Соціальне благополуччя. Соціальна компетентність.

Про матеріал
Презентація з основ здоров'я для учнів 9-х класів. Розділ: Соціальна складова здоров'я. Тема: Соціальне благополуччя. Соціальна компетентність. Питання які розглядаються: Стосунки і рівні спілкування. Навички ефективного спілкування. Принципи формування міжособистісних стосунків. Стосунки з дорослими і однолітками. Цінність родини. Чинники міцної родини. Готовність до сімейного життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ: 5. Соціальна складова здоров'я. Соціальне благополуччя. Соціальна компетентність. Стосунки і рівні спілкування. Навички ефективного спілкування. Принципи формування міжособистісних стосунків. Стосунки з дорослими і однолітками. Цінність родини. Чинники міцної родини. Готовність до сімейного життя.

Номер слайду 2

1. Стосунки і рівні спілкування. Стосунки — це різноманітні зв’язки між людьми, що передбачають спілкування. Рівні спілкування:1. Духовний рівень спілкування дає можливість відкрити співрозмовнику свою особистість, себе справжнього. Цей рівень спілкування вимагає особливих внутрішніх зусиль — духовних, емоційних, інтелектуальних.

Номер слайду 3

1. Стосунки і рівні спілкування. Навички ефективного спілкування. Стосунки — це різноманітні зв’язки між людьми, що передбачають спілкування. Рівні спілкування:2. Діловий рівень спілкування необхідний під час співпраці, він передбачає взаємоповагу, спрямованість на успішне виконання спільної роботи, конструктивне розв’язування проблем.

Номер слайду 4

1. Стосунки і рівні спілкування. Навички ефективного спілкування. Стосунки — це різноманітні зв’язки між людьми, що передбачають спілкування. Рівні спілкування:3. Ігровий рівень спілкування характерний для неформальних ситуацій, коли ми зустрічаємося з друзями або близькими людьми. Цей рівень дає можливість пожартувати, виявити артистичність, неповторність, оригінальність.

Номер слайду 5

1. Стосунки і рівні спілкування. Навички ефективного спілкування. Стосунки — це різноманітні зв’язки між людьми, що передбачають спілкування. Рівні спілкування:4. Маніпулятивний рівень спілкування передбачає, що людина сприймає співрозмовника як засіб досягнення власних цілей. Маніпулятор зовсім не думає про інтереси іншого, бо йому це байдуже, головне — він сам

Номер слайду 6

1. Стосунки і рівні спілкування. Навички ефективного спілкування. Стосунки — це різноманітні зв’язки між людьми, що передбачають спілкування. Рівні спілкування:5. Рівень спілкування за допомогою масок, які людина використовує в різних ситуаціях. Такий рівень спілкування характерний для ситуацій, коли людина не дуже зацікавлена у спілкуванні або хоче справити певне враження.

Номер слайду 7

1. Стосунки і рівні спілкування. Навички ефективного спілкування. Стосунки — це різноманітні зв’язки між людьми, що передбачають спілкування. Рівні спілкування:6. Примітивний рівень спілкування демонструють неввічливі й грубі люди, яких не хвилює, як їх буде сприймати співрозмовник. Звичайно, таке спілкування нікому не приносить задоволення, оскільки воно пов’язане зі значним негативним емоційним навантаженням і зазвичай призводить до конфліктів.

Номер слайду 8

Навички ефективного спілкування. Поради для ефективного спілкування: розмовляючи з людиною, дивіться їй в очі, покажіть, що ви довіряєте їй, а вона цілком може довіряти вам; завжди пам’ятайте ім’я співрозмовника і звертайтеся до нього на ім’я у ході бесіди, це дуже важливо; виявляйте щирий інтерес до людини, цікавтеся її поглядами, думками, діями; не треба забагато говорити про себе, намагайтеся слухати співрозмовника, інакше який сенс у розмові, якщо ви не хочете нікого слухати, окрім себе. Ефективне спілкування — це змістовне спілкування.

Номер слайду 9

Принципи формування міжособистісних стосунків. Стосунки з дорослими і однолітками. Перший принцип — це повага до співрозмовника, визнання його права бути особистістю, мати власну думку й обстоювати її, ставити запитання, помилятися й виправляти помилки. Другий принцип — це відкритість, чесність і довіра під час спілкування. Третій принцип — це постійне вдосконалення своїх комунікативних здібностей, накопичення досвіду. Необхідно враховувати культурні, освітні, психологічні й професійні особливості людини, з якою ви спілкуєтеся

Номер слайду 10

2. Цінність родини. Чинники міцної родини. Готовність до сімейного життя. Сім’я — це духовний і соціальний простір, у якому народжуються й ростуть діти, у якому дружно живуть різні покоління, розуміючи одне одного та допомагаючи одне одному.

Номер слайду 11

Виділяють певні рівні готовності молоді до сімейного життя. Про фізичну готовність до сімейного життя свідчить завершення фізичного розвитку людини й переходу до шлюбного віку. Соціальна й економічна готовність до сімейного життя передбачає завершення освіти, здобуття професії, початок самостійної трудової діяльності. Психологічна готовність до шлюбу пов’язана з тим, що ми здатні здійснювати вибір майбутнього чоловіка або дружини за багатьма критеріями, серед яких обов’язково є моральні й духовні якості, спільність поглядів і життєвих цілей, психологічна сумісність.

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Параграф 22-23 ст.114-123.

pptx
Додано
13 квітня 2023
Переглядів
1724
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку