Сполучники підрядності, їх групи за значенням

Про матеріал
Матеріал, що розміщений в презентації, допоможе семикласникам опанувати поняття "сурядні сполучники" та закріпити здобуті знання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сполучники підрядності, їх групи за значенням. Використання сполучників  підрядності у складному реченні7 клас

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Сполучникова синонімія. Порівняйте:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Час, який ви провели в бібліотеці, не пропав дарма. Час, котрий ви провели в бібліотеці, не пропав дарма. Час, що ви провели в бібліотеці, не пропав дарма. Тепло одягайся, бо морозно. Тепло одягайся, тому що морозно. Тепло одягайся, адже морозно. Багатофункціональність сполучників. Порівняйте: Як: ЩО:{BC89 EF96-8 CEA-46 FF-86 C4-4 CE0 E7609802}Ви знаєте, як липа шелеститьз'ясувальний. Як прийдеш, подзвони.умови. Як настає вечір - лунають солов'їні трелі.часу. Пазли зійшлися як у риби ноги.способу діїПісня, що живе в душі, ніколи не загине.означальний. Нам повідомили, що завтра вихідний.з'ясувальнийІ так утомився, що напівдорозі заснув.міри і ступеня. Вертлявий що в'юн у болоті.порівняльний

Номер слайду 4

Завдання 1. Дослідження-відновлення. Відновіть прислів'я та приказки, вибравши з дужок потрібні сполучники підрядності.

Номер слайду 5

Завдання 2. Вибірково-розподільчий диктант. Розподіліть сполучники за розрядами за значенням. https://wordwall.net/ru/resource/13945875

Номер слайду 6

Розрізнення сполучників та омонімів. Порівняйте:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Сполучники можна замінити іншими синонімічними сполучниками: якщо - коли, зате-але, притому - тому, тож - тому. Сполучники не виступають членами речення і не відповідають на питання. Однозвучні поєднання  інших частин мови замінити сполучниками  не можна, однак вони замінюються повнозначними словами  за те (за добро), про те (про приємне)Хоч серп кривий , зате солому ріже прямо. Так от як ти почав робити? За те, що жив у теплі, в добрі. Троянда пахуча, проте й колюча. Думай про те, що тобі приємно. Якби сіль зацвіла, вона б іншою річчю була. Як би пес не вертівся, а хвіст позаду. Іще сорока не побіліла, щоб чоловіка жінка побила. Що б тобі подарувати?Якже ти не дотримаєш обіцянки, то втратиш довіру друзів. Як же мені набридло!

Номер слайду 7

Сполучники і сполучні слова{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Сполучники. Сполучні слова. Не мають лексичного значення. Не є членами речення. Не відповідають на питання. Можна замінити сполучником-синонімом. Здебільшого не наголошуються. Мають лексичне значення.Є членами речення. Відповідають на питання. Не можна замінити сполучником-синонімом. На повнозначне слово падає наголос. Землю омивав рясний дощ, проте (зате, але, однак)не приніс прохолоди. Я знаю чимало імен, що прославили рідну землю.

Номер слайду 8

Завдання 3. Правописний практикум. Перепишіть, обравши правильний варіант.1. Спасибі, вулице, тобі (за те/ зате), що ти в життя моє вростала смугою для злету, (за те / зате), що ти була  і є.2. При боці шабля, в тороках бандура, немолодий … (За те/ зате) яка статура!3. Козаки голили бороди, (про те / проте) завжди носили вуса.4. З вітрами шепчуться тополі (проте /про те), що в радісній далі зерно нап'ється сонця в полі і соків щедрої землі.5. (Щоб / що б) улітку не вродило, те взимку не завадить.6. (Щоб / що б) руки вміли, треба працювати головою.

Номер слайду 9

Завдання 4. Запишіть. Укажіть сполучники та сполучні слова. Підкресліть члени речення.1. Ці дуби, що небо підпирають, певне, ще Батия пам'ятають.2. Блаженна людина, що мудрість знайшла.3. Моя любов як море, що висохнуть не може.4. Настрій був у нього такий, що він хотів обняти світ.5. Велич Шевченка в тому, що він … вийшов з найглибших низів і досягнув найаристократичніших вершин духу.

pptx
Додано
8 квітня 2021
Переглядів
4256
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку