Склад аптечки "тривожної валізи"

Про матеріал
Презентація на тему "Склад аптечки у "тривожній валізі"". Захист України 11 клас Домашнє завдання: -провести перевірку домашньої аптечки та аптечки з "тривожної валізи"; -перевірити умови та терміни зберігання; -позбутися ліків, які вичерпали термін придатності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вміст аптечки з “тривожної валізи”  

Номер слайду 2

У кожному домі повинна бути домашня аптечка першої допомоги, адже ніхто не застрахований від опіків, ссаден та прявів алергічних реакцій, а аптек, які працюють цілодобово все менше, але у цьому питанні варто не перестаратись. Не слід скуповувати ліки, які вам не потрібні найближчим часом, бо домашня аптечка перш за все слугує для надання першої допомоги, а не для самолікування.

Номер слайду 3

Нинішня реальність вносить свої коррективи й у склад аптечки. Сьогодні кожен українець має «тривожну валізку», яка обов’язково має містити аптечку. І тоді, коли в країні триває війна треба мати достаній її склад, щоб надати не лише першу медичну допомогу, а, можливо, й «призначити» лікування.

Номер слайду 4

Для перев’язок:бинт стерильний;бинт еластичний (необхідний для фіксації при розтягненнях, також використовують при накладанні компресів);  марля;  вата;  джгут(для зупинки сильних кровотеч);  набір пластирів, бажано різних за розмірами, формою та призначенням. Бактерицидні пластирі застосовують при порізах та мозолях, а медичні для фіксації;гумові рукавички.

Номер слайду 5

Для обробки ран, опіків, зупинки кровотеч: Пантенол – використовується на місце ураження при опіках. Також він загоює рани. Важливо знати, що пантенол можна використовувати тільки після того, як обпечене місце потримати під холодною водою протягом 15 хвилин. Крем «Рятівник». Перекис водню 3% (при невеликих кровотечах, обробці та промиванні ран).  Йод, зеленка – для дезінфекції ран.  Варто пам’ятати, що якщо рана велика чи глибока, обробляти йодом можна тільки її краї, щоб до рани не потрапили мікроби, та не було додаткового подразнення чи опіку.

Номер слайду 6

Знеболюючі ліки: Німесулід (німесил, німід), Нурофен, Ібупрофен, Парацетамол, Фармадол, Анальгін.  Комбіновані за показами: Цитрамон, Спазмалгон, Темпалгін, Баралгін (при кольках, ниркових, тощо). Мазі для зняття болю в м’язах та суглобах: Фастум гель, Вольтарен, Диклак Гель та інші.

Номер слайду 7

Ліки від кишкових розладів: Мезим чи Панкреатин – допомагає з травленням.  При отруєнні та діареї: Активоване вугілля, Атоксил, Смекта, Ентеросгель, Ніфуроксозид. Засоби від закрепів: Піколакс, Дуфалак,  Препарати від нудоти: Драміна, Апсорбін.

Номер слайду 8

Протиалергійні засоби: Цетиризин, Лоратадин, Едем, Діазолін, Феністил гель, Псило-бальзам.

Номер слайду 9

Заспокійливі ліки та ліки при проблемах з серцем: Валідол, Корвалол, Корвалмент — при серцевих болях, стенокардії тощо;Седафітон, Ново-пасит, Валеріана та інші.

Номер слайду 10

Спазмолітики: Но-шпа, Спазмалгон, Папаверин тощо.

Номер слайду 11

Від застуди та грипу: Парацетамол, Ібупрофен, Німесулід або Нурофен – для знеболення та зниження високої температури. Гарячі напої Фервекс, Терафлю, Хелпекс, Вікс Актив та інші. Їх радять застосовувати при виявленні перших симптомів застуди.  Спреї при болі в горлі: Гексаспрей, Орасепт, Тантум Верде, Інгаліпт, Стрепсілс та інші.  Таблетки для розсмоктування при болях в горлі: Доктор Мом, Лізак, Деквадол, Фарингосепт, Стрепсілс, Септолете та ні. Відхаркувальні засоби: Мукалтин , Лазолван, Пектолван Плющ, Бронхостоп та інші.  Краплі та спреї в ніс.  При нежитю: Евказолін, Риназолін, Вікс Актив, Делуфен, Мультигрип. Для промивання носової порожнини: Морська вода Хьюмер, як для дорослих, так і для дітей. Противірусні препарати: Новірин, Мефінамін, Аміксин ІС та ін.

Номер слайду 12

Крім того, домашня аптечка повинна містити:термометр;  ножиці;  пінцет;  грілку;  піпетку;  пару гумових рукавиць;  медичну маску;  нашатирний спирт;маркер та стікери. Якщо людина має конкретне захворювання (гіпертонічна хвороба, астма, діабет та ін.), вона має подбати про належний запас необхідних їй препаратів. У разі потреби аптечку можна доповнити очними та вушними краплями.

Номер слайду 13

Основні правила зберігання лікарських препаратів:медикаментозні препарати повинні зберігатися в сухому, прохолодному місці;кожен препарат повинен мати упаковку та інструкцію з чітко вказаною назвою, терміном придатності, дозуванням і умовами зберігання;ніколи не використовуйте лікарські препарати, термін придатності яких вже закінчився! Намагайтеся виконувати ці правила.

Номер слайду 14

Корисні поради. На коробках з-під ліків можна написати невеличкі підказки для самого себе. Для цього підійдуть кольорові стікери та темна ручка. Пишіть коротко та ясно: для чого і як використовувати. Такий метод зекономить час в екстрених випадках; У самій аптечці заведіть інформаційний листок, на якому вкажіть номери телефонів вашого сімейного лікаря, поліклініки та номери інших потрібних вам лікарів, медичних закладів, аптек;Для того, щоб увесь склад аптечки не був розкиданий по аптечці, і вам було зручно шукати ліки, знайдіть бокс чи контейнер, зробіть у них кілька розділів та підпишіть. Наприклад, один розділ для препаратів проти алергії, другий – для препаратів від застуди, третій – для засобів перев’язки. Пам'ятайте: самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я!

pptx
Додав(-ла)
Савченко Дар`я
Додано
8 листопада 2022
Переглядів
1461
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку