Складне речення та його ознаки. Складносурядне речення. Складнопідрядне речення з підрядним означальним і підрядним з'ясувальним.

Про матеріал
Контрольна робота для перевірки знань. Задання відповідає всім вимогам сучасної освіти.
Перегляд файлу

                                     Контрольна  робота.  Варіант I                                                                                                                                     1)Під холодним вітром тремтять кущі, мерзнуть дерева.2) Вони вже давно стоять голі, і скоро зима подарує їм новий одяг, але її ще немає. 3)Пожовкла трава, почорніло опале, побите першою памороззю листя.4) Низьке осіннє небо з холодними подертими хмарами геть сіре, і такі ж похмурі ліс і земля.5) До речі   саме в листопаді зазвичай найменше сонячних днів, тому майже кожен осінній день схожий на сутінки.

6)Сніг уже декілька разів укривав землю ковдрою, але була вона білосніжною зовсім мало та швидко танула. 7)Ще не прийшов із півночі великий караван із снігових хмар, який засипле поля, і ліси, і дороги.

8) У лісі горить-палає калина, виблискують її червоногарячі кетяги. 9)Недаремно, мабуть, і складав народ свої кращі пісні саме про неї, адже навіть у найпохмурішу пору дарує вона лісові свою красу.10) Ягідки стали ще розкішніші після того, як опало з кущів останнє листя.

11)А весною калина буде справжньою красунею.12) Білі плоскі суцвіття, що нагадують медальйони, прикрашатимуть кущі. 16) У квітах калини багато нектару, і до них часто навідуватимуться комахи, особливо бджоли, адже калина – це прекрасний медонос.

1. Складносурядним  є  речення                                                                                                                                                        А) 1.                    Б )2                 В) 11           Г) 3 .                                                                                                                                        2.  Складнопідрядним є   речення                                                                                                                                              А) 1                     Б) 2                В) 3             Г)7.                                                                                                                                                                             3. Три граматичних основи має речення                                                                                                                                     А) 1.                     Б)2                В) 3             Г) 4.                                                                                                                                      4. Схемі [   ,( що…), ]  відповідає  речення                                                                                                                                    А) 9                     Б) 10               В)12           Г)16.                                                                                                                                               5.Складнопідрядним реченням з означальною підрядною частиною є                                                                                               А) 6                      Б)7                 В)8                 Г) 9 .                                                                                                                                  6. Вставне слово є в реченні (розділові знаки пропущено) .                                                                                                                                                                                               А) 2                      Б)3                В)4                  Г) 5.                                                                                                                                                                                                                                              

7.Тире в шістнадцятому реченні використано                                                                                                                              А) між частинами складносурядного речення;                                                                                                                                     Б) для відокремлення поширеної прикладки;                                                                                                                             В) між підметом і присудком;                                                                                                                                                                           Г) на місці пропущеного члена речення.                                                                                                                                    8. Сполучне слово приєднує підрядну частину до головної у реченні                                                                                                                             

А) 2                   Б) 3                В) 9         Г) 12.                                                                                                                                            9.Відокремлений  додаток  ужито   у реченні                                                                                                                      А)3                   Б)9                 В)12             Г) 16                                                                                                                                                 10. Зробіть повний  синтаксичний розбір  дванадцятого речення ( 2 бали).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  відповідає

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

docx
Додано
15 грудня 2020
Переглядів
1133
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку