Сільськегосподарство. Тваринництво. Рослинництво. Скотарство. Свинарство. Вівчарство. Птахівництво. Конярство. Бджільництво. ШовківництвоІнші дрібні галузіМ’ясне, молочне,змішане. Виробництво яєцьі вирощуванняптиці. Кролівництво,рибництво.Інкубація,вирощуванняматочногопоголів’явиробництвобройлерів. Рільництво. Садівництво. Луківництво. Зернові та технічнікультури, картопля, баштан. Плоди та овочіШтучні та природнілуки і пасовища. Озимі таярі, колосові,круп’яні, зернобобовіГалузева структурасільського господарства
Аграрний сектор, який охоплює сільське господарство та харчову і переробну промисловість, забезпечує продовольчу безпеку й продовольчу незалежність країни, формує 17% валового внутрішнього продукту та близько 60% фонду споживання всього населення. Слід відмітити, що тут щорічно створюється до 8 - 9% зведеного бюджету держави. Цей сектор економіки посідає друге місце у товарній структурі експортних поставок. Необхідно мати на увазі, що сільське господарство активно впливає на розвиток інших важливих галузей, які виготовляють для цієї сфери суспільної діяльності країни засоби виробництва і споживають продукцію аграрної сфери як сировину. До того ж сільському господарству інші галузі постійно надають значні транспортні, торговельні, культурно – побутові та інші послуги.
На розвиток і розміщення сільського господарства найбільше впливають природні чинники. Природні чинники. Земельніресурси. Агро-кліматичніресурси. Земля є головним засобом виробництва в сільському господарстві. Вона має унікальну властивість — родючість. Другим природним чинником є агрокліматичні ресурси. Вони ха-рактеризуються кількістю опадів (особливо впродовж вегетаційногоперіоду — частини року, коли можливі зростання і розвиток рослин), температурою повітря та її режимом, тривалістю безморозного періоду. В Україні достатньо агрокліматичних ресурсів для виробництва сільсько-господарської продукції, хоча окремі райони час від часу потерпають від посух, суховіїв, заморозків, граду.
Родючість українських земель відома в усьому світі: дві третини ріллі займають чорноземні ґрунти. Разом із рівнинним рельєфом і сприятливими агрокліматичними ресурсами це є основою для отримання високоякісної сільськогосподарської продукції. Для покращення якості земельних ресурсів застосовують меліорацію. Виділяють кілька видів меліорації: зрошення, осушення, хімічна меліорація, агролісомеліорація. На півдні країни гостро постає проблема зрошення й обводнювання. Для її розв’язання були споруджені канали, більшість із яких подають на поля воду річки Дніпро.
Набуваємо практичних навичок. Відомо, що для будьякого виду підприємницької діяльності характерні ризики. Найбільш гостро вони проявляються в сільському господарстві. З’ясуйте, які ризики пов’язані з вкладенням коштів у нього. Візьміть до уваги сезонність робіт, їх своєчасність, пов’язані із цим витрати й необхідність вузькоспеціалізованої техніки, вплив несприятливих погодних умов, отримання доходу тільки після збору врожаю, можливість псування продукції та потребу в її зберіганні.
Аграрні відносини — це особливий вид економічних відносин, що формуються в суспільстві стосовно землеволодіння й землекористування, а також виробництва, розподілу та споживання сільськогосподарської продукції. Головним є питання, хто володіє землею. За формою землеволодіння. Дрібнотоварне(традиційне)Високотоварне(сучасне)Прочитайте перший розділ §12 ст. 57-59 у підручнику.
Зернові культури. Пшениця. Овес. Ячмінь. Жито. Рис. Просо. Сорго. Кукурудза. Гречка. На вирощування всіх зернових культур припадає 14,7 млн га посівних площ, із яких майже половина засівається пшеницею. Частина вирощеного в Україні зерна йде на продаж. Так, у 2015 р. сума його експорту склала понад 6 млрд дол. США.
Картопля, овоче-баштанні, плодові та ягідні культури. У різних районах України овочі вирощують у відкритому ґрунті. На півночі та в центрі основні культури — капуста, буряк, морква, огірки; на півдні — баклажани, солодкий перець, томати. Безперечним лідером зі збору томатів є Херсонська область (у середньому понад 500 тис. т). У Миколаївській області, що є другим виробником томатів в Україні, цей показник удвічі нижчий. Дніпропетровська та Харківська області збирають понад 150 тис. цієї культури щорічно.