Складносурядне речення

Про матеріал
Матеріал допоможе при вивчені Складносурядного речення. Роз'яснить розділові знаки при сурядному зв'язку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складносурядне речення. Ми про це говорили, але щоб повторити.

Номер слайду 2

Сполучники сурядностіРозділовіАбо, чи, хоч;Або…або,аби…аби, чи…чи,Хоч…хоч,То…то,Не то…не тоЄднальніІ й,та(в значенні і ) І…і, ні…ні, ані…ані  ПротиставніА, але, та(в значенні але)Проте, зате, однак 

Номер слайду 3

Розділові знаки!!!!!!!!!!!!!Не ставиться кома у складносурядному реченні, !!!!!!!!частини якого з'єднані одиничним сполучником і, й, та, чи- якщо обидві частини мають спільне слово або частку. Вдалині хиталися дерева і синів задуманий прибій.(В. Сосюра)

Номер слайду 4

Вдалині хиталися дерева і (вдалині – можемо вставити сюди це слово і зміст не втратиться)синів задуманий прибій.(В. Сосюра)Тобто перше слово об’єднує дві частини складносурядного речення.

Номер слайду 5

На хвилину раптом стихли голоси і (На хвилину) спинились тіні.

Номер слайду 6

Не ставиться кома між двома односкладними безособовими або номінативними реченнями у складносурядному Сумно й глухо! Ніч і тиша.

Номер слайду 7

Кома ставиться між частинами складносурядного речення, поєднаними сполучниками і (й), та, а, але, проте, зате, однак, або…або, чи…чи, ні…ні, то…то, не то…не то, хоч…хоч (Сонечко зайшло, і надворі почало вже темніти (І. Нечуй-Левицький). Не то осінні води шуміли, збігаючи в Дунай, не то вітер бився в заломах провалля (М. Коцюбинський)).

Номер слайду 8

Тире ставиться в складносурядних реченнях перед сполучниками і, та (у значенні і), коли в простих реченнях, що входять до складносурядного, говориться про швидку зміну подій, явищ або друге речення містить у собі несподіваний наслідок чи різке протиставлення (Несподіваний ривок — і ми відриваємося від землі (А. Шиян)).

pptx
Додано
17 березня 2020
Переглядів
3783
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку