СТАН ДОВКІЛЛЯ м. ХМЕЛЬНИЦЬКОГО ТА ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ МОНІТОРИНГОВИХ СПОСТЕРЕЖЕНЬ

Про матеріал
У матеріалах уроку зібрано моніторингові спостереження за станом атмосферного повітря, якості поверхневих вод, радіаційного фону, стану повітря, водних ресурсів, забрудення грунтів міста Хмельницького та області.
Перегляд файлу

Хмельницький музичний коледж

імені В.І. Заремби

 

 

 

 

 

 

 

ВІДКРИТИЙ УРОК

 

«СТАН ДОВКІЛЛЯ м. ХМЕЛЬНИЦЬКОГО ТА

ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ

МОНІТОРИНГОВИХ СПОСТЕРЕЖЕНЬ»

 

для студентів ІІ курсу усіх спеціальностей

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хмельницький

2020

Зміст

 

Спостереження за станом атмосферного повітря в області.

Якість поверхневих вод області.

Моніторинг радіаційного фону у різних частинах області.

Стан повітря у місті.

Водні ресурси Хмельницького.

Забруднення ґрунтів в окремих частинах міста.

Радіаційний фон міста.

Шумове забруднення у місті.

Міське звалище.

Захворювання жителів обласного центру.

Аналіз результатів медико-екологічного районування міста.

 

Обладнання: карта міста Хмельницького та Хмельницької області

Документи: Регіональні доповіді про стан навколишнього природного середовища

 

Фотоматеріали:

  • Утилізація сміття (12 фото)
  • Інші планети замість Місяця (1 фото)

Відеоматеріали:

  • Науково-документальний фільм «Інфосфера» (4 хв.)
  • Мультфільм «Екосмішарики» (6 хв.)
  • Мультфільм «Питання сміття» (12 хв.)
  • Мультфільм «Чому вчить екологія» (1 хв.)
  • Науково-документальний фільм «Бережіть природу» (5 хв.)

 

  Використані джерела:

  1. https://www.adm-km.gov.ua/?page_id=1625

Спостереження за станом атмосферного повітря

Спостереження за станом атмосферного повітря проводиться Хмельницьким обласним центром з гідрометеорології на двох стаціонарних постах в місті Хмельницькому.

Протягом березня 2020 року в місті Хмельницькому спостерігалось забруднення атмосферного повітря, діоксидом азоту (джерелом якого є двигуни внутрішнього згорання автомобілів) середньомісячна концентрація якого становила 1,36 ГДК (у 2018 році – 0,82 ГДК). По іншим забруднюючим речовинам, за якими велися спостереження, перевищень гранично допустимих концентрацій не зафіксовано.

В порівнянні з відповідним періодом минулого року за вмістом забруднюючих речовин в атмосферному повітрі спостерігалось збільшення середньомісячних концентрацій діоксиду азоту в 1,7 рази, діоксиду сірки у 1,6 рази, оксиду азоту та оксиду вуглецю в 1,3 рази, а також зменшення середньомісячних концентрацій хлористого водню у 2,7 рази, формальдегіду в 2,5 рази, аміаку в 1,9 рази, фенолу та пилу в 1,4 рази.

 

Якість поверхневих вод

Хмельницьким обласним центром з гідрометеорології та Регіональним офісом водних ресурсів у Хмельницькій області у звітному періоді 2020 року відбирались проби поверхневих вод річок Случ, Хомора, Південний Буг та Дністер.

Аналіз якості поверхневих вод суші здійснювався за басейновим принципом. Розглядалися такі головні річкові басейни: Дністер, Дніпро, Південний Буг.

Поверхневі води басейну р. Південний Буг характеризувалися підвищеним вмістом розчинених органічних сполук, азоту амонійного, нітритів, хрому (VI) та фенолів.

Показник БСК5 перевищував гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 1,9 рази (найвище значення зафіксовано на позначці 3 ГДКрг, 1 км нижче м.Хмельницький), вміст розчиненого кисню перевищував у 2,4 рази (найвище значення зафіксовано на позначці 2,7 ГДКрг, 0,7 км вище м.Хмельницький).

Вміст азоту амонійного в р. Південний Буг перевищував допустимі рівні рибогосподарських нормативів у 10,6 рази (найбільше значення цього показника зафіксовано 1 км нижче м. Хмельницький і становило 20,8 ГДКрг).

За вмістом нітритів середнє значення перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 1,8 рази (найбільше значення цього показника зафіксовано 1 км нижче м.Хмельницький і становило 3,4 ГДКрг), вміст фенолів перевищував у 3,5 рази.

Середнє значення хрому (VI) перевищувало гранично допустимі концентрації для водойм рибогосподарського призначення у 3,3 рази (найвище значення зафіксовано на позначці 4,3 ГДКрг, 1 км нижче                      м.Хмельницький).

У поверхневих водах басейну р.Дніпро спостерігалося перевищення гранично допустимих концентрацій для водойм господарсько-питного призначення вмісту показника БСК20 у 1,7 рази.

У поверхневих водах басейну р.Дністер спостерігалось перевищення гранично допустимих концентрацій для водойм господарсько-питного призначення вмісту показника БСК20  у 1,2 рази.

 

Моніторинг радіаційного фону

Моніторинг радіаційного фону на території області протягом березня 2020 року забезпечувався щоденно обласним центром з гідрометеорології на постах спостереження у містах Хмельницькому, Шепетівці і Кам’янці-Подільському та селищах міського типу Ямполі Білогірського району і Новій Ушиці.

За даними радіоекологічного моніторингу потужність експозиційної дози гама-випромінювання впродовж березня 2020 року не перевищувала допустимих рівнів і становила 11-12 мкР/год.

Концентрація радіоактивних речовин в атмосферному повітрі населених пунктів, де розміщені постійні пости спостережень ХАЕС (Нетішин, Остріг, Славута, Білотин, Межеричі, Ст. Кривин, Мізоч), менша гранично допустимих концентрацій. Рівень гамма-фону в санітарно-захисній зоні та зоні спостереження ХАЕС відповідав природному фону і становив – 9-10 мкР/год.

Активність радіонуклідів в викидах з вентиляційної труби ХАЕС у навколишнє середовище протягом березня не перевищувала допустимих рівнів.

 

Стан повітря у місті

 Основними забруднювачами атмосфери у місті Хмельницькому є промислові підприємства і автотранспорт. Викиди забруднюючих речовин у 2020 році склали 9928,072 тонн, в тому числі від стаціонарних джерел (яких всього 2384) - 2928,072 тонн (~30%), від автотранспорту - 7000 тонн (~70%).

Головними забруднювачами атмосферного повітря серед стаціонарних джерел є комунальні підприємства міста, а саме: міське комунальне підприємство (61,741 т/рік) та орендне підприємство “Західна котельня” (291,865т/рік).

Досліджуючи стан повітря у районах міста, ми з’ясували, що найбільше викидів надходить в атмосферу у південно-західному районі. Це зумовлено тим, що саме тут знаходяться “Західна котельня” (291,865т/рік), “Хмельницький хлібокомбінат” (190 т/рік), виробниче об’єднання “Новатор” (32 т/рік), відкрите акціонерне товариство “Катіон” (4,529 т/рік). Слід додати, що в цьому районі спостерігається дуже великий потік автотранспорту через наявність двох в’їздів у місто і речового ринку.

Значне забруднення атмосфери характерне для центру міста, де основним забруднювачем є транспорт.

Третє місце за забрудненням атмосферного повітря припадає на район Ракове, де розташовані закрите акціонерне товариство “Адвіс” (20,29 т/рік) та «Укрелектроапарат» (32 т/рік).

 

Водні ресурси Хмельницького

Водозабезпечення м.Хмельницького здійснюється з водоносних підземних горизонтів шляхом експлуатації 56 свердловин на території міста та з джерела підземних вод, яке було відкрито 1976 року в Красилівському районі і назване Чернелівським водозабором. Використання підземних вод для питних і побутових потреб є найкращим засобом забезпечення якісною водою, тому хмельничани споживають досить чисту та екологічно безпечну воду. А, наприклад, наші сусіди - мешканці Вінницької області, користуються водою з р.Південний Буг, яка порівняно з підземною, забруднена набагато більше.

За даними Подільської гідрогеологічної служби, що веде спостереження за станом підземних водоносних горизонтів, хімічний склад проб питної води останніми роками характеризується певною стабільністю. Дослідженнями, які проводилися нашими студентами-екологами, встановлено, що стан водоносних горизонтів м.Хмельницького за вмістом основних компонентів не перевищує норм на питну воду, передбачених державним стандартом. Винятком є іони заліза та нітрогенмісткі сполуки. В деяких свердловинах міста вміст заліза складає від 0,6 до 1,08 мг/л, що значно перевищує допустиму для питної води концентрацію, яка дорівнює 0,3 мг/л. Вміст іонів аміаку становить від 0,06 до 3,3 мг/л, нітритів - від 0,04 до 0,36 мг/л. У водопровідну мережу міста щодоби надходить близько 182 кг розчиненого аміаку.

Моніторингові дослідження хімічного складу водоносних горизонтів показали, що протягом року вміст хімічних елементів суттєво коливається. Найбільше підвищення спостерігається у весняний паводковий період. При цьому вміст нітрогенмістких сполук може збільшуватись на 15-23 %. Це свідчить про суттєву залежність стабільності і чистоти підземних горизонтів, якими ми користуємось, від забруднення ґрунтів і поверхневих вод, в даному випадку, мінеральними добривами. Для зменшення вмісту заліза у питній воді, що подається споживачеві, на міських станціях водопідготовки проводять знезалізування, при цьому використовуються спеціальні фільтри. Перед подачею воду хлорують з метою знищення хвороботворних мікроорганізмів. Контроль за якістю питної води здійснюється санепідемстанцією та екологічними службами.

На жаль, у системі очистки і знезаражування питної води застосовуються застарілі технології, які потребують заміни. Технології виведення з води аміаку та зменшення її твердості через їх велику вартість у системі водопідготовки міста відсутні.

До водних ресурсів міста, крім підземних вод, нлежать_річка Південний Буг - третя за площею басейну, довжиною і водністю ріка України. Проте, на території міста, стан цієї річки не можна вважати задовільним. Підвищений вміст у воді річки таких сполук як аміак, нітрати і нітрити зумовлює інтенсивний розвиток нижчих видів водної рослинності, що призводить до бурхливого заростання дна і прибережної смуги, що ми зараз і спостерігаємо. На сьогодні основним забруднювачем річки, за умов спаду виробництва, є очисні споруди міськводоканалу, які знаходяться в с.Давидківці, що скидають очищені комунальні стоки. На жаль, рівень технічного забезпечення не дозволяє очищувати стоки до значень гранично-допустимих концентрацій, тому очищення проводиться до такої концентрації, яка при розведенні природною водою річки знижується до допустимого рівня. Але такий спосіб є вимушеним і не може вважатися екологічно безпечним, оскільки природна здатність річки до самоочищення не є безмежною.

Забруднення ґрунтів в окремих частинах міста

Оцінюючи стан ґрунтового покриву, слід зазначити, що ґрунт - це особливий компонент природного середовища, для якого характерна більша, порівняно з іншими компонентами, просторова однорідність і постійність хімічного складу. У ґрунті процеси самоочищення відбуваються набагато повільніше, ніж в атмосфері та гідросфері, і це зумовлює те, що забруднення в ґрунті затримуються на довгий час.

Стан ґрунтів у різних частинах міста Хмельницького істотно відрізняється. Найбільш забрудненим є ґрунтовий покрив виробничих майданчиків і санітарно-захисних зон промислових підприємств. Так, на території виробничого об’єднання “Катіон”, відкритого акціонерного товариства “Термопластавтомат” вміст забруднюючих речовин у ґрунтах набагато перевищує гранично допустиму концентрацію. Основними забруднювачами є важкі метали і нафтопродукти. Оскільки промислові підприємства останні роки працюють не на повну потужність, або зовсім не працюють, то забруднення ґрунтів - спадок минулого.

У місцях відпочинку і територіях житлових масивів вміст забруднюючих речовин в ґрунтах не перевищує гранично допустимої концентрації. В місті забруднення ґрунтів є причиною вторинного забруднення атмосфери. Крім того, забруднюючі речовини вимиваються у підземні води і погіршують їх якість.

 

Радіаційний фон міста

  Радіаційне опромінення відноситься до найпотужнішого екологічного фактору. Після вибуху на ЧАЕС значна територія України була забруднена радіонуклідами. В результаті розсіювання суміші радіоактивних частинок неоднаково забруднили територію нашої країни. Проте, на сьогодні констатується низькоінтенсивне хронічне опромінення населення малими дозами радіації на більшій частині території України.

  Проблема впливу малих доз радіації є надзвичайно актуальною, у зв’язку з тим, що результати сучасних досліджень докорінно змінили ставлення науковців до наслідків впливу малих доз. Лише порівняно недавно стало відомо, що мікродоза радіації, яка поглинається організмом протягом тривалого періоду часу може призвести до більш сильного ураження, ніж та сама доза, що отримується за більш короткий період (ефект Петко).

Основними дозоутворюючими радіонуклідами на сьогодні є цезій та стронцій, тому дослідження забруднення ґрунту і води наші студенти проводили за цими радіонуклідами.

Аналіз даних знаходиться в межах фонового значення перебільшують дози, яка властива територіям із середнім природним фоном опромінення (5-30 мкР/год).

Вміст стронцію і цезію в грунті знаходиться в межах норми і відповідає граничній межі фонового значення по області, що, на нашу думку, пов’язано з більшим вмістом чорноземів, які добре зв’язують радіонукліди.

Активність цезію і стронцію у воді також не перевищує значень прийнятих норм і відповідає нижній межі середньообласного значення (0,1 - 0,5 Бк/кг (Беккарель) за даними радіологічного відділу обласної санітарно- епідеміологічної станції).

Таким чином, визначення радіаційного фону та активності радіонуклідів у пробах грунту і води в місті Хмельницькому дає можливість зробити висновок, що радіологічний стан міста відпдвідає встановленим нормам державного стандарту, а територію міста можна віднести до ділянок із середнім природним радіаційним фоном.

 

Шумове забруднення у місті

Серед несприятливих фізичних факторів, які діють на жителів міста, суттєве місце займає шум, найбільш вагомим джерелом якого є транспорт. В загальному шумовому фоні міста відсоток шуму складає 80%. Рівні шуму на основних магістралях міста перебувають у межах 69-79 дб. Основне шумове навантаження припадає на частини міста, через які пролягають магістралі (вулиці Кам’янецька, Подільська, Чорновола, Львівське шосе тощо), що зв’язують промислові та житлові райони. Великий потік транспорту, малі швидкості, часті зупинки на регульованих перехрестях є причиною підвищення рівнів шуму, які в умовах капітальної забудови вузьких вулиць створюють акустичний дискомфорт у житлових будинках. Помітно впливає на шумовий режим міста залізничний транспорт.

Міське звалище

Викликає занепокоєння міське звалище твердих побутових відходів. Воно було започатковане 1965 року хаотично, на місці глиняного кар’єру. Проектної документації і відповідно технічних заходів щодо користування звалищем не було. Вже у 1982 році звалище вичерпало свої можливості, але воно експлуатується і донині.

Захворювання жителів обласного центру

Дані про стан здоров’я жителів міста Хмельницького були надані відділом охорони здоров’я міськвиконкому. Основними джерелом інформації про захворюваність була також державна статистична звітність.

Станом на 01.01.2020 року у місті проживає 266752 чоловіки. Серед населення за віком: дорослих старше 18 років - 205824 чоловік (77,2%), з них пенсійного віку - 42370 чоловік (15,8%); підлітків 15-17 років - 11442 чоловік (4,3%); дітей (0-14 років) - 49486 (18,5%); працездатного віку - 171566 чоловік (64,3%).

Поширеність хвороб населення в 2020 році на 1000 населення складала 1751,3 випадків. В структурі захворюваності всього населення переважають хвороби органів дихання - 48,8%; системи кровообігу - 4,6%; хвороби органів травлення - 9,8%; кістково-м’язової системи - 6,3%; інші - 5,5%.

Погіршився стан здоров’я дитячого населення міста. Захворюваність на всі хвороби у дітей в 2020 році складала 1650,6 на 1000 дітей (в 1999 році було 1548,7). У структурі захворюваності переважають хвороби органів дихання, відповідно 51,5% (1999 р.) і 63,2% (2020 р.).

Зросла захворюваність хворобами крові - з 13,4 до 14,8 в 2020 році, ендокринної системи з 22,9 до 31,8, опорно-рухової системи з 22,2 до 32,8, вродженими аномаліями з 6,1 до 10,8.

Зменшився рівень захворюваності дітей інфекційними та паразитарними хворобами з 79,7 на 1000 дитячого населення в 1999 році до 65,3 в 2020 році, хворобами шкіри з 124,8 до 108,8, що свідчить про покращення санітарно- гігієнічного стану.

Кількість дітей, що спостерігаються від народження до одного року у місті щорічно зменшується: 1998 р. - 2378, 1999 р. - 2113, 2020 р. - 2095, але рівень їх захворюваності щорічно зростає. В структурі захворюваності малюків до одного року життя переважають хвороби органів дихання.

Рівень смертності дітей до одного року за 2020 рік становить 13,04 на 1000 живонароджених в 2020році (в 1999 році - 11,4).

В структурі дитячої лікарняної смертності переважає смертність у віці до одного року, серед них вроджені аномалії складають 34,4%.

Протягом 2020 року в місті зареєстровано 134 випадки вперше виявленого активного туберкульозу, що на 100 тис. населення складає 50,2. Зростає смертність від активного туберкульозу 11,2 на 100 тис. населення.

Збільшилась захворюваність населення на злоякісні новоутворення в 2020 році - 257,9 на 100 тис. населення.

Таким чином, у 2020 році зросла поширеність і захворюваність на всі хвороби у всіх вікових групах населення міста.

doc
Додав(-ла)
Бернадін Ігор
До підручника
Екологія (рівень стандарту, академічний рівень) 11 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
26 березня 2021
Переглядів
2292
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку