти можеш визначити учня до виконання ролі „фабрики” ECONO. Можеш також самостійно виконати це завдання, заміняючи картки ресурсів на ECONO.
  6. Грає закінчується переважно після 20 хвилин. Коли всі учні сидітимуть вже на своїх місцях, обговори перебіг гри. Перевір, які домашні господарства мають найбільше карток ECONO, а які підприємці заробили (мають більше 1000 $). Оголоси переможців гри. Повторіть основні економічні поняття, представ класу схему кільцевого обігу майна, послуг і платежів в економіці.    

Інструкція для учнів

 

ДОМАШНІ ГОСПОДАРСТВА

Твоїм завданням є продаж людських ресурсів (роботи), природних ресурсів (землі), а також грошових ресурсів (чинників виробництва – будівель, ресурсів транспорту, машин, тощо) підприємствам, які повинні виробити з них товари і послуги. У нашій грі товари і послуги носять назву ECONO.

Дохід, отриманий з продажу Твоїх ресурсів, ти використаєш на покупку товарів і послуг, потрібних у Твоєму домашньому господарстві, тобто ECONO. Купуючи ECONO ти можеш задовольняти всі свої економічні потреби.

Ти отримаєш 15 карток ресурсів. Тобі потрібно спочатку продати їх Підприємцям. Після отримання від підприємців грошей Ти можеш призначити дохід на покупку ECONO. Перемога в грі залежатиме від того, як багато ECONO ти збереш.

Увага! Не варто відразу продавати всі свої ресурси, оскільки їх ціни можуть варіюватися в процесі ігри. Загалом можна ствердити, що чим більше ресурсів ти продаси, тим більше ти збереш необхідних грошей до закупки ECONO. Не можна також збирати ресурсів і створювати запаси, оскільки в кінці гри рахуватися буде тільки кількість ECONO.  

Увага про ціни! У грі вживаються тільки банкноти по 100$. Ціни ресурсів і ECONO можна встановлювати за допомогою об'єднання декількох позицій в одній операції, тобто на приклад 5 карток людських ресурсів можна продати за 300$, тобто по 60$ картка.

ПІДПРИЄМЦІ

Твоїм завданням є постачання домашнім господарствам товарів і послуг, яких вони потребують. Продаючи товари і послуги Ти повинен отримувати прибутки. У цій грі єдиними продуктами, які накопичуються домашніми господарства, є ECONO. З метою створення одного ECONO Тобі потрібно поводитися як підприємцю. Для 1 ECONO ти потребуватимеш 1 картку людських ресурсів (роботи), 1 картку природних ресурсів (землі), а також 1 картку грошових ресурсів (чинників виробництва – будівель, ресурсів транспорту, машин тощо).

Твоє підприємство повинно закупити ці ресурси в домашніх господарств за цінами, які ви встановите шляхом переговорів. Коли ти вже збереш по 1 картці кожного ресурсу і матимеш комплект 3 карток, ти мусиш передати його на фабрику. Вона виробить для Тебе ECONO (обміняє комплекти карток ресурсів на ECONO). Лише тоді Ти можеш продати ECONO довільному домашньому господарству після проведених переговорів щодо ціни. Щоб отримати прибуток, Тобі потрібно старатися продати ECONO за ціною, вищою ніж собівартість виробництва (тобто закупівельної вартості карток ресурсів). На початку гри ти отримаєш 1000 $ у банкнотах по 100$. Щоб виграти у грі, Ти повинен в кінці мати суму вищу ніж 1000$.

Увага про ціни! У грі вживаються тільки банкноти по 100$. Ціни ресурсів і ECONO можна встановлювати за допомогою об'єднання декількох позицій в одній операції, тобто на приклад 5 карток людських ресурсів можна продати за 300$, тобто за 60$ картку.

 

 

 

 

 

 

 

 

Картки домашнього господарства

 

 

ЛЮДСЬКІ РЕСУРСИ

 

 

ПРИРОДНІ РЕСУРСИ

 

 

ЛЮДСЬКІ РЕСУРСИ

 

 

ПРИРОДНІ РЕСУРСИ

 

 

ЛЮДСЬКІ РЕСУРСИ

 

 

ПРИРОДНІ РЕСУРСИ

 

 

ЛЮДСЬКІ РЕСУРСИ

 

 

ПРИРОДНІ РЕСУРСИ

 

 

ЛЮДСЬКІ РЕСУРСИ

 

 

ПРИРОДНІ РЕСУРСИ

 

 

ГРОШОВІ РЕСУРСИ

 

 

ГРОШОВІ РЕСУРСИ

 

 

ГРОШОВІ РЕСУРСИ

 

 

ГРОШОВІ РЕСУРСИ

 

 

ГРОШОВІ РЕСУРСИ

 

 

ГРОШОВІ РЕСУРСИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картки підприємців

 

 

ПІДПРИЄМЕЦЬ

 

 

ECONO

 

 

ECONO

 

 

ECONO

 

 

ECONO

 

 

ECONO

 

 

100 $

 

 

100 $

 

100 $

 

 

100 $

 

100 $

 

 

100 $

 

100 $

 

 

100 $

 

100 $

 

 

100 $

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сценарій занять

 

Тема: Рішення споживачів

В процесі занять учні знайомляться з описом різних маркетингових дій, які вживаються фірмами в ринковій економіці. Визначають, який вплив мають такі дії на рішення клієнтів, що вибирають різні товари і послуги з числа багатьох пропонованих на ринку. Потім вчаться, як свідомо приймати рішення, пов'язані з покупкою товару або послуги, використовуючи техніку мережі рішень. 

ЦІЛІ ЗАНЯТТЯ:

Учень повинен:

  • назвати найважливіші інструменти маркетингу
  • розуміти вплив маркетингових дій, особливо просування продажу і цін продуктів, на прийняття рішення споживачів
  • з'ясувати, як раціонально користуватися пропонованими фірмами комерційними пропозиціями
  • прийняти рішення, що стосується купівлі обраного товару або послуг

МЕТОДИ РЕАЛІЗАЦІЇ ЗАНЯТЬ:

Робота із схемою, мережа рішень

МАТЕРІАЛИ:

  1. Вправа під назвою  „Чим я керуюся, купуючи ….?” 
  2. Схема під назвою „Інструменти просування”
  3. Завдання під назвою  „Як приймати рішення про покупку товару або послуги?” 

ОПИС ХОДУ ЗАНЯТТЯ:

 

  1. Скажи учням, що в процесі занять ви займатиметеся способами, за допомогою яких фірми заохочують клієнтів до купівлі товарів і послуг, а також діями споживачів, які реагуючи на дії фірм, приймають рішення про купівлю пропонованих товарів.

 

  1. Поговори з учнями про рішення, що стосуються купівлі, які вони приймали останнім часом. Попроси, щоб учні, працюючи індивідуально, відповіли на запитання, а також заповнили таблицю, розміщену в підручному Матеріалі № 1.
    • Як ти приймаєш рішення про купівлю?
    • Чи це раціональне рішення, котре базується на прийнятих тобою критеріях, а також на аналізі усіляких можливих пропозицій?
    • Чи ти приймаєш рішення про купівлю під впливом реклами, моди, власного настрою, просування, інших подразників?
    • Обдумай, чим ти керуєшся купуючи напр. одяг, взуття, косметику, диски, книжки. Назви критерії, які для тебе найважливіші в таких ситуаціях.

 

  1. Попроси добровольців, представити спосіб виконання вправи. Поговори з класом про критерії, якими молоді клієнти найчастіше керуються, купуючи товари або послуги. Зверни увагу, чи серед названих чинників виявилися маркетингові дії, які вживаються фірмами, які часто схиляють молодих людей до того, щоб скористатися комерційними пропозиціями.

 

  1. Скажи учням, що фірми, функціонуючі на конкурентному ринку, повинні заохочувати клієнтів до купівлі пропонованих товарів і послуг, вживаючи різні маркетингові інструменти. Попроси, щоб учні назвали найважливіші з цих інструментів. Нагадай, що до них належать продукт, ціна, розповсюдження (дистрибуція), а також просування.

 

  1. Ви можете зараз повторити інформацію, що стосується просування. Попроси учнів, щоб вони переглянули плакат, вміщений в підручному Матеріалі № 2 і, коротко обговорили те, на чому полягають окремі інструменти, які вживаються фірмами. Зверни увагу на значення просування продажу, тобто маркетингових дій, метою яких є стимулювання продажу даного продукту або послуги за допомогою преміювання клієнтів, подарунків, конкурсів, лотерей, тощо. Попроси учнів, щоб вони навели відомі їм приклади окремих маркетингових дій, які мають вплив на їх власні споживацькі рішення.  Ти можеш поцікавитися:
  • З якими маркетинговими діями фірм ти стикаєшся найчастіше? Наведи приклади.
  • Які маркетингові інструменти мають найбільший вплив на твої рішення відносно купівлі? Чи до купівлі тебе схиляє вигідна ціна, диференційований тариф, додатковий гаджет, конкурс, спосіб рекламування товару, тощо, а може також і інші чинники? 

 

  1. Тепер попроси учнів, щоб в групах вони обговорили проблеми: 
  • Які маркетингові дії найчастіше вживаються через вітчизняними фірми?
  • Які цілі хочуть досягти фірми, пропонуючи стимулювання продажу, а також диференційовані ціни своїх продуктів і послуг?
  • Які позиції споживачів були визначені ствердженням, що „клієнт обожнює вибирати і любить можливості”? У який спосіб ці ознаки клієнта використовувані обраними фірмами?
  • Наведи приклади вигідних і невигідних для споживача комерційних пропозицій, з якими останнім часом ти зіткнувся.
  • Яким чином споживач може уникати загроз, виникаючих з неправдиво вигідних комерційних пропозицій типу: „Купи, щоб заощадити!”. До яких осіб або організацій можна звернутися за порадою?   

 

  1. Підсумовуючи дискусію, підготуйте спільно „Короткий довідник для молодого споживача”. Запишіть поради і рекомендації, якими повинна керуватися молода людина, здійснюючи вибір товару або послуги. Учні можуть опрацювати довідник у формі плакату або у іншій графічній формі.

 

  1. На завершення попроси учнів виконати завдання, що називається „Як приймати рішення про купівлю товару або послуги?” (Підручний матеріал № 3). Поясни принципи, відповідно до яких учні заповнять схему мережі рішень. Попроси, щоб вони обдумали, який продукт або послугу хотіли б купити, а потім виписали як можливі різні альтернативні пропозиції, пропоновані фірмами. Зверни увагу на спосіб оцінки рішень. Учні повинні вказати, чи окремі пропозиції відповідають важливим для них критеріям. Попроси бажаючих представити спосіб виконання завдання. Обговорюючи вправу, зазнач, що споживач повинен завжди старатися приймати раціональне економічне рішення.          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПІДРУЧНІ МАТЕРІАЛИ

 

ПІДРУЧНИЙ МАТЕРІАЛ № 1

 

Вправа під назвою  „Чим я керуюся, купуючи ….?” 

 

 Працюючи індивідуально дай відповіді на запитання:

  • Яким чином ти приймаєш рішення про купівлю?
  • Чи це раціональне рішення, базоване на прийнятих тобою критеріях, а також на аналізі усіляких можливих пропозицій?
  • Чи ти вирішуєш про купівлю під впливом реклами, моди, власного настрою, ціни, просування, пропонованих фірмою, інших подразників?
  • Обдумай, чим ти керуєшся купуючи напр. одяг, взуття, косметику, диски, книжки, послуги стільникових операторів, тощо. Назви критерії, які для тебе найважливіші в таких ситуаціях.     

 

Потім заповни таблицю і підготуйся до презентації перед класом.

 

 

Товар або послуга

 

 

Чим я керуюся, купуючи .

 

 

Одяг

 

 

 

Взуття

 

 

 

Косметика

 

 

 

Диски

 

 

 

Послуги зв’язку

 

 

 

Інше – що?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПІДРУЧНИЙ МАТЕРІАЛ № 2

 

Схема під заголовком „Інструменти просування”

 

 

ПІДРУЧНИЙ МАТЕРІАЛ № 3 Просування

Завдання „Як приймати рішення про покупку товару або послуги?” 

Зараз Твоїм завданням буде прийняття рішення, яке стосується купівлі визначеного товару або послуги. З цією метою ти заповниш, так звану, мережу рішення. Ознайомся з прикладом рішення, що стосується купівлі, прийнятого Твоїм колегою.

 

 

 

 

 

Стійкість

 

 

Придатність

 

 

Зручність

 

 

Доступна ціна

 

 

Мода

 

 

Якість

 

 

Сума

 

 

Кеди

 

 

-

 

-

 

+

 

+

 

-

 

-

 

++

 

Шкіряні черевики

 

 

+

 

-

 

-

 

-

 

-

 

+

 

++

 

Кросівки

 

 

++

 

+

 

+

 

-

 

+

 

+

 

+++++

+

 

Спортивні черевики вітчизняної продукції

 

 

-

 

 

+

 

+

 

+

 

-

 

-

 

+++

 

Твій колега приймав рішення, відносно купівлі черевиків. Спочатку записав всі можливі альтернативи, а потім сформулював критерії, якими хотів керуватися, здійснюючи вибір. Потім записав плюси і мінуси за відповідність окремим критеріям. Один з критеріїв (стійкість взуття) був для нього найважливішим, отже надав два плюси за відповідність йому. Підсумував результати і вирішив, що купить кросівки. Альтернативним варіантом виявилася купівля найкращої наступної альтернативи, тобто купівля вітчизняних спортивних черевиків.

     Обдумай, якого виду продукт чи послугу ти хотів би купити. Потім перевір, які комерційні пропозиції пропонують різні фірми. Запиши окремі пропозиції в окремі рядки таблиці. Вони будуть представляти собою можливі рішення проблеми – альтернативи, які пізніше ти оціниш користуючись важливими для тебе критеріями. Далі сформулюй критерії, згідно з якими ти оціниш свій вибір. Кількість альтернатив і критеріїв довільна. Надай окремому рішенню „+”, якщо дане рішення відповідає твоєму критерію або знак „ –„, якщо йому не відповідає. Ти можеш надати два плюси, якщо обраний критерій є для тебе особливо важливим. Потім підсумуй результати і на цій підставі визнач, яке з рішень для тебе найбільш вигідне. Використовуючи мережу рішень, виріши, що купити. Вкажи альтернативну вагу здійсненого вибору.

Ти можеш також прийняти рішення про використання наявних 100 гривень; проведення вільного часу в суботній післяобідній час або рішення про покупку подарунку для близької людини. Підготуйся представити і обґрунтувати спосіб виконання завдання.

 

 

 

 

 

Критерій

 

 

Критерій

 

 

Критерій

 

 

Критерій

 

 

Критерій

 

 

Сума

 

 

Альтернатива

 

 

 

 

 

 

 

 

Альтернатива

 

 

 

 

 

 

 

 

Альтернатива

 

 

 

 

 

 

 

 

Альтернатива

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сценарій занять

 

Тема:  Як давати собі раду на ринку праці? 

 

Цілі занять:

  • поглиблення розуміння основних принципів функціонування ринку праці, а також залежності між попитом на працю, пропозицією і ціною праці
  • вияснення причин і наслідків безробіття
  • удосконалення уміння прийняття рішень, пов'язаних з майбутнім працевлаштуванням і вибором професійного шляху
  • формоутворення підприємницьких позицій, які допомагають умінню пересуватись по ринку праці
  • усвідомлення значення активності і відповідальності в контексті майбутнього працевлаштування

 

Методи:

 

Дискусія, діалог, мозковий штурм, аналіз „за і проти”, рейтинг

 

Хід занять:

 

  1. Проінформуй учнів, що під час занять буде обговорено функціонування ринку праці і проведено ознайомлення із принципами, придатними в майбутньому професійному житті. Попроси учнів дати визначення того, що таке ринок праці. Встановіть, що ринок праці це вид ринку, на якому виступають працедавці (ті, хто створює робочі місця), а також шукачі роботи (шукаючі пропозиції відносно роботи і працевлаштування). Як результат дії попиту на роботу і пропозиції роботи складається ціна роботи (зарплатня).

 

  1. Поясни класові, в чому полягає різниця між офіційним і неофіційним ринком праці. Зверни увагу на негативні наслідки «сірого» працевлаштування для працівників, відзначаючи, що працедавець не вносить обов'язкових внесків на соціальне страхування і оздоровлення, а права працівника обмежені.

 

  1. Поділи клас на групи, роздай аркуші сірого паперу і фломастери кожній групі. Попроси розробити плакат на тему: „Наслідки сірої зони на ринку праці”. Учні виконують завдання, називаючи позитивні і негативні наслідки функціонування сірої зони на ринку праці. Представники груп обговорюють зміст плакатів.

 

  1. Посилаючись на зміст попередньої вправи, поцікався: Чому працівники погодилися на «сіре» працевлаштування? Поясни, що однєю з причин, які схиляють людей до незареєстрованого працевлаштування є високе безробіття і скрутне становище на ринку праці. Зазнач, що наступна частина занять буде присвячена цьому явищу.

 

  1. Попроси учнів вказати причини відсутності рівноваги на ринку праці. Перевір, чи учні навели структурні, причини, територіальні особливості, сезонність пропозицій роботи, структурні зміни в підприємствах. Обговори і спільно з учнями сформулюй поняття: „безробіття”, а також „рівень безробіття”. Безробіття спостерігається тоді, коли частина працездатних і схильних до роботи осіб за різними обставинами не знаходить працевлаштування.  Скажи, що безробіття може вимірюватись в абсолютних (кількість безробітних) або у відносних величинах (відсоток осіб, що залишаються без працевлаштування всупереч власному бажанню волі серед загалу професійно активних). Величина безробіття  вимірювана при допомозі рівня безробіття – вираженим у відсотках відношення кількості безробітних до кількості професійно активних осіб.

 

  1. Підсумовуючи, поцікався в учнів:
  • Що таке рівень безробіття?
  • Від чого залежить рівень безробіття в країні?
  • Яким є рівень безробіття у найближчому оточенні (місті, районі, області)? Які особи найчастіше залишаються без працевлаштування (вік, освіта, стать, професія)?
  • Які висновки вони повинні зробити, плануючи власний професійний шлях?

 

  1. Після обговорення відповідей на запитання, поговори з учнями про наслідки безробіття. Поділи клас на дві групи. Попроси учнів, щоб на підставі інформації з різних джерел, назвали:
  • Група 1  - економічні наслідки безробіття
  • Група 2 – соціальні наслідки безробіття

 

  1. Попроси представити результати роботи. Учні вказують на різні наслідки безробіття, представляють його перед класом. Потім скажи, що однаково держава, як і самі безробітні повинні приймати міри, які рятують від безробіття. Підкресли значення навчання упродовж усього життя, необхідного до активної участі в сучасному господарському і суспільному житті.

 

  1. Поділи учнів на групи, роздай аркуші паперу. Запропонуй учням скласти рейтинг, у якому вони упорядкують найбільш, на їх думку, ефективні форми боротьби з безробіттям (від найбільш, до найменш ефективних). Зазнач, щоб учні керувалися умовами і тенденціями, які актуально панують на ринку праці (місцевими чи загальнодержавними – відповідно до вибору учнів).   Поясни, що вони також повинні брати до уваги персональну позицію осіб, які хочуть врятуватися від безробіття, а також активні і пасивні методи пошуку роботи.

 

  1. Учні складають рейтинги, представляють результати роботи перед класом. На закінчення підкресли значення постійного навчання і нового підходу до знань із точки зору сучасного ринку праці. Поцікався:
  • Якими є вимоги відносно працівників у сучасних працедавців?
  • Які уміння і навички необхідні, щоб давати собі раду на ринку праці?
  • Яким чином їх можна здобувати, і як їх формувати вже під час навчання в школі?

 

 В процесі дискусії, яка підсумовує заняття, учні називають уміння і навички, необхідні на сучасному ринку праці.

 

КЛЮЧОВІ НАВИЧКИ

 

У диференційованій з освітньої точки зору Європі, виділяють зі всього спектру навичок - ключові навички, трактуючи їх як спільні і найважливіші для всіх громадян.

Згідно з рекомендаціями Європейської Комісії:

„Першим критерієм вибору ключових навичок повинні бути потенційні вигоди для всього суспільства. Ключові навички повинні відповідати потребам всієї спільноти незалежно від статі, суспільної позиції, раси, культури, соціального походження чи мови. По-друге, вони повинні відповідати прийнятим через суспільством цінностям і правилам етики, економіки і культури”.

 

Рекомендації Європарламенту у справі ключових навичок в процесі навчання упродовж життя.

У Рекомендаціях Європарламенту і Ради Європейського союзу від 18 грудня 2006 р. у справі ключових навичок в процесі навчання упродовж всього життя (2006/962/WE) Європарламент і Європейська Рада рекомендують державам членам ЄС розвиток ключових навичок для всіх, у рамках стратегії навчання упродовж всього життя.

Ключові навички визначаються в даному документі як об'єднання знань, умінь і відповідних ситуативних позицій. Ключові навички це ті, яких потребують всі особи для самореалізації і персонального розвитку, буття активним громадянином, суспільної інтеграції і працевлаштування.

Визначено вісім ключових навичок:

1) спілкування рідною мовою;

2) спілкування іноземними мовами;

3) математичні навички і основні науково-технічні навички;

4) інформаційні навички;

5) уміння вчитися;

6) суспільні і громадянські навички;

7) ініціативність і підприємливість;

8) свідомість і культурна експресивність.

 

  • Ініціативність і підприємливість

 

Визначення:

Ініціативність і підприємливість означають здібність особи до втілення задумів у вчинок. Вони включають в себе творчість, інноваційність, здатність піти на ризик, а також здібність до планування починань і ведення їх задля досягнення задуманих цілей. Вони являють собою підтримку для індивідуальних осіб не лише в їх щоденному приватному і суспільному житті, а також на їх робочому місці допомагаючи їм отримати свідомість контексту їх роботи і здатність до використання шансів; є підставою для більш конкретних умінь і знань, потрібних тим, хто проводить заходи суспільного або комерційного характеру або в них беруть участь. Вони повинні включати в себе свідомість етичних цінностей і пропагувати хороше управління.

 

Необхідні знання, уміння і позиції, пов'язані з цією навичкою:

 

Необхідне знання включає здібність до ідентифікації доступних можливостей персональної, професійної або господарської діяльності, в тому числі ширших питань, що являють собою контекст роботи і життя людей, таких як загальне розуміння принципів дії економіки, а також шанси і виклики, котрі стоять перед працедавцями і організаціями. Особи також повинні бути свідомими етичних питань, пов'язаних з підприємництвом, а також того, яким чином вони можуть викликати позитивні зміни, напр. за допомогою справедливої торгівлі або громадських заходів.

 

Уміння стосуються до проактивного управління проектами (що включає напр. планування, організацію, управління, керування і доручення виконання завдань, аналіз, комунікацію, складання звітів, оцінку і звітність), ефективного представництва і ведення переговорів, а також здібності як індивідуальної роботи, як і співпраці в групах. Необхідним є уміння оцінки і ідентифікації власних сильних і слабких сторін, а також оцінки ризику і його прийняття в обґрунтованих випадках.

 

Підприємницька позиція характеризується ініціативністю, активністю, незалежністю і інноваційністю як в приватному і громадському житті, так і в роботі. Включає також мотивацію і рішучість у напрямі реалізації цілей, як персональних, чи спільних, так і приватних і професійних.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема нашого заняття «Підприємець – ключова фігура бізнесу»

Мета: допомогти учням оволодіти поняттям ”підприємець”; усвідомити       важливість гармонійного збалансування певних особистісних якостей успішного підприємця; визначати якості, які перешкоджають у бізнесі; робити самооцінку особистісних якостей, необхідної для успішної бізнес – діяльності.

Девіз заняття:

Підприємець має бути  провісником, фантазером,  енергетичним стимулом, для здійснення успішної діяльності.

Підприємницька уява відкриває перед нами завісу у майбутнє.

Підприємницька сутність перетворює  звичайні умови в надзвичайні можливості.

План заняття:

1 Що значить бути підприємцем?

2 Визначення та ознаки сучасного підприємця.

3 Ділові якості підприємця.

 

Наше життя — дорога. Якщо ми повіримо у свої сили, упора­ємося зі страхом перед змінами і бажанням діяти негайно, то ця дорога відкриє перед нами можливості та напрямки, про які ми й не підозрювали. Можливо, у вас утілений прихований фінансо­вий магнат, а ви цього не знаєте.

Ніщо не може перешкодити вам домагатися свого вроджено­го права на добробут. Наше природне призначення — жити гідно й забезпечено. І якщо ви самі це дозволите, то ніщо не зможе зупи­нити вас.

Відео Ми зараз переглянемо відео про те як підприємці можуть змінити світ.

Бізнес роблять люди, а найперше – ті, хто ним керує. Від підприємця переважно залежить успішність справи. Від того, наскільки йому притаманний підприємницький хист, наскільки він знає правила гри в бізнесі взагалі та в конкретній сфері, наскільки інтуїтивно може знайти правильний шлях, як вміє створити команду та керувати нею, чи розвинуті в нього ділові навики та як він розуміє увесь процес роботи.

Багато є характеристик та факторів. І от коли думаєш про власну справу, обов’язково потрібно поставити низку питань: "А чи притаманно все це мені? А чи я так можу? Чого ще мені не вистачає, у чому варто вдосконалитися?"

Перше, до чого необхідно бути готовим, починаючи власний бізнес, – до повної самовіддачі. Будьте впевнені у тому, що на перших порах на Вашому шляху можуть постати різноманітні перешкоди, подолати які може бути психологічно важко. Ви будете працювати необмежений час, без вихідних та відпочинку, вдень та ввечері. Скоротиться час, який Ви зможете приділяти своїй родині, друзям та власним захопленням. Готуйтесь до шаленого ритму життя та великих навантажень. Все це обов’язково супроводжує початок власної справи, тому обов’язково необхідно зважити всі "за" та "проти" і визначити, чи зможете Ви це витримати, чи вистачить у Вас фізичних та психологічних сил.

Якщо ж Вас це не зупиняє, подумайте та оцініть, які ділові навички Ви маєте, як зможете сприяти процвітанню бізнесу, чи зможете пожертвувати певними речами у Вашому житті.

Особистість кожного підприємця унікальна, що визначає спосіб організації підприємцями бізнес-процесів. Наприклад, один бізнесмен може часто змінювати напрями своєї підприємницької діяльності, в той час як інший буде постійний у своїх пристрастях і бізнес-стратегії. Один буде чесний з компаньйонами і державою, інший спробує ухилятися від сплати податків і своїх зобов'язань по відношенню до ділових партнерів.

Особистості всіх підприємців часів царської Росії, непу та Росії кінця XX ст. будуть мати багато спільного всередині кожної історичної групи, але будуть відрізнятися від особистостей підприємців іншої епохи.

Якщо підприємець проявляє високі моральні якості: вірність своєму слову і взятим зобов'язанням, працьовитість і відповідальність, - то у нього з високою часткою ймовірності будуть відсутні такі якості особистості, як лінь, брехливість і непослідовність.

У процесі свого розвитку особистість може змінюватися. Наприклад, в особистості підприємця, якого неодноразово обманювали його партнери або працівники, можуть з часом виникнути такі риси, як підозрілість або агресивність.

Таким чином, ми можемо визначити особистість яка формує протягом життя сукупність індивідуальних психологічних особливостей, які визначають своєрідне для даної людини ставлення до себе, суспільства і навколишньому світу в цілому.

Успіх у підприємництві базується на здатності підприємця приймати правильні (обґрунтовані) рішення. Підприємець є визначальною особистістю у підприємництві, ключовою (центральною) фігурою у ринковій економіці. Будь-якій підприємець працює як ділова людина, але не будь-яку ділову людину можна назвати підприємцем.

Підприємцем прийнято вважати ділову людину, котра вигадує щось нове, або поліпшує щось вже існуюче і реалізує це у практичній діяльності.

Учень

Підприємець – це людина, яка здійснює самостійну, систематичну, ініціативну, ризикову діяльність, спрямовану на виробництво товарів та надання послуг з метою одержання прибутку або особистого доходу і передбачає здійснення нововведень. Отже, підприємець – це суб’єкт, що поєднує у собі комерційні, організаторські та новаторські здібності для пошуку і розвитку нових видів, методів виробництва, нових благ та їх нових якостей, нових сфер застосування капіталу.

  Саме ініціатива, самостійність, творчість та динамізм, дозволяють енергійним людям, якими і є підприємці, перетворювати цікаві ідеї на реальність.

Викладач

Відео

Переглянемо відео що таке підприємництво на думку самих підприємців?

Мозковий штурм.

Як на вашу думку, які риси та якості характеру притаманні підприємцю?

(Гуртківці перелічують якості та риси підприємця, які на їхню думку повинні допомогти при досягненні успіху у діяльності)

Успіх підприємницької діяльності значною мірою залежить від підприємця, який є ініціатором підприємницької діяльності, а найчастіше організатором та виконавцем робіт одночасно. Тому багато уваги надається вивченню особливостей підприємницької діяльності і ділових якостей підприємця. Загальновизнаними якостями та рисами характеру підприємця прийнято вважати бажання досягти успіху, ініціативність, самостійність, вміння вести справу та інші. Зокрема, слід відзначити, що підприємець як людина, повинен бачити і оцінювати можливості бізнесу, формувати необхідні матеріальні, фінансові і трудові ресурси, одержувати вигоду від їх використання, виявляти ініціативу в новій справі, ефективно керувати людськими ресурсами, гарантувати успіх.

Учень

Можна навести й інші визначення основних рис підприємця, які висвітлюються різними авторами у вітчизняній і зарубіжній літературі. Однак усі вони не дають повної характеристики підприємця, оскільки не відбивають відносин власності. Чимало людей у будь-якому суспільстві, маючи такі якості, як вміння орієнтуватися у ринковій ситуації, організовувати виробництво, творчий підхід до вирішення проблем, до підприємців не відносяться, оскільки працюють на роботодавця. Таких людей можна вважати такими, що мають здібності до підприємницької діяльності, однак належать до найманих працівників і працюють за контрактами з роботодавцями. До того ж пошук шляхів підвищення ефективності виробництва, забезпечення успіху організації, в якій вони працюють, входить певною мірою в їх виробничо-господарські функції. Разом з тим вони не несуть повної, одноосібної відповідальності за результатами діяльності підприємства, оскільки підпорядковують свої дії завданням керівництва, хоча оплата їх праці і залежить від результатів роботи підприємства. Підприємець, як правило, є засновником власної справи. Отже, до складу основних визначальних рис підприємця слід віднести, окрім вище названих, і таку, як вміння організувати власну справу, підприємство тощо. Лише в практичній діяльності можуть проявитись такі риси характеру та ділові якості підприємця, як кмітливість, вміння досягти успіху.

Учень

Підприємець, залежно від організації праці, може здійснювати підприємницьку діяльність одноосібно - індивідуальна трудова діяльність, у родинному колі - сімейна підприємницька діяльність; об'єднуватись з іншими підприємцями в партнерства; набирати найманих працівників та організовувати сімейну підприємницьку структуру.

У сімейній підприємницькій організації до головних рис підприємця додається і вміння забезпечити авторитет серед членів сім'ї, організувати щонайкраще розподіл обов'язків між членами сім'ї. Важливою рисою при цьому буде і вміння управляти членами сім'ї, спираючись на родинні стосунки та забезпечуючи при цьому високі результати виробництва або надання послуг.

Підприємцям, які мають у своєму підпорядкуванні найманих працівників, повинні бути притаманні риси, які забезпечують високий професіоналізм в організації виробництва, управлінні людськими ресурсами.

Якщо в індивідуальній підприємницькій діяльності підприємець відповідає фактично за результати тільки власної праці, то він може довільно встановлювати режим й інтенсивність праці.

Доходи його цілком залежать від вміння, зусиль та бажання їх збільшити.

Важливими рисами підприємця, який є не тільки власником свого діла, організації підприємства, але й організатором виробничо-господарської діяльності, для здійснення якої він наймає працівників, слід вважати понад усе його організаторські здібності, вміння поєднувати власні інтереси з інтересами працівників та скерувати енергію останніх на досягнення успіхів в роботі. Саме вміння підприємця ефективно співпрацювати з колективом є запорукою успішної роботи його організації на засадах отримання додаткового ефекту від цілісності прояву всіх факторів, що забезпечують успіх. Разом з тим слід відзначити, що така форма організації підприємницької діяльності є набагато складнішою, ніж індивідуальна підприємницька діяльність.

Викладач

Досвід світової економіки, дослідження західних спеціалістів свідчать про те, що талановитим підприємцем може бути далеко не кожен, а лише 5-7 чоловік із 100 працездатних.

Класичним прикладом талановитого підприємця можна вважати Г.Форда, який, починаючи з малої власної справи в майстерні по ремонту сільгосптехніки, сягнув світового визнання в сфері автомобілебудування, і все життя якого було підпорядковане забезпеченню успіху в своїй справі на засадах ретельного відпрацювання нових зразків техніки та забезпечення їх конкурентоспроможності.

Учень

В усіх випадках організація підприємницької діяльності (власної справи) пов'язана з певними витратами, що вимагає наявності капіталу, величина якого визначається масштабами підприємницької діяльності, її капіталомісткістю та іншими чинниками. З огляду на приналежність капіталу (це може бути власний капітал підприємця, позичений, акціонерний, партнерський або будь-якого іншого підприємства), формуються відносини між його власниками та визначається ступінь ризику підприємницької діяльності. Втих випадках, коли підприємець використовує лише власний капітал, визначається особистий ризик підприємця.

Учень

Слід відзначити, що в стабільній економічній ситуації з насиченими ринками збуту продукції і послуг природні здібності підприємця більшою мірою мають спиратись на високий рівень професіоналізму та освіти, в той час яку перехідних економіках недостатність знань певною мірою заміняють такі якості, як вміння йти на ризик, взяття на себе відповідальності за невизначеність ситуації тощо.

Викладач

В реальному житті позитивні ділові якості окремих підприємців не завжди можуть забезпечити успіх підприємницької діяльності, процвітання підприємства. Більше того, реальне життя досить часто підносить сюрпризи, які провокують підприємця до прийняття нелогічних та непоміркованих дій. Однак такі дії можуть давати позитивні результати. Тим неменше, вивченню основних рис та ділових якостей підприємця західні фахівці надають великого значення. Феномен підприємця, як людини, котра вибирає активну позицію в житті, спрямовану на пошук кращих шляхів задоволення потреб споживачів, постійно в полі зору не тільки економістів, а й психологів, психоаналітиків, соціологів, політиків.

Учень

Слід відзначити, що певні якості даруються людині природою,- інші вона набуває в процесі здобуття освіти, ділової та професійної кваліфікації. Такі здібності доцільно виділити в групу професіоналізму.

Окремо можна виділити соціально-психологічні якості підприємця, зокрема такі, як потреба досягти успіху, самовизначитись на роботі і в суспільстві, потреба заснувати власну справу, зробити щось нове, знайти новий шлях вирішення відомої проблеми. Ця група якостей за своєю сутністю є рушійною силою, мотивацією до створення підприємницької структури або, принаймні, до заняття індивідуальною підприємницькою діяльністю.

Викладач

Однак, слід зауважити, що наведене групування носить дещо умовний характер. Такі, наприклад, якості як вміння узгоджувати власні інтереси з інтересами партнерів, найманих працівників можна віднести як до професіоналізму, оскільки вирішення таких завдань потребує певних знань з питань мотиваційної поведінки людини в процесі виробництва, так і до природних властивостей, таких, як контактність в установленні зв'язків з колективом, партнерами тощо. Цілий ряд ділових якостей підприємець може набути вже в процесі діяльності. Взагалі наявність всіх ділових якостей може бути перевірена лише в процесі практичної підприємницької діяльності. Зрозуміло, що в реальному житті важко знайти людину, яка б мала всі перелічені якості одночасно, рівною мірою ними володіла та використовувала в підприємницькій діяльності. Все це відбувається значно складніше. При цьому недостатність одних якостей перекривається дією інших.

У вас на столі є пакет із головними діловими якостями підприємця. Ви повинні розподілити ці якості по групах.

 

 

 

 

Таблиця  Ділові якості підприємця

Показник

Ділові якості

1Природні (фізіологічні) здібності

1.1. Кмітливість

1.2. Оригінальність мислення

1.3. Винахідливість

1.4. Сміливість, здатність до ризику

1.5. Незалежність думок

1.6. Автономність дій

1.7. Швидкість реакції на зміни ситуації, в тому числі в ринковій економіці

1.8. Контактність у налагодженні зв'язків із оточуючим співтовариством

2. Соціально-психологічні якості

2.1. Потреба досягти успіху в роботі

2.2. Потреба досягти визнання в суспільстві

2.3 Лідерство в колективі

2.4. Здатність до самоорганізації

2.5.Потреба самореалізуватись в підприємницькій діяльності

2.6. Ініціативність

2.7. Визначення принципів справедливості в розподілі доходів

2.8. Потреба знайти новий шлях у вирішенні проблем

2.9. Потреба заснувати власну справу

3. Професіоналізм

3.1. Рівень освіти

3.2. Обізнаність із основами підприємництва

33. Вміння самостійно виконувати функції, пов'язані із підприємницькою діяльністю

3.4. Вміння оцінювати реальну економічну ситуацію

3.5. Вміння самостійно приймати рішення

4. Організаційні здібності

4.1. Вміння організовувати виробничий процес

4.2. Вміння керувати людськими ресурсами

4.3. Здатність узгоджувати власні інтереси з інтересами партнерів, найманих працівників

4.4. Вміння знаходити споживача власної продукції

5. Управлінські здібності

5.1. Здатність аналізувати економічну ситуацію

5.2. Здатність прогнозувати можливий стан підприємства

5.3. Здатність приймати оптимальні рішення щодо роботи підприємства

5.4. Здатність управляти капіталом

 Викладач

Отже ми з вами визначили якими діловими якостями повинен володіти сучасний український підприємець. Чи це справді так давайте переконаємось переглянувши відеоролик.

Учень

Однак кілька важливих ділових якостей, які характеризують людину як підприємця, завжди можна визначити. Більше того, в суспільстві потрібно врахувати культуру підприємницької діяльності, в основі якої важливе місце посідають питання, пов'язані з визначенням ділових якостей підприємця, надання пріоритетності певним із них. Саме такі процеси відбуваються постійно в різних країнах з розвинутою-ринковою економікою. Зокрема, в США, Японії, країнах Західної Європи пріоритетність надається таким якостям підприємця, як здатність створювати нові цінності, включаючи нові технології, нову продукцію, нові види послуг; вміння добиватись успіху; чесність у стосунках із партнерами, споживачами. Крім того, потрібно враховувати норми поведінки, визнані в суспільстві.

Чималий вплив на виховання ділових якостей підприємця здійснює суспільне оточення. Проблеми, які впливають на розвиток економіки, формують і певний стереотип поведінки людини, передусім підприємця, як найбільш активного елемента людських ресурсів. Етапність розвитку підприємництва в історичному аспекті показує, що пріоритетність ділових якостей підприємця значною мірою залежить від рівня задоволення його матеріальних і духовних потреб. При цьому, при низькому рівні життя народу, як і самого підприємця, пріоритетність набувають ділові якості, пов'язані із задоволенням матеріальних потреб. Із задоволенням останніх формується пріоритетність ділових якостей, здатних задовольняти духовні та культурні потреби як підприємців, так і суспільства певної країни в цілому.  

Учень

Так само інтенсивно, але дещо в іншій площині відбувались процеси розвитку підприємництва в Японії після Другої світової війни. Японці не шкодували зусиль, працюючи по 12-14 годин на добу, підвищуючи власний добробут та добробут країни в цілому. Основний напрямок розвитку підприємництва в Японії - опанування досягнень науки і техніки, створення нових технологій, нової високоякісної та конкурентоспроможної продукції. Основними діловими якостями підприємців вважались не тільки опанування новацій, але, перш за все, високоякісна праця та професіоналізм, вміння управляти людськими ресурсами на основі національної культури та релігії.

Учень

В Україні, як і в інших країнах СНД, розвиток підприємницької діяльності припав на кінець 80-х років, коли закони адміністративно-командної системи були значно послаблені, а ринкової економіки ще не сформовані. Крім того, економічна ситуація сприяла можливості швидкого збагачення підприємців за рахунок можливостей зняття вершків з необізнаності більшої частини населення в якості продукції та послуг, що вони їх надавали. В умовах недонасичення ринків та недосконалості законів, які б захищали права споживачів, зробити це було неважко. Для цього не потрібен був високий професіоналізм у випуску високоякісної продукції, а лише вміння використати недоліки вітчизняного законодавства. Тому основними діловими якостями, які були притаманні підприємцям того періоду, були: енергійність, швидкість орієнтації в змінах ринкової економіки, уміння досягти успіху за всяку ціну. Відсутність культури в ділових стосунках між підприємцями сприяла розквіту шахрайства. Так з'явились " нові руські"," нові українці", які за кілька років сколотили значні капітали, але незрівнянно менше принесли користі. Швидше за все, вони нанесли велику шкоду розвитку підприємницької діяльності, посіяли зневіру серед значної частини населення в його прогресивності та корисності.

Викладач

З удосконаленням законодавчої бази, насиченням товарних ринків, підвищенням обізнаності населення з основами підприємницької діяльності вимоги до підприємців та їх діяльності будуть зростати. Враховуючи, що в Україні є високий науково-технічний потенціал та передбачаються процеси скорочення державних наукових та науководослідних установ, можна прогнозувати, що саме в цих напрямах буде зростати підприємницька діяльність.

 Справжній бізнес-мен, підприємець з великої букви, відрізняється певними якостями. Ці якості допомагають вести справи, заробляти гроші та бути ефективним. Саме ці якості відрізняють справжніх підприємців, дозволяють досягати свого Олімпу.

Найбільш важливими із них можна вважати ті що допомагають долати кризові ситуації, лекгко входити в контакт із потрібними людьми, заключати договори та в загалі справлятися із завданнями які стоять перед ними.

Саме такі якості і потрібно розвивати в собі для того аби досягнути мети та побудувати справжній бізнес.

Із сьогоднішнього засідання гуртка ви зрозуміли, що підприємницькі здібності – це здатність певної частини людей до професійних, енергійних і цілеспрямованих дій, пов’язаних з організацією виробництва, ризиком, керівництвом для досягнення поставленої мети. Підприємцем або бізнесменом називають людей, які не просто мають ці здібності, але й пов’язують своє життя з такою діяльністю.

 Підприємницький хист – це здебільшого талант, помножений на наполегливу працю і відповідні знання. Соціологічні дослідження показують, що схильними до підприємництва є лише 5-7% економічно активного населення. Тому що підприємець, як ключова постать ринкової економіки несе цілковиту відповідальність за результати своєї діяльності, має враховувати потреби суспільства, повинен угадати, які товари й послуги потрібні покупцям.

 

Тест-кросворд

до теми: «Підприємство як економічний агент»

 

 

 

 

 

 

 

 

Тест-кросворд

до теми: “Підприємство як економічний агент”

 

По горизонталі:

 

2 найменування (бренд), під яким підприємець веде свою справу.

     5 – акції, що реєструються в акціонерних книгах корпорацій на ім’я власника.

8 – диверсифікаційний концерн, що об’єднує широке коло фірм, між якими відсутній прямий технологічний зв’язок .

10 – одна з функцій підприємництва, яка розкриває його суть як методу господарювання.

11 – вид підприємництва, спрямованого на виготовлення товарів та надання послуг населенню.

13 – французький економіст, який зробив вагомий внесок у розвиток теорії підприємництва і розглядав капіталіста як власника засобів виробництва, а підприємця як організатора виробництва.

14 – дохід, що одержує акціонер на акції.

15 – частина економічної науки, яка досліджує діяльність окремих господарюючих суб’єктів у процесі виробництва, розподілу, обміну та споживання життєвих благ.

17 – випуск в обіг цінних паперів – власних акцій, облігацій, векселів.

19 – основна організаційна форма акціонерного капіталу, яка демонструє високий динамізм, гнучкість, здатність збільшувати виробництво до величезних розмірів, впроваджувати новітню техніку і технологію, бути конкурентноспроможною на ринку.

21 – модель підприємництва, яка орієнтується на максимізацію віддачі.

22 – тимчасова домовленість між кількома промисловими або фінансовими корпораціями про спільну реалізацію великомасштабного фінансового або промислового проекту.

24 – самостійна господарська одиниця, що є юридичною особою, має певний набір виробничих факторів для виробництва і реалізації життєвих благ.

26 –  . . . . . . . . . . .  або господарська спілка – поєднання капіталів двох або більше осіб для спільної підприємницької діяльності.

28 – один із основних принципів, на якому ґрунтується підприємництво називається новаторська  . . . . . . . . . .

31 – австро-американський дослідник, автор теорії «динамічної нерівноваги», що стала теоретичною основою сучасної системи підприємництва.

33 – одна з функцій підприємництва, яка розкриває його суть методу господарювання.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По вертикалі:

 

1 – . . . . . . . . . . . .  облігація - це свідоцтво про надання їх власниками позики корпорацій, яке дає право на одержання фіксованого доходу у вигляді процента.

   3 – особливий вид комерційного підприємництва.

4 – одна з функцій підприємництва, що розкриває його суть, як методу господарювання.

5 – модель підприємництва, спрямована на пошук додаткових ресурсів і нових можливостей.

7 – один з основних видів підприємницької діяльності, суть якого складають товарно-грошові відносини і торговельно-обмінні операції.

9 – вища форма галузевої виробничо-комерційної інтеграції у наслідок якої підприємства-учасники втрачають свою юридичну, виробничу і комерційну самостійність.

12 – ініціативна, новаторська діяльність господарюючого суб’єкта, спрямована на пошук і знаходження найбільш оптимальних економічних рішень з метою максимальної вигоди.

16 – англійський економіст, зачинатель теорії підприємництва у 18 столітті.

17 – різновид відповідальності, яка полягає  у тому, що  підприємець відповідає власним майном і капіталом за кінцеві результати підприємницької діяльності.

20 – один із основних принципів підприємництва, що проявляється через персональну відповідальність підприємця за форми, наслідки та організацію бізнесу, престиж та високу репутацію власної фірми, дотримання високих етичних норм у підприємництві, повагу до існуючого законодавства і чесної конкуренції.

22 – угода між самостійними фірмами однієї галузі про обсяг виробництва, ціни на товари, умови найму робочої сили, обміну партнерами.

25 – форма об’єднання підприємств основна мета якого полягає в ліквідації конкурентних бар’єрів між його учасниками щодо збуту і закупівлі сировини шляхом встановлення контролю над ринком однорідної продукції.

27 – цінний папір, без установленого строку обігу, що засвідчує майнову участь її власника у капіталі акціонерного товариства

29 – носій права здійснювати господарську діяльність з метою реалізації своїх економічних інтересів шляхом виробництва чи продажу товарів і послуг.

30 – складові частини великих підприємств та установ, що розташовані на певній території і здійснюють всю або частину функцій своїх підприємств.

32 – передача майна у тимчасове користування з виплатою спожитої частини його вартості, послуг орендодавця і певного проценту.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТЕСТИ, АНКЕТИ, ВМІННЯ, ЦІННОСТІ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F:\урок\o0nhgiwjcqe.jpg

 

 

 

 

            

 

 

 

 

Натренованість і мануальні вміння

Уміння контактувати з людьми

Уміння працювати з даними, з новими ідеями, з інформацією

фізична досконалість:

- умілі руки

- координація рука-око

- координація руху

- швидкість, сила, витривалість

користування матеріалами:

- шиття

- вирізання, різьблення

- фарбування

користування предметами:

- миття, прибирання

- готування їжі

- дбайливість

користування інструментами:

- монтаж, складання

- ремонт

- керування автомобілем

будівництво:

- будівництво

- ремонти

садівництво і вирощування :

 

- вирощування рослин

- вирощування тварин

з однією людиною:

- допомога

- слухання

- виконання доручень

- писання листів

- розмова по телефону

- індивідуальне навчання

- консультування

- представлення

- переконування

- продаж

 

з групами людей:

- комунікація з групою

- колективні ігри

- публічні виступи

- ведення дискусії в групі

- управління

- верховенство

- ведення переговорів

- навчання групи

- співпраці у групі

- організація людей

збір і створення:

- пошук

- дослідження

- спостереження за людьми та речами

- інтерв’ю з людьми

- уява, винахідництво

управління інформацією:

- копіювання

- сортування

- аналіз, синтез

- співставлення

- інтерпретація

- графічна презентація

- переклад

- обчислення

зберігання:

- введення даних до комп’ютера

- машинопис

- архівація

- запис (звук, зображення)

- фотографування

- чудова пам’ять

використання:

- для людей

- для речей


              

 

 

 

 

 

Умію робити

Не зможу зробити

Подоба- ється робити

 

……………………………………………

………………………..………………….

………………………...………………….

………………………..………………….

……………………….………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………...

 

 

……………………………………………

…………………………………..……….

………………………….……………….

…………………………………..……….

………………………...………………….

………………………………………………………………………………………………………………………………..…….

 

Не подоба- ється робити

 

……………………………………………

………………………..………………….

………………………...………………….

………………………..………………….

……………………….………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………...

 

……………………………………………

………………………..………………….

………………………...………………….

………………………..………………….

……………………….………………….

……………………………………………………………………………………………………………………………………...

 

 

 

 

Умію робити

Не зможу зробити

Подоба-ється робити

 

Завдання, які є пострілом в „10”
негайно візьми їх до уваги під час пошуку роботи.

 

Завдання, з якими можеш ознайомитись
їх треба вивчити, познайомитись ближче з ними.

Не подоба-ється робити

 

Завдання, які зможеш виконати, але робиш це неохоче
можливості, над якими можеш подумати у пошуках роботи.

 

 

Завдання, яких не беремо до уваги під час пошуку роботи.

 

 

 

                                                                         

 

 

Нижче представлено 9 ключових груп вмінь та навичок, які варто розвивати для кращого функціонування у сучасному світі.

Познайомся з поданими нижче твердженнями і зазнач ці, які підходять Тобі.

 

  1.           Креативність та інноваційність
  • я проявляю винахідливість під час виконання різних видів діяльності
  • я шукаю нових способів для удосконалення своєї роботи
  • я впроваджую нові ідеї в життя і ділюся ними з іншими
  •  я відкритий для нових методів діяльності
  •  я знаю наскільки важливою є толерантність для інших способів мислення
  • я охоче долучаюся до інноваційних заходів, які можуть принести тривалий і відчутний ефект
  • я вмію відкривати нові і кращі способи виконання стандартних завдань

 

ІІ.  Критичне мислення і вирішування проблем

  • я умію визначити свої актуальні потреби і виконувати дії, спрямовані на їх реалізацію
  • я знаю як подбати про свої інтереси
  • я вмію точно запланувати кожен захід
  • я вмію визначити найважливіші пріоритети в ситуації, коли необхідно зробити вибір
  •  я умію оцінити проблему як у комплексі, так і бачити її дрібні деталі
  • я вмію поглянути на проблему з різних перспектив
  • я систематично збираю інформацію і раціонально аналізую дані
  • я умію провести синтез даних з різних джерел, щоб створити нові ідеї і рішення

 

ІІІ. Спілкування

  • я відверто говорю про що мені йдеться, щоб уникнути непорозумінь
  • я допомагаю іншим в налагодженні знайомств  
  • я вмію писати стислі, цікаві нотатки та інші матеріали 
  • спочатку уважно слухаю інших, лише пізніше їм відповідаю 
  • я знаю, що завдяки моїй присутності в групі, робота у ній відбувається краще
  • я результативно і переконливо представляю іншим свої ідеї і задуми
  • я знаю наскільки важливою є поведінка і спосіб передачі інформації

 

IV. Громадські та мультикультурні вміння і навички

  • я маю коло друзів і знайомих, які підтримують мене
  • я маю знайомих за межами країни
  • я не відчуваю бар'єрів у спілкуванні з людьми з інших країн
  • я член однієї або більше дискусійних груп в Інтернеті
  • я схвалюю культурну відмінність осіб з інших країн
  • раса, релігійні погляди і стать не мають впливу на мою поведінку щодо інших
  •  я створюю навколо себе атмосферу свободи і невимушеності
  • я люблю пізнавати культуру інших країн, особливо, мову цих країн

 

V. Використання інформаційно-комунікаційної технології

  • я умію результативно знайти інформацію, яка цікавить мене, в Інтернеті
  • не маю жодних упереджень щодо роботи з комп'ютером
  • систематично записую і роблю копії своїх комп'ютерних даних
  • я користуюся телеінформатичними технологіями для пошуку даних а також для поширення інформації
  • я інтернетник
  • я вмію усунути основні проблеми, що з'являються під час використання комп'ютера
  •  я регулярно використовую е-мейл

 

VI. Пошук та управління інформацією і знання ЗМІ

  • я умію оцінити і відібрати отриману інформацію
  • я умію використати отриману інформацію з метою оптимального вирішення проблеми
  • я знаю юридичні підстави, що стосуються перетворення і розповсюдження інформації
  • я розумію яким чином формується медійна інформація
  • я стараюся зрозуміти, як різні особи можуть інтерпретувати цю саму інформацію
  • я спостерігаю як сприймаються або не сприймаються різні погляди і цінності з повідомлень ЗМІ
  • я розумію, що медіа формують поведінку і переконання людей

 

VІI.  Гнучкість і вміння адаптуватися до нових умов

  • я умію ефективно працювати незважаючи на умови, що змінюються
  • я вважаю, що безперервне вдосконалення знань і умінь є необхідним для виживання в нових умовах
  • я не боююся нових ролей і обов'язків
  • я досягаю добрих результатів навіть тоді, коли я працюю з особами, яких раніше не знав
  • я використовую кожну нагоду для здобуття нових вмінь і знань
  • я постійно аналізую те, що потрібно досягнути в найближчій і дальшій перспективі
  • я умію розпочати роботу навіть при нечітко визначених пріоритетах

 

VІІI. Співпраця в групі

  • охоче беру участь в роботах, які виконуються спільно з іншими особами
  • я вмію працювати в команді осіб, які часто змінюються
  • я вважаю, що робота в групі може бути ефективнішою
  • я приймаю компроміс для досягнення спільних цілей
  • я допомагаю іншим в досяганні успіхів
  •  я гнучкий і відкритий на пропозиції інших осіб
  • кожен повинен відчувати відповідальність за результати спільної роботи
  •  я беру активну участь в житті мого мікрорайону, міста, села

 

IХ.  Відповідальність і результативність

  • я інвестую в пізнання і розвиток самого себе через участь у курсах і навчаннях
  • я вмію визначати для себе короткострокові і довготермінові цілі а також подбати про  їх виконання
  • я вмію показатися з хорошої сторонни
  • я схильний інвестувати свій час і гроші у вивчення нових речей
  • я знаю, які знання і вміння потрібно мати, щоб досягти успіху в обраній професії
  • я дбаю про ретельне і вчасне виконання моїх професійних завдань
  • охоче використовую інформацію і точку зору інших осіб щодо моїх дій
  • я завжди роблю висновки і оцінюю виконані мною дії

 

Зазначені відповіді - це Твої міцні сторони. Розвивай їх і надалі.

Відповіді, яких ти не зазначив можуть бути підказкою напрямку, в якому потрібно розпочати роботу над здобуттям умінь, придатних у сучасному суспільстві.

 


          

                                                                                      

 

 

Прочитай нижчеподані думки і обведи кружечком номер відповіді, з якою ти погоджуєшся:

 

1. Мати сильне і струнке тіло є для мене дуже важливим.

2. Я стараюся в деталях зрозуміти речі.

3. Різні музика, кольори, краса можуть вплинути на мою поведінку.

4. Люди збагачують моє життя і надають йому сенс.

5. Я вірю в себе і в те, що маю вплив на речі.

6. Я ціную чітко окреслені напрямки діяльності, які точно визначають те, що я повинен робити.

7. Зазвичай я умію будувати, носити все сам, сам давати собі раду.

8. Я можу годинами думати про щось.

9. Я ціную красиве оточення. Кольори і форми значать для мене дуже багато.

10. Я люблю компанії.

11. Я люблю суперництво.

12. Я повинен, передусім, впорядкувати всі свої справи і лише потім розпочати роботу над проектом.

13. Я люблю працювати руками.

14. Дослідження нових ідей приносить мені задоволення.

15. Завжди шукаю нові способи, щоб дати вираження моїм творчим здібностям.

16. Я ціную можливість ділитися моїми особистими справами з іншими.

17. Те, що я є найважливішою особою в групі, дає мені задоволення.

18. Для мене є справою честі дбати про всі деталі моєї роботи.

19. Мені не заважає те, що я забрудню руки під час роботи.

20. Освіта є для мене нестримним процесом розвитку і загострення мого способу мислення.

21. Я люблю одягатися нетрадиційно а також пробувати нові напрямки моди і кольори.

22. Я часто відчуваю, коли якась особа хоче порозмовляти.

23. Я люблю організовувати людей і давати імпульс до роботи.

24. Рутина допомагає мені завершити роботу.

25. Я люблю купувати речі, які є вихідною точкою до подальшої роботи.

26. Інколи я можу сидіти годинами і працювати над вирішенням проблем, читати або думати про життя.

27. Я вмію уявляти собі речі.

28. Я почуваюся добре, коли займаюся іншими людьми.

29. Мені подобається, коли мені дають кредит довіри на роботі.

30. Я горджуся, знаючи, що добре і старанно вирішив доручену мені справу.

31. Я хотів би найбільше бути собою і виконувати практичні речі, працювати руками.

32. Охоче читаю книжки на будь-яку з тем, яка мене цікавить.

33. Я люблю впроваджувати в життя нові задуми.

34. У ситуації, коли я маю якісь проблеми з іншими, я надаю перевагу розмові і пошуку рішення.

35. Щоб досягти успіху, потрібно мати високі амбіції.

36. Мені подобаються ситуації, які вимагають від мене прийняття рішень і відповідальності за них.

37. Я люблю дискутувати.

38. Я грунтовно аналізую дану проблему, перш ніж розпочати дію.

39. Я люблю змінювати оточення так, щоб зробити його якимось іншим і спеціальним.

40. Коли мені не по собі, я знаходжу друга, щоб з ним поговорити.

41. Коли я пропоную план, хочу щоб інші займалися деталями.

42. Зазвичай я задоволений місцем, де перебуваю.

43. Робота на свіжому повітрі дає мені новий запас енергії.

44. Безперервно я задаю питання "чому"?.

45. Мені подобається, що моя робота є виразом мого настрою і почуттів.

46. Я люблю знаходити способи допомоги людям, щоб вони були більш людяніші до себе.

47. Участь у прийнятті важливих рішень є надзвичайно цікавою.

48. Я завжди радію, коли хтось інший переймає на себе керівництво.

49. Я люблю, коли моє оточення просте і практичне.

50. Я вивчаю проблему, поки не знайду відповіді.

51. Краса природи торкається чогось потаємного в мені.

52. Близькі взаємини з іншими важливі для мене.

53. Краща посада і підвищення по роботі важливі для мене.

54. Ефективність – це моє - працювати визначену кількість годин кожного дня.

55. Для уникнення хаосу потрібна сильна система з діючим правом і порядком.

56. Книжки, що заставляють мислити, завжди розширюють мої горизонти.

57. Я дуже радію з можливості відвідати виставку, піти до театру чи кінотеатру.

58. "Я не бачив тебе стільки часу - скажи, що в тебе нового"?.

59. Надзвичайно цікавим є можливість впливу на інших людей.

60. Коли я обіцяю, що щось зроблю, я виконую це до найменшої деталі.

61. Солідна, фізична і грунтовна робота нікому не зашкодить.

62. Я хотів би навчитися всього, що є доступне з тем, які мене цікавлять.

63. Я не хочу бути як інші, я люблю робити речі по-іншому.

64. "Скажи мені, як я можу тобі допомогти".

65. Я готовий ризикнути, щоб продовжувати справи далі.

66. Я люблю чіткі і точні лінії поведінки, коли щось розпочинаю.

67. Перше, що я бачу в автомобілі, це добрий двигун.

68. Ці люди стимулююче діють на мій інтелект.

69. Коли чимось я займаюся, я забуваю про весь світ.

70. Мене болить те, що в нашому суспільстві є стільки людей, які потребують допомоги.

71. Весело є підсовувати іншим людям ідеї.

72. Я не переношу, коли хтось безперервно змінює метод, коли я саме закінчую написання роботи.

73. Зазвичай я знаходжу вихід з ситуацій.

74. Навіть саме читання про відкриття є цікавим.

75. Я люблю проводити хепенінги (захід, перфоменс, акція).

76. Завжди стараюся, як лише можу, проявляти увагу самотнім людям, які не мають друзів.

77. Я люблю діяти.

78. Я не люблю робити речі, які не затверджені, не схвалені.

79. Спорт важливий, якщо тіло має бути здорове.

80. Природа завжди породжувала мою цікавість.

81. Класно бути в гарному настрої і робити щось незвичайне.

82. Я думаю, що люди в глибині душі - добрі.

83. Якщо в мене не виходить за першим разом, я розпочинаю ще раз з новою енергією та ентузіазмом.

84. Я високо ціную ситуацію, коли я знаю, чого інші від мене очікують.

85. Я люблю розкласти речі по поличках, щоб побачити, чи я дам собі раду.

86. "Не нервуйся, ми можемо переглянути справу і запланувати наступний крок".

87. Мені було б важко уявити собі моє життя без прекрасних речей навколо мене.

88. Часто буває так, що інші приходять до мене, щоб розповісти про свої проблеми.

89. Зазвичай я налагоджую контакт з людьми, які можуть показати мені дорогу до нових можливостей.

90. Мені не потрібно багато, щоб бути щасливим.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Результати тесту самооцінки

 

Слід зазначити ці самі цифри, які були зазначені у тесті самооцінки.

 

R

B

A

S

P

K

  1

  2

  3

  4

  5

  6

  7

  8

  9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

75

76

77

78

79

80

81

82

83

84

85

86

87

88

89

90

 

 

Впиши кількість цифр, зазначених у кожній колонці:

R______B______A______S______P______K______

 

 

Впиши літери, які отримали найбільшу кількість балів:

 

l.______2.______3.______

 

Інтерпретація результатів тесту

 

Американський дослідник Джон Холланд створив теорію професійних кар'єр. Вона говорить про те, що кожна особа шукає професію і середовище роботи, які відповідають її індивідуальності. Холланд виділив шість типів індивідуальності: реалістичний, дослідний, мистецький, суспільний, підприємницький і звичайний.

Згідно з теорією професійних кар'єр можна виділити шість типів середовища роботи, аналогічних до типів індивідуальності. Чим більше є спільного між типом індивідуальності та типом середовища роботи, в якому людина працює, тим більшим є шанс на задоволення виконанням визначеної роботи і на сприятливий професійний розвиток.

 

 

 

 

 

6 типів індивідуальності згідно Холланда:

 

Суспільний тип:

сильною стороною є: вербальні здібності, вміння працювати з людьми, допомога, навчання, комерційні здібності, емпатія; слабкі сторони - мануальні, технічні, наукові, вирішує проблеми, керуючись почуттями.

 

Реалістичний тип:

міцною стороною є: рухова координація, спритність, технічні, механічні здібності, інтелект, майстерність, логіка мислення; слабкі сторони - суспільні, освітні, інколи надмірне підпорядкування, ідентифікація себе з особами, що мають владу, впливи.

 

Інтелектуальний тип:

міцною стороною є: здібність до абстрактного мислення і творчого вирішення проблем, інтелектуальні здібності, вміння користуватися інформаційним ресурсом, точність, допитливість; слабкі сторони - асуспільність, відсутність традиціоналізму, інколи зайве ускладнення простих ситуацій, лідерство, переконування.

 

Звичайний тип:

міцною стороною є: вміння представляти себе і свої цілі, чиновницькі, обчислювальні компетенції, точність, логічне мислення, відповідальність; слабкі сторони - конформізм, мистецькі здібності, оборонність, відсутність гнучкості.

 

Підприємницький тип:

 міцною стороною є: вміння мотивувати і спонукати інших до дії, керування іншими, лідерство, красномовство, товариськість, організаційні здібності; слабкі сторони - наукові, домінування, інколи надто великий ризик, агресивність.

 

Мистецький тип:

міцною стороною є: креативність, відчуття естетики, вирішення проблем творчим і нетиповим способом, багата уява, експресивність, оригінальність; слабкі сторони - емоційний неспокій, недостатня соціалізація, неорганізованість, надмірна емоційність, занадто велика потреба у незалежності, чиновницькі компетенції.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                

 

 

 

Розв’язання цього тесту підкаже Тобі, в яких професійних сферах ти зможеш реалізувати себе найповніше а також як застосувати нові знання про себе напр. під час співбесіди.

 

Прочитай уважно всі пункти, а потім зазнач відповіді у нижчезгаданій таблиці.

1.        Наближається важлива урочистість. Ти купуєш новий одяг оскільки:

 а/  хочеш зробити враження на інших учасниках

b/  не хочеш відставати вбранням від інших гостей

2.  Коли ти не маєш грошей

а/  заглядаєш у магазини, щоб знати що потрібно купити найближчим часом

 b/  уникаєш магазинів, щоб не нагадувати собі про порожній гаманець

3.  Ти купуєш новий велосипед. Продавець пропонує дві моделі схожої якості. Один трохи краще обладнаний, другий має довший термін гарантії

а/  ти вибираєш довшу гарантію – все ж таки це рік додаткового спокою

 b/  ти купуєш краще обладнаний велосипед

4.  Твоя фірма веде переговори щодо важливого контракту. Попередні переговори не  відбувалися найкраще:

а/  ти думаєш, яку тактику застосувати цього разу, щоб отримати найвигідніші умови

b/  ти аналізуєш перебіг ведення останніх переговорів, щоб не повторити скоєних помилок

5.  Наближаються канікули. Плануючи відпустку при обмеженому бюджеті ти

 а/  розмірковуєш, як профінансувати омріяну поїздку

b/  вибираєш місце відпочинку так, щоб вистачало Тобі грошей

6.  Пишучи резюме ти

а/  звертаєш увагу на те, щоб підкреслити свої знання, вміння і навички

b/  шукаєш оригінальні ідеї, щоб відрізнятися

7.  Під час відсутності Твого шефа з'являється можливість підписати більш вигідну угоду. Клієнт нетерпляче домагається нестандартного рішення

а/  ти просиш клієнта ще почекати - як тільки шеф повернеться, то відразу прийме рішення

b/  ти приймаєш рішення сам, така нагода може вже не повторитися

8.  У тебе зламався автомобіль. Тобі потрібно терміново поїхати до іншого міста. Товариш хоче позичити Тобі свій новий дуже дорогий автомобіль

 а/  ти позичаєш автомобіль

b/  ти їдеш потягом - не хочеш думати, скільки коштувала б царапина на такій тачці

9.  Під час співбесіди

а/  ти зважуєш кожне слово і стараєшся не зробити жодної помилки

b/  ти вважаєш, що співрозмовник це така сама людина як ти, а власної індивідуальності і так не вдасться приховати

10.  Успіх в кожній професії вимагає:

а/  розважливості

b/  рішучості

11. Під час заснування нової фірми пріоритетом є:

а/  капітал і фінансові засоби

b/  геніальний задум і стратегія реалізації

12. У колективній роботі найважливішим є:

а/  чітке визначення завдань для кожного члена команди

b/  спільно визначена мета

13. Шукаючи роботу я роблю ставку на:

а/  престиж фірми

b/  престиж моєї професійної ситуації

14. По-твоєму креативність це:

 а/  готовність прийняти виклики

b/  внесення рішень

15. Ти хочеш працювати:

а/  на стабільній, безпечній посаді

b/  в кожному місці, де щось залежатиме від Тебе

16. Вибери три найближчі Тобі слова:

 а/  ризик

b/  виклик

c/  розважливість

d/  відвага

е/  безпека

f/  досвід

17. Прочитай текст поданий нижче і вибери цей, який Тобі більше подобається:

а/  Сьогодні я повинен поговорити з шефом - може у цьому проекті для нього є щось важливе, про що я ще не знаю. Ми не можемо помилитися у його виконанні, бо від цього проекту залежить майбутнє нашого відділу.

b/  Найважливіша справа на сьогодні це розмова з шефом - я хочу йому показати, що завдання розподілені добре, а люди готові до дій. Цей проект це великий шанс для нашого відділу.

Підрахуй кількість зазначених відповідей у кожній колонці.

Номер питання

Відповіді A

Відповіді  B

  1

a

b

  2

a

b

  3

b

a

  4

a

b

  5

a

b

  6

b

a

  7

b

a

  8

a

b

  9

b

a

10

b

a

11

b

a

12

b

a

13

b

a

14

a

b

15

b

a

16

a

c

b

e

d

f

17

b

a

Разом

 

 

 

 

 

 

Відповіді А - більше ніж 11

 

Ти є особою, спосіб мислення якої направлений на майбутнє. Ти любиш знати що ти хочеш і часто розмірковуєш, як щось покращити, щоб цього досягнути. Проблеми ти замінюєш на захопливі завдання. Ризик не є для тебе чужим явищем, а важкі справи ти вважаєш пригодами, що зачаровують. Беручись за якесь завдання, ти наперед бачиш ефекти. Ти любиш рух і зміни. Проблемою для Тебе є стагнація і заняття, що повторюються. Пам'ятай, щоб при всій твоїй любові до змін не забути про послідовне вирішення ключових цілей.

 

У перспективі вибору роботи :

 

Ти найкраще проявиш себе у професіях, позбавлених жорстких процедурних меж.

Ти маєш потребу у просторі для швидкого прийняття рішень, створення нових стратегій, управління людьми чи організації нових сфер діяльності.

(наприклад: відділ маркетингу, архітектура, різні рівні менеджменту, мистецтво, торгівля).

 

Під час співбесіди:

 

- підкресли свою незалежність у способі мислення

- зазнач впертість у пошуку рішень

- подай приклади ситуацій, в яких ти знайшов рішення.

 

Відмовся від:

 

- надмірного ентузіазму у формулюванні висловлювань

- занадто загального і поверхневого опису попереднього досвіду.

 

Відповіді B - більше ніж 11

 

Ти є особою, яка підґрунтя існуючої поведінки знаходить в особистому досвіді, практичному підтвердженні ознайомлення з теми. Аналізуючи події, ти вчишся, що в житті вигідно робити, а чого робити не потрібно. Надзвичайно вміло знаходиш в різних ситуаціях слабкі точки, завдяки чому, зазвичай, запобігаєш невдачам. Ти любиш бути впевненим, що вибрана ціль є у межах Твоїх можливостей. Коли ти ризикуєш, то чітко оцінюєш вартість цього ризику. Ти любиш мати максимум інформації. Колективу ти даєш відчуття стабільності і опори. Часом можеш вважатися критиком, однак завдяки цьому ти є рівновагою для задумів колег, які занадто охоплені ейфорією.

 

У перспективі вибору роботи:

 

Ти добре проявляєш себе на посадах, які мають чітко визначені межі відповідальності, а завдання для виконання виразно уточнені. У таких умовах ти почуваєшся безпечно, ти умієш приймати рішення і мати мотивацію до роботи. Чудово проявляєшся у професіях,  які вимагають постійного контролю, нагляду над дотриманням реалізованих заходів (наприклад: аналітик, контролер якості, лаборант, бухгалтер).

 

Під час співбесіди:

 

- підкресли вигоди, що випливають з порядку і систематичності дій

- говори відверто, що краще почуваєшся в чітко визначених завданнях і обов'язках

- подай приклад ситуації, в якій ти досяг успіху завдяки вмінню аналізувати події.

 

Вважай на:

 

- надмірне допитування про подробиці майбутніх обов'язків

- занадто поширені висловлювання на тему Твого досвіду.

 

Відповіді А і B - менше ніж 12

 

Якщо цифри пунктів в обох колонках є менші ніж 12, це означає, що ти все ще шукаєш найкращих для себе способів поведінки. Найкращу мотивацію і вміння приймати рішення ти досягаєш в ситуаціях, коли простір, по якому ти рухаєшся, Тобі відомий принаймні на загальному рівні - тоді ти можеш гори перевертати. Одночасно в деяких ситуаціях ти маєш потребу у площині без встановлених меж. Перш за все ти любиш діяти, лише в деяких ситуаціях  маєш потребу у спущеному зверху плані, а в інших ти хочеш цей план створювати спільно. Проаналізуй певний досвід з минулого і дай відповідь на питання, які ситуації мотивують Тебе до діяльності.

 

У перспективі вибору роботи :

 

Добре проявляєш себе у професіях, які вимагають з однієї сторони дослідницького підходу, а з іншої дають можливість діяти. Переробка даних, на підставі яких можна буде створити прозорий план дій і розвитку, це стратегія для Тебе. (наприклад: програміст, працівник на виробництві, службовець).

 

Під час співбесіди:

 

- покажи, що для Тебе важливим є переробка планів у дію

- підтверджуй Твоє вміння поєднання правил з творчою ініціативою

- подай приклад ситуації, в якій проявляється Твоя стратегія.

 

Вважай на:

 

- вживання зворотів "не знаю чи можу це зробити через занадто малий досвід"

- не дуже прозорі висловлювання, що можуть свідчити про відсутність рішучості.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            

 

 

 

Частина A – опис умінь і навичок

 

Комунікативність

Уміння порозумітися з іншими.
Легкість і повнота передачі інформації.

Налагодження контактів

Створення і утримування добрих відносин з людьми всередині фірми і назовні.

Діагностування потреб клієнтів

Чітке визначення потреб клієнта.

Обслуговування клієнтів

Забезпечення якнайкращого обслуговування клієнта.

Уміння продавати

Практичне знайомство з процесами продажу.

Керування іншими

Керування роботою окремих осіб та колективів.

Прагнення отримати результат

Постійне утримування високої ефективності і реалізація завдань.

Знання продукту

Ознайомлення з власними продуктами і послугами.

Опіка

Відповідальність за кар’єру підлеглого і допомога у впровадженні його у практичну сферу.

Планування і організація

Створення чітких планів діяльності і відповідне використання коштів для виконання завдань.

 


Частина B – визначення рівня компетентності

 


 

 

 


 

 


Частина C – бажаний рівень компетентності

 

 


 

 

 

 


 

 

 


              

 

                     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

              

 

 

 

 

Група 1: Суспільна відповідальність 

Цінності цієї групи часто трактуються як цінності самі по собі. Адже не можна висловлювати аргументи «за» чи «проти» того, чи толерантність є важливішою від традиції чи сім’ї. Ми знаходимо тут цінності, які сприймаємо як очевидність, напр. відкритість, щирість для інших, толерантність, вміння визнавати провину. Цінності в цій групі є основними елементами поваги до себе і віри в себе і таким чином мають значення для підкріплення відчуття власної цінності як своєї особи, так і інших у процесі змін.

Група 2: Влада 

Ми знаходимо тут цінності, які представляють індивідуальні зусилля для досягнення успіху, який сприймається в категоріях високого статусу, позиції, влади. Ця група цінностей ґрунтується на результатах, яких видно "назовні". Люди, які отримують мотивацію завдяки цим цінностям, мають потребу у видимих результатах, які б, за їх бажанням, мали бути визнані іншими. Вони прагнуть авторитету і хочуть бути "переможцями" в ситуаціях, де проявляється конкуренція.

Група 3: Індивідуальний розвиток   

Ці цінності стосуються особистих викликів, креативності та власного розвитку. Важливим тут є процес навчання, що спирається на досвід, внутрішній розвиток, роздуми і аналіз власних дій. Особа, яка виявляє мотивацію завдяки цим цінностям, хоче брати участь в проектах, які мають сенс, пов'язані з викликом, які розширюють горизонти чи уміння. Вона високо цінує заходи, які пов'язані з новими переживаннями і індивідуальним розвитком, викликом, розширюють горизонти чи уміння.

Група 4: Міжлюдські взаємини    

Ці цінності характерні особам, які отримують мотивацію через розвиток особистої дружби, допомогу і працю з іншими людьми, відчуття себе частиною колективу, обмін досвідом і переживання з іншими. Люди з цими цінностями мають потребу у схваленні своїх дій іншими особами. Вони вимірюють свою роботу по відношенню до цього, що зробили для інших і з іншими, шукають контакту, роблять ставку на комунікацію і створення відчуття спільноти роботи. Для них важливо те, наскільки підходять вони іншим.

Група 5: Стабільність    

Ця група включає цінності, в яких йдеться про збереження стабільності і безперервності без особливих змін. Найважливішим тут є турбота про традицію, знання про те, який існує зв'язок між речами і як трактують себе люди. Особа з цими цінностями не любить несподіванок та чогось, що не діє.

Група 6: Стиль життя    

Ця група містить цінності, в яких йдеться про вибір стилю життя або уподобання певних дій. У багатьох конфліктах цінностей йдеться про відмінності в ієрархії значимості в окремої людини, про відношення до світу. По відношенню до процесу змін надається перевага активному чи реактивному стилю життя.


 

ГРУПИ ЦІННОСТЕЙ

 

 

 

 

 

 

                              СТАБІЛЬНІСТЬ                     ВЛАДА

 

 

 

 

                                                               СУСПІЛЬНА

                                                          ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

 

      МІЖЛЮДСЬКІ                           ІНДИВІДУАЛЬНИЙ

                                        ВЗАЄМИНИ                                 РОЗВИТОК      

 

 

 

 

 

 

                          

                                                        СТИЛЬ ЖИТТЯ  

 

 


              

 

                                                                                            

 

Метою цього анкетування є спонукання Тебе до роздумів на тему сфери власних умінь та навичок, мотивації до роботи і системи цінностей. Тут не має добрих і поганих відповідей. Різні ознаки, представлені в анкеті, є одинаковою мірою добрими, а її заповнення повинно послужити для визначення Твоїх "якорів" кар'єри, а не до їх оцінювання.

Ми просимо найвище оцінити (поставити найвищу кількість балів) ці твердження, які найкраще Тебе описують, а найнижче оцінити (найменша кількість балів) ці твердження, які Тобі взагалі не підходять. Наприклад, якщо твердження говорить "Я мрію про посаду керівника фірми", ти можеш оцінити його наступним чином:

"1" - якщо це твердження зовсім не підходить Тобі

"2" або "3" - якщо це твердження підходить Тобі в деяких ситуаціях

"4" або "5" - якщо це твердження значною мірою підходить Тобі

"6" - якщо це твердження цілком Тобі підходить

Оцінки вписуй у колонці зліва.

 

  1. Я мрію про те, щоб досягти такого рівня професіоналізму, щоб люди зверталися до мене за порадою як до експерта.

 

  1. Найбільше мені подобається робота, завдяки якій я можу керувати іншими                         і координувати їх зусилля.

 

  1. Я мрію про таку кар'єру, яка дасть мені свободу вибору способу і часу діяльності.

 

  1. Безпека і стабільність для мене важливіші, ніж незалежність і автономія.

 

  1. Я завжди відкритий на ідеї, які дозволять мені відкрити власну фірму.

 

  1. Я досягну в житті успіху лише тоді, коли відчуватиму, що маю власну частку у творенні суспільного блага.

 

  1. Я мрію про таку кар'єру, завдяки якій вирішуватиму складні проблеми або ставатиму перед справжніми викликами.

 

  1. Мабуть я залишу фірму, ніж дозволю, щоб моя робота в ній створювала особисті і сімейні проблеми.

 

  1. Я відчуватиму, що досягнув успіху лише тоді, коли мені вдасться довести мої технічні та управлінські вміння до найвищого рівня.

 

  1. Я мрію про те, щоб управляти великою організацією на приймати рішення, які мають вплив на ситуацію багато людей.

 

  1. Найбільше втягуюся в таку роботу, коли я маю цілковиту свободу вирішувати щодо завдань, графіку і процедур.

 

 

  1. Безумовно я піду з фірми, яка не дбатиме про мою безпеку.

 

  1. Навіть дуже висока менеджерська посада в чужій фірмі не є для мене важливою в порівнянні з можливістю ведення власного бізнесу.

 

  1. Найбільше відповідає мені кар’єра, завдяки якій я використовуватиму свої здібності для інших людей.

 

  1. Я відчуватиму, що моя кар'єра пов'язана з успіхом тільки тоді, коли безпосередньо зустрінусь зі складними викликами.

 

  1. Я мрію про таку роботу, яка дозволить мені вдовольняти водночас потреби особистого, сімейного і професійного характеру.

 

  1. Буття шефом і, водночас, добрим фахівцем в даній галузі для мене більш привабливе, ніж робота директора високого рівня.

 

  1. Робота у фірмі принесе мені задоволення лише тоді, коли я займу посаду

директора високого рівня.

 

  1. Робота у фірмі принесе мені задоволення тоді, коли я досягну високої самостійності і свободи дій.

 

  1. Я шукаю такої роботи, яка дасть мені відчуття безпеки і стабільності.

 

  1. Я працюватиму над такою професійною кар’єрою, яка цілковито буде

      результатом моїх власних зусиль і особистих задумів.

 

  1. Замість досягати високої менеджерської посади, я надаю перевагу використанню моїх умінь для покращення світу.

 

  1. Я долучаюся до такої роботи, в якій вирішити завдання, на перший погляд, здається неможливим.

 

  1. Успіх у житті означає для мене утримання рівноваги між вимогами особистого, сімейного і професійного життя.

 

  1. Мабуть я б пішов з фірми, ніж погодився з ротаційною системою обіймання посад, яка спричиняє втрату позиції експерта в даній галузі.

 

  1. Посада директора високого рівня для мене є більш приваблива, ніж менеджера - фахівця.

 

  1. Власний спосіб виконання роботи, вільний від правил і перешкод, значить

      для мене більше, ніж відчуття безпеки.

 

  1. Занурюся головою в роботу тоді, коли матиму відчуття безпеки працевлаштування і постійний заробіток.

 

  1. Я досягну професійного успіху тільки тоді, коли мені вдасться створити або побудувати щось, що грунтуватиметься на моїй власній ідеї.

 

  1. Я мрію про кар'єру, яка буде реальним внеском у розвиток суспільства.

 

  1. Я шукаю таку роботу, яка буде викликом для моїх здібностей у вирішуванні проблем а також дозволятиме здорове суперництво.

 

  1. Утримання рівноваги між особистим і професійним життям для мене важливіше, ніж висока менеджерська посада.

 

  1. Найохочіше жертвую себе роботі, яка допомагає відкритися моїм особливим вмінням і талантам.

 

  1. Я зміню роботу, якщо вона не дасть мені шансу на отримання посади менеджера.

 

 

  1. Я піду з фірми, яка обмежуватиме мою свободу і автономію.

 

  1. Я мрію про кар'єру, яка дасть мені відчуття безпеки і стабільності.

 

  1. Я мрію про створення власної фірми.

 

  1. Я готовий піти з фірми, яка не оцінить мого вміння допомагати іншим.

 

  1. Вирішення проблем, які на перший погляд неможливо вирішити, є для мене на роботі важливіше, ніж прагнення здобути високу посаду менеджера.

 

  1. Завжди шукатиму таких можливостей роботи, які до мінімуму обмежують конфлікти "робота - дім".

 

Тепер переглянь ще раз свої відповіді і зверни увагу на ці, які ти оцінив найвище. Вибери з них ТРИ, які найточніше Тебе описують і до поставлених їм оцінок додай ще по чотири (4) бали.

 

 

Таблиця результатів

 

Перенеси результати, зазначені у колонках до таблиці - ключа. Додай бали, вписані в кожній колонці з метою підрахунку кількості балів, наданих окремим "якорям" кар'єри. Не забудь додати по чотири бали до оцінок, які найточніше Тебе описують. Результат кожної колонки поділи на п'ять. Таким чином ти отримаєш середній результат для кожної сфери, що означає вагу, яку має для Тебе дана цінність - "якір"  кар'єри.

 

П

Л

A/Н

Б/С

K/П

П/П

В

С

 

  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  

 

  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  

 

  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  

 

  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  

 

  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  
  1.  

разом

 

 

 

 

 

 

 

 

середній

 

 

 

 

 

 

 

 

 

П       -   Професіоналізм

Л       -   Лідерство

А/Н   -  Автономія і незалежність

Б/С   -   Безпека і стабільність

K/П   -   Креативність і підприємливість

П/П   -   Послуги і присвячення себе іншим

В       -   Виклик

С       -    Стиль життя

 

Інтерпретація

 

Едгар Х. Шайн на підставі досліджень дійшов висновку, що існує тісний зв'язок між визнаною системою цінностей і потребами та вибраним видом кар'єри. Шайн відокремив вісім груп таких цінностей і назвав їх "якорями" кар'єри:

  1. Професіоналізм. Його супроводжує прагнення "бути фахівцем" в конкретній галузі, підтвердження власної майстерності, професійного росту. Такі люди, переважно, не зацікавлені керівними посадами.
  2. Лідерство. Професійною метою є здобуття нового досвіду в сфері менеджменту, прийняття рішень, збільшення сфери влади, прямування до фінансового успіху.
  3. Автономія і незалежність. Пов'язана з прагненням до розширення меж власної свободи, звільнення від обмежень (пов'язаних напр. з бюрократією і автократизмом керівництва). Особи, сильно спрямовані на незалежність, не шукають керівних посад, але і не хочуть бути всього лише виконавцями наказів начальників. Їх мета - "бути самому собі кермом і мореплавцем", робота на посаді самостійних спеціалістів і пов'язана з ними відповідальність.
  4. Безпека і стабільність. Головним двигуном діяльності у цьому випадку є емоційний зв'язок з фірмою, відчуття лояльності. Працівники з відносно сильною потребою безпеки можуть прагнути до керівних посад, але найчастіше у рамках цієї самої структурної одиниці. Зазвичай захищаються перед змінами свого середовища, напр. їх, на загал, не цікавить міжнародна кар'єра.
  5. Креативність і підприємливість. Проявляється в тому, що творчі особи володіють знаннями про себе, організацію і різні її підрозділи, зауважують проблеми і вирішують їх, прагнуть до введення змін, інновації і т.д. Зазвичай вони мобільні і позитивно наставлені до ротації як шляху підвищення кваліфікації а також до професійного підвищення. Більшість з них задовольняє посада радника шефа. Одним з різновидів креативності є підприємливість.
  6. Послуги і присвячення себе іншим. Головною метою в житті стає реалізація гуманітарних цінностей, розв'язування політичних проблем, допомога іншим, лікування, навчання. Особи, які визнають ці цінності охоче долучаються до суспільних акцій, працюють як волонтери.
  7. Виклик. Підгрунтям діяльності тут часто є бажання протиставлення труднощам і можливість ризикнути. Особи, які люблять виклики, охоче беруться за роботу в середовищі, яке створює нагоду до боротьби і суперництва. Сфери викликів можуть бути дуже різні напр. рятування фірми від банкрутства, або торгівля і спорт.
  8. Стиль життя. Особи, які представляють дану цінність, стараються зберегти пропорцію і гармонію між різними аспектами життя, передусім роботою і особистим життям. Вони готові відмовитися від вищих доходів на користь проведення більшої кількості часу з близькими. Успіх для них, це щось більше, ніж лише професійний успіх.


 

             

 

 

 

 

 

                                                                                                        

 

 

ЗАГРОЗИ ДЛЯ ПІДПРИЄМНИЦТВА

ЗАГАЛЬНІ

КАТЕГОРІЇ

 

КОЗИРІ ДЛЯ ПІДПРИЄМНИЦТВА

- небажання і боязнь

замість  самостійності

- невпевненість і емоційна нестабільність

- відсутність імунітету до стресу

- песимізм і побоювання

- нерішучість

 

ОЗНАКИ

- відкритість

- рішучість

- активність і оптимізм

- підготовленість і дієвість

- самостійність

- емоційна врівноваженість

- впертість у прямуванні до мети

-  впевненість в собі

- труднощі в контактах і співпраці з іншими людьми

- уникання проблем

- труднощі у виконанні адміністративної діяльності

  • відстрочення рішення хаотична і непланова дія

УМІННЯ

- керування людьми

- планування

- вирішення проблем

- ведення документації

- ведення переговорів

- швидке реагування

- фінансовий менеджмент

- знання законавства

- відсутність творчих     

здібностей і консервативна поведінка

- уникання ризикованих ситуацій і рішень

- очікування на підтримку та

опіку інших осіб

- уникання змін

- виправдовування себе через відсутність успіхів

 

 

ДІЯЛЬНІСТЬ

- вияв ініціативи

- пошук можливих      і найкращих рішень

- пристосовування поведінки до змін

- реалізація ризикованих дій

- незажежність від інших

- несення відповідальності за дії

- переконання інших

 - використання можливостей, що з'являються

 

 

 

                                                                                                                

Дай відповідь на всі питання. Кружечком зазнач відповідь, з якою ти погоджуєшся.

1.  Чи ти послідовний?

A. Якщо я щось вирішую зробити, ніщо мене не зупинить перед досягненням мети.

B. Зазвичай я закінчую це, що розпочав, якщо справи не вийдуть з-під контролю.

C. Якщо щось не йде як треба, я залишаю це і займаюся чимось іншим.

2.  Чи  ти ініціативна людина?

A. Я дію самостійно. Мене не треба заохочувати.

B. Якщо хтось скаже мені, що я повинен робити, я виконаю роботу дуже добре.

C. Я не розпочинаю працювати, доки не мушу.

3.  Чи ти відчуваєш відповідальність?

A. Якщо щось я роблю, я хочу бути за це відповідальним з початку до кінця.

B. Можу бути відповідальним за частину роботи, але хочу, щоб повнісю за все відповідав хтось інший.

C. Завжди в оточенні є хтось, хто хоче керувати. Нехай керує.

4.  Чи тобі подобається перебувати з іншими людьми?

A. Я люблю людей і я можу домовитись з кожним.

B. Я маю багатьох близьких друзів та і цього мені досить.

C. Люди діють мені на нерви.

5.  Чи люди мають до тебе довіру?

A. Я завжди дотримую даного слова.

B. Я стараюся дотримувати даного слова, але інколи мені цього не вдається.

C. Інколи я легко щось пообіцяю і стараюся на це не звертати уваги.

6.  Чи ти добрий організатор?

A. Я люблю запланувати роботу перш ніж її розпочну.

B. Даю собі раду поки справи йдуть добре. Якщо щось псується - залишаю це.

C. Я не люблю планувати. Залагоджую справи тоді, коли вони з'являються.

7.  Чи ти добрий командувач?

A. Коли я розпочинаю щось робити, я можу легко потягнути інших людей за собою.

B. Я можу покерувати іншими людьми, якщо хтось мені скаже, що слід робити.

C. Я люблю,  коли хтось інший розпочне, а я можу приєднатися.

8.  Який твій стиль роботи?

A. Якщо потрібно, я працюю довго і важко. Робота мусить бути виконана.

B. Можу довго і важко працювати, але як мені набридне, залишаю її і закінчую пізніше.

C. Не думаю, щоб важкою працею можна було в теперішній час чого-небудь досягти.

9.  Як ти приймаєш рішення?

A. Вмію швидко приймати цілком вдалі рішення.

B. Коли я швидко приймаю рішення, пізніше жалкую про це.

C. Я не люблю вирішувати.

10.  Чи ти здоровий?

A. Я ніколи не втрачаю сил і енергії.

B. Вцілому мені вистачає сил, щоб закінчити роботу, яку я розпочав.

C. Мені видається, що інші люди мають більше сили і енергії.

ПІДСУМУЙ СВОЇ ВІДПОВІДі:       Кількість відповідей "A"____

Кількість відповідей "B"____

Кількість відповідей "C"____

ПОЯСНЕННЯ: 


Якщо більшість твоїх відповідей належать догрупи "A", ти маєш багато ознак, які полегшать тобі ведення власної фірми.

Якщо ти маєш більше відповідей у групі "B", пошукай собі партнера, який доповнить твої слабкі сторони.

Якщо найбільше твоїх відповідей знаходиться у групі "C", подумай про інший спосіб на життя. Бізнес не для тебе.


 

 

 

ПИТАННЯ

ВІДПОВІДЬ

КОЗИРІ ДЛЯ

ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ

Що тобі подобалось на попередній роботі

 

 

З чим тебе привітає або що доброго скаже про Тебе Твій колега?

 

 

Як ти заохочуєш знайомих до спільних заходів (відпочинок,
спільна робота та ін.)?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кого ти запитаєш про роботу на посаді, яку хочеш зайняти?

 

 

Як проводиш вільний час?

 

 

Який професійний досвід ти особливо цінуєш?

 

 

Як організовуєш роботу, коли тобі треба багато всього зробити?

 

 


ДОДАТКИ ДО ДІАГНОЗУ ПРОФЕСІЙНИХ СХИЛЬНОСТЕЙ

 

Додаток A

 

Спосіб здобуття знань,
освіти

Назва школи,
навчального закладу, місця праці, тренінгового центру

Отримані повноваження

Посади,
які підходять

Школи/Навчальні заклади

(напрямки,
спеціалізації)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Курси, які дають сертифікати і повноваження

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Професійні тренінги у місцях праці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Важливі події, які додають знань:

конкурси/нагороди,
конференції,

зустрічі професійного характеру

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Додаток B

 

ДОСЯГНЕННЯ - ДІЄСЛОВА, ЩО СЛУЖАТЬ ДЛЯ ПРЕДСТАВЛЕННЯ ПОПЕРЕДНІХ ДОСЯГНЕНЬ

- я складав бюджет

- я був

- я вибрав

- я оцінив

- я зробив

- я порадив

- я настроїв

- я доставив

- я діяв

- я редагував

- я формалізував

- я імпровізував

- я керував

- я координував

- я контролював

- я купив

- я призначав

- я придбав

- я наглядав

- я зробив звукозапис

- я написав

- я полагодив

- я підсилив

- я навчив

- я розрахував

- я обслужив

- я оцінив

- я врятував

- я відбудував

- я відкрив

- я відшукав

- я відновив

- я відкинув

- я обмежив

- я визначив

- я опублікував

- я досягнув

- я остеріг

- я оцінив

- я оголосив

- я отримав

- я виконував

- я спонукав

- я підняв

- я підвищив

- я підсумував

- я подорожував

- я подвоїв

- я поділив

- я узгодив

- я поінформував

 

- я поїхав

- я показав

- я звелів

- я допоміг

- я поправив

- я провів

- я поговорив

- я порівняв

- я був посередником

- я розширив

- я повідомив

- я пов'язав

- я розмножив

- я програмував

- я сприяв

- я проаналізував

- я пропрацював

- я запропонував

- я представив

- я передав

- я переніс

- я перепроектував

- я перевів

- я перетворив

- я передбачив

- я перевіз

- я призначив

- я притягнув

- я підготував

- я пришвидшив

- я пристосував

- я визнав

- я переглянув

- я представив

- я розпочав

- я розв'язав

- я розсудив

- я централізував

- я сформулював

- я каталогізував

- я консолідував

- я скоротив

- я служив

- я проконтролював

- я консультував

- я здійснив

- я спробував

- я перевірив

- я продав

- я навчався

- я створив

 

- я створив

- я брав участь

- я навчав

- я задокументував

- я уніфікував

- я направив

- я полегшив

- я склав

- я зміцнив

- я мотивував

- я уникнув

- я упорядкував

- я займався

- я спростив

- я врятував

- я ввів в дію

- я удосконалив

- я встановив

- я систематизував

- я утворив

- я поповнив

- я отримав

- я використав

- я привчив

- я увів

- я почав

- я вибрав

- я збудував

- я витягнув

- я пояснив

- я видав

- я виграв

- я виявив

- я виконав

- я використав

- я виклав

- я наказав

- я придумав

- я вишукав

- я найняв

- я провів переговори

- я відокремив

- я устаткував

- я селекціонував

- я виступив

- я виробив

- я перерахував

- я виключив

- я визначив

- я збагатив

- я зміцнив

 

- я відновив

- я відкрив

- я ініціював

- я надихнув

- я встановив

- я закінчив

- я залагодив

- я заклав

- я забезпечив

- я запобіг

- я започаткував

- я запроектував

- я відреагував

- я наказав

- я замінив

- я порекомендував

- я затвердив

- я уклав

- я зажадав

- я запланував

- я запропонував

- я замінив

- я управляв

- я запропонував

- я дослідив

- я децентралізував

- я сформулював

- я зібрав

- я інтерпретував

- я ліквідував

- я склав

- я змінив

- я зменшив

- я знайшов

- я нормалізував

- я організував

- я реалізував

- я реорганізував

- я збільшив

 

 

 


Додаток C

РИСИ ХАРАКТЕРУДОПОМІЖНИЙ СПИСОК РИС ХАРАКТЕРУ

Риси, які стосуються Тебе, познач символом (x)

 агресивний

 

 лояльний

 

розуміючий

 

активний

 

 люблячий ризик

 

сміливий

 

амбіційний

 

 лякливий

 

скромний

 

аналітичний

 

 методичний

 

швидкий

 

асертивний

 

 милий

 

спокійний

 

привабливий

 

сильний характер

 

рішучий

 

автентичний

 

 мудрий

 

сумлінний

 

 без гальм

 

незалежний

 

систематичний

 

 швидкий

 

природний

 

дієвий

 

цікавий

 

безвідмовний

 

спонтанний

 

 тихий

 

нечутливий

 

спостережний

 

терплячий

 

оптимістичний

 

справедливий

 

охочий до допомоги

 

хоробрий

 

вільний

 

 делікатний

 

стійкий

 

щирий

 

дипломатичний

 

відкритий

 

сильний

 

зрілий

 

відповідальний

 

 щедрий

 

 дотепний

 

обережний

 

дбайливий

 

допитливий

 

холоднокровний

 

творчий

 

докладний

 

дружелюбний

 

толерантний

 

 домінуючий

 

корисний

 

товариський

 

дріб'язковий

 

 пунктуальний

 

тактовний

 

надійний

 

тямущий

 

чесний

 

повний ентузіазму

 

 меткий

 

угодовський

 

 енергійний

 

преконливий

 

упертий

 

емпатичний

 

 практичний

 

довірливий

 

 еластичний

 

передовий

 

чуттєвий

 

 фаховий

 

впевнений у собі

 

ввічливий

 

формаліст

 

стриманий 

 

всебічний

 

 гідний довіри

 

ризикований

 

вразливий

 

 інтелігентний

 

погожий

 

зручний

 

 спонукальний

 

серйозний

 

витривалий

 

індивідуаліст

 

 роботящий

 

вдумливий

 

інтелектуал

 

 точний

 

веселий

 

 конкретний

 

підприємливий

 

витривалий

 

 компетентний

 

розсудливий

 

потішний

 

креативний

 

реаліст

 

заповзятливий

 

конформістичний

 

 розважливий

 

урівноважений

 

 комунікабельний

 

роздумливий

 

організований

 

 послідовний

 

романтичний

 

задоволений

 

 логічний

 

радісний

 

здібний

 

 


Додаток D

УМІННЯ - ДОПОМІЖНА ВІДОМІСТЬ УМІНЬ

Риси, які стосуються Тебе, познач символом (x)

УМІННЯ ЩОДО:

ЛЮДЕЙ:

- окремих осіб

- груп  людей

ІНФОРМАЦІЇ, ДАНИХ:

- збір або створення

- менеджмент

- зберігання, відтворення

РЕЧЕЙ:

- що стосуються власного    тіла

- матеріалів   (деревина,

метал, глина і т.п.)

- що стосуються предметів   (знаряддя,

інструменти)

- що стосуються машин,  

пристроїв, транспортних засобів

- що стосуються будівель,

приміщень

- що стосуються тварин,  рослин

 навчання

 

оцінювання

 

маніпулювання

 

 допомога

 

програмування

 

різьблення

 

 ігри

 

структурування

 

миття

 

 представлення

 

зміна

 

ремонт

 

 мотивування

 

повторення

 

будівництво

 

 організація

 

стандартизація

 

монтування

 

 верховенство

 

оперування

 

риття

 

моніторинг

 

збір

 

виготовлення

 

 контроль

 

письмо

 

компонування

 

 оцінювання

 

творення

 

зварювання

 

 переклад

 

аналіз

 

інсталяція

 

 догляд

 

доставка

 

прибирання

 

 заохочення

 

співставлення

 

відновлення

 

 відмова

 

рахування

 

малювання

 

 переконання

 

анкетування

 

сортування

 

порадництво

 

дослідження

 

пакування

 

 діагностування

 

очікування

 

копіювання

 

 співпраця

 

проектування

 

фарбування

 

 дискусія

 

порівняння

 

видобування

 

 опіка

 

завдання

 

оновлення

 

 виховання

 

маніпуляція

 

кладка

 

 керування

 

впровадження

 

складання

 

 ведення переговорів

 

архівація

 

чищення

 

 намовляння

 

прибирання

 

клеєння

 

 лікування

 

складання кошторису

 

ремонт

 

 продаж

 

фіксація

 

керування

 

 підтримка

 

документування

 

гра

 

 


 

 

                                                                                                                                         

 

 

Отримані вміння і якості,
професійна кваліфікація

Універсальні вміння,

корисні у кожній роботі
(усе, що робиш, що умієш робити, що не приносить тобі труднощів, напиши, що зможеш зробити )

1.

2.

....

1.

2.

....

Головні риси характеру
(прелічи усі риси, які у собі цінуєш, напиши, який ти)

Зацікавлення та обрані напрямки, сфери розвитку
(дії, які тобі подобаються, які хочеш виконувати та в яких хочеш удосконалюватись)

1.

2.

....

1.

2.

....

Цінності, пов’язані з роботою

Досягнення та успіхи
(досягнення, якими гордишся, якими можеш похвалитися)

 

1.

2.

 

1.

2.

Життєві цілі

 

1.

 

2.

 

 


СФЕРИ ПІДПРИЄМЛИВОСТІ

 

відсутність бажання та боязнь замість самостійності

невпевненість та емоційна нестабільність

відсутність імунітету на стрес

песимізм та побоювання

нерішучість

рішучість

відкритість

активність та оптимізм

готовність і дієвість

самостійність

емоційна врівноваженість

наполегливість у прямуванні до мети

труднощі в контактах і співпраці з іншими людьми

уникання проблем

труднощі у виконанні адміністративних дій

відтермінування рішення

хаотична і незапланована дія

керування людьми

планування

вирішення проблем

ведення документації

 


 

 

ОЗНАКИ

УМІННЯ

ДІЇ

ведення переговорів

швидке прийняття рішень

управління фінансамі

знання правил

уникання ризикованих ситуацій та рішень

очікування на підтримку та опіку інших осіб

відсутність творчих здібностей та обережна постава

уникання змін

самовиправдовування за відсутність успіхів

ініціативність

пошук можливих та найкращих рішень

пристосування діяльності до змін

здійснення ризикованих дій

незалежність від інших

відповідальність за дії

переконування інших

використання можливостей, що зʼявляються

впевненість в собі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список використаних літературних джерел

 

  1. Бізнес-план.  Методичні матеріали. Під редакцією професора Р.Г. Манилівське. - М.: Фінанси і статистика, 1995.
  2. Грибалев Н.П., Ігнотов І.П. Бізнес-план. Практичне керівництво по складанню. С. Петербург: Белл, 1994
  3. Каткова Е.И. Психологический практикум “Эффективные технологии трудоустройства”: учебно-методическое пособие – Комсомольск-на-Амуре, изд. “Амурский гуманитарно-педагогический государственный университет”. 2007 г.
  4. Котлер Ф. Основи маркетингу. - М.: Прогрес, 1990
  5. Ліпсіц І.В. Бізнес-план - основа успіху. - М.: Машинобудування, 1992
  6. Михайлова Е.В. “Обучение самопрезентации”/ учебное пособие гос.ун-т- высшая школа экономики, 2-е изд. М.: изд. дом ГУ ВШЭ, 2007.
  7. Сафонов Н.А.  Економіка організації (підприємства): навч. для СР спец. навч. Закладів. - М.: Економіст, 2004.
  8. Тюшева Ю. “Выбор профессии”, Питер. - 2006 г.
  9. Використано матеріали з інтернет-сайтів:

- http://www.BankReferatov.ru

- http://profi.org.ua/tests/test2.shtml

- http://profi.org.ua/cgi-bin/tests/tests1.pl
      - http://profi.org.ua/cgi-bin/tests/tests22.pl
      - http://profi.org.ua/cgi-bin/tests/tests10.pl
      -  http://profi.org.ua/cgi-bin/tests/tests21.pl
      - http://profi.org.ua/cgi-bin/tests/tests17.pl
      - http://profi.org.ua/cgi-bin/tests/tests3.pl
      - http://profi.org.ua/cgi-bin/tests/tests11.pl
      -  http://test-besplatno.ru/opg.php

- http://profi.org.ua/tests/test1.shtml

- http://profi.org.ua/tests/test6.shtml

- http://profi.org.ua/cgi-bin/tests/tests15.pl
      - http://profi.org.ua/tests/test3.shtml
      - http://profi.org.ua/tests/test4.shtml
      - http://profi.org.ua/tests/test8.shtml
      - http://profi.org.ua/cgi-bin/tests/tests19.pl
      - http://profi.org.ua/cgi-bin/tests/tests13.pl
      - http://profi.org.ua/cgi-bin/tests/tests24.pl

- http://www.info-library.com.ua/books-text-7573.html

- http://psyfactor.org/lib/lider2.htm

- http://psyfactor.org/lybr2.htm

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гетман Анастасія Миколаївна
    Доброго дня! Підкажіть будь ласка чи маєте ви додаткові матеріали (теми, поурочні плани) для проведення гуртка Підприємець, 72 год. Буду вдячна за будь-яку відповідь (Nastia000@ukr.net)
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
23 лютого 2019
Переглядів
8338
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку