Системи планування парків. Дендропарк "Софіївка"

Про матеріал

Відомо, що існує три системи планування парків: французький, італійський та англійський.Дослідивши особливості побудови дендропарку "Софіївка" , доторкнувшись до таємниць створення одного із семи чудес України, учні зможуть визначити, до якої системи планування належить "Софіївка"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дендропарк «Софіївка»Одне із семи чудес України. Тайни і легенди Софіївки

Номер слайду 2

Софіївка – національний дендропарк України, найбільший дендропарк Європи. Кожна композиція чи скульптура є ілюстрацією до поем Гомера «Іліада» чи «Одиссея».

Номер слайду 3

Гармонійне поєднання води, каменя та пишної зелені

Номер слайду 4

Знаходиться в м. Умань Черкаської областіПлоща — 179,2 га. Парк «Софіївка» заснований у 1796 році

Номер слайду 5

Парк заснований власником міста Умані, магнатом Станіславом Потоцьким та названий на честь його дружини Софії Вітт-Потоцької. Автором топографічного й архітектурного проекту і керівником будівництва парку було призначено військового інженера Людвіга Метцеля.

Номер слайду 6

Місцевість, незважаючи на свою "дикість", була дуже придатною для створення романтичного місця відпочинку: вона буяла ярами, кришталевими джерелами, скупченнями кам'яних брил. Поруч протікала річечка Багно, що одержала незабаром більш "шляхетну" назву Кам’янка. З 1796 по 1802 рік йшли роботи зі створення парку: копали ставки й підземну річку, споруджували водоспади й фонтани, прокладали алеї, переносили кам'яні брили, зводили архітектурні споруди. Також у парку були висаджені екзотичні рослини з усього світу.

Номер слайду 7

«Софіївка» – наймістичніше місце в УкраїніГоловний вхід прикрашають дві кам’яні башти, вінець яких запозичений із храму давньоримської богині домашнього вогнища Вести, що знаходиться в Італії. Усі наречені намагаються привести своїх обранців: сама Веста благословить їх.

Номер слайду 8

Сам С. Потоцький написав там польською мовою: «Хто нещасливий, хай зайде сюди і стане щасливим. А хто щасливий, - стане ще щасливішим». Треба торкнутися напису і тричі обійти навколо каменя, загадавши бажання. Грот Каліпсо

Номер слайду 9

Венера-купальщиця. Якщо випити води з джерела, з якого тече родонова вода, а потім загадати бажання вилікуватися, то воно здійсниться

Номер слайду 10

Грот страху і сумнівів або грот Тантала. Гранітна глиба вагою 300 тонн утримується на трьох(!) крапках.

Номер слайду 11

З його допомогою можна перевірити долю. Щоб здійснилася найзаповітніша мрія, треба пройти за його потоками. Якщо жодна крапля не впаде на людину, то бажання здійсниться.

Номер слайду 12

Грот Фетіди з водоспадом і статуєю Венери

Номер слайду 13

Статуя Орфея. Статуя Купідона

Номер слайду 14

Тарпейська скелябула в Давньому Римі. З неї скидували злочинців, засуджених на смерть, за зраду

Номер слайду 15

Фонтан «Змія»Висота стовпа води – 12-16 м

Номер слайду 16

Міф про похід греків проти Трої. Греки висадилися на березі Егейського моря, вийшли на галявину, розвели вогнище, аби принести жертву Богам. Виповзла змія і поповзла до гнізда горобців, з’їла 8 пташенят і їхню матір. Отже, Троянська війна тривала 9 років.

Номер слайду 17

Системи планування парків. Французький парк (регулярний)Італійський. Англійський парк (іррегулярний)Строго симетричне планування; будується на рівній місцевості; застосовується підстрижена трава, фонтани, водоймища. Розміщується на схилі гори; використовуються сходи, пандуси, гроти. Асиметрична композиція,наслідування природніх форм природи

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Датченко Ірена
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 липня 2018
Переглядів
1111
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку