Складпідрядне речення

Про матеріал

Презентація до теми ,,Складнопідрядне речення '' Дана презентація містить теоретичний матеріал із теми та завдання практичного характеру.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складнопідрядним називається таке складне речення, в якому одне просте речення за змістом граматично залежить від іншого і з’єднується з ним за допомогою підрядного сполучника або сполучного слова.

Номер слайду 2

Частини складнопідрядних речень з’єднуються за допомогою сполучників підрядності (що, щоб, бо, як, ніби, мов, хай, якщо, якби, тому що, через те що, незважаючи на те що) та сполучних слів (хто, що, який, чий, котрий, де, куди, звідки). Нерідко в головній частині складнопідрядного речення вживається вказівне слово (той, такий, так, там, туди, звідти), до якого відноситься підрядна частина.

Номер слайду 3

Дивись, як розноситься цвіт орхідеї. Тихо в садку, тихо в місці, бо пізня година. Ця подорож неждана, як грім на сніжній рівнині. Цвіте липа так буйно й розкішно, що все місто плаває в задумленому мареві.

Номер слайду 4

Я знову згадав ті хвилини, що душу п’янили мою (В. Сосюра) Якби знала, що загине, була б не пустила (Т. Шевченко)Це було, як співав соловей над рікою (В. Сосюра)

Номер слайду 5

Складнопідрядне речення складається з головного речення і одного або кількох підрядних, що пояснюють головне в цілому або один з його членів. Від головного речення до підрядного в більшості випадків можна поставити питання.

Номер слайду 6

В небі ластівка мріє далека (яка?), що на крилах весну принесла (В. Сосюра) Я люблю їздити на поле тоді (коли), як ниви зеленіють та хвилюються зеленими хвилями (І. Нечуй-Левицький)Слухайте ж (навіщо), щоб дітям потім розказать, щоб і діти знали… (Т. Шевченко)

Номер слайду 7

Підрядна частина речення може стояти перед, після і всередині головної частини. [ ], (мов…).(Як…), [ ].[…, (що…), ]

Номер слайду 8

Куди голка, туди й голка (Народна творчість) Намалюй мені ніч, коли падають зорі (М. Петренко)Пташки, що влітку так співали, у ірій вже поодлітали (Є. Гребінка)

Номер слайду 9

У деяких реченнях місце підрядного речення відносно головного можна змінювати. Наприклад: Як тільки зійшло сонце, хмари почали розходитися. Хмари почали розходитися, як тільки зійшло сонце. Хмари, як тільки зійшло сонце, почали розходитися.

Номер слайду 10

На письмі підрядні речення відділяються від головного комою або комами. Як не буде птахів, то і серце людське стане черствим. (М. Стельмах)Чим більш темніло, тим вітер, здавалось дужчав (Д. Ткач)Про те, щоб пускатись в дорогу у таку пітьму в невідомій стороні, не було й гадки (М. Коцюбинський)

Номер слайду 11

За значенням складнопідрядні речення діляться на три основні види:з означальною підрядною частиною: Люблю народ, якого силу ніхто не зломить (П. Воронько)із з’ясувальною підрядною частиною: Люблю, коли в вікно розкрите шумлять безжурно дерева (В. Сосюра)Із обставинними підрядними частинами: місця часу, ступеня і способу дії, мети, причини, умови, допускові, наслідкові: Де правди не згас промінь пишний, там треба шукати любові та миру (Леся Українка)

pptx
Додано
30 січня
Переглядів
94
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку