Заняття у дистанційному форматі "Молюски: види, особливості утримання та годівлі" (текстова частина)

Про матеріал
Гурток: Тварини в нашому житті, один рік навчання, здобувачі освіти 5-7 класів. Керівник гуртка: Валікова Олександра Віталіївна. Програма: гурток «Тварини в нашому житті», І рік навчання, розділ «Екзотичні домашні улюбленці». Навчальна програма з позашкільної освіти «Тварини в нашому житті», один рік навчання (автор Валікова О.В.), схвалена вченою радою Комунального вищого навчального закладу «Херсонська Академія неперервної освіти» Херсонської обласної ради (від 17 листопада 2017 року №4) та затверджена наказом Департаменту освіти, науки та молоді Херсонської обласної державної адміністрації від від 07 березня 2018 року № 61.
Перегляд файлу

Тема: Молюски: види, особливості утримання та годівлі.

Мета: дати знання про види молюсків – домашніх улюбленців.

Завдання:

  •                   освітня: сформувати знання про види роду Ахатина, умови утримання та особливості годівлі;
  •                  розвиваюча: розвивати логічне мислення, вміння порівнювати, аналізувати, удосконалювати навички самостійного здобуття знань, вміння робити висновки;
  •                   виховна: формувати екологічну свідомість, здійснювати естетичне виховання, виховувати любов і повагу до природи.

Обладнання: відеоматеріал «Чем отличаются ахатины от архахатин», «Равлики – відомі незнайомці», кокосовий субстрат, термоковрик, пластиковий тераріум, кімнатні рослини Хедера та Адіантум, сепія (панцир каракатиці), розмальовки, олівці, каталог «Види равликів роду Ахатини».

Методи: словесні (розповідь, бесіда, пояснення), наочні (ілюстрація).

Хід заняття

І. Організаційний момент (5 хв.).

Привітання, перевірка готовності вихованців до заняття гуртка.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми заняття (15 хв.).

Вчитель: Доброго дня! Сьогодні ми з вами ознайомимось з таким видом домашніх тварин, які є знавцями косметології, мають найбільшу кількість зубів в царстві Тварин та є найзапеклішими ворогами цукрових сільських господарств. Як ви гадаєте, хто це може бути? (Варіанти відповідей дітей).  Це равлики Ахатини, які відносяться до типу Молюски   (запис теми заняття в зошит).

ІІІ. Робота над темою заняття (1 год. 30 хв.).

  1. Розповідь вчителя з елементами бесіди.

Вчитель: Гігантських равликів відносять до двох великим родів - Ахатина (Achatina) і Архахатина (Archachatina). Відмінність представників останнього роду - закруглений кінчик раковини і менші розміри (до 25 см), в порівнянні з Ахатин. Равлики Ахатини відрізняються великими розмірами - доросла особина може досягти 40 см, а вага може підібратися до 500 гр. Батьківщиною гігантських молюсків є жаркі тропічні країни, а саме - Східна Африка.

Вчитель: Тіло равликів складається з голови, тулуба і ноги. Верхня частина тулуба закручена у вигляді спіралі і вкрита черепашкою. Закручена вона зазвичай вправо, але існує аномалія, при якій черепашка закручена вліво (у деяких видів лівостороння закрученість є нормою). На голові є щупальці, ротовий отвір, очі. Нога м'язиста, равлик переміщується з участю слизу, що виділяється на підошві (вклеювання роздаткового матеріалу в зошит «Зовнішня будова равлика») (перегляд відеоматеріалу «Равлики: знайомі незнайомці» (15:21).

В рамках дистанційної форми навчання, вихованці гуртка переглядають відеоматеріал за посиланням у презентації.

Гра «Складіть пазл»

В рамках дистанційної форми навчання, вихованці гуртка складають пазл за посиланням:

https://grandgames.net/playpuzzle/ulitka_i_zemlyanika_1/404

Вчитель: Гігантські африканські равлики, які в Європі так і усьому світі розводять  як домашніх улюбленців, у себе на батьківщині вважаються страшними і ненажерливими шкідниками, здатними знищити на корені урожай цукрового очерету й інших сільськогосподарських посівів. Сухопутного черевоногого молюска вчені відносять до великої родини Archachatinidae. Воно включає кілька родів і близько шістдесяти видів. Представники роду Архахатіна мають притуплену округлу верхівку раковини, вважаються більш примітивними у порівнянні з родом Ахатінами. Африканська ахатіна відрізняється від своєї родички загостреною і витягнутою верхівкою раковини. Вона також володіє дружелюбним характером  (перегляд відеоматеріалу «Отличие ахатины от архатины» (04:54).

В рамках дистанційної форми навчання, вихованці гуртка переглядають відеоматеріал за посиланням у презентації.

 Вчитель: Для равликів використовують різноманітні тераріуми або акваріуми.  Це може бути скляний акваріум, але без води. Також це може бути контейнер з прозорого або напівпрозорого пластику, тераріум з плексигласу (ілюстрація пластикового тераріуму). Слід подбати про достатній розмір тераріуму для равлика, ємність повинна бути не менше п'яти літрів для одного равлика. Якщо ви вирішили розводити відразу три-чотири ахатіни, утримувати їх необхідно у 20-літровому акваріумі або боксі. А оскільки молюски - це не рибки, вони можуть самовільно покинути виділене для них місце і розповзтися по квартирі, тому тераріум накривають кришкою, в якій зроблено достатню кількість дірочок для вільної циркуляції повітря.

Вчитель: На голому дні акваріума або контейнера равлики відчуватимуть себе незатишно, перестануть рости, починають хворіти. Саме тому необхідний грунт, куди равлики могли б зариватися. В ідеалі такий підстилкою може послужити орхідейний або кокосовий субстрат. Для кращого самопочуття дорослих особин необхідно шар ґрунту на п'ять-сім сантиметрів. А для маленьких особин шар субстрату становить до 3 см, оскільки вони можуть задихнутися в занадто щільному покритті.

Вчитель: Равлики Ахатина обожнюють купатися, тому в тераріумі не забудьте встановити ванночку, в яку наливайте свіжу воду кімнатної температури. Якщо у вас вилупився молодняк, стежте за тим, щоб у ванночці було достатньо мало води. Взагалі, ці африканські равлики непогано пересуваються під водою, але маленька особина може випадково захлинутися. Ванночка повинна твердо стояти на дні   для того, щоб уразі підривання шару підстилки під нею, вода не розливалася.

Вчитель: Додатковою окрасою тераріуму для равликів стануть кімнатні рослини, як плющ та папороть (ілюстрація кімнатних рослин Хедери та Адіантуму), які стануть додатковим джерелом їжі та кисню.

Вчитель: Гігантські равлики – жителі жарких тропіків. Тому температура в тераріумі повинна коливатися від +20 до + 28 за Цельсієм. Не варто ставити контейнер з равликами біля батареї, це веде до пересихання субстрату. Також небажані прямі сонячні промені, в даному випадку равликів чекає небажаний контраст температур. Для підтримки оптимальної температури в тераріумі взимку слід використовувати термокилимок. До світла равлики більш-менш байдужі.  Усі равлики з екваторіальних джунглів обожнюють вологе середовище. Тому потрібно один-два рази на день збризкувати підстилку і стінки тераріуму водою з розпилювача. Відносна вологість повітря всередині боксу повинна коливатися залежно від виду равликів від 75 до 85 відсотків. Визначати рівень вологості можливо за допомогою спеціального тераріумного гігрометру (ілюстрація приладу гігрометру). Якщо ви побачите, що більшість равликів сидять на стінках і прагнуть забратися вище, значить середу для них занадто вологий. Якщо ж вони зариваються в грунт навіть увечері, закупорюються кришечками, то в тераріумі занадто сухо.

Вчитель: Ахатіни рослиноїдні тварини, які полюбляють  салатні листя, свіжі огірки і яблука. Однак не варто їх обмежувати лише цими продуктами. Для здоров'я і довголіття равликів слід урізноманітнити їх меню. Давайте їм також морквину і капустяне листя. Заборонені продукти як і для усіх тварин - гострі, смажені, копчені, солодкі. Кальцій - важливий компонент, який надзвичайно потребують Ахатіна. Догляд та утримання равликів передбачає регулярну підживлення харчовою крейдою. Крім нього можна надати їм необхідний «будматеріал» для панцира у вигляді протертої яєчної шкаралупи, сепії, черепашнику, гаммарусу. Суміш гамарусу, дафнії, овса, пшенці, ячменю, кукурудзи, гречи та трав'яної муки можна купити в готовому вигляді у вигляді корму.

Вчитель: Домашні равлики Ахатіна надзвичайно плодючі. До того ж вони гермафродити і можуть приносити потомство незалежно від наявності різностатевих партнера.

Вчитель: А зараз розглянемо більш детально види равликів ахатін, використовуючи Каталог «Види Гігантських равликів» (заповнення каталогу «Види равликів роду Ахатіна»), див. додаток 1.

№ п/п

Зображення

Назва виду

Опис виду

Особливості

1

 

 

 

 

2

 

 

 

 

3

 

 

 

 

Ахатіна фуліка

Опис виду: Раковина коричневого або жовтого кольору, розмір дорослої ахатини 15-20 см, вага близько 300 г.

Масивне тіло бежевого або коричневого кольору.

Різновиди ахатіна фуліка

  • Achatina fulica albino — біле тіло з жовтою раковиною;
  • Achatina «білий нефрит» — біле тіло з коричневою раковиною;
  • Achatina fulica rodatzi — бежеве тіло з жовтою раковиною;
  • Achatina fulica hamilei — коричневе тіло з коричневою раковиною.

Фулика альбино содержание в домашних условиях

Фуліка альбіно

 

Фулика белый нефрит содержание в домашних условиях

Фуліка білий нефрит

Фулика родатци описание

Фуліка родація

 

Ахатина фулика в домашних условиях

Фуліка хемелі

 

Особливості равлика: активні, гарні, дружелюбний молюск. Слиз використовується у косметології. Невибаглива у догляді, полюбляє купатись.

Ахатіна Ретикулята

Опис виду: раковина пятниста, коричнево-бежевого кольору.

Розмір дорослої особини близько 20 см, вага 250 — 300 г. Підвиди відрізняються кольором раковини.

Різновиди ахатіна ретикулята

  • Achatina reticulata albino — біле тіло з мармуровим забарвленням;
  • Achatina reticulata standart — бежеве тіло з строкато коричневою раковиною;
  • Achatina reticulata dark head — чорна голова, коричневе тіло, темна мармурова раковина.

Улитка ретикулята в домашних условияхРетикулята альбіно

Улитка ахатина ретикулята описание

Ретикулята стандарт

Черноголовая ахатина иммакулята

Ретикулята чорноголова

Малыши ахатины ретикулята Ахатіна ретикулята

Особливості равликів: відрізняються від інших видів ахатін ребристою раковиною, активністю та миролюбністю. Впізнає хазяїна по запаху. Зберігає активність протягом усього дня.  Середня протяжність життя 4-6 років. Добре уживється з  равлик ми свого виду та ахатіной альбопіктой.

Ахатіна тигр

Опис виду: бочкоподібна раковина жовтого або помаранчевого кольору з темними смугами. Розмір дорослої особини д 25 см, вага близько 500 г. Особина цього виду увійшла в книгу Гіннеса, вона важила 900 г та мала 39,3 см довжину.

Різновиди ахатіни звичайної:

  • Achatina achatina albino — біле тіло з жовтою раковиною;
  • Achatina achatina standard — коричневе тіло з смугасто-помаранчевою раковиною.

Тигровая улитка описание вида

Тигровий равлик

Тигровая улитка в домашних условиях

Ахатіна звичайна

Улитка ахатина тигр

Ахатіна ахатіна

Улитка ахатина тигр

Ахатіна тигр

Особливості равлика: тигри спокійні та ніжні равлики. Вони гарно їдять, мало активні та виповзають з укриття тільки в ввечері. Вибагливі до ґрунту та харчування. Тигрового равлика краще не тримати з іншими видами Ахатін. 

Ахатіна іммакулята

Опис виду: витягнута світла раковина з темними плямами та смугами. Розмір дорослої особини 15-17 см в довжину, вага 200 г.

Нога бежевого або сірого кольору, від голови до основи раковини тягнеться характерна темна смуга.

Різновиди ахатіна іммакулята:

В природі існує ще 2 підвиди іммакуляти. Це двохкольорва ахатіна іммакулята та  іммакулята Ламаркіана. Проте н території нашої країни вони не вирощуються. 

Двухцветная ахатина иммакулята

Иммакулята двухцветная

Ахатина иммакулята пантера описание

Иммакулята пантера

Ахатина иммакулята в домашних условиях

Ахатина иммакулята

Улитка ахатина иммакулята

Иммакулята Смитти

Особливості равлика: активна, неполохлива, але вибаглива до вологості та температурному режиму. При різких  змінах впадає в сплячку. Не бажано утримувати з іншими видми равликів Ахатин.

Вчитель: А зараз я вам пропоную перегляньте ще раз види равликів роду Ахатина, визначтесь з видом, який ви б хотіла тримати вдома та розфарбуйте розмальовку «Равлик». На аркуші паперу позначте умови утримання та раціон годівлі (при наявності часу, вихованцям гуртка можна запропонувати розмалювати «фантазійних» равликів, див. додаток 2.).

В рамках дистанційної форми навчання, вихованці гуртка переглядають розмальовують равлика за посиланням:

http://www.supercoloring.com/ru/raskraski/ulitka?colore=online

IV. Підсумок заняття (5 хв.).

Вчитель: сьогодні на занятті розглянули види равликів роду Ахатина, їх особливості утримання та годівлі. Попрацювали ми  вами дуже добре і я сподіваюсь, що на наступному заняття буде так само. До нових зустрічей!

Домашнє завдання: підготувати доповідь про один з видів равликів роду Архахатини на вибір.

Список використаних джерел:

  1. http://ahatiny.ru/vidy-ulitok-ahatin-retikulyata-fulika-immakulyata-tigr/
  2. http://ulitka.my1.ru/publ/archachatina_marginata/4-1-0-12
  3. https://axatina.ru/populjarnye-vidy-ulitok-ahatin/
  4. https://www.biolib.cz/en/taxon/id18057/
  5. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%BA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1. Каталог видів равликів роду Ахатина.

Каталог равликів роду Ахатина

№ п/п

Зображення

Назва виду

Опис виду

Особливості

1

Фулика альбино содержание в домашних условиях

 

 

 

2

Фулика белый нефрит содержание в домашних условиях

 

 

3

Фулика родатци описание

 

 

4

Ахатина фулика в домашних условиях

 

 

5

Улитка ретикулята в домашних условиях

 

 

 

6

Улитка ахатина ретикулята описание

 

 

7

Черноголовая ахатина иммакулята

 

 

8

Малыши ахатины ретикулята

 

 

 

9

Тигровая улитка описание вида

 

 

 

10

Тигровая улитка в домашних условиях

 

 

11

Улитка ахатина тигр

 

 

12

Улитка ахатина тигр

 

 

13

Двухцветная ахатина иммакулята

 

 

 

14

Ахатина иммакулята пантера описание

 

 

15

Ахатина иммакулята в домашних условиях

 

 

16

Улитка ахатина иммакулята

 

 

 

Додаток 2. Розмальовки «Равлики».

docx
Додано
9 листопада 2021
Переглядів
699
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку