Слухова сенсорна система людини

Про матеріал
Презентація з біології для 8 класу з теми: "Слухова сенсорна система людини". Мета: сформувати знання про слухову сенсорну систему та ознайомити учнів із будовою та функцією вуха.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Слухова сенсорна система. Вухо. Гігієна слуху.

Номер слайду 2

Слух є джерелом інформації про звуки і необхідний для розвитку мови. Людина здатна сприймати звуки частотою від 16 до 20 тис. Гц (за межами цього діапазону – ультразвуки та інфразвуки). Звук моря, що доноситься з морської раковини при прикладанні до вуха, насправді звук крові, що циркулює у венах. Слони можуть спілкуватися один з одним за допомогою інфразвуку - хвиль частотою нижче 20 Гц. У внутрішньому вусі близько 25 000 клітин, що реагують на звук. Ми усвідомлюємо звук через 35-175 мілісекунд після того, як він дійшов до вуха. Цікаво!!!

Номер слайду 3

Вухо – парний орган слуху, що складається з 3 частин: Зовнішнє вухо. Середнє вухо. Внутрішнє вухо

Номер слайду 4

Зовнішнє вуховушна раковина – утворена в основному жовтим еластичним та гіаліновим хрящами; служить для локації звуків;слуховий прохід – має довжину 2,5 см; служить для проведення звуків; у ньому є волоски (захищають від проникнення пилу) і видозмінені потові залози, що утворюють вушну сірку (має бактерицидні властивості); слуховий прохід закінчується тонкою (товщина – 0,1 мм) сполучнотканинною плівкою – барабанною перетинкою, яка коливається при дії звукових коливань;

Номер слайду 5

Середнє вухо. Ця частина обмежене барабанною перетинкою і овальним вікном (частина внутрішнього вуха). Сполучене із носоглоткою слуховою (євстахієвою) трубою саме через неї урівноважується дія атмосферного тиску на барабанну перетинку ззовні і зсередини.

Номер слайду 6

У порожнині середнього вуха містяться 3 слухові кісточки: молоточок (одним кінцем прикріплений до барабанної перетинки);коваделко;стремінце. слухові кісточки рухомо сполучені між собою і передають коливання барабанної перетинки на овальне вікно.

Номер слайду 7

Внутрішнє вухо. Внутрішнє вухо – міститься у скроневій кістці, представлене кістковим лабіринтом, що включає: 1. Завитку (17)2. Присінок (8)3. Круглий мішечок4. Овальний мішечок (11)5. 3 півколові канали (3)Функцію сприйняття звуку виконує тільки завитка, інші частини внутрішнього вуха є органом рівноваги.

Номер слайду 8

Канал завитки вміщує перетинчастий лабіринт – він поділений на 3 частини: Верхній канал. Середній канал. Нижній канал Розподіл каналів забезпечується 2 мембранами: тоншою – вестибулярною мембраною більш товстою – основною мембраною

Номер слайду 9

В основі завитки є 2 отвори, затягнені тонкою плівкою – овальне вікно і кругле вікно. Овальним вікном починається верхній канал, а круглим вікном закінчується нижній канал. Верхній і нижній канали заповнені рідиною – перилімфою. Середній канал відокремлений і заповнений рідиною – ендолімфою. В середньому каналі міститься звукосприймальний апарат – спіральний (кортіїв) орган. Спіральний (кортіїв) орган розміщений на основній мембрані і складається з епітеліальних клітин та волоскових клітин (на поверхні мають чутливі волоски).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Сприйняття звуку. Коли хвиля надходить до слухового проходу зовнішнього вуха починається процес сприйняття звуку, далі вона прямує до барабанної перетинки середнього вуха. Коли звукова хвиля, досягає барабанної перетинки, вона сприймає її без змін передає на систему слухових кісточок, які посилюють коливання звукової хвилі та передають її до мембрани овального вікна. Рух мембрани овального вікна заставляє коливатися рідину внутрішнього вуха від верхнього каналу через середній до нижнього каналу, де вона зупиняє свій рух натиском на мембрану круглого вікна. Коливання рідини примушує рухатись основну мембрану, що зумовлює згинання волосків волосових клітин до нерухомої покривної мембрани, таким чином механічний рух волосків перетворюється на електричний сигнал.Імпульс прямує до слухової зони кори головного мозку, де відбувається остаточний аналіз інформації – і відчувається звук.

Номер слайду 12

Порушення слуху1. Вроджена глухота - недостатність однієї з частин слухового аналізатора.2. Набута глухота - спричиняється різними факторами: утворенням сірчаної пробки у слуховому проході, пошкодженням барабанної перетинки, порушенням слухового нерва.3. Отит - запалення середнього вуха; причиною є поширення інфекції. 

Номер слайду 13

Домашнє завданнявивчити §44;

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
28 жовтня 2021
Переглядів
2024
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку