спілкування та діяльність

Про матеріал
Спілкування — це процес встановлення і розвитку контактів між людьми, який породжується потребами спільної діяльності і містить обмін інформацією, вироблення єдиної стратегії взаємодії, сприйняття та розуміння іншої людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СПІЛКУВАННЯ ТА ДІЯЛЬНІСТЬ

Номер слайду 2

Спілкування — це процес встановлення і розвитку контактів між людьми, який породжується потребами спільної діяльності і містить обмін інформацією, вироблення єдиної стратегії взаємодії, сприйняття та розуміння іншої людини.

Номер слайду 3

У процесі спілкування можна виділити такі аспекти: Зміст спілкування — інформація, яка в міжособистісних контактах передається від однієї людини до іншої. Це можуть бути відомості про внутрішній (емоційний) стан співрозмовника, про середовище, наукові та побутові знання, навички та уміння, про саму людину (її зовнішній вигляд, особливості характеру, манера поведінки тощо). Мета спілкування — це обмін думками, інформацією та індивідуальним досвідом. Засоби спілкування - шляхи передачі інформації. Інформація може передаватися за допомогою органів чуття, мови та інших знакових систем.

Номер слайду 4

Зміст спілкування реалізується за допомогою вербального і невербального спілкування. Вербальне (словесне) спілкування відбувається за допомогою мови. Володіючи мовою, люди обмінюються думками, розуміють одне одного і взаємодіють. Невербальні засоби передавання інформації людина засвоює раніше, ніж вербальні. Невербальне спілкування відбувається мимовільно, за допомогою міміки, жестів, поз, інтонації. Прикладом може бути спілкування з немовлям, коли воно реагує на жести, вираз обличчя, інтонацію дорослих.

Номер слайду 5

Спілкування, як соціальне явище, охоплює всі сфери суспільного буття та діяльності людей і може бути охарактеризоване за різними параметрами, мати різні види і форми залежно від контингенту учасників, тривалості стосунків, ступеня опосередкування, завершеності, бажаності.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Спілкування має велике значення у формуванні людської психіки, інтелекту, розвитку і становленні її культурної поведінки. Завдяки спілкуванню людина розширює загальний світогляд, мислення, сприймання, розвивається як особистість.

Номер слайду 8

За змістом спілкування може бути чотирьох видів

Номер слайду 9

когнітивне - це обмін знаннями (наприклад, під час навчального процесу).

Номер слайду 10

кондиційне - це обмін психічними та фізіологічними станами, тобто певний вплив на психічні стани іншого (наприклад, бажання зіпсувати настрій партнеру).

Номер слайду 11

мотиваційне - спрямоване на передачу іншому співрозмовнику певних установок або готовність діяти певним чином.

Номер слайду 12

діяльнісне - це обмін діями, навичками, вміннями тощо.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Стиль спілкування - це індивідуальна система способів та прийомів, які використовує співрозмовник під час стосунків з іншими людьми.Індивідуальність людини у взаємодії з іншими реалізується і через стиль спілкування.

Номер слайду 15

Авторитарний стиль. За такого стилю спілкування співрозмовник сам вирішує всі питання життєдіяльності, визначає кожну конкретну мету, виходячи лише з власних установок, суворо контролює виконання будь-якого завдання і суб'єктивно оцінює досягнуті результати. Головними формами взаємодії такого стилю спілкування є наказ, вказівка, інструкція, догана, чітка мова, короткі розпорядження. Найяскравіше стиль спілкування виявляється у ділових партнерів, керівника і підлеглого.

Номер слайду 16

Ліберальний стиль. Такий стиль спілкування характеризується невтручанням, відсутністю елементів схвалення чи догани, в основі якого лежить байдужість і незацікавленість проблемами, наслідком чого є втрата поваги і контролю оточуючих.

Номер слайду 17

Демократичний стиль. Такий стиль орієнтований на розвиток активності співрозмовників, залучення кожного до вирішення спільних завдань. Цей стиль ґрунтується на повазі і довірі. Демократичний стиль — найбільш сприятливий спосіб організації співробітництва в колективі. Під час використання цього стилю основними способами взаємодії є заохочення, порада, інформування, координація.

Номер слайду 18

Знання сутності спілкування, його закономірностей, функцій, взаємного обміну і проблем є підґрунтям для реалізації та поліпшення стосунків з іншими людьми і задоволення вищих потреб особистості. Без спілкування особистість не може повноцінно розвиватися.

Номер слайду 19

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
1 квітня 2023
Переглядів
1388
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку