Способи творення прислівників. Наголос у прислівниках

Про матеріал
Мета: навчити учнів визначати спо¬соби творення прислівників, виді¬ляти твірну основу і словотворчі морфеми, утворювати прислівники від різних частин мови, уводити їх до словосполучень, речень; розви¬вати вміння аналізувати, зіставля¬ти мовні факти; вдосконалювати навички зв'язного мовлення шко¬лярів, прищеплювати інтерес до дослідницької роботи; виховувати почуття любові до природи, бажання вчитися, самостійно здобувати знання.
Зміст архіву
Перегляд файлу

Українська мова

7 клас.

Розділ. Морфологія

 

Автор: Товмач Лідія Іванівна, учитель української мови і літератури Виповзького НВО «ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ» Переяслав-Хмельницької районної ради

 

Тема. Способи творення прислівників. Наголос у прислівниках.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань, умінь і навичок.

              Навчальні програми для загальноосвітніх навчальних закладів : Українська мова; Українська література. 5-9 класи. – К. : Видавничий дім «Освіта», 2013. – 160 с.

 

 

Слайд 2

Мета: навчити учнів визначати спо­соби творення прислівників, виді­ляти твірну основу і словотворчі морфеми, утворювати прислівники від різних частин мови, уводити їх до словосполучень, речень; розви­вати вміння аналізувати, зіставля­ти мовні факти; вдосконалювати навички зв'язного мовлення шко­лярів, прищеплювати інтерес до дослідницької роботи; виховувати почуття любові до природи, бажання вчитися, самостійно здобувати знання.

Обладнання: таблиці, орфографіч­на скринька, альбом, комп'ютери, магнітофон.

Міжпредметні зв'язки: історія, гео­графія, література.

Форма проведення: подорож по сло­вотворчому океану.

Хід уроку

Слайд 3

І. Вступне слово

З'ясування емоційної готовності до уроку.

  • Погляньте одне на одного й подаруйте посміш­ку. Побажайте собі успіху.

Слайд 4

— Рідне слово! Скільки в ньому ча­рівних звуків, материнської лагід­ності і доброти, мудрості земної, закладеної ще нашими славними і предками!

Кожне слово рідної мови має своє обличчя; як у квітки, у нього свій неповторний аромат, свій колір.

Справа кожної людини — вдосконалити своє мовлення, збагачувати і словниковий запас, плекати рідну мову дбати про її красу і чистоту.

Урок проходитиме у формі заочної мандрівки, кожен з вас — активний учасник різних видів роботи, тож всі ви матимете змогу сьогодні показати свої знання.

Запишіть у бортові журнали (зошити) дату нашої подорожі та тему «Способи творення прислівників. Наголос у прислівниках».

Щоб не збитися в дорозі, ознайомтесь із «Пам’яткою подорожуючим».

Пам’ятка подорожуючим

  • Взяти необхідні теоретичні знання і практичні навички орієнтування на місцевості  Дієприслівник (а також ручку і зошит для запису вражень).
  • Не смітити пустими, непродуманими словами, виразами.
  • Рухатись краще групою, щоб не впасти у прірву безпорадності.
  • Бути уважними. Зберігати спокій у важкопрохідних місцях дієприслівникового звороту.
  • Виявляти кмітливість, творчі здібності під час подорожі.
  • Незважаючи на непередбачувані обставини (забув, не побачив, помилився), продовжувати рухатися вперед.

Слайд 5

Девіз уроку:

Думати — колективно

Вирішувати — оперативно

Писати — безпомилково

Отримати знання — обов’язково

(Звучить класична музика).

Ознайомлення учнів з метою уроку.

II. Мотивація навчальної діяльності учнів

Учитель. Наша мова — це океан слів. Словотвір — мудрий господар, володар цього океану. У нашій мові немає жодного слова, яке б не було утворене певним способом слово­твору. Оскільки ми вже маємо необ­хідну базу знань, запрошуємо вас вирушати у далеке плавання сло­вотворчим океаном. Щоб плавання було успішним, потрібен досвідче­ний капітан.

 Кого пропонуєте? (Учні обирають капітана).

 Ми ознайомимося з картою, де проходитиме наш маршрут. Кора­бель зупиняється у шести великих портах і припливе до бухти оці­нювання ваших навчальних досяг­нень, де чекатиме на нас Нептун. Крім того, хто успішно допливе до кінця, той отримає диплом Непту­на, що отримують ті мореплавці, які перепливли екватор.

Слайд 6

І порт. Приготувались. Наш кора­бель піднімає вітрила. Дме потуж­ний вітер. Щоб допливти до І пор­ту, нам потрібно перепливти через перешкоду — льодовий айсберг.

Бліц-опитування дасть нам можливість повторити вивчений матеріал на попередньому уроці.

  • Яка частина мови  називається прислівником?
  • На які розряди за значенням поділяються прислівники?
  • Яку синтаксичну роль можуть виконувати прислівники в реченні?

Слайд 7

Знайдіть і назвіть прислівники

  • Тишком-нишком вийшов з хати —

Ледве-ледве стежку знати.

Сніжно,біло і казково

По-зимовому навколо.

Слайд 8

— Із завданням впоралися і підпливаємо до І порту: префіксального (капітан записує на дошці).

Слайд 9

Використовуючи префікси від слів пізно,довго,тоді,всюди,чисто утворіть прислівники.

Слайд 10

  •            Відкриваємо сторінки усного журналу і розглядаємо лінг­вістичний порт та записуємо слова: нарізно, вголос, відтепер, донині. Як бачимо лексичне значення утворених прислівників зумовлене лексичним значенням тих частин мови, від яких вони утворилися. Тут прийменники перейшли в префік­си, а закінчень немає.             

Префікси здатні приєднуватися до  слова в цілому. На таблиці в журналі аналізуємо прислівники, утворені від прикметників, первинних і займенників.

Розглядаємо таблицю «Префік­сальний спосіб творення».

Слайд 11

II порт.

  •            Вирушаємо до наступного порту, але човен бачить перешкоду. По курсу знову айсберг. На льо­довій його горі міститься обчислю­вальний центр. Він пропонує нам свої завдання: вибрати прислівники, утворені префіксаль­ним способом. Записати речення з одним прислівником.

Слова: сухо-насухо, неви­соко, добре, вбік, спіднизу, назло, самохіть.

Викликаю до дошки капітана.

Слайд 12

  • Наш курс: суфіксальний. Записуємо.

Знайдіть слова, які утворені суфіксальним способом: натхненно, невпинно, ясно, давно, тихесенько, нижче, добріше.

Прислівники суфік­сальним способом утворилися від прикметників за допомогою суфік­сів -о-, -є-, -есенько-, -іше-. Кожне слово пройшло довгий шлях, поки остаточно втратило ознаки прик­метника й набуло нових ознак, властивих прислівникам.

Розглянемо на таблиці суфіксаль­ний спосіб словотвору.

III порт.

  •            Щоб продовжити плаван­ня й подолати нову перешкоду нам потрібно усно виконати завдання. Гра «Впіймай прислівник». Зачитує­мо речення через: Посієш вчасно — вродить рясно. Не лінуйся рано вставати та замолоду більше знати. Глибше орати — біль­ше хліба мати. Розбір прислівника  більше як частини мови.

Слайд 13

  •            Ми із завданням впоралися й продовжуємо мандрівку лінгвістичним  океаном.

Капітан веде нас до порту префік­сально-суфіксального. (У науковій і літературі існує також термін: суфіксально-префіксальний (у І. Плюща)).

Запишіть слова: попідтинню, спозаранку, внаслідок, згарячу, по- батьківському, опівночі.

Прокоментуйте дані про цей спосіб сло­вотвору.

 Префікси і суфікси служать для утворення основ, які різко відріз­няються за значенням. Це продук­тивний спосіб словотвору, один з найбагатших джерел поповнення лексичного складу мови.

Розглянемо таблицю «Пре­фіксально-суфіксальний спосіб творення».

IV порт. Наш корабель знову пливе океаном, але, щоб доїхати до наступ­ного порту, ми повинні впоратися з таким завданням:

Слайд 14

  • У наведених прислівниках визначте суфікси та префікси.

Напам’ять, лагідно, по-своєму, позавчора, вночі, відтепер, ненароком, по-українському, зрідка, добре, восени, уважніше, по-сусідськи, тричі, щодуху, зависоко, спершу.

Слайд 15

  •            Капітан веде нас вірним шляхом. Ось наступний порт — складан­ня основ чи слів. Учні знаходять такі прислівники, що на таблич­ках. Запишіть слова: кінець-кінцем, далеко-далеко, пліч-о-пліч, дедалі, чимало, анічичирк.

Словникова робота

Тлумачний словник: анічичирк, на­бакир.

  •            Як бачимо, при складанні слів по­вторюються однакові чи близькі за значенням слова.

Знову корабель вирушає в плавання. Ось перепона. Завдання обчислю­вального центру таке: лінгвістичне повідомлення про складання слів в українській мові. Вчитель розповідає що на початку XX з’явився новий тип склад­них слів — складнокореневі слова - абревіатури, які зберігаються протягом віків. Наприклад: УНР, УТ.

Слайд 16

V порт.

  •            Наближаємося до наступного порту: злиття сполучень слів  в одне слово. Потім розглядаємо табли­цю «Складні слова та їх творення».

Запишіть слова: стрімголов, самохіть, чимдуж, обіруч, напередодні, повсякчас, пра­воруч. Такі слова часто мають всере­дині інтерфікси.

Знову ж таки серед учнівських досліджень знаходимо прислівни­ки, утворені даним способом сло­вотвору.

Слайд 17

Наш корабель прямує до кінцевих зупинок. Та ось знову перешкода: 

Гра «Хто швидше».

Клас ділиться на дві команди. І команда утворює прислівники префіксальним способом, II — суфіксальним.

Завдання для І команди: В (день, голос, плав, низ); на (добре, гарно, багато, весело, радісно); ш (коли, звідки, де, як); на (перед, чисто, ново, пам'ять)

Завдання для II команди: Два, швидкий, тихий, легкий, коли, звідки, де, три, старанний, щоденний, самовідданий, поважний, серйозний, глибокий, точний

(Звучить музика).

Слайд 18

VI порт.

  •            Після виконання цього завдання наш корабель пливе до останнього порту: перехід у при­слівники інших частин мови.  Запишіть слова: жаль, гаряче, набакир, навкіс. Слів небагато.

Тут основну роль виконує наголос. У словниках орфоепічних і орфографічних знаходимо ці слова.

— Що таке наголос?

Як бачимо, при словотворенні прислівників наголос виступає допоміжним засобом для розрізнення; його від інших частин мови. Такі  прислівники відрізняються від  іменникових, числівникових форм: надвоє — на двоє, набік — на бік, гуртом — гуртом, бігом — бігом.

Це дає підставу зробити висновок, що наголос виділяє в слові ту мор­фему, яка виражає основне слово­творче значення.

Слайд 19

  •            Оскільки наголос в українській мо­ві непостійний, наголошеними можуть бути різні морфеми.             

Слайд 20

III. Закріплення вивченого матеріалу

  • Ми допливаємо до бухти Оцінювання! Потрібно виконати завдання.
  1. Визначити спосіб творення поданих прислівників: додому, голосно, взимку, легковажно, пліч-о-пліч, запанібрата

Слайд 21

Перевіримо.

  • Додому - префіксальний
  • Голосно - суфіксальний
  • Взимку – префіксально-суфіксальний
  • Легковажно – складання
  • Пліч-о-пліч  - складання
  • Запанібрата – злиття словосполучення в одне слово

Слайд 22

2. Визначте спосіб творення поданих прислівників. Варіанти відповідей дивіться у  таблиці.

Слово №

1

2

3

4

5

6

1

8

9

10

11

12

Відповідь

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Букви

 

 

 

 

 

 

1) Тишком-нишком; 2) водночас; 3) досхочу; 4) легенько; 5) навсидячки; 6) без кінця-краю; 7) впевнено; 8) по-вашому; 9) повсякчас; 10) гуртом; 11) нешвидко; 12) тричі.

а - 12                    з - 34                            п - 56                е - 23                       м - 45

image10 Підставте букви у табличку і прочитаєте прізвище гетьмана, про якого написав поему Дж. Байрон. (Мазепа)

Таблиця. Способи творення прислівників

 

Способи творення

Приклади

1. Префіксальний

де — абиде

давно — недавно

голос — вголос

2. Суфіксальний

гарний — гарно

 два — двічі

 охайно — охайніше

3.Префіксально-суфіксальний

твій — по-твоєму

 ручний — уручну

високий — звисока

4.Складання двох антонімічних слів або слів, однакових чи близьких за змістом

видимо-невидимо; більш-менш;

мало-помалу; далеко-далеко

5. Злиття основ

мимо + ходити — мимохідь

сила + міць — силоміць

боса + нога — босоніж

6. Перехід інших частин мови в при­слівники

підійти до дому (ім. з прийм.)

і прийти додому (присл.);

пахне весною (ім.)

і їздити весною (присл.)

Слайд 23

 Підсумкове слово

— На святі рідної мови Княгиня Мова сказала про прислівники так: спокійні, негаласливі, вони усві­домлюють, що молодші за віком, і походять здебільшого від інших (частин мови, залежні від дієслів у словосполученнях. Вони повсяк­час готові стати їм у пригоді, вка­зати, як? де? коли? Завжди залишаються незмінними, в якій би мовній  ситуації не перебували.

IV. Підсумки уроку

Вправа « Мікрофон»

Подорож закінчено. Ми на галявині спогадів, поділіться враженнями про мандрівку. 

  • Сьогодні на уроці я …
  • дізнався…
  •  було найцікавішим…
  • … виявилося найскладнішим
  • … варто ще попрацювати
  • Оцінюю свою роботу та роботу товариша…

Слайд 24

  •            Сподіваюсь, інші подорожі по загадковій Мовознавчій країні для вас будуть не менш цікавими.

Вручаємо грамоти Нептуна учням. Зачитується зміст грамоти. (Вмикається музика).

Ця грамота вручається морехідцям флоту лінгвістичного в ознамену­вання дрейфу словотворчого в океа­ні мовознавчому.

Слайд 25

V. Домашнє завдання

— Залишено позаду рейси важкі до земель незвіданих. Але архіпелагу словесного досягай  успішно, тому отримуємо віками   традиційне хрещення на рифах науки — рідної мови.

Плавати нашому кораблю віль­но віднині і повік лінгвістичними морями й океанами, — подалі від  перешкод, вузеньких річок, острівців і айсбергів.

Слайд 26

До наступної зустрічі на борту корабля!

 

Список використаних джерел

  1. Глазова О., Кузнецов Ю. Рідна мова. Підручник для 7 класу загальноосвітніх навчальних закладів. – Київ: “Зодіак-ЕКО”, 2007.
  2. Морозова Л.Г. Українська мова: Плани-конспекти уроків. 7 клас. – Харків: Ранок, 2000. – С. 79-81.
  3. Омельчук С.А.Усі уроки української мови в 7 класі. — Харків: Основа, 2007. – С.194-199.
  4. Ткачук Т.П. Рідна мова. Робочий зошит. 7 клас. — Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2008. – С.86-88.
  5. Навчальні програми для загальноосвітніх навчальних закладів : Українська мова; Українська література. 5-9 класи. – К. : Видавничий дім «Освіта», 2013. – 160 с.

 

Індивідуальні  завдання

 

1. Записати наведені прислівники, зазначивши в дужках спосіб їх тво­рення. Скласти 3—4 речення з прислівниками.

Надалі, анітрохи, передусім, зрідка, натроє, поодинці, замолоду, навко­ло, знадвору, запашно, нарізно, вперемішку, по-перше, по-людськи, тихесень­ко, довгенько, недорого, босоніж, праворуч, мимохідь.

2.Утворити від поданих слів суфіксальним способом прислівники.

Два, швидкий, тихий, легкий, коли, звідки, де, три, старанний, щоден­ний, глибокий.

3.Записати наведені прислівники, виділити префікси та суфікси, за допомогою яких вони утворені Скласти 3—4 речення з прислівниками.

Дотепер, збоку, надвечір, сповна, вчетверо, спідлоба, недобре, ніколи, щонайкраще, ніскільки, відтак, додому, вдруге, звечора, попідтинню, спро­соння, втричі, точнісінько, відмінно, цінно.

4. Від поданих слів утворіть прислівники.


Розкішний —  

добрий —

задуманий —    

світлий —

розмаїтий —  

 рівний —

щоденний  

 міцний —

далекий —    

гарячий —   

різкий —  

завзятий —

колючий —  

вузький —

перший             

 гожий —


5. Утворіть з поданими прислівниками по два словосполучення, у першому з яких  це слово було б прислівником, а в другому — однозвучним прикметником.

Зразок. Цвіте (як?) буйніше — цвітіння (яке?) буйніше.


Цікавіше — 

більше —     

активніше —    

вичерпніше —

влучніше — 

ніжніше — 

стисліше —

тісніше —_

 скоріше — _

чіткіше —


6. Від поданих словосполучень утворіть прислівники.


В різні боки —

обома руками —

на швидку руку —

на самий перед —

не сам хотів —

в один час —

ставши на коліна —


 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні способи творення прислівників Тема уроку

Номер слайду 2

Мета: - ознайомитися із способами творення прислівників і словотворчими засобами; правильно визначати склад прислівника і спосіб його творення; робити словотвірний розбір прислівників; - розвивати творчі здібності, словниковий запас; - виховувати любов до природи, формувати естетичні смаки.

Номер слайду 3

Т Е С Т – Н А С Т Р І Й

Номер слайду 4

Фортуна Подорож словотворчим океаном

Номер слайду 5

Д Е В І З У Р О К У ДУМАТИ — КОЛЕКТИВНО, ВИРІШУВАТИ — ОПЕРАТИВНО, ПИСАТИ — БЕЗПОМИЛКОВО, ОТРИМАТИ ЗНАННЯ — ОБОВ’ЯЗКОВО

Номер слайду 6

М І Н І – І Н Т Е Р В‘Ю — Яка частина мови називається прислівником? — Яку синтаксичну роль виконує прислівник у реченні? — Що є спільного між прислівником і дієприслівником? — Які ступені порівняння прислівників ви знаєте?

Номер слайду 7

ЗНАЙДИ І НАЗВИ ТИШКОМ-НИШКОМ ВИЙШОВ З ХАТИ - ЛЕДВЕ-ЛЕДВЕ СТЕЖКУ ЗНАТИ. СНІЖНО, БІЛО І КАЗКОВО ПО-ЗИМОВОМУ НАВКОЛО.

Номер слайду 8

Назва способу творення Приклади 1. Префіксальний  за-: довго -> задовго; не-: мало -> немало; ні-: трохи -> нітрохи 2. Суфіксальний (найпоширеніший) -о: пізній -> пізно; -сь: куди -> кудись; -чі: три -> тричі 3. Префіксально-суфіксальний по- + -ому, -и: новий -> по-новому, чоловічий -> по-чоловічи; з- + -у: молодий -> змолоду; за- + -о: світлий -> засвітло; на- + -у: низ -> нанизу 4. Перехід інших частин мови в прислівник з вечора (іменник) -> звечора (прислівник); нашвидку    (прикметник)    ->     нашвидку (прислівник) 5. Складання однакових чи близьких слів далеко -> далеко-далеко, ледве -> ледве-ледве 6. Злиття основ слів ліворуч, привселюдно Способи творення прислівників

Номер слайду 9

Використовуючи префікси, утворіть прислівники пізно, довго, тоді, всюди, чисто

Номер слайду 10

Лінгвістичний порт Проаналізуйте слова: нарізно, вголос, відтепер, донині.

Номер слайду 11

Вибрати прислівники, утворені префіксальним способом. Записати речення з одним прислівником. Сухо-насухо, невисоко, добре, вбік, спіднизу, назло, самохіть.

Номер слайду 12

Вибрати прислівники, утворені суфіксальним способом. Прислівники суфіксальним способом утворилися від прикметників за допомогою суфіксів -о-, -є-, -есенько-, -іше- натхненно, невпинно, ясно, давно, тихесенько, нижче, добріше.

Номер слайду 13

Порт префіксально-суфіксальний Запишіть слова: попідтинню, спозаранку, внаслідок, згарячу, по- батьківському, опівночі.

Номер слайду 14

У наведених прислівниках визначте суфікси та префікси Напам’ять, лагідно, по-своєму, позавчора, вночі, відтепер, ненароком, по-українському, зрідка, добре, восени, уважніше, по-сусідськи, тричі, щодуху, зависоко, спершу.

Номер слайду 15

Порт — складання основ чи слів Запишіть слова: кінець-кінцем, далеко-далеко, пліч-о-пліч, дедалі, чимало, анічичирк.

Номер слайду 16

Порт — злиття сполучень слів в одне слово Запишіть слова: стрімголов, самохіть, чимдуж, обіруч, напередодні, повсякчас, праворуч.

Номер слайду 17

Гра « Хто швидше » Клас ділиться на дві команди. І команда утворює прислівники префіксальним способом, II — суфіксальним. Завдання для І команди: В (день, голос, плав, низ); на (добре, гарно, багато, весело, радісно); ш (коли, звідки, де, як); на (перед, чисто, ново, пам'ять) Завдання для II команди: Два, швидкий, тихий, легкий, коли, звідки, де, три, старанний, щоденний, самовідданий, поважний, серйозний, глибокий, точний

Номер слайду 18

Порт — перехід у прислівники інших частин мови Запишіть слова: жаль, гаряче, набакир, навкіс. Слів небагато. Тут основну роль виконує наголос. У словниках орфоепічних і орфографічних знаходимо ці слова.

Номер слайду 19

ЗАГЛЯНЬМО В ПІДРУЧНИК Прислівники, утворені від різних частин мови, здебільшого зберігають наголос слів, від яких вони утворені: мирний – мирно братній – по-братньому далекий – далеко правий – справа довгий – задовго зустріч – назустріч Перенесення наголосу на перший склад найчастіше відбувається у прислівниках на –о: важко (від важкий), сумно (від сумний), пусто (від пустий). Окремі прислівники мають подвійний наголос: сповна і сповна, надвоє і надвоє, наголо і наголо. У складних прислівниках їхні компоненти аби, будь-, -небудь і подібні переважно наголошені: абиде, абияк, будь-де, як-небудь.

Номер слайду 20

Визначити спосіб творення поданих прислівників: Додому Голосно Взимку Легковажно Пліч-о-пліч Запанібрата

Номер слайду 21

Додому - префіксальний Голосно - суфіксальний Взимку – префіксально-суфіксальний Легковажно – складання Пліч-о-пліч - складання Запанібрата – злиття словосполучення в одне слово ПЕРЕВІРКА:

Номер слайду 22

Визначте спосіб творення поданих прислівників. Варіанти відповідей дивіться у таблиці. 1) Тишком-нишком; 2) водночас; 3) досхочу; 4) легенько; 5) навсидячки; 6) без кінця-краю; 7) впевнено; 8) по-вашому; 9) повсякчас; 10) гуртом; 11) нешвидко; 12) тричі. а - 12 з - 34 п - 56 е - 23 м - 45 Підставте букви у табличку і прочитаєте прізвище гетьмана, про якого написав поему Дж. Байрон. Слово № 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Відповідь Букви

Номер слайду 23

СЬОГОДНІ НА УРОЦІ Я... дізнався… було найцікавішим… … виявилося найскладнішим … варто ще попрацювати Оцінюю свою роботу та роботу товариша…

Номер слайду 24

Грамота Нептуна Фортуна Грамота Нептуна Ця грамота вручається морехідцям флоту лінгвістичного в ознаменування дрейфу словотворчого в океані Мовознавчому.

Номер слайду 25

1.Вивчити теоретичний матеріал підручника; 2.Завдання на вибір: Середній рівень – впр.588, спишіть прислівники, визначивши спосіб творення; Достатній рівень – впр.614, заповнити таблицю дібрати приклади прислівників, визначивши спосіб творення; Високий рівень – складіть розповідь у цікавій формі, використовуючи прислівники. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ:  

Номер слайду 26

До наступної зустрічі на борту корабля! ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Співак Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
25 червня 2020
Переглядів
15894
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку