Сонячно-земні взаємодії

Про матеріал
До вашої уваги презентація для 11 класу за підручником - Географія: підручник для 11-го кл. (рівень стандарту). Автор: Безуглий , Лисичарова. Видавництво: Генеза, 2019. Тема презентації до уроку 12 "Сонячно-земні взаємодії. Сонячне випромінювання, відмінності випромінювання і поглинання тепла повітрям, поверхнею гірських порід і води."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комадінська М. ССЗШ 12 Сонячно-земні взаємодії. Тропосфера

Номер слайду 2

Атмосфера — повітряна оболонка Землі, пов'язана з нею силою тяжіння і тому бере участь у її добовому і річному русі Наша Земля оточена повітряною оболонкою, яку називають атмосферою (від грецьких слів «атмос» — «пара» і «сфера» — «куля»).

Номер слайду 3

Сонячно-земні взаємодії. Сонячно-Земні зв’язки — це система прямих або опосередкованих фізичних зв’язків між процесами на Сонці та Землі

Номер слайду 4

Сонячна радіація Всі життєві процеси на Землі пов`язані з тепловою енергією. Головним джерелом від якого Земля й атмосфера отримують теплову енергію є Сонце. Воно випромінює енергію у вигляді різноманітних променів - електромагнітних хвиль, які поширюються зі швидкістю 300000 кілометрів за секунду (км/с). Такі випромінювання називаються сонячною радіацією, яка складається з променів різної довжини, які несуть до Землі світло й тепло.

Номер слайду 5

Сонячне випромінювання в атмосфері Землі поділяють на пряме й розсіяне на частках, що перебувають у зваженому стані в повітрі атмосфери (пил, вода й інші елементи). Їхня сукупність утворює сумарне сонячне випромінювання.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Одним з важливих показників сонячної радіації є радіаційний баланс. Це різниця між сумарною радіацією і відбитою. В Україні радіаційний баланс позитивний. Кількість сумарної сонячної радіації напряму залежить від кута падіння сонячних променів. Чим ближче ця величина до 90 градусів, тим більше сонячної енергії отримує земна поверхня. Саме сонячна радіація є визначальним фактором формування температури.

Номер слайду 8

АЛЬБЕДО

Номер слайду 9

АЛЬБЕДО96%4%

Номер слайду 10

95%5%АЛЬБЕДО

Номер слайду 11

АЛЬБЕДО74%26%

Номер слайду 12

АЛЬБЕДО70%30%

Номер слайду 13

АЛЬБЕДО15%85%

Номер слайду 14

Тропосфера — нижній і найщільніший шар атмосфери. У цьому шарі, який безпосередньо прилягає до Землі, зосереджено близько 80 % усієї маси повітря. Саме тут флормується погода

Номер слайду 15

Температура повітря Повітря атмосфери пропускає сонячні промені до земної поверхні. Проте саме воно променями не нагрівається. Нагрівається Сонцем земна поверхня. А потім від неї нагрівається повітря. Тому, чим далі від земної поверхні, тим стає холодніше. Ось чому за бортом літака температура повітря дуже низька. Встановлено, що на кожний кілометр висоти температура повітря знижується в середньому на 6 ˚С. Високо в горах земна поверхня отримує більше сонячного тепла, ніж біля підніжжя. Проте з висотою тепло швидше випромінюється. Тому при підйомі в гори температура повітря загалом знижується. Ось чому на вершинах високих гір лежать сніг і лід.

Номер слайду 16

Температуру повітря вимірюють за допомогою термометра

Номер слайду 17

Рекордно висока температура повітря на Землі +58°С була зареєстрована в м. Тріполі на півночі Африки. Найнижча температура –89,2°С зафіксована на науковій станції “Восток” в Антарктиді. В Україні найвища температура +40 °С спостерігалася у м. Куп’янську (Харківська область), найнижча – –43 °С в Українських Карпатах.

Номер слайду 18

Атмосферний тиск. Атмосферний тиск - це сила, з якою повітря тисне на земну поверхню і на всі предмети на ній.барометр На рівні моря тиск складає 760 мм. Такий тиск повітря вважають нормальним атмосферним тиском

Номер слайду 19

Атмосферний тиск залежить від температури повітря. Нагріваючись, повітря розширюється, стає легшим і піднімається вгору. При цьому тиск на поверхні Землі зменшується. При охолодженні повітря стискається, стає важчим і опускається вниз. При цьому тиск на поверхні Земліпідвищується

Номер слайду 20

Вітер. Вітер - горизонтальний рух повітря з області високого тиску в області низького.

Номер слайду 21

Вітер, що виникає на узбережжях морів і змінює свій напрям двічі на добу називається бризом.

Номер слайду 22

Мусони - сезонні вітри, які змінюють свій напрям двічі на рік (влітку - з моря на сушу, а взимку - з суші на море).

Номер слайду 23

літозима. Узимку мусон, що дме з суходолу, формує теплу, суху погоду. Літній мусон, що дме з океану, зумовлює спекотну й вологу погоду. Мусони спостерігаються на східних і південних узбережжях ЄвразіїПд. Сх. Мусони

Номер слайду 24

Штиль— відсутність відчутного руху повітря, вітру.

Номер слайду 25

Вітер силою в 1 бал, що ледь колише листя дерев, називають тихим. Далі за шкалою: 4 бали - помірний вітер (5 м/с), 6 балів - сильний вітер (10 м/с), 9 балів - шторм (18 м/с), 12 балів - ураган (понад 29 м/с).

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Поняття про вологість повітря Вміст водяної пари у повітрі називається вологістю повітря. Чим вища температура, тим більше пари в може міститься в 1 м³повітря. Якщо повітря увібрало максимально можливу за даної температури кількість пари, його називають насиченим. Частіше повітря буває ненасиченим, тобто воно містить водяної пари менше, ніж могло б. Наприклад, над степами і пустелями повітря завжди сухе, ненасичене, оскільки випаровування там невелике. Момент насичення водяною парою називається точкою роси.

Номер слайду 29

Абсолютна вологість - це кількість водяної пари (у грамах), що міститься в І м³ повітря. Для ненасиченого повітря вказують відносну вологість. Це - відношення (у відсотках) кількості водяної пари, що міститься у повітрі, до тієї її кількості, що може міститися в повітрі за даної температури Для вимірювання відносної вологості використовують прилад гігрометр

Номер слайду 30

Коефіцієнт зволоження Для визначення стану забезпеченості території вологістю не достатньо враховувати лише кількість опадів, для цього необхідно також враховувати як реальне випаровування, так і ймовірне можливе випаровування - випаровуваність. Випаровуваність залежить від кількості сонячної радіації. Коефіцієнт зволоження - це відношення річної кількості опадів до випаровуваності за той самий період (за рік). К = опади (мм/рік) // випаровуваність (мм/рік) К>1 - зволоження надмірне; К=1 - зволоження достатнє; К<1 - недостатнє; К<0,3 - бідне.

Номер слайду 31

Атмосферні опади Атмосферні опади - це вода в рідкому (дощ, мряка) або твердому (сніг, град) стані, що випадає з хмар або виділяється з повітря на земну поверхню (роса, іній, паморозь).

Номер слайду 32

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
22 листопада 2023
Переглядів
1374
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку