Сільське господарство України і світу.

Про матеріал
Презентація до уроків "Первинний сектор економіки. Сільське господарство України і світу". Наочний матеріал карти, діаграми зібрані в презентацію.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Первинний сектро економіки . Сільське господарство України і світу. Укладач учитель географії КЗО « СЗШ №6» ДМР Лихолат В. М.9 клас

Номер слайду 2

Сільськегосподарство. Тваринництво. Рослинництво. Скотарство. Свинарство. Вівчарство. Птахівництво. Конярство. Бджільництво. ШовківництвоІнші дрібні галузіМ’ясне, молочне,змішане. Виробництво яєцьі вирощуванняптиці. Кролівництво,рибництво.Інкубація,вирощуванняматочногопоголів’явиробництвобройлерів. Рільництво. Садівництво. Луківництво. Зернові та технічнікультури, картопля, баштан. Плоди та овочіШтучні та природнілуки і пасовища. Озимі таярі, колосові,круп’яні, зернобобовіГалузева структурасільського господарства

Номер слайду 3

В Україні сільське господарство має ще більше значення. Адже завдяки природним умовам, давнім традиціям і працьовитості селян у країні вироб ляють значно більше продукції, ніж необхідно. Деяка її частина потрапляє на світовий ринок, що забезпечує валютні надходження до держави.

Номер слайду 4

Аграрний сектор, який охоплює сільське господарство та харчову і переробну промисловість, забезпечує продовольчу безпеку й продовольчу незалежність країни, формує 17% валового внутрішнього продукту та близько 60% фонду споживання всього населення. Слід відмітити, що тут щорічно створюється до 8 - 9% зведеного бюджету держави. Цей сектор економіки посідає друге місце у товарній структурі експортних поставок. Необхідно мати на увазі, що сільське господарство активно впливає на розвиток інших важливих галузей, які виготовляють для цієї сфери суспільної діяльності країни засоби виробництва і споживають продукцію аграрної сфери як сировину. До того ж сільському господарству інші галузі постійно надають значні транспортні, торговельні, культурно – побутові та інші послуги.

Номер слайду 5

Взаємозв’язок сільського господарства з іншими секторами економіки

Номер слайду 6

На розвиток і розміщення сільського господарства найбільше впливають природні чинники. Природні чинники. Земельніресурси. Агро-кліматичніресурси. Земля є головним засобом виробництва в сільському господарстві. Вона має унікальну властивість — родючість. Другим природним чинником є агрокліматичні ресурси. Вони ха-рактеризуються кількістю опадів (особливо впродовж вегетаційногоперіоду — частини року, коли можливі зростання і розвиток рослин), температурою повітря та її режимом, тривалістю безморозного періоду. В Україні достатньо агрокліматичних ресурсів для виробництва сільсько-господарської продукції, хоча окремі райони час від часу потерпають від посух, суховіїв, заморозків, граду.

Номер слайду 7

Структура земельного фонду світу (а) та україни (б).

Номер слайду 8

Родючість українських земель відома в усьому світі: дві третини ріллі займають чорноземні ґрунти. Разом із рівнинним рельєфом і сприятливими агрокліматичними ресурсами це є осно­вою для отримання високоякісної сіль­ськогосподарської продукції. Для покращення якості земельних ресур­сів застосовують меліорацію. Виділяють кілька ви­дів меліорації: зрошення, осушення, хімічна меліо­рація, агролісомеліорація. На півдні країни гостро постає проблема зрошення й обводнювання. Для її розв’язання були споруджені канали, більшість із яких подають на поля воду річки Дніпро.

Номер слайду 9

Землезабезпеченість розраховується шляхом ділення площі земель (сільськогосподарських угідь або окремо ріллі) на кількість населення світу, країни (області).

Номер слайду 10

Практичне завдання. Обчисліть землезабезпеченість населення україни ріллею в гектарах на одну осо­бу, якщо відомо, що вона складає 53,9 % площі країни, а кількість населення на 1.08.2016 р. — 42 млн 650 тис. осіб.

Номер слайду 11

Набуваємо практичних навичок. Відомо, що для будь­якого виду підприємницької діяльності характерні ризики. Найбільш гостро вони проявляються в сільському господарстві. З’ясуйте, які ри­зики пов’язані з вкладенням коштів у нього. Візьміть до уваги сезонність робіт, їх своєчасність, пов’язані із цим витрати й не­обхідність вузькоспеціалізованої техніки, вплив несприятливих погодних умов, отримання доходу тільки після збору врожаю, можливість псування продукції та потребу в її зберіганні.

Номер слайду 12

Аграрні відносини — це особливий вид економічних відносин, що формуються в суспільстві стосовно землеволодіння й землекористування, а також виробництва, розподілу та споживання сільськогосподарської продукції. Головним є питання, хто володіє землею. За формою землеволодіння. Дрібнотоварне(традиційне)Високотоварне(сучасне)Прочитайте перший розділ §12 ст. 57-59 у підручнику.

Номер слайду 13

Структура сільськогосподар­ських угідь україни за формою влас­ності на 01.01.2014 р.

Номер слайду 14

Розглянемо, які позитивні та негативні наслідки може мати продаж землі .

Номер слайду 15

Структура сільськогосподар­ських угідь україни. Структура посівних площ основних сільськогосподарських культур в україні.

Номер слайду 16

Поміркуйте. Чому приватна власність на землю сприяє зростанню обсягів виробництва сільськогосподарської продукції?

Номер слайду 17

Набуваємо практичних навичок:Імовірно, ваші батьки або близькі родичі мають земельний пай. З’ясуйте, як вони його використовують. Чи задоволені умовами та прибутками? Чи вважають мож­ливим продавати землю в україні в найближчий час?

Номер слайду 18

Розвиток та розміщення рослинництва в Україні. Найважливішим показником розвитку рослинництва є врожайність сільськогосподарських культур. Вона дає уявлення про кількість отриманої продукції з одиниці площі (гектара).

Номер слайду 19

Зернові культури. Пшениця. Овес. Ячмінь. Жито. Рис. Просо. Сорго. Кукурудза. Гречка. На вирощування всіх зернових культур припадає 14,7 млн га посівних площ, із яких майже половина засівається пшеницею. Частина вирощеного в Україні зерна йде на продаж. Так, у 2015 р. сума його експорту склала понад 6 млрд дол. США.

Номер слайду 20

Вирощування зернових культур в україні.

Номер слайду 21

Посіви, виробництво та врожайність озимої пшени­ці (за даними Державної служби статис­тики україни; без урахування АР Крим та зо­ни Ат. О).

Номер слайду 22

Технічні культури. Цукровий буряк. Соняшник. Ріпак. БобовіЛьон

Номер слайду 23

Вирощування технічних культур в україні.

Номер слайду 24

Картопля, овоче-баштанні, плодові та ягідні культури. У різних районах України овочі вирощують у відкритому ґрунті. На півночі та в центрі основні культури — капуста, буряк, морква, огірки; на півдні — баклажани, солодкий перець, томати. Безперечним лідером зі збору томатів є Херсонська область (у середньому понад 500 тис. т). У Миколаївській області, що є другим виробником томатів в Україні, цей показник удвічі нижчий. Дніпропетровська та Харківська області збирають понад 150 тис. цієї культури щорічно.

Номер слайду 25

Практичні завдання складіть логічний ланцюжок, що демонструє (приблизно) зміну наведених сіль­ськогосподарських культур на території україни з півночі на південь: озима пшениця, льон­довгунець, жито, виноград, соняшник, цукровий буряк.

Номер слайду 26

Структура тваринництва. Структура виробництва м’яса за видами.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

РОСЛИННИЦТВО

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Географію тваринництва §15ст.79-81 опрацювати самостійно.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Д\ЗОпрацювати §11-15

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Горпиненко Олена Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 січня 2021
Переглядів
4464
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку