Складнопідрядні речення з підрядними означальними (презентація до уроку)

Про матеріал
Мета: дати поняття про складнопідрядні речення з підрядними означальними та синонімічність складнопідрядних і простих речень з відокремленими означеннями, формувати вміння впізнавати такі речення, визначати в них граматичні основи, головну й підрядну частини; розвивати увагу, пам’ять, логічне й образне мислення і мовлення; виховувати патріотизм, зацікавити фольклором, різноманітністю й неповторністю рідної природи; формувати пунктуаційну грамотність; виховувати любов до рідного слова.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складнопідрядні речення з підрядними означальними. Тема уроку:

Номер слайду 2

Мета уроку:дати поняття про складнопідрядні речення з підрядними означальними та синонімічність складнопідрядних і простих речень з відокремленими означеннями;формувати вміння впізнавати такі речення, визначати в них граматичні основи, головну й підрядну частини; розвивати увагу, пам’ять, логічне й образне мислення і мовлення; виховувати патріотизм, зацікавити фольклором, різноманітністю й неповторністю рідної природи; формувати пунктуаційну грамотність; виховувати любов до рідного слова.

Номер слайду 3

бліцопитування. Які речення називають складними?Які складні речення називаються складно-підрядними? Назвіть засоби зв’язку частин складно-підрядного речення. Як розрізнити підрядні сполучники і сполучні слова?Які ви знаєте види підрядних речень?Які розділові знаки ставлять між частинами складно-підрядного речення?

Номер слайду 4

Прочитайте речення. Визначте головну і підрядну частини. Поставте запитання. Я з тих країв, де над Дніпром цвітуть,шумлять гаї(М. Нагнибіда). Спинився біля струмка, що біг Хрещатим Яром(В. Шевчук). Кохаю край наш дорогий, що зветься Україна(В. Коломієць). Життя — такий напій, що не відірвеш уст. (О. Слоньовська). Життя роками вишило мені на оксамиті прожитої долі ті незабутні і щасливі дні, що віддзвеніли жайвороном в полі. (Н. Медведєва).

Номер слайду 5

Складнопідрядним реченням з підрядним означальним називають таке складне речення, у якому підрядна частина виконує функцію розгорнутого означення й пояснює в головній частині іменник, займенник або слово іншої частини мови в значенні іменника.

Номер слайду 6

Наприклад: І тільки природа знаходить такі барви, що їх не відтворити жодною фарбою (І. Нечуй-Левицький).які? [ ], (що).

Номер слайду 7

ПРОЧИТАЙТЕ РЕЧЕННЯ, ВИПИШІТЬ СПОЧАТКУ СКЛАДНОПІДРЯДНІ З ПІДРЯДНИМИ ОЗНАЧАЛЬНИМИ, А ПОТІМ — ПРОСТІ РЕЧЕННЯ З ПОШИРЕНИМ ВІДОКРЕМЛЕНИМ ОЗНАЧЕННЯМ. Дзвенить криштальне джерело, що вийшло з глибини земної(М. Терещенко). Перед нами була глибока ущелина, захаращена камінням та вітроломом(В. Арсеньєв). Війне вітерець, з крила пелюстку струсить, яку із саду перед тим приніс (Н. Тихий). Біжить стежина в сад у зарості малини, яка дозріла вже і запахом п’янить (Л. Талалай). Це був північний нагірний схил, порослий густим лісом (В. Арсеньєв).

Номер слайду 8

ТВОРЧЕ КОНСТРУЮВАННЯЗ кожної пари простих речень утворіть складнопідрядні речення з підрядними означальними, використовуючи сполучні слова який, що, де та ін. Складені речення запишіть. Кожен любить чарівні українські пісні. Вони нікого не можуть залишити байдужим. Стежка повела в лісок. Він вабив золотогарячою осінньою красою. Я люблю блукати вузькими вуличками рідного Львова. Тут кожен дім, кожен куточок, просякнутий подихом історії.

Номер слайду 9

УСНЕ МОДЕЛЮВАННЯПрості речення з дієприкметниковими зворотами перебудуйте на складнопідрядні речення з підрядними означальними (усно). Не кане марно кров, пролита за Вітчизну(Г. Аврахов). Пролита кров за батьківщину священним полум’ям горить(І. Турчин). Будь проклята кров ледача, не за чесний стяг пролита!(Леся Українка). Повіки сонях розтуля, ще не цілований бджолою(Л. Талапай). Ген хмарка в мареві дріма, промінням сонячним зігріта(Б. Дегтярьов). Ген килим, витканий із птиць, летить над полем(Л. Костенко). Звелося сонце, сповнене діяння (П. Воронько).

Номер слайду 10

Дослідження-відновлення. Відновіть народні прислів’я, скориставшись довідкою, і запишіть їх. Не рубай стовпа, ... Нема того краму,... Де ділися ті часи, ... Ніж такий тупий,... Така біда, ... Це тая Солоха, ... Діждемо пори,... Для довідок: .... на якому сидиш....; …щоб купити маму; ... що в рот ішли ковбаси; ... що й киселя не ріже;... що хоч з мосту та в воду; ...кури полоха;... що й ми виліземо з нори.

Номер слайду 11

Практичний синтаксис. Прочитайте. Укажіть займенниково-означальні підрядні речення. Чим вони близькі до підрядних означальних? Накресліть схеми речень. Щасливий той, кому пером дано небачене у звичному відкрити. І знати тільки мужності дорогу повинен той, хто зве себе — поет (П. Забашта). Не може кермувати той людьми, хто сам не бачить шляху із пітьми (Д. Павличко). Заздрять тому, хто вміє язик за зубами тримати. Заздрять тому, хто вірить у слово святеє. Заздрять тому, хто слово скаже і не відступить. Заздрять тому, хто вірно усе життя своє любить (П. Соловйова).

Номер слайду 12

Незакінчене речення. Сьогодні на уроці я... Я зрозумів(-ла)... Найбільші труднощі в мене були... Я не вмів(-ла), а тепер умію... Я запам’ятав(-ла)...

Номер слайду 13

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Тарнавська Ірина Віалінівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Антош Галина Віталіївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська мова 9 клас (Глазова О.П.)
Додано
12 листопада 2020
Переглядів
23264
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку