Система вправ для розвитку здоровь’язберігаючої компетентності

Про матеріал
Система вправ з української мови для розвитку здоровь’язберігаючої компетентності №1. 1. Визначте тему та основну думку тексту. Дайте відповідь на питання поставлене в тексті. 2. Запишіть речення поставити розділові знаки, зробити повний синтаксичний розбір першого речення.
Перегляд файлу

Система вправ для розвитку здоровь’язберігаючої компетентності

№1. 1. Визначте тему та основну думку тексту. Дайте відповідь на питання поставлене в тексті. 2. Запишіть речення поставити розділові знаки, зробити повний синтаксичний розбір першого речення.

Відомо що здоров’я  найбільша цінність не лише окремої людини а й усього суспільства. Проте є чимало людей, зокрема й молодих які отримуючи певну тимчасову насолоду самі шкодять своєму здоров’ю уживаючи алкоголь наркотики палячи тютюн тощо, та ще хизуються тим що такі сучасні й цікаві для певних товариств. То чи є здоров’я насправді найвищою цінністю для людини? А як уважаєте Ви?

№2. 1. Визначте тему та основну думку тексту. Доберіть заголовок до тексту, поділіть його на абзаци. Поясніть вислів Сократа (остання речення) 2. Випишіть з тексту продукти харчування корисні для здоров’я. Складіть пам’ятку «Здорового харчування», використовуючи односкладні присудкові речення.

Правильне харчування – це обов’язковий пункт здорового способу життя і запорука стабільного функціонування організму в цілому. Щоденний раціон повинен відрізнятися різноманітністю і бути повноцінним. Важлива свіжість продуктів. Слід стежити за об’ємом порцій спожитої їжі. У кожної людини порція різна. Вона залежить від віку, стану здоров’я, статі, комплектації. У раціоні повинні бути присутніми зернові культури, фрукти і овочі, риба, м’ясо, яйця, молочні вироби, горіхи, сіллю цукор, жир. Збалансоване харчування має стати способом життя. Слід відмовитися від перекусів і фаст-фуду. Треба ретельно пережовувати їжу, не ковтати великими шматками. Категорично заборонено запивати їжу водою. Їсти можна все, але в помірній кількості. Переїдання і несумісність продуктів призводить до порушення обміну речовин, цукрового діабету і ожиріння. Тут дуже доречне висловлювання Сократа: “Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити”.

№3. 1. Розгляньте малюнок та визначте складники здорового способу життя. 2. Подискутуйте, чи можливо вести здоровий спосіб життя без одного із складників вказаних на малюнку. 3. Складіть есе (до 15 речень) про здоровий спосіб життя, використовуючи відокремлені члени речення.

Картинки по запросу "правильний та неправильний спосіб життя"

№4. 1. Заповніть пелюстки квітки складовими здорового способу життя, користуючись довідкою. 2. Утворіть від поданих слів прикметники спорт, овочі, екологія, медицина, фрукти, агресія, антисанітарія, розберіть прикметники за будовою.

Довідка: спорт, фаст-фуд, режим дня, овочі, екологія, медицина, недосипання, виснаження, позитивні емоції, фрукти, куріння, спілкування, агресія, антисанітарія.

Картинки по запросу "квітка"

№5. 1. Прочитайте текст. 2. Визначте тип і стиль мовлення. Доберіть заголовок до тексту. 3. Перепишіть абзац про «Капуста», розставте розділові знаки, зробіть повний синтаксичний розбір виділеного речення.

Щоденний раціон людини повинен включати різноманітну їжу для того, щоб задовольнити його потребу в поживних речовинах, вітамінах, мінералах, клітковині. Наведемо список найкорисніших овочів і фруктів, в яких міститься найбільша кількість корисних для організму речовин.

Капуста. Капуста є джерелом всіх відомих вітамінів і безлічі корисних мінеральних речовин (кальцій магній калій натрій фосфор залізо сірка мідь та інші). У стародавні часи вважалося що люди які часто вживають капусту захищені від усіх хвороб. З капусти лікарі готували ліки для лікування суглобів печінки загоєння виразок і ран.

Буряк. Джерелом корисних речовин є буряк. У ньому містяться всі необхідні організмові речовини: аскорбінова кислота, вітаміни групи В, каротин, калій, кальцій, марганець, залізо, фосфор, магній, кобальт та інші. Завдяки такому багатому складу медицина проявила інтерес до буряка. Цей овоч особливо корисний при гіпертонії, серцево-судинних захворюваннях, хворобах шлунково-кишкового тракту.

Морква. Морква є лідером за вмістом каротину (провітаміну А). Особливо вона корисна для маленьких дітей, сприяючи їх швидкому зростанню. Одна морква може забезпечити людину потрібною кількістю каротину на 2 — 3 дні. Морква має потужну антиоксидантну властивість, покращує зір і захищає від раку. В давнину морквяним соком лікували хвороби печінки, серця, жовтяницю і кашель. Варто знати, що в коренеплідних овочах, таких як морква, міститься безліч фітонцидів. Мікробів у роті стане значно менше, якщо пожувати шматочок такого овоча.

Помідори. Помідори смачні і дуже корисні. В них містяться вітаміни (С, В, РР, К), каротин, інозит, біотин, мінеральні солі, фолієва і пантотенова кислоти. Помідори корисні при порушеннях жирового і водно-сольового обміну, захворюваннях серцево-судинної системи та шлунково-кишкового тракту. Варто знати, що в організмі каротин перетворюється на вітамін А. Він здатний відкладатися про запас на строк не менше року. Тому їсти помідори в сезон дуже корисно.

Огірки. Огірок на 95% складається з води, тому вважається найбільш марним овочем. Проте в його складі міститься кальцій, йод, калій, фосфор, залізо та інші речовин. Тому огірок по корисності стоїть на одному рівні з морквою, капустою, помідорами і цитрусовими. Огірки покращують апетит і виводять з організму зайву рідину.

Полуниця. Полуниця — чудовий засіб для боротьби зі старінням організму. У ній міститься велика кількість антиоксидантів, вітамінів і мікроелементів. Полуницю рекомендують при авітамінозі, недокрів'ї, для відновлення здоров'я після важких захворювань.

Грейпфрут. Цей тропічний фрукт здатний відновлювати ушкоджені ДНК клітини, перешкоджати розвитку ракових захворювань. Грейпфрути сприяють схудненню, знижують рівень холестерину, покращують роботу серця.

Ананас. Ананаси корисні при застуді, кашлі, болі в горлі. У цьому фрукті містяться: вітамін С, бромелаїн, калій, волокна, марганець та інші корисні речовини.

Яблуко. Яблука символізують здорову їжу. Цей фрукт містить антиканцерогенні, протизапальні, протиалергічні речовини, комплекс вітамінів. З'їдаючи яблуко щодня можна продовжити молодість, зміцнити здоров'я і знизити ризик онкологічних захворювань.

Авокадо. Цей фрукт зміцнює здоров'я серця, скорочуючи ризик серцевих захворювань. Плоди авокадо багаті мононасиченими жирами, що знижують холестерин, калієм, вітамінами групи В, токоферолами і каротиноїдами, що захищають від розвитку раку простати і молочної залози.

docx
Додано
13 квітня 2020
Переглядів
389
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку