Сполучник як частина мови

Про матеріал
Дати поняття про сполучник як службову частину мови, формувати вміння впізнавати сполучники в реченнях, визначати їхню функцію, розрізняти сполучники сурядності й підрядності; виховувати повагу до влучного образного слова; розвивати увагу, пам’ять, логічне мислення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сполучник як частина мови. Автор проєкту: Семенова В. М.

Номер слайду 2

Гра «Знайди слово»Наша мова… І красива, … Та вживаємо ми частоІ чужинські в ній … Це неправильно, бо всі … Українці щирі …І повинні відрізняти,Де чуже, а де … Українську і чужинську. Мови змішувать … Це однаково що … І змішати весь … Довідка: взяти, своє, ми, і жива, калинова, слова, є , не слід, обід

Номер слайду 3

«Мозковий штурм»- У якому значенні тут вжито вислів «український патріот»?- Кого ви можете назвати українським патріотом?

Номер слайду 4

Людина, що любить і шанує рідну мову, заслуговує на щиру повагу, бо вона – справжній патріот своєї Батьківщини. Асоціативний ланцюжок: Батьківщина – патріот – людина – мова Тема: «Сполучники сурядності і підрядності, їх види. Уживання сполучників у простому та складному реченнях»

Номер слайду 5

Словесна мозаїка. Сполучник про що свідчать ці назви?Меценат. Меценат – багатий покровитель наук і мистецтв, а також їх представників.

Номер слайду 6

Здійснити аналіз тексту за схемою1. Визначте тип і стиль мовлення, як аргументи наведіть характерні ознаки.2. Засоби зв’язку речень у тексті.3. Тема.4. Доберіть синоніми до виділених слів.5. Поясніть значення підкреслених слів.6. Поясніть позначені орфограми та пунктограми ( ? – орфограма в слові, пунктограма).7. Знайти речення зі сполучниковим зв’язком, визначити сполучники. До якого рідкісного типу людей належить П. Яцик?Чому Яцика можна назвати надійним чоловіком?Які риси не притаманні цій людині?

Номер слайду 7

Завдання від Незнайки. Я важливий, що й казати,Можу вміло пов`язати. Однорідні члени чинно. Й складних речень теж частини. А, але, і - я сурядний,Що, немов, як, щоб – підрядний. Скрізь впишусь я досить влучно,Називаюсь я …З`ясуйте роль сполучника та його види, відгадавши загадку.

Номер слайду 8

Висновок Роль Пов’язує Однорідні члени Частини складного речення речення. Види: Сурядності і підрядностіГрупи: ?

Номер слайду 9

Яцик Петро Дмитрович— (7 липня 1921, Верхнє Синьовидне Стрийського району Львівської області — 2001) — канадський підприємець українського походження, меценат і філантроп, відомий своїм важливим вкладом в фінансування науки про Україну на Заході. Закінчив семирічку, вчився на сільськогосподарських курсах, залізничних курсах. У 1940—1942 рр. працював на залізниці помічником машиніста, потім — інспектором у молочарській школі на Тернопільщині. 1944-го виїхав до Німеччини, де з 1945 до 1947 року вчився в Українському технічно-господарському інституті в Регенсбурзі (cтудіював економіку). З 1949 року жив у Канаді. 1950 заснував книгарню «Арка», 1956 — власну будівельну фірму Prombank Investment Limited (P. Jacyk Group). Із шістдесятих років займався доброчинністю. Заснував Міжнародний благодійний фонд «Ліга українських меценатів» і був його почесним президентом.

Номер слайду 10

Мовне спостереження-дослідження тексту. УВАГА! У складних реченнях частини бувають рівноправні та залежні. Це є предметом вашого дослідження.{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}Цифровий код. За значенням. За способом вживання. Написання 1230---1 Сурядний єднальнийодиничнийодним словом2 Сурядний протиставнийповторюванийодним і більше словами3 Сурядний розділовийпарнийчерез дефіс4 Підрядний  

Номер слайду 11

Життя Яцика було не з легких. Чотирнадцятилітнім сиротою взяв він на свої плечі відповідальність за всю сім’ю, будучи старшим з усіх дітей Дмитра та Марії Яциків із села Верхнього Синєвидного на Львівщині. Старший син став не тільки господарем у будинку, а й батьком молодшим братам і сестрам. Доля склалася так, що прийшлось емігрувати. Багата людина, яка має національну свідомість рівня П. Яцика та готова на пожертви в ім`я народу, стає не просто добро творцем для своїх земляків, а й справді чимось подібним до людського еквівалента національних скарбів.

Номер слайду 12

Енциклопедична зупинка1) Незважаючи на те – яка роль цієї одиниці у реченні?2) Визначити граматичну основу останнього речення і синтаксичну роль сполучників.3) Знайти речення, в яких можна замінити сполучники синонімічними.4) Пояснити вживання сполучників і – й, від чого залежить їх вживання?Еквівалент – щось рівноцінне, рівнозначне, рівносильне.

Номер слайду 13

Заповнити анкету сполучника:частина мови:лексичне значення: граматичні значення:форми змінювання:орфограми: Петро Яцик змагання до висот вважав єдиним здоровим виправданням на існування, … змагання за життя – єдиним реальним виправданням життя.

Номер слайду 14

Інформаційна хвилинка. Петро Яцик є українським патріотом. Адже. Тому що. Незважаючи на те що. Мова – це скарб благородний,Це шум дібров і дніпровської хвилі. Мова – це спів і пошук народний. Від стародавніх часів і донині. У мові злилися наші мрії,Роздуми про Батьківщину. У ній – наші кращі надії,Віра в святу Україну.

Номер слайду 15

Домашнє завдання1)уявити ситуацію: редакція однієї з газет оголосила конкурс на кращу замітку. Напишіть замітку про урок або опишіть свої враження від мецената П. Яцика; 2)у віршовій формі висловити подяку П. Яцику за сприяння розвиткові української мови з уживанням сполучників.

pptx
Додано
2 квітня 2020
Переглядів
1386
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку