Костюкова В. М._ Головко С._11 кл._Мистецтво_2021._Презентація "Кінематограф Індії"_ за підручником Масол Л. М.

Про матеріал

Презентація 10-11 кл. Мистецтво. Тема "Кінематограф Індії". 2021. За підручником Масол Л. М. Мистецтво. Рівень стандарту, профільний рівень : підруч. для 10 (11) класу закладів середньої освіти / Л. М. Масол. - К. : Видавничий дім "Освіта", 2019. - 208 с. : іл. Передбачає ознайомлення з кінематографом Індійського культурного регіону, особливості його розвитку. Розглядаються різні елементи музичного фільму: соціальні драми, комедії, блокбастери. Акцентує увагу на портретах відомих акторів. Розвиває порівняльний аналіз, формує й розкриває обізнаність у використанні та відборі необхідної інформації.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кінематограф Індії Вчитель Київської спеціалізованої школи № 260 І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням української мови та літератури. Костюкова Валентина Миколаївна 2021 Підготувала матеріал : учениця 11-Б класу Головко Сніжана. Київської спеціалізованої школи № 260 І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням української мови та літератури

Номер слайду 2

Сучасна індійська кіноіндустрія, що випускає понад 1000 кінострічок на рік, є найбільшою у світі. Головний кінематографічний майданчик Боллівуд розташований у мегаполісі Мумбаї (колишній Бомбей). Касові збори боллівудських фільмів (мовою хінді) становлять понад мільярд доларів щорічно. Водночас мережа численних регіональних кіностудій сприяє розвитку культурного і мовного різноманіття. Бута в наряді індійської нареченої.

Номер слайду 3

Комерційна орієнтація індійського кінематографа вплинула на активний розвиток мелодрами. Яскраві музичні фільми, у яких класичні прийоми цього жанру органічно поєдналися з індійськими міфологічними уявленнями та фольклорними традиціями, заворожують глядачів своєю емоційною насиченістю й екзотичністю. Творчість відомого режисера і актора — «батька індійського кіно» Раджа Капура (1924—1988) («Бродяга» (1951), «Боббі» (1973) тощо) — органічно поєднує елементи соціальної драми, комедії, музичного фільму. Радж Капур, фото Раджа Капура

Номер слайду 4

«Бродя́га» музичний індійський фільм, знятий у 1951 році прославленим режисером і актором Раджем Капуром, класика індійського кіно. Бо́ббі (Bobby) — індійський фільм, знятий в 1973 році режисером Радж Капур.

Номер слайду 5

Індійське кіно є одним із найпопулярніших у світі. Його легко впізнати серед фільмів інших країн. Воно являє собою унікальне явище, яке не має аналогів у світовому кінематографі.

Номер слайду 6

Комерційна орієнтація індійського кінематографа вплинула на активний розвиток мелодрами. Яскраві музичні фільми, у яких класичні прийоми цього жанру органічно поєдналися з індійськими міфологічними уявленнями та фольклорними традиціями, заворожують глядачів своєю емоційною насиченістю й екзотичністю.

Номер слайду 7

Унікальність індійського фільму полягає в його своєрідній формі, в манері оповіді, в способах розстановки акцентів, в художніх прийомах. Розглянемо характерні риси, що притаманні індійським кінофільмам.

Номер слайду 8

У сучасних боллівудських блокбастерах багато музики й танцювальних сцен. Саме від якості музики і пісень нерідко залежить успіх кінокартини. Саундтрекивипускають ще до прем’єри фільму, щоб підігріти інтерес публіки, таким чином вони стають популярними. Здобуло визнання і авторське («паралельне») кіно Індії. Представником цієї «нової хвилі» є індійський режисер Мрінал Сен (нар. 1923). Мадхурі Дікшит і Айшварія Рай у мелодрамі «Девдас» (реж. Санджай Ліла Бхансалі, 2002).

Номер слайду 9

1. Головною особливістю кінофільмів Індії є сюжет. Сценаристи черпають натхнення з літературних джерел індуїзму, буддизму тощо, адаптуючи їх до проблем сьогодення. Це дозволяє створювати нові і незвичайні сюжети, які здатні заворожити будь-яку сучасну людину.

Номер слайду 10

2. Індійські кінофільми завжди національні, пов'язані з історією Індії та її народом. Вони захищають людину від розчарувань, які вона відчуває у повсякденному житті, і занурюють в чудовий світ уяви, в легендарну і магічну, іноді трагічну історію своєї країни.

Номер слайду 11

3. В кіномистецтві Індії вважають, що музика і танці — це єдиний інструмент, який допомагає передати глядачам емоційний аспект життя, характерний для ситуацій, до яких потрапляють головні герої фільмів. Склалася традиція включати до кінострічки п'ять-шість танцювально-пісенних сцен. Це частіше естрадні пісні, але можуть бути і кращі взірці класичної музики, і релігійні гімни. Багато пісень стають національними хітами.

Номер слайду 12

4. Індійське кіно завжди пройняте глибоким коханням, яке не може не хвилювати глядача. Але зображення фізичної близькості в індійському мистецтві не допустиме через сформовані традиції. Фахівці вважають, що індійські кінематографісти майстерно замінюють еротичні сцени співами або танцем. Режисери навмисне тримають глядача в напрузі, адже існує думка, що в хвилини очікування відвертої сцени еротики в кілька разів більше, ніж у поцілунках й обіймах. Кадр з фільму «Господин, госпожа и слуга» 1962.

Номер слайду 13

5. Фільми виходять практично на всіх основних мовах країни. Не можна не відзначити, що індійські кінофільми мають особливу спрощену кінематографічну мову, зрозумілу сотням мільйонів малоосвічених людей не тільки в Індії, а й у всіх країнах індійського культурного регіону. Кінематографісти вважають, що будь-яка картина, за традицією, повинна бути зрозумілою кожній людині незалежно від її освіти, соціального стану і достатку.

Номер слайду 14

У 1916 р. завдяки Голлівуду була заснована перша кінофабрика в Бомбеї (нині Мумбаї). Так було покладено початок індійської «фабрики мрій» — Боллівуд. Неформальний логотип Боллівуду.

Номер слайду 15

Таким чином, індійська культура сформувалася незалежно від європейської багато тисячоліть тому. Мова традиційної індійської культури — санскрит. Із сивої давнини і майже до XVIII ст. філософські, релігійні, літературні, наукові твори були створені цією прекрасною мовою, яка є живою й сьогодні. Оригінальна культура Індії об'єднує ідеї різних релігій, звичаї, традиції народів, які жили й живуть на її території. Незважаючи на таке унікальне розмаїття, ця країна єдина як цивілізація, яка завдяки своїй загальній історії й зберігає самобутню культуру.

Номер слайду 16

ВИСНОВКИСучасні індійські постановники кінофільмів все частіше відходять від сформованих традицій. У нових картинах змінюється одяг героїв, який стає все більш відвертим, а знаменитих танців все менше й менше. У Боллівуді знімають в основному блокбастери, фантастичні картини і бойовики. Індія експортує свою кінопродукцію до 80 країн світу, переважно до держав Азії, Африки, Латинської Америки. Музично-хореографічне мистецтво і кінематограф індійського регіону справили помітний вплив на розвиток культур країн Азії та інших континентів. Водночас сама Індія – «країна мудреців» залишається однією з найкращих для вивчення та відвідин.

Номер слайду 17

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
18 грудня 2021
Переглядів
632
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку