Презентація "Розділові знаки в складному реченні з різними видами зв'язку"

Про матеріал
Презентація містить слайди, на яких розміщений матеріал (теоретичний) - правила розстановки розділових знаків у складному реченні з різними видами зв'язку, а також приклади речень до правил.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЗДІЛОВІ ЗНАКИ В СКЛАДНОМУ РЕЧЕННІ З РІЗНИМИ ВИДАМИ ЗВ’ЯЗКУ

Номер слайду 2

Між двома головними частинами складного речення, з’єднаними одиничним сполучником чи, або, та (= і), і(й), кому не ставимо, якщо обидві частини мають спільну підрядну частину. НАПРИКЛАД: Коли він торкнувся смичком до струн скрипки, все на світі зникло і залишилася тільки музика. (коли … ), [ ] і [ ].

Номер слайду 3

Якщо збігаються сурядний і підрядний сполучники (і коли, і де, і щоб, і якщо й под.), то кому між ними ставимо тільки тоді, коли підрядну частину, можна вилучити без порушення граматичної цілісності всього речення. НАПРИКЛАД: Я приходив до дідуся, і, коли він мав час, ми разом читали книжку. ПОРІВНЯЙТЕ: Я приходив до дідуся, і ми разом читали книжку.

Номер слайду 4

Якщо ж вилучити підрядну частину не можна, то кому між двома сполучниками не ставимо. ПОРІВНЯЙТЕ: Лось сподівався побачити схід сонця, і коли під його променями забронзовіли верхівки, то він наче аж полегшав.

Номер слайду 5

Якщо перший із двох сполучників протиставний (а, але, однак та ін.), то кому після нього ніколи не ставимо. НАПРИКЛАД: Туман пах бузковим цвітом,а коли почав розходитися, крізь його тонкий просинюватий серпанок виступили по горі бузкові вали.

Номер слайду 6

Розділові знаки між безсполучниковим зв’язком ставляться за правилами БСР (залежно від видів смислових відношень). НАПРИКЛАД: Споконвіку в народі побутує думка: хто першим побачить цвіт ліщини, тому весь вік посміхатиметься щастя. [ ]: (хто … ), [ ]. Між 1 і 2 простими реченнями відношення пояснювальні, тому ставимо двокрапку.

ppt
Додано
27 березня
Переглядів
326
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку