Сонце - найближча зоря

Про матеріал
Презентація до уроку "Сонце - найближча зоря". Матеріал містить відомості про внутрішню будову Сонця та його атмосферу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Монолог ________ Я -______, друга планета нашої Сонячної системи. Як і інші планети я світитися не можу, адже я тільки відображаю сонячне світло, тому я здаюсь сріблясто - блискучою кулею. За це мене часто називають ранковою зорею. Ми з планетою Земля в чомусь схожі. Обидві красиві – вона блакитна, я срібляста. Обидві закутані в газові ковдри. Звичайно, товща вона в мене. Я може трохи лінива і неповоротка порівняно із Землею, тому що вона в 117 раз швидше обертається навколо своєї осі. У мене, як і в Меркурія, немає ні зими, ні осені, ні весни. Цілий рік жарке літо. Причому таке жарке, що олово, свинець можна було б відрами черпати. У мене немає води. На поверхні тягнуться кам’янисті рівнини, нічого не росте. Та і Сонця не видно, тому що моя атмосфера не пропускає сонячних променів, на планеті завжди похмуро. Але не думайте, що я така сумна. У мене є дуже багато таємниць і загадок.

Номер слайду 4

Репортажі з планет Репортаж з _______ Цю планету дуже важко спостерігати, тому що вона знаходиться близько до Сонця. Про те, що її поверхня, як і поверхня Місяця, вкрита кратерами, доповіли на Землю автоматичні міжпланетні станції. На дні кратерів видні гірки. Є кратери схожі на сонечка – від них у різні сторони тягнуться якісь промені. На цій планеті є дуже великий обрив, він тягнеться на тисячі кілометрів. Хмар на цій планеті ніколи немає, тому що на ній майже немає повітря. Екіпажу на цю планету не можна висаджуватися, тому що це дуже небезпечна планета. На ній немає повітря, немає води, і дуже жарко. Доба тягнеться 176 земних діб. За цей період Сонце встигає нагріти планету до температури 420 градусів. А ніч теж дуже довга, і планета встигає сильно охолонути, тому тут і жахливий холод.

Номер слайду 5

В сім’ї, яка складається із самої планети і її супутників, зараз неспокійно. Вона зараз лютує. На деяких її супутниках також лютують вулкани. На цю планету взагалі приземлитися не можна, адже твердої поверхні поки ще ніхто не знайшов. Планету називають грізною, але не тому що там грози, а тому що вона вся начебто складається з вихорів. Дійсно на ній щось твориться неймовірне. Здається, що планета складається з різнокольорових вихорів. А ось і Велика Червона Пляма. Її вже астрономи спостерігають триста років. Тут бувають північні сяйва. Повітря для дихання не придатне.

Номер слайду 6

На _______нещодавно декілька діб лютувала пилова буря. Червоний пил, піднятий у повітря, поступово осідає на поверхню планети, тому через деякий час нам вдасться її роздивитися. Ми бачимо великі пустелі, усипані каменями, велику гору, колись з неї виривалося полум’я, хмари попелу, вилітало каміння, а тепер це лише мертвий вулкан. Я бачу кратери, вони такі ж як на Місяці та на Меркурії. Але трохи особливі. Тому що на Меркурії і на Місяці немає вітрів, а тут вони є. Ось вони і розруйнували деякі кратери. Я бачу гірський хребет. А ось і знамениті полярні шапки. Звичайно, вони не такі великі як на Землі, причому влітку вони стають меншими. А це Велика Ущелина, до сьогодні ніхто не знає, що там на дні. Ще можна побачити западини, схожі на висохлі русла рік. А ось і супутники – Фобос і Деймос.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

, в н 2 3

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Які слова вам приходять на думку, коли ви чуєте слово «Сонце»?

Номер слайду 12

Iсторiя телескопiчних спостережень Сонця починається зi спостережень, виконаних Г. Галілеєм 1611 р.; були вiдкритi сонячнi плями (темнi утворення, що спостерiгаються у фотосферi Сонця), визначений перiод обертання Сонця навколо своєї осi. Розвиток методiв спектрального аналiзу дозволив вивчити фiзичнi умови на Сонці. 1814 р. Й. Фраунгофер знайшов темнi лiнiї поглинання у спектрi Сонця - це поклало початок вивченню хiмiчного складу Сонця. Iстотним поштовхом для розвитку фiзики Сонця в 2-ї половини 20 ст. послужив розвиток магнiтної гiдродинамiки та фiзики плазми. Пiсля початку космiчної ери вивчення ультрафiолетового й рентгенiвського випромiнювання Сонця ведеться методами позаатмосферної астрономiї за допомогою ракет, автоматичних орбiтальних обсерваторiй на супутниках Землi, космiчних лабораторiй із людьми на борту.

Номер слайду 13

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ Вік 4,7 млрд. років Тривалість життя 10 млрд.років Маса 330000 мас Землі Радіус 109 радіусів Землі Відстань до Землі 149600000 км Відстань до центра Галактики 28000 св.років Швидкість в Галактиці 220 км/с

Номер слайду 14

m> в 750 разів від маси всіх планет Сонячної системи T=15 млн К P> атмосферного в 100 млн разів Термоядерна реакція перетворення водню в гелій

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

ХІМІЧНИЙ СКЛАД Визначений за спектром Сонця. Основні елементи: водень (близько 75%) і гелій (близько 25%). На інші елементи (їх близько 70) припадає менше 1%.

Номер слайду 18

1. В процесі падіння речовини протозорі потенціальна енергія перетворюється в кінетичну, яка в свою чергу перетворюється и теплову. Це явоще отримало назву гравітаційне стискання. 2. В надрах Сонця відбуваються термоядерні реакції. Цикл починається із з’єднання двох ядер водню. На кінцевому етапі утворюється молекула гелію. Кожну секунду на Сонці 500 млн.т водню перетворюється в гелій.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Нижній шар атмосфери Сонця Звідси надходять кванти видимого світла

Номер слайду 21

Знаходиться над фотосферою

Номер слайду 22

Знаходиться над хромосферою

Номер слайду 23

ПРОЯВИ СОНЯЧНОЇ АКТИВНОСТІ Сонячна атмосфера фотосфера хромосфера сонячна корона плями спалахи протуберанці

Номер слайду 24

Номер слайду 25

R Частини атмосфери Сонця Товщина, км Густини, кг/м3 Температура, К Структура 1. Фотосфера 300 10-3-10-4 6000 Гранули 2. Хромосфера 12000- 15000 10-7-10-8 5000-105 спікули 3. Корона Декілька 10-12 Промені, дуги, окремі згущення Частини атмосфери Сонця Товщина, км Густини, кг/м3 Температура, К Структура Утворення 1. Фотосфера 300 10-3-10-4 6000 Гранули Плями 2. Хромосфера 12000- 15000 10-7-10-8 5000-105 спікули Спалахи 3. Корона Декілька 10-12 Промені, дуги, окремі згущення Протуберанці

Номер слайду 26

Найвіддаленіші частини корони не утримуються сонячним тяжінням, і тому речовина корони безперервно витікає в міжпланетний простір, формуючи явище сонячного вітру.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Внутрішній тиск газу і випромінювання зрівноважує вагу речовини, розміщеної вище

Номер слайду 30

Кутова швидкість зменшується з віддаленням від екватора

Номер слайду 31

НАРОДЖЕННЯ І СМЕРТЬ СОНЦЯ Еволюція Сонця

Номер слайду 32

— це складний комплекс різноманітних утворень на сонячній поверхні: факелів (ділянок з підвищеною яскравістю), плям (ділянок із зниженою яскравістю), протуберанців (підняття речовини над сонячною поверхнею) хромосферних спалахів (короткочасних яскравих спалахів). Сонячна активність змінюється циклічно. Існує 11-річний цикл активності Сонця. Під час цих явищ відбувається вихід на поверхню Сонця сильних локальних магнітних потоків

Номер слайду 33

Мірою плямотворної діяльності Сонця є число Вольфа: W=10g+f, де g – кількість груп плям, f – загальна кількість плям, які є в цей момент на Сонці

Номер слайду 34

ЗЕМНЕ ЕХО СОНЯЧНИХ БУРЬ Так назвав геофізик А.Л.Чижевський вплив сонячної активності на наше земне життя. Чижевський зібрав відомості про епідемії чуми та холери з 430 р. до н.е. по 1899р. І співставив їх з даними літописів про сонячну активність. Виявилося , що піки сонячної активності приблизно співпали з найбільш сильними спалахами захворюваності. Накладання холерних епідемій и пандемий на всій земній кулі (відрізки жирної кривої) на сонячну активність (тонка крива) Вивчаючи зв’язок між епідеміями холери в Росії в період з 1823 по 1923 рік Чижевський виявив достатньо виражений зв’язок останніх. Післе обширних статистичних досліджень було зроблено висновок про вплив активності Сонця на житєдіяльність хвороботворних мікробів. Число захворівших холерою (жирна лінія) в межах сонячного циклу (тонка лінія).

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Початковий рівень 5.1.8. Назвіть кілька активних утворень на поверхні Сонця. 5.1 .9. Яку кількість років триває найвідоміший цикл сонячної активності? 5. 1.10.Яке явище є найбільш вражаючим проявом сонячної активності? 5. 1.11.Проявом яких процесів на Сонці є полярні сяйва в атмосфері Землі? 5. 1.І2.Чи впливає сонячна активність на погоду? 5. 1.13. Чи впливає сонячна активність на клімат Землі? 5. 1.14.Чи реагує біосфера на зміну параметрів (у т. ч. і параметрів Сонця) зовнішнього середовища?

Номер слайду 40

Середній рівень 5.2.10.Чим відрізняються між собою максимум і мінімум активності Сонця? 5.2.11. Що вам відомо про регулярність сонячних спалахів? 5.2.12.Які системи людини найчутливіші до зміни геомагнітного поля, обумовленої сонячною активністю?

Номер слайду 41

Достатній рівень 5.3.13. Що собою являє активна зона на поверхні Сонця? 5.3.14.0цініть можливість утворення магнітної бурі на Місяці. 5.3.15.Як сонячна активність впливає на біосферу? Наведіть приклади.

Номер слайду 42

Високий рівень 5.4.12.Поясніть дію механізму, що призводить до зниження температури в сонячних плямах у порівнянні з температурою оточуючої фотосфери. 5.4.13.Які механізми, згідно сучасних уявлень, призводять до появи сонячного спалаху? 5.4.14. Поясніть механізм впливу сонячного спалаху на магнітосферу і атмосферу Землі. 5.4.І5.Яким чином сонячна активність впливає на людину? Поясніть.

Номер слайду 43

Центральне тіло нашої планетної системи це: а) Земля; б) Місяць; в) Сонце; г) Венера. 2. Сонце – це: а) планета; б) зоря; в) супутник Землі; г) найближча до Землі зоря. 3. Основний потік сонячного випромінювання ми одержуємо від: а) сонячної корони; б) фотосфери; в) хромосфери; г) сонячних плям. 4. Ядро, зона променистої рівноваги, конвективна зона, це – а) складові сонячної корони; б) внутрішня будова Сонця; в) джерела енергії Сонця; г) складові сонячної атмосфери. 5. Стан гравітаційної рівноваги, це стан зорі, в якому: а) внутрішній тиск газу і випромінювання більший за вагу речовини зовнішніх шарів; б) внутрішній тиск газу менший за вагу речовини зовнішніх шарів; в) внутрішній тиск газу дорівнює вазі речовини зовнішніх шарів; г) внутрішній тиск газу і випромінювання дорівнює вазі речовини зовнішніх шарів. 6. Джерелом енергії Сонця є: а) термоядерні реакції в його ядрі; б) сонячні плями; в) хромосферні спалахи; г) протуберанці.

Номер слайду 44

Сонце -...   На уроці ми…

Номер слайду 45

Опрацювати §12 Виконати тести на ст. 101 Підготувати (за бажанням) презентацію на тему «Вплив сонячної активності на коливання клімату Землі»

Номер слайду 46

ppt
До підручника
Астрономія (рівень стандарту) 11 клас (Головко М.В., Коваль В.С., Крячко І.П.)
Додано
1 червня 2022
Переглядів
4196
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку