"Снігова королева" презентація до твору 5 клас

Про матеріал

Презентація до казки Андерсена "Снігова королева" для 5 класу. Містить переказ сюжету казки та коротеньке відео у кінці (комп'ютер потрібно буде підключити до інтернету).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Снігова королева

Номер слайду 2

Твір вміщує в собі і народну казку, і переказ, і повір’я. Автор казки “Снігова королева” поєднав в ній жанри притчі і байки, роману і драми, лірики, повісті та побутового оповідання.

Номер слайду 3

«Снігова Королева» Ганса Крістіана Андерсона відрізняється від фольклорної казки за декількома критеріями:широкий опис місцевості й природи;персонажі мають свій характер , внутрішні переживання, й на цьому зосереджена увага;ускладнена система подій;наявний один автор.

Номер слайду 4

Герої казки «Снігова королева»Кай і Герда – друзі, що люблять один одного як брат і сестра. Одного разу Кай посилає виклик самій Сніговій королеві. В результаті в око і серце хлопчика потрапляють уламки “диявольського дзеркала” тролів і Кай змінюється. Кай стає злим, пустує, чіпляється до слів, ображає сусідів, Герду і навіть бабусю.

Номер слайду 5

Снігова королева, володарка над зимою і смертю, Крижана Діва, Фея Льодів, Снігова Відьма – класичний персонаж скандинавського фольклору. Царство Снігової королеви – холодний мертвий простір, вічна крига і сніги. Снігова королева сидить на троні, що стоїть на озері, званому “дзеркалом розуму”. Вона втілює холодний абсолютний розум і холодну абсолютну красу, позбавлені будь-яких проявів почуття. У палаці Снігової королеви Кай, серце якого перетворилося в шматок льоду, складає слова з крижинок, мріючи скласти слово “вічність” – тоді Снігова королева подарує йому “весь світ і пару нових ковзанів”. 

Номер слайду 6

Образу Снігової королеви Андерсен протиставляє образ Герди – втілення:тепла;любові;вірності;материнських почуттів. Герда насамперед бачить навколо себе добро і благородство. В ім’я своєї любові маленька хоробра дівчинка вирушає в невідомість на пошуки друга. Саме з образом Герди пов’язані християнські мотиви в казці (ангели, молитви, псалми). Мандрує Герда не один рік, і знаходить Кая вона вже зовсім дорослого (мотив дорослішання через подолання життєвих перешкод).

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Шлях Герди. На шляху дівчинка переживає безліч пригод, зустрічаючись з різними чарівними героями. Спочатку Герда потрапляє в сад чаклунки. Чаклунка – своєрідний аналог Баби Яги-дарувальниці в слов’янських казках. Здавалося б, вона допомагає Герді, але, водночас, зачаровує її. Під впливом чаклунства вона забуває Кая. І тільки побачивши троянди, Герда все згадує і поспішає з чарівного саду без теплого одягу в зимову холоднечу. Троянди в казці – символ любові Герди до Кая, символ відродження. Вони своєрідні помічники-охоронці героїні.

Номер слайду 9

Далі Герда зустрічає доброго ворона (чарівний помічник), який допомагає їй потрапити до палацу, де, можливо, тепер живе її побратим. Але в палаці Герду чекає розчарування – нареченим принцеси виявляється не її Кай. Герда ділиться з розумницею-принцесою своїм горем. Принцеса щиро співчуває Герді, і пропонує їй залишатися в палаці. Але Герда просить лише візок з конем і пару черевиків, щоб відправитися далі за покликом серця. Принцеса розпоряджається видати Герді “і черевики, і муфту, і чудове плаття”, коней і золоту карету з кучером, лакеями і форейтором. Герда знову відправляється в шлях.

Номер слайду 10

На лісовій дорозі на карету нападають розбійники. Герда втрачає все, що їй подарувала принцеса. Тут маленька розбійниця, дочка атаманші, бере Герду під своє заступництво. А дізнавшись сумну історію Герди, розбійниця відпускає її, віддавши дівчинці свого улюбленого оленя, який повинен доставити Герду в царство Снігової королеви (провідник).

Номер слайду 11

Ще довго подорожує Герда, поступово слабшає, але північні жителі (Лапландка, Фінка) вчасно підтримують відважну самовіддану дівчинку. Епізод в будинку Фінки зайвий раз підтверджує силу і щирість почуттів Герди. На прохання оленя додати Герді сил, Фінка відповідає: “Сильніше, ніж вона є, я не можу її зробити. Хіба ти не бачиш, як велика її сила? Чи не бачиш, що їй служать і люди і тварини? Адже вона боса обійшла півсвіту!”

Номер слайду 12

Нарешті Герда потрапила в царство Снігової королеви. Побачивши нерухомого та холодного Кая, вона заплакала. Відчайдушні, гарячі сльози розтопили лід у серці хлопчика і розплавили уламок. А крижинки самі склалися в слово “вічність”, що означає не вічний холод і смерть, а вічне життя і порятунок. Кай і Герда покинули крижані палати і повернулися додому, “а на дворі стояло тепле, благодатне літо”

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Домашнє завдання: Прочитати казку «Снігова королева»Написати твір «Подорож від імені Герди» (0.5-1 ст.)

pptx
Додано
18 січня 2023
Переглядів
1635
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку