Складні речення з різними видами сполучникового і безсполучникового зв’язку

Про матеріал
Матеріал містить завдання уроку; вправи різного типу, інстукції до їх виконання та перевірочний матеріал; картку самооцінювання; деталізоване домашнє завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська мова 9 клас Складні речення з різними видами сполучникового і безсполучникового зв’язку Вчитель української мови та літератури Закордонець Ольга Петрівна

Номер слайду 2

Наші завдання на уроці: визначати складні речення з різними видами зв’язку; складати схеми таких складних речень; відновлювати складні синтаксичні конструкції відповідно до комунікативного завдання.

Номер слайду 3

Оцінювання Вид роботи Максимальна кількість балів Отримані бали Завдання 1. Гра «Так/Ні» 3 Завдання 2. Побудова схем 3 Завдання 3. Кодовий диктант 2 Завдання 4. Пунктуаційний практикум 2 Завдання 5. Відновлення 2 Разом 12

Номер слайду 4

Запишіть в зошити таблицю, поставте «Так» або «Ні» 1 2 3 4 5 6

Номер слайду 5

Завдання 1. Гра «Так/Ні» 1. Складне речення – це таке речення, до складу якого входить два і більше простих речень. 2. Між частинами складного речення завжди ставиться кома. 3.Складні речення поділяють на такі види: складносурядні, складнопідрядні, безсполучникові. 4.Залежно від способу поєднання частин бувають складні сполучникові та складні безсполучникові речення. 5.Безсполучниковим складним називається речення, частини якого поєднуються за допомогою інтонації та сполучників. 6.Частини складнопідрядного речення поєднуються підрядними сполучниками і сполучними словами.

Номер слайду 6

Відповіді: 1 – так – 0,5 б. 2 – ні – 0,5 б. 3 – так – 0.5 б. 4 – так – 0,5 б. 5 – ні – 0,5 б. 6 – так – 0,5 б.

Номер слайду 7

Завдання 2 Запишіть речення, побудуйте схеми. Люди люблять розмірковувати про щастя, але ніхто не знає, що найбільше щастя - в розумінні. Існує тільки один шлях до щастя – перестати турбуватися про речі, що не підвладні нашій волі. Нещасною або щасливою людину роблять тільки її думки, а не зовнішні обставини; керуючи своїми думками, людина управляє своїм щастям.

Номер слайду 8

[ ... ] ; [ ... ]. […] , але [ …], що ( ...). […] - [ ... ], (що).

Номер слайду 9

Складні речення з різними видами зв'язку ще називають складні синтаксичні конструкції ССК

Номер слайду 10

В людині велике завжди поєднується з дрібним, і думки ті схожі на свіжий пом'ялий обмолот, де разом лежать зерно і полова. (М Стельмах)

Номер слайду 11

КОДОВИЙ ДИКТАНТ (АФОРИЗМИ) Завдання 3 1. Я зробив усе, що зміг, а хто може, хай робить краще. 2. Ти щасливий, коли ти твердо йдеш шляхом, яким почав іти. 3. Хто шукає, той знаходить, а хто стукає, тому відчиняють. 4. Багатством живиться лиш тіло, а душу звеселяє споріднена праця. 5. Щастя твоє в тобі самому: пізнавши себе, пізнаєш усе. 6. Щастя – це подяка Богові за те, що Він нам посилає. 7. Скільки людей є повсюди, стільки в світі й щастя є. 8. Дії не завжди щастя, але не буває щастя без дії. ССР- _____; СПР - _____; БСР - _____; ССК - _____.

Номер слайду 12

Відповіді: кожна правильна відповідь – 0,25 б ССР – 4, 8; СПР – 2, 6; БСР – 5, 8; ССК –1, 3.

Номер слайду 13

Завдання 4. Кожен розділовий знак – 0,25 б. ПУНКТУАЦІЙНИЙ ПРАКТИКУМ поставте потрібні розділові знаки 1.Людина __ що живе для себе __ не може бути щасливою__ живи завжди для інших і будеш щасливою. 2.Якщо ви хочете __ щоб життя посміхалося вам__ подаруйте йому спочатку свій гарний настрій. 3.Щастя __ як здоров'я ___ його не помічаєш ___ значить воно є. 

Номер слайду 14

Відповідь: 1.Людина, що живе для себе, не може бути щасливою: живи завжди для інших і будеш щасливою. 2.Якщо ви хочете, щоб життя посміхалося вам, подаруйте йому спочатку свій гарний настрій. 3.Щастя - як здоров'я, його не помічаєш - значить воно є. 

Номер слайду 15

Завдання 5 ДОСЛІДЖЕННЯ-ВІДНОВЛЕННЯ 1.Треба слову мудрості додати, а) той і собі його має. 2. Щастя знає , б) те й минає. 3. Не родись красивою, в) а нещастя повертає. 4. Щастя має ноги, г) кого шукає. 5. Хто людям добра бажає, д) щоб уміло душу звеселяти. 6. Щастя розум одбирає, е) а родись щасливою. 7. Що буває, є) коли на своєму місці. 8. Людина щаслива, ж) а біда роги.

Номер слайду 16

Перевірте. Кожна правильна відповідь – 0,25 б. Встановити відповідність, записати речення, визначити їх вид. 1.Треба слову мудрості додати, а) той і собі його має. 2. Щастя знає , б) те й минає. 3. Не родись красивою, в) а нещастя повертає. 4. Щастя має ноги, г) кого шукає. 5. Хто людям добра бажає, д) щоб уміло душу звеселяти. 6. Щастя розум одбирає, е) а родись щасливою. 7. Що буває, є) коли на своєму місці. 8. Людина щаслива, ж) а біда роги. Д Г Е Ж А В Б Є

Номер слайду 17

САМООЦІНЮВАННЯ Оцініть свою роботу

Номер слайду 18

1. Опрацювати § 29. 2. Виконати вправу 326 за умовою. 3. До кожного речення вправи 326 побудувати схему. УСПІХІВ!   ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

ppt
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
20 березня
Переглядів
75
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку