Соціально-політичні небезпеки, їх види та особливості

Про матеріал
Без ґрунтовних знань соціальних (шкідливі звички, соціальних відхилень (злочинність, самогубство, наркоманія, проституція тощо)) та політичних (глобальна біосферна криза, екологічна криза, ресурсна криза, мирне співіснування, припинення гонки озброєння та відвернення ядерної війни, охорона навколишнього природного середовища, паливно-енергетична, сировинна, продовольча, демографічна, інформаційна, ліквідація небезпечних хвороб) неможливо засвоїти та реалізувати знання в БЖД.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Викладач ІІ категорії: Мангольд. Олена. Миколаївна. СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНІ НЕБЕЗПЕКИ, ЇХ ВИДИ ТА ОСОБЛИВОСТІКиїв 2016 Вищий навчальний заклад. Київський міський медичний коледж

Номер слайду 2

Соціальні та психологічні чинники ризику. Поведінкові реакції населення у надзвичайних ситуаціях. Поняття «конфлікт», джерела та види конфліктів. Війна, тероризм, ситуації криміногенного характеру. Алкоголь та здоров'я. Стадії розвитку алкоголізму. Фізіологічний вплив алкоголю на людину. Тютюнокуріння та його наслідки. Дія нікотину на організм. Природно-соціальні небезпеки: епідемії, віруси, туберкульоз, венеричні хвороби та СНІД. Наркотики та наркоманія. ПЛАН

Номер слайду 3

МЕТАФормувати у студентів поняття про життя як найвищу цінність і неповторність;Усвідомити вплив здорового способу життя на розвиток людини і її досягнень;виховувати вміння поважати людей і бережно ставитись до власного життя;Навчити розпізнавати та оцінювати потенційні небезпеки та визначати шляхи надійного захисту від них;Формувати у студентів свідоме та відповідне відношення до питань особистої безпеки та безпеки тих, хто їх оточує.

Номер слайду 4

АКТУАЛЬНІСТЬБез ґрунтовних знань соціальних (шкідливі звички, соціальних відхилень (злочинність, самогубство, наркоманія, проституція тощо)) та політичних (глобальна біосферна криза, екологічна криза, ресурсна криза, мирне співіснування, припинення гонки озброєння та відвернення ядерної війни, охорона навколишнього природного середовища, паливно-енергетична, сировинна, продовольча, демографічна, інформаційна, ліквідаціянебезпечних хвороб) неможливо засвоїти та реалізувати знання в БЖД. У реальномужитті всі ці категорії тісно взаємозв'язані. Знання цього – це упереджена дія в умовах надзвичайних ситуацій.

Номер слайду 5

Конституція України. Стаття 3. Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Номер слайду 6

Соціальні та психологічні чинники ризику

Номер слайду 7

Поведінкові реакції населення у надзвичайних ситуаціях. У перші години і доби після катастрофи у постраждалих виникають такі стани: Як крайній стан напруженості, виникає паніка, що охоплює одну людину або групу людей. Едвард Мунк, «Крик» 1893 р. збудження, що проявляється підвищеною насторогою, неспокоєм, тривогою порушення, що виявляється в тривозі, що переростає у частини людей в страх, страхітливість, панічний стан;гальмування, що зовні проявляється у зниженні розумової і рухової активності, відчуженості, у деяких людей - у ступорі;перехідні стани – розгубленість, подив, здивування, істерія.

Номер слайду 8

Для запобігання паніки необхідно: ПАНІКА  – несвідомий, нестримний страх, викликаний дійсною чи уявною небезпекою, що охоплює людину чи багатьох людей, неконтрольоване прагнення никнути небезпечної ситуації.

Номер слайду 9

особистий приклад керівника, його чіткі і письмові команди, холоднокровністьвідволікання уваги людей від джерела страхуорієнтація керівника на групу людей, що зберегли спроможність контролювати свої діїподіл людей, охоплених панікою, на дрібні групивселяння впевненості, що потерпілих не залишать у біді і їм буде надана допомога. Ліквідації паніки сприяє:

Номер слайду 10

Поняття «конфлікт», джерела та види конфліктів. КОНФЛІКТ – це зіткнення протилежних інтересів, поглядів, гостра суперечка, ускладнення, боротьба ворогуючих сторін різного рівня та складу учасників. ДЖЕРЕЛА ВИНИКНЕННЯ КОНФЛІКТУ – це явища, події, факти, ситуації, які передують конфлікту і, при визначених умовах діяльності суб'єктів соціальної взаємодії, спричинюють його.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Війна, тероризм, ситуації криміногенного характеру. ВІЙНА – це збройна боротьба між державами (їх коаліціями) або соціальними, етнічними та іншими спільнотами; у переносному розумінні слова – крайня ступінь політичної боротьби, ворожих відносин між певними політичними силами.

Номер слайду 15

Стаття 436. Публічні заклики до агресивної війни або до розв'язування воєнного конфлікту, а також виготовлення матеріалів із закликами до вчинення таких дій з метою їх розповсюджен-ня або розповсюдження таких матеріалів – караються виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років. Стаття 437.1. Планування, підготовка або розв'язування агресивної війни чи воєнного конфлікту, а також участь у змові, що спрямована на вчинення таких дій, – караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років.2. Ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій – карається позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років.

Номер слайду 16

Зброя масового ураження

Номер слайду 17

Учені підрахували, що за більш як чотири тисячоліття відомої нам історії лише близько трьохсот років були абсолютно мирними. Війни на планеті забрали вже понад 4 млрд. людських життів.

Номер слайду 18

Війна, тероризм, ситуації криміногенного характеру. ТЕРОРИЗМ (відлат. terror – страх, залякування) – це форма політичного екстремізму, застосування найжорсткіших методів насилля, включаючи фізичне знищення людей, для досягнення певних цілей.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Стаття 258.1. Терористичний акт … карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої.2. Терористичний акт вчинений повторно або за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони призвели до заподіяння значної майнової шкоди чи інших тяжких наслідків, – карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна або без такої.3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, що призвели до загибелі людини, – караються позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічним позбавленням волі з конфіскацією майна або без такої.

Номер слайду 21

Ситуації криміногенного характеру

Номер слайду 22

Шляхи самозахисту. Постанова Кабінету Міністрів України № 706 «Про порядок продажу, придбання, реєстрації, обліку і застосування спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії» від 07.09.1993 р. Упаковки з ерозолями сльозоточивої та дратів-ної дії (газові балончики) реалізуються (продають-ся) громадянам, які досягли 18-річного віку, суб'єктам підприємниць-кої діяльності, установам і організаціям без дозволу органів внутрішніх справ у спеціалізованих магази-нах, окремих секціях магазинів.

Номер слайду 23

Алкоголь та здоров'я. АЛКОГОЛІЗМ або алкогольна залежність  – характерна психофізична залежність від алкоголю, основою якої є його наявність в обмінних процесах людського організму, яка розвивається внаслідок хронічного зловживання спиртними (алкогольними) напоями. АЛКОГОЛЬ  – речовина етиловий спирт, котра застосовується для отримання спиртних напоїв.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Стадії розвитку алкоголізму

Номер слайду 27

Фізіологічний вплив алкоголю на людину. Органи в організмі людини, які найчастіше вражає алкоголь

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Тютюнокуріння та його наслідки. Дія нікотину на організм. ТЮТЮНОПАЛІННЯ  – набута шкідлива звичка вдихання диму тліючого висушеного листя тютюну. Найважливішим компонентом тютюнового диму є нікотин. Регулярне вживання нікотину викликає тютюнову залежність. НІКОТИН  – алкалоїд, який продукують рослини родини пасльонових. Біосинтез нікотину відбувається в коренях рослин, а накопичується він у листках. Його основна функція  – захист рослини від поїдання, особливо комахами. 

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Природно-соціальні небезпеки. ЕПІДЕМІЯ – масове розповсюдження інфекційного захворювання людині в будь-якій місцевості, країні, яке суттєво перевищує загальний рівень захворюваності. СОЦІАЛЬНІ ХВОРОБИ – це захворювання людини, виникнення і розповсюдження яких пов'язане переважно з несприятливими соціально-економічними умовами (венеричні захворювання, туберкульоз та ін.). Вірус грипу

Номер слайду 33

Рівень життя і захворюваність на соціальні хвороби в країнах Європи та в Україні{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}КраїнаІндекс людського розвитку(2012 р.)ВНП на душу населення, дол. США (2012 р.)Захворюваність на туберкульоз, випадків на 100 тис. населення (2011 р.)Кількість людей, що живуть з ВІЛ/СНІД на 10 тис. населення(2011 р.) Норвегія148688…0,45 Німеччина5354313,57,3 Швеція7361430,50,91 Франція2030277…16,0 Італія25261581,715,0 Польща39177767,93,5 Білорусь50133854,62,0 Росія5614461112,973,0 Україна78642834,223,0 Молдова11333194,21,5

Номер слайду 34

Природно-соціальні небезпеки

Номер слайду 35

Згідно з міжнародною класифікацією ВООЗ, сьогодні налічується близько 30 захворювань, які передаються статевим шляхом. У цю категорію входять декілька груп:

Номер слайду 36

Наркотики та наркоманія. НАРКОМАНІЯ  – група хвороб, що виникає внаслідок систематичного, у наростаючій кількості вживання речовин, які включені до затвердженого на офіційному рівні списку наркотиків. Психічна залежність – це форма взаємовідносин між наркотиком і особистістю, і ці взаємовідносини залежать як від специфічності ефекту наркотику, так і від потреб особистості, котру цей наркотик задовольняє. Фізична залежність – це стан адаптації, який виражається в явних порушеннях фізіології у випадку припинення вживання наркотиків.

Номер слайду 37

Наркотики та наркоманія. НАРКОТИКОМ вважається кожна речовина рослинного чи синтетичного походження, яка при введенні а організм може змінити одну чи декілька функцій та внаслідок багаторазового вживання призвести до психічної або фізичної залежності. Аптечна упаковка героїну, XIX ст. Наркотики та їх ефекти

Номер слайду 38

На сьогодні наркотики вживають до 1,5 млн. українців. В Україні щорічно від наркоманії і пов'язаних з нею хвороб, таких як ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити, специфічні онкозахворювання, туберкульоз, помирає до 120 тис. осіб. Про це свідчать дані незалежних експертів. Водночас в світі зараз близько 250 млн. хворих на наркоманію (4 % населення), від якої щодня гинуть 330 осіб. В американському міжнародному антинаркотичному центрі заявляють про мільярд наркоманів. В Україні на обліку у МВС перебувають близько 150 тис. наркоманів, а за даними міжнародних організацій ВООЗ і UNAIDS, тільки ін'єкційних наркоманів у країні налічується близько 425 тисяч. Згідно з даними різних незалежних експертів, в Україні вживають наркотики від 1 до 1,5 млн. осіб, при цьому їхня кількість щорічно збільшується на 8 – 10 %. Тільки важкі наркотики вживають 550 тисяч осіб, заявляють у МОЗ. Щорічно від наркоманії в Україні помирають близько тисячі людей, водночас незалежні експерти говорять про 10 – 12 тис. осіб.

Номер слайду 39

ЛІТЕРАТУРА1. Желібо Є. П. Безпека життєдіяльності: Навчальний посібник для студентів вищих закладів освіти України I-IV рівнів акредитації / Є. П. Желібо, Н. М. Заверуха, В. В. Зацарний. – К.: «Каравела», 2003. – с. 200 – 238.2. Желібо Є. П. Безпека життєдіяльності: Навчальний посібник для студентів вищих закладів освіти України I-IV рівнів акредитації / Є. П. Желібо, Н. М. Заверуха, В. В. Зацарний. – К.: «Каравела», Л.: «Новий світ-2000», 2001. – с. 191 – 207.3. Кочін І. В. Охорона праці та безпека життєдіяльності у надзвичайних ситуаціях / І. В. Кочін, Г. О. Черняков, П.І. Сидоренко, В.Є. Букін, О. М. Савчук, В. М. Скороход. – К.: «Здоров'я», 2005. – с. 11 – 16.4. Яким Р. С. Безпека життєдіяльності людини: Навч. посібник / Р. С. Яким. – Львів: Видавництво «Бескид Біт», 2005. – с. 278 – 283.5. Конституція України.6. Кримінальний кодекс України.7. Постанова Кабінету Міністрів України № 706 «Про порядок продажу, придбання, реєстрації, обліку і застосування спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії» від 07.09.1993 р.

Номер слайду 40

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дребот Людмила
    ЧУДОВО підібраний та проілюстрований матеріал!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
5 січня 2021
Переглядів
3926
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку