СКЛАДНІ РЕЧЕННЯ З РІЗНИМИ ВИДАМИ СПОЛУЧНИКОВОГО І БЕЗСПОЛУЧНИКОВОГО ЗВ’ЯЗКУ

Про матеріал
Поглиблення знань учнів про складне речення, ознайомлення з особливостями складного речення зі сполучниковим (сурядним та підрядним) та безсполучниковим зв’язком, формування вмінь і навичок правильно визначати структуру складних речень з різними видами зв’язку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СКЛАДНІ РЕЧЕННЯ З РІЗНИМИ ВИДАМИ СПОЛУЧНИКОВОГО І БЕЗСПОЛУЧНИКОВОГО ЗВ’ЯЗКУ

Номер слайду 2

СЬОГОДНІ УРОК НАВЧИТЬ МЕНЕ: - ВИЗНАЧАТИ СКЛАДНІ РЕЧЕННЯ З РІЗНИМИ ВИДАМИ ЗВ’ЯЗКУ; - СКЛАДАТИ СХЕМИ ТАКИХ СКЛАДНИХ РЕЧЕНЬ; - ВІДНОВЛЮВАТИ СКЛАДНІ СИНТАКСИЧНІ КОНСТРУКЦІЇ ВІДПОВІДНО ДО КОМУНІКАТИВНОГО ЗАВДАННЯ.

Номер слайду 3

Зібратися разом – це початок, Триматися разом – це прогрес, Працювати разом – це успіх!

Номер слайду 4

ЯК МАЛО ЛЮДИНІ ТРЕБА ДЛЯ ЩАСТЯ І ЯК БАГАТО, ЩОБ ЦЕ ЗРОЗУМІТИ! НАРОДНА МУДРІСТЬ

Номер слайду 5

ІНТЕРАКТИВНА ВПРАВА «ТАК І НІ» 1. Складне речення – це таке речення, до складу якого входить два і більше простих речень. 2. Між частинами складного речення завжди ставиться кома. 3. Складні речення поділяють на такі види: складносурядне, складнопідрядне, безсполучникове. 4. Залежно від способу поєднання частин бувають складні сполучникові та складні безсполучникові речення. 5. Безсполучниковим складним називається речення, частини якого поєднуються в змістове ціле за допомогою інтонації та сполучників. 6. Частини складносурядного речення з’єднуються сурядними сполучниками. 7. Частини складнопідрядного речення поєднуються підрядними сполучниками і сполучними словами. 8. Безсполучникові складні речення можуть бути синонімічними як із складносурядними, так і складнопідрядними реченнями.

Номер слайду 6

ВІДПОВІДІ: 1 – ТАК 2 - НІ 3 – ТАК 4 – ТАК 5 – НІ 6 – ТАК 7 – ТАК 8 – ТАК

Номер слайду 7

Творче конструювання Записати речення. Знайти граматичні основи. Указати на засоби зв’язку (інтонація, сполучники, сполучні слова). З тихим дзвоном упали перші краплини, все стрепенулося, і вже широкою чарівною музикою зашумів дощ, про який кажуть, що це сиплеться з неба золото. (О.Гончар) […], [ …], і [ …дощ], (про який …), (що …).

Номер слайду 8

Над притомленим завороженим степом стояла така тиша, що було чути, як знизу дихає колос, а згори випадають роси і місячна обніж. (М.Стельмах) [… тиша], (що …), (як …), а [ … і …]

Номер слайду 9

Який висновок можна зробити про записані щойно складні речення?

Номер слайду 10

РЕКЛАМНА ПАУЗА

Номер слайду 11

ДОСЛІДЖЕННЯ-ВІДНОВЛЕННЯ Встановити відповідність, записати речення. 1.Треба слову мудрості додати а) той і собі його має. 2. Щастя знає б) те й минає. 3. Не родись красивою в) а нещастя повертає. 4. Щастя має ноги г) кого шукає. 5. Хто людям добра бажає д) щоб уміло душу звеселяти. 6. Щастя розум одбирає е) а родись щасливою. 7. Що буває є) коли на своєму місці. 8. Людина щаслива ж) а біда - роги. г Е ж А В Б Є

Номер слайду 12

Зразок синтаксичного розбору речення Не вставала злоспротивна хвиля проти турецької кадриги, море було тихе, вітер починався щодня по заході сонця, дув цілу ніч з берега – вода лиш злегка брижилась від нього. (За П.Загребельним) Речення складне, безсполучникове; розповідне, неокличне. Складається з 4-х частин. Перша, друга і третя частини пов'язані зв'язком одночасності, третя і четверта – зв'язком протиставлення. [ ], [ ], […, …] - [ ].

Номер слайду 13

ПУНКТУАЦІЙНИЙ ПРАКТИКУМ Записати складні синтаксичні конструкції. Розставити розділові знаки. Виділити засоби зв’язку в них. Указати тип зв'язку між частинами складних речень. 1. Щастя подібно метелику__чим більше ловиш його __тим більше воно вислизає __але якщо ви перенесете свою увагу на інші речі__ воно прийде і тихенько сяде вам на плече. 2. Якщо ви хочете __щоб життя посміхалося вам__ подаруйте йому спочатку свій гарний настрій. 3. Щастя __як здоров'я ___ його не помічаєш __ значить воно є. 

Номер слайду 14

Відповідь: 1. Щастя подібно метелику: чим більше ловиш його, тим більше воно вислизає, але якщо ви перенесете свою увагу на інші речі, воно прийде і тихенько сяде вам на плече. 2. Якщо ви хочете, щоб життя посміхалося вам, подаруйте йому спочатку свій гарний настрій. 3. Щастя - як здоров'я, його не помічаєш - значить воно є. 

Номер слайду 15

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Виведіть свою формулу щастя, орієнтуючись на основні потреби вашого віку і нашого часу. Кожен має дібрати слова, в які вкладає розуміння щастя, а потім відтворити отриманий результат, склавши складні речення. Бажаю успіхів!

Номер слайду 16

Додаток до уроку Щастя… Як би його змалювати мені? Можна й так: білий сніг сутеніє, Білим цвітом цвіте цикламен у вікні, На столі ж білий томик рясніє… С.Павленко

Номер слайду 17

ВІДКРИТИЙ МІКРОФОН На уроці я дізнався … Я не знав , а тепер знаю… Мені було цікаво…

Номер слайду 18

Тож зростайте духовно, друзі! Тягніться до сонця, живіть веселково, Хай не засохне ваше віття! Хай живе і милує покоління рідна мова – мова українців!

Номер слайду 19

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

ppt
Додано
16 квітня 2020
Переглядів
7557
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку