Костюкова В. М._ Віксніна А. Символізм як стиль в мистецтві. Михайло Врубель.

Про матеріал

Використання додаткового матеріалу на урок під час вивчення теми 3-4 "Символізм - вступ у ХХ століття". Допоможе вчителю і учням розширити уявлення про творчий шлях відомого художника-символіста Михайла Врубеля. Візуально проаналізувати відомі твори живопису та скласти мистецький портрет художника. Матеріал розвиває основні поняття стилю та сприяє вихованню кращих художніх смаків. Формує мистецьку обізнаність.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: «Символізм як стиль в мистецтві» Михайло Врубель. Вчитель Київської спеціалізованої школи № 260 І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням української мови та літератури. Костюкова Валентина Миколаївна 2021 Підготувала матеріал : учениця 9-А класу Віксніна Анастасія. Київської спеціалізованої школи № 260 І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням української мови та літератури

Номер слайду 2

Зміст. Що таке символізм? 1 Символізм у живописі 2 Художник Михайло Врубель 33 Приклади робіт М. Врубеля 44 Висновок5 Джерела інформації36

Номер слайду 3

1. Що таке символізм?Символізм — одна із течій модернізму. Виник у Франції, та поширився по іншим країнам світу. В ньому замість образу почав застосовуватись художній символ, що став мірою «життя душі» та пошуком «вічної істини». Саме він дозволяє прорватися крізь завісу повсякденності. Це порив до високого і поглиблення у значення. Сам термін «символізм» у мистецтві запропонував Жан Мореас. Символізм, за його словами, являє собою орієнтацією на невизначеність та багатогранність художнього слова. Він розкривається у встановленні глибинних зв’язків всього що є в світі. «Сіяч», графіка Джованні Сегантіні Хосе Кордеро Вільєгас. «Благослови хліб, що вгамує твою втому», серія Декалог, до 1914 р.«Юпітер і Семела», – Гюстав Моро

Номер слайду 4

2. Символізм у живописіПомітний вплив на художню практику декотрих художників мав саме символізм в літературі, де елементи програми руху висловлювали ясніше. Якщо літератори могли напускати атмосфери утаємничості і прихованого змісту жонглюванням словами і змістами, приховуванням-підкресленням змісту при використанні заглавних літер тощо, в живопису створення таємності мало практику з сивої давнини. Символізм вдало використовували ще митці середньовіччя. Символами, натяками на певні явища і їх тлумачення в іншому значенні були повні мініатюри і картини митців Китаю чи Західної Європи. Окрім живопису і літератури символізм також був у архітектурі

Номер слайду 5

3. Художник Михайло Врубель. Миха́йло Вру́бель ( 1856—1910) — російський художник-символіст. Визначний майстер акварельного і олійного малярства. Робив ілюстрації до книжок, монументальні роботи, портрети, захоплювався сценографією. У кожній з галузей мистецтва залишив шедеври. Народився 5 (17 березня) 1856 в Омську. Був третьою дитиною в родині. Батько художника, Олександр, поляк за походженням, був військовим юристом. Прізвище Врубель з польської означає «горобець». Мати Михайла, Анна, була дочкою віце-адмірала, військового губернатора і картографа Григорія Гавриловича Басаргіна і Анни Карлівни, уродженої фон Краббе, данки за походженням.

Номер слайду 6

3. Художник Михайло Врубель. Анна Григорівна померла рано, коли Михайлу виповнилося лише три роки. Виховання хлопчика лягло на батька і мачуху, бо батько одружився вдруге. Мачуха Єлизавета добре грала на роялі і прищепила малому Михайлові смак до музики та театру. Як і всі діти, Михайло багато малював у дитинстві. Батьки не забороняли йому малювати, навіть наймали йому приватних вчителів, однак визначили синові кар'єру юриста. Слухняний син приїхав до Петербурга і став студентом юридичного факультету Петербурзького університету, поступившись тиску родини. Одначе юридичні науки Михайла не цікавили.

Номер слайду 7

3. Художник Михайло Врубель Після закінчення університету, весною Михайло долучився до юридичної практики, але вона викликала в нього лише відразу. Того ж року восени Михайло вступив до Академії мистецтв. Так і почався шлях Врубеля як художника. Згодом Врубель стане одним з найвидатніших акварелістів Росії кінця 19 століття, відомим зокрема й своїми картинами у стилі символізм. (Фрагменти з картин які далі будуть розглядатися)

Номер слайду 8

4. Приклади робіт М. Врубеля1. “До ночі”2. “Шестикрилий серафим”3. “Повалений демон”4. “Демон, що сидить”5. “Дівчинка на тлі Перського килиму”

Номер слайду 9

4. Приклади робіт М. Врубеля 1. “До ночі” Ця картина Врубеля зображується в нічних, глухих, іржаво-червоних тонах. Видно темні силуети коней і смаглявий полунагой пастух-циган. Зарості чертополохов як живі червоні факели: вони перемовляються, шепочуться, здаються жвавими дітьми землі. Реальний, здається, пейзаж, стає фантастичним, коли помічаєш, що в жорстких, чорних волоссі цигана видніються рогу. Тут постать пастуха і ландшафт становлять одне ціле, і одне без одного не мисляться. Рідкісний дар колориста проявив Михайло Олександрович у своїй картині “До ночі”, створеної у 1900 році. Треба було мати воістину феноменальну зорову пам’ять, щоб відобразити складну гаму задуманого полотна. Наближається ніч. Віє прохолодою від темних просторів древньої скіфської степу, де гуляє вітер.

Номер слайду 10

4. Приклади робіт М. Врубеля2. “Шестикрилий серафим”Картина “Шестикрилий серафим”, трохи недооцінена, бо по експресії і живопису вона перевершує “Демона поваленого”. У цьому творі дивовижним чином поєдналися ефект яскравого, сяючого вітража і водночас картина виконана щільними, кутастими, мозаїчними мазками. Серафим наділений гіпнотизуючим поглядом самої долі, а меч і світильник у його руках – справді символічною значущістю: сталь виділяє крижаний холод, сперечаючись з рожевим, зачаровує і грізним світлом лампади.

Номер слайду 11

4. Приклади робіт М. Врубеля3. “Повалений демон”В початку 1902, мабуть, одна з найвідоміших картин Михайла Врубеля - "Демон повалений" - була показана публіці в Санкт-Петербурзі на виставці "Світ мистецтва". Незадовго до цієї події навколишні стали помічати у художника симптоми психічного розладу. Спогади друзів і рідних дозволяють відновити хронологію останніх, скорботних років життя Михайла Врубеля, про який навіть його лікуючий лікар - психіатр Усольцев - писав: "Він помер тяжко хворим, але як художник він був здоровий, і глибоко здоров".

Номер слайду 12

4. Приклади робіт М. Врубеля4. “Демон, що сидить”Всі картини М. Врубеля створені в таємничій і казковій атмосфері. В особливості його Демони. У 1891 році М. Врубель намалював 30 ілюстрацій до нового ювілейного видання творів російського поета М. Ю. Лермонтова. Велика частина ілюстрацій присвячені поемі Лермонтова “Демон”. Перший ескіз картини під назвою “Демон сидячий” був намальований у 1890 р., він зберігається там же, де і оригінал – в Державній Третьяковській галереї. А сама картина була написана в Москві в будинку С. Мамонтова. Сюжет цієї картини був створений Врубелем після того, як він прочитав “Демона” Лермонтова. Після того, як він написав цю картину, художник писав такі слова про свою роботу: “Демон є не стільки злісним духом, скільки страждають і скорботним, але разом з тим владним і величавим”.

Номер слайду 13

4. Приклади робіт М. Врубеля5. “Дівчинка на тлі перського килиму” Дівчинка на тлі перського килима — станковий твір молодого художника Врубеля, створений в місті Київ 1886 року і котрий підтвердив визначне колористичне обдарування митця. Дівчинка на тлі перського килима – одна з прекрасних робіт відомого художника Михайла Врубеля. Перед глядачем постає барвиста, яскрава картина. В центрі полотна – юна дівчинка, на вигляд їй 12-13 років. Дівчинка яскраво вираженою східної національності, у неї смаглява шкіра, темні очі і чорні густі довге волосся. На дівчинці яскраве, барвисте атласне плаття – воно перевантажено і кольором, і за формою, що властиво більшою мірою для циганської національної одягу. Вся картина сповнена досить похмурим світлом – це пов’язано з тим, що через порушення техніки висихання фарби на полотні згодом вони потемніли і потьмяніли.

Номер слайду 14

5. Висновок. Символізм — одна із течій модернізму. Виник у Франції, та поширився по іншим країнам світу. Сам термін «символізм» у мистецтві запропонував Жан Мореас. Символізм є у літературі, архітектурі, живописі. Миха́йло Вру́бель ( 1856—1910) — російський художник-символіст, однин з найвидатніших акварелістів Росії кінця 19 століття, відомим зокрема й своїми картинами у стилі символізм. Ми розглянули декілька картин Врубеля, а саме: 1. “До ночі”; 2. “Шестикрилий Серафим”; 3. “Повалений демон”; 4. “Демон, що сидить”; 5. “Дівчинка на тлі перського килиму”.

Номер слайду 15

6. Джерела інформації https://uk.wikipedia.org/wiki/Символізм#Представникиhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Символізмhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Врубель_Михайло_Олександровичhttps://jyvopys.com/divchinka-na-tli-perskogo-kilima-mixajlo-vrubel/https://jyvopys.com/do-nochi-mixajlo-vrubel/https://uk.wikipedia.org/wiki/Дівчинка_на_тлі_перського_килимаhttps://jyvopys.com/demon-sidyachij-mixajlo-vrubel/https://www.legaltechnique.org/articles/istoriya/poverzhennij-demon-mihaila-vrubelya-bull-novosti-v-fotografiyah.htmlhttps://jyvopys.com/shestikrilij-serafim-azrayil-mixajlo-vrubel/

Номер слайду 16

Дякую за увагу! 

pptx
Додано
14 грудня 2021
Переглядів
1258
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку