Станційна квест-гра "Сталеве серце України - місто щасливої дитини"

Про матеріал

Станційна квест-гра "Сталеве серце України - місто щасливої дитини" розрахована на учнів старшого шкільного віку. Містить в собі елементи національно-патріотичного виховання.

Перегляд файлу

Розробка квест-гри

«Сталеве серце України – місто щасливої дитини»

Мета: узагальнювати та розширювати знання учнів про місто, в якому вони живуть; виховувати любов до рідного краю, почуття самовідданості рідній землі та гордості за неї.

Обладнання: емблеми на столи з номерами станцій 1,2,3,4; пам'ятка «Правила квест-гри»; картка команди; пазл «Карта України»; конверт з вікториною, український вишитий рушник, кросворд, книга М.В. Гоголя, фотокартки для Станції №3, конверт із загадкою, емблема Покровського району міста Кривого Рогу; карта Покровського району міста Кривого Рогу, зображена на ватмані формату А1; фотокартки з визначними місцями Покровського району; магніти та солодкі подарунки для нагородження учасників квест-гри.

Оформлення: у класній кімнаті парти виставлені півколом, на кожній стоїть назва станції, наприклад «СТАНЦІЯ №1», біля якої стоїть помічник (учень старших класів), він заповнює картку учасникам, оголошує завдання, оцінює правильність відповіді.  Правильно виконане завдання дає можливість потрапити до наступної станції.

Хід заходу

Вчитель-координатор: Вітаю учасників квесту – захопливої чудової гри. На вас чекає цікава та весела подорож рідним містом. Лише той, хто зможе віднайти ключ від цих дверей, за якими ми зараз знаходимося, зможе збагнути таємниці і всю красу нашого міста. Але спочатку для вас, шановні учасники, я хочу зачитати певні правила, а також коротко ввести вас у справу, нагадавши основні відомості про наше славне місто.

Які ж правила квесту? (1 екземпляр роздрукований і вивішений біля входу в квест кімнату)

 

Пам'ятка «Правила квесту»

  1. Вкладуйте у виконання завдань всю вашу енергію та креативність. У вас все вийде, прямуйте далі разом і перемагайте!
  2. Чітко дотримуйтесь правил гри, слідуйте вказівкам і тоді у вас не виникне проблем.
  3. Якщо ви не знаєте відповіді, у вас є можливість «купити» підказку в координатора, виконавши його завдання. Але пам'ятайте, що за весь квест ви можете скористатися лише 4-ма підказками!

(Прим.  для координатору: 1-а підказка – заспівати гімн Кривого Рогу; 2-а підказка – назвати 10 вулиць Кривого Рогу; 3-я підказка – розказати легенду про створення Кривого Рогу; 4-а підказка - назвати 5 визначних місць, якими славиться Криворіжжя.)

  1. Не засмучуйтесь, якщо завдання дається вам важко. Не сваріться, пам'ятайте, що ви – одна команда і працюєте на один результат!

Вчитель-координатор: Що ж, як бачимо, правил не багато. І я впевнена, ви всі їх засвоїли і готові до початку нашого квесту. Тож зараз я розповім вам коротеньку історію, яка послугує початком довгої та захоплюючої подорожі.

Кривий Ріг – це місто,  в якому живемо я і ви. Воно є головним у гірничобудівній галузі України, воно є найдовшим у Європі. Це місто, яке славиться в першу чергу своїми людьми – гірниками, металургами, лікарями, вчителями. Це місто – колиска багатьох відомих нині у всьому світові українців – науковців, спортсменів, акторів, співаків, телеведучих. Наше місто єдине, але розділене на містоутворюючі підприємства, кожне з яких представляє окремий район – місто у місті – зі своїми школами, лікарнями, парками. Величезні площі міста займають різні заводи, шахти, кар'єри, відвали та водосховища. У різному стані – одні живуть на повну силу, інші ледь жевріють, а деякі взагалі в руїнах. Але ти не менше, вони становлять досить характерний міський пейзаж. Усе це поєднано в нашому рідному Криворіжжі – місті, довжиною в життя, місті – яке є сталевим серцем України.

Пропоную вам долучитися до цікавої заочної подорожі та відкрити для себе ще більше нового про рідний Кривбас. Починаємо наш квест!

(Команда визначає капітана, який отримує гральну карту. На кожному етапі помічники заповнюють її.)

№ з/п

Етапи подорожі

Відмітка про виконання

1.

Станція №1. Кривий Ріг – промисловий гігант України

 

2.

Рушник – народний символ Укрїни

 

3.

Станція №2. Гордість Дніпропетровщини – Кривий Ріг

 

4.

Книга М.Гоголя

 

5.

Станція №3. Кривий Ріг – місто довжиною в життя

 

6.

Загадка

 

7.

Станція №4. Наймиліший для всіх наш Покровський район

 

 

СТАНЦІЯ №1. Кривий Ріг – промисловий гігант України

Помічник: Наше місто – важлива частина нашої держави. А наскільки добре ви знаєте свою державу? Перевіримо? (Помічник видає капітану конверт №1 із завданням всередині)

  1. Пазл «Карта України». (Учасники квесту складають пазл, після чого помічник Станції 1 дає дає наступне завдання - вікторина)
  2. – Постановою Верховної Ради України було прийнято і затверджено Акт проголошення незалежності України. Назвіть дату цієї події.

(24 серпня 1991 рік)

  • Основний закон нашої держави? (Конституція)
  • Що означають блакитний і жовтий кольори на прапорі? (Жовтий – колір пшеничної ниви, блакитний – колір чистого, мирного неба і води)
  • Назвіть народні символи України (Барвінок, Верба, Калина, Рушник, Вишиванка)

(Серед названих символів обов'язково повинен бути присутній рушник – він є предметом для переходу на Станцію №2)

Помічник: Що ж, серед названих вами символів є один, який приведе вас до наступної станції. Як ви думаєте, що це символ? Щоб виконати це завдання вам потрібно знайти цей предмет у нашій кімнаті. А я бажаю вам успіхів! (Помічник іде зі Станції №1, стіл залишається пустим).

РУШНИК – народний символ України

(Учасники знаходять у класній кімнаті рушник. На ньому з внутрішньої частини прикріплене завдання.)

Зміст картки з завданням: після того, як виконаєте завдання на вас чекатиме помічник зі станції №2. Завдання важкі, але цікаві на тему «Дніпропетровщина».

Кросворд

     1

 

 

 

 

 

     2

 

 

 

 

 

 

 

 

     3

 

 

 

     4

 

 

 

 

 

 

 

 

    5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

  1. Прізвище українського письменника, публіциста, на честь якого названо Дніпровський національний університет (Гончар)
  2. Найдовша в Європі, простягнута вздовж ріки Дніпро на 32  км, одна з найголовніших у місті Дніпро, раніше носила назву Єкатерининський проспект (Набережна)
  3. Олімпійська чемпіонка з фігурного катання у 1994 році, родом із Дніпропетровщини (Баюл О.)
  4. Місто у Дніпропетровській області з родовищами марганцевої руди світового значення (Марганець)
  5. Одна із перших і найвідоміших назв міста Дніпро (Катеринослав)
  6. Українське декоративно-орнаментальне народне малярство, яке сформувалося на Дніпропетровщині в селищі, звідки й походить назва цього виду мистецтва (Петриківка)
  7. Одне із міст обласного значення Дніпропетровського регіону (Нікополь)

Основне слово кросворду – «ОБЛАСТЬ».  Учасники квесту після розгадки слова підходять до Станції №2.

 

СТАНЦІЯ №2. Гордість Дніпропетровської області – Кривий Ріг

Помічник: Як ви вже побачили з кросворду, наша область багата славними містами та селищами, збагаченою віками історією. Наступне ваше завдання закодоване. (Помічник видає капітану конверт з українським алфавітом і зашифрованим текстом).

«Чудовий Дніпро у тиху погоду, коли вільно і плавно мчить крізь ліси й гори повні води свої. Ані ворухнеться, ані загуркотить.»

28\24\6\19\3\11\14 // 6\18\12\20\21\19 // 24 // 23\11\26\24 // 20\19\4\19\6\24 // 15\19\16\11 // 3\12\16\33\18\19 // 12 // 20\16\1\3\18\19 // 17\28\11\23\33 // 15\21\12\10\33 // 16\12\22\11 // 14 // 4\19\21\11 // 20\19\3\18\12 // 3\19\6\11 // 22\3\19\13 //  1\18\12\ // 3\19\21\24\26\18\7\23\33\22\33 // 1\18\12\ // 10\1\4\24\21\15\19\23\11\23\33 .


А – 1

Б – 2

В – 3

Г - 4

Ґ – 5

Д – 6

Е – 7

Є – 8

Ж – 9

З – 10

И – 11

І – 12

Ї – 13

Й – 14

К – 15

Л – 16

М – 17

Н – 18

О – 19

П – 20

Р – 21

С – 22

Т – 23

У – 24

Ф – 25

Х – 26

Ц – 27

Ч – 28

Ш – 29

Щ – 30

Ю – 31

Я – 32

Ь – 33


 

Помічник: Кому належить дане висловлювання? (М.В.Гоголь).

(Після того як учасники квесту дадуть відповідь, помічник відходить від своєї Станції №2, а учасникам необхідно знайти книгу М.В. Гоголя)

КНИГА М.В. ГОГОЛЯ 

У книзі лежить конверт з наступним завданням: вікторина про Кривий Ріг

  1. На Криворіжжі у НЬОМУ все по-іншому: замість ескалатору – звичайні сходи; двері відчиняються тільки на одну сторону, а не на дві; та й маршрут, здебільшого, прокладений над землею, а не під нею. Ви, напевно, здогадались про що йде мова, проте назвіть не ЙОГО сучасну назву, а ті 2 великі літери, які б мали бути написані на ЙОГО табличці замість одної, яка є зараз. (ШТ – «швидкісний трамвай»)
  2. Перші три ВОНИ з'явилися на Криворіжжі у 1892 році, історія четвертої бере свій початок 4 серпня 1934 року, а остання ВОНА народилась 30 грудня 1974 року, залишаючись й донині найбільшою у Європі. Назвіть її двома словами. (Доменна піч)
  3. На 52 гектарах землі у НЬОМУ знайшли свою домівку 3500 найрізноманітніших виявів краси природи, які дарують криворіжцям естетичне задоволення незалежно від пори року. Попри незручне розташування та специфічне сусідство, про НЬОГО знають майже всі містяни. Назвіть ЙОГО двома словами. (Ботанічний сад)
  4. Цей історичний район Кривого Рогу проектувався з 1931 по 1936 роки за єдиним у СРСР планом такої комплексної житлової забудови, що передбачав його будівництво недалеко від нових великих заходів задля розміщення та організації дозвілля працівників підприємств. Сьогодні є центральною частиною Металургійного району, а пам'ятна дошка на будинку 10 по вулиці Соборності декларує, що «з цього будинку, зведеного у липні 1931 року бригадою Михайла Сутермана, розпочався ВІН». Назвіть ЙОГО. (Соцмісто)
  5. Під час активної забудови Криворіжжя цими номерами позначались будівельні майданчики, на яких зводились житлові об’єкти для містян. З зростанням кількості будинків та задля зручності старий спосіб найменування був замінений новим, у якому вже всім новобудовам було присвоєно ймення вулиць. Однак і сьогодні, понад півстоліття згодом, щодень можна почути ті числа ЇХ, які колись називали ділянки будівництва. Щоправда, їх залишилось не так багато, вони хаотично розкидані Кривим Рогом, хоча є й такий ВІН, що широко відомий далеко за теренами міста. Назвіть ЙОГО. (Квартал)
  6. «Кандидат дипломатичних наук», що здобув цей науковий ступінь разом із освітою у Дерптському університеті; дійсний член спільноти Сільського господарства Південної Росії; один із спів розробників селянської реформи 1861 року. Будучи археологом, він у віці 34 років вивчає Дубову балку та знаходить коло неї породи залізних руд. Працюючи на Криворіжжі, своє акціонерне товариство зареєстрував у Парижі в 1881 році. Наступного від його смерті дня Катеринославською міською управою було виділено 2000 рублів на відкриття пам'ятника йому в губернському місті, а у Кривому Розі такий був збудований у 1891 році на кошти Акціонерного товариства. Через 106 років після відкриття першого пам'ятника, 19 грудня 1997 року, у Кривому Розі повторно був відкритий монумент цьому видатному діячу. Назвіть ЙОГО. (Олександр Поль)
  7. Назва цього природного об'єкту, за деякими даними, походить від тюркського «сорока». Також розглядається варіант походження ймення з татарської мови, що в перекладі – «Чорна ВОНА» як невільний шлях, яким вели полонених на рабовласницькі ринки. Назва цього об'єкту співзвучна з назвою стародавньогерманських племен, що існували у ІІ-V століттях нашої ери на території сучасної Німеччини – Саксонією, а назва «Чорна ріка»  у перекладі на татарську звучало- (Саксагань, річка Саксагань)
  8. Загальновідомий ВІН має висоту 2917 метрів, розташований на північному сході Фессалії, а сьогодні є національним паркомю У Кривому Розі є також свій ВІН, до речі, який теж є знаковим закладом мистецького життя містян. І хоча останні стали його відвідувати із 1982 року,популярність нашого ЙОГО серед криворіжців не менша ,ніж всім відомого ЙОГО у світі. (Олімп)
  9. На початку ХІХ століття імператор Олександр І нагородив землями одного із капітанів російської імперії ,котрий в свою чергу на березі Саксагані заснував селище Катеринівка. У 1881 році на цих землях розпочато будівництво дільниці Катеринівської залізниці й залізничної станції ,яка отримала таку ж назву ,як і у цілому увесь цей історичний район міста. Сьогодні на території цього історичного району Криворіжжя функціонує одразу дві залізничні станції, діє ринок, а у 1936-1976 роках діяло й кладовище. Назвіть цей старовинний криворізький район. (Довгинцеве)
  10.  У гімні Кривого Рогу співається про дивовижну пару, що поєднались назавжди, даруючи містянам хвилини найбільшого задоволення від споглядання на їх міцний союз. Назвіть цю пару. (Інгулець і Саксагань).

СТАНЦІЯ №3. Кривий Ріг – місто довжиною в життя

G:\кр\долгинцево.jpgG:\кр\автовокзал 2.jpgПомічник: «Кривий Ріг – місто довжиною в життя» - відомо в усьому світі. Шановні учасники квесту, а наскільки добре ви знаєте своє місто? Зараз ми це і перевіримо. Помічник видає капітану команди конверт з фотокартками, учні відгадують та називають назву сучасного місця або вулиці, зображених на світлині.

G:\кр\ул. ватутина.jpgG:\кр\пионгер театр.jpg

G:\кр\y_c3b0d7ee.jpg

G:\кр\cyflWH4KaJ4.jpg

G:\кр\x_10d20709.jpg

G:\кр\городской театр.jpgG:\кр\металлург.jpg

G:\кр\вечерний.jpg

Помічник віддає учасникам квесту конверт і відходить від столу. У конверті – загадка.

ЗАГАДКА

Географічний знак залізної руди, на яку багатий Покровський район, і в якому знаходяться одні з найбільших підприємств із добутку залізної руди: ПАТ «ЦГЗК», ПАТ «Кривбасзалізорудком», ПАТ «ЄВРАЗ СУХА БАЛКА». Золотий дубовий трилисник з двома жолудями – це передусім символ сили, міцності, багатства, глибокого коріння та духовного відродження та, крім того, на території району знаходиться «Дубова балка», біля якої ще в давні часи вівся добуток залізної руди. А з часом знаходиться одна із старіших шахт міста. Трилисник формою нагадує тризуб, що є символом триєдності сил, споконвічним знаком-оберегом української землі. Крім того, трилисник символізує минуле, сучасне і майбутнє та їх нерозривний зв'язок, а як жива природна форма – постійний розвиток і оновлення. Блакитна вертикальна хвиляста лінія символізує річку Саксагань, що протікає в районі.

(Відповідь: емблема Покровського району міста)

Помічник після відгадки віддає емблему Покровського району учасникам, на якій із зворотної сторони написано: «Запрошуємо до Станції №4!»

СТАНЦІЯ №4. Наймиліший для всіх нас Покровський район

Помічник: Шановні учасники, ось ви і дісталися до кінцевої станції нашої захоплюючої подорожі. Завдання останнє – завдання найскладніше, тому що вбачає в собі творчий підхід. (Помічник видає учасникам карту Покровського району міста Кривого Рогу, зображену на ватмані формату А1, фотокартки з видатними місцями району.) Вашим завданням є прикріпити фото на карту в тому місці, де знаходиться визначений об'єкт.

КАРТА ПОКРОВСЬКОГО РАЙОНУ                G:\карта + малюнки на неъ\image002.jpg

ФОТОКАРТКИ ДЛЯ ЗАПОВНЕННЯ КАРТИ

G:\карта + малюнки на неъ\8.jpgG:\карта + малюнки на неъ\98.jpg

G:\карта + малюнки на неъ\34526872.jpgG:\карта + малюнки на неъ\83286157.jpg

G:\карта + малюнки на неъ\bogdan-hmelnic-park.krivoi-rog-3.jpg.dbc03f2f287ff34d3a09bbc16a63af33.jpegG:\карта + малюнки на неъ\IMG_6253.JPG

G:\карта + малюнки на неъ\KR_3.jpgG:\карта + малюнки на неъ\z_0caa9ccf.jpg

(Після того, як учні розкладуть усі фотокартки на карту – виходить вчитель-координатор квест-гри з помічниками).

 

Помічник Станції №1:

Послухай, як струмок дзвенить,

Як гомонить ліщина.

З тобою всюди, кожну мить

Говорить Україна.

 

Послухай, як трава росте,

Напоєна дощами,

І як веде розмову степ

З тобою колосками.

 

Послухай, як вода шумить –

Дніпро до моря лине, -

З тобою всюди, кожну мить

Говорить Україна.

(П. Осадчук)

 

Помічник Станції №2:

Дніпропетровщина, ти – серце України,

Руда й Чорнозем – головний наш Бог

А ми – надійна і міцна родина,

Шахтар і металург, поет і хлібороб.

 

Помічник Станції №3:

Прості та щирі вдячні почуття

До тебе в серці назавжди зберіг,

Моя любов, любов на все життя,

Чудове рідне місто – Кривий Ріг.

 

Зливаюся з тобою без вагань,

Як степ, в якому виріс ти колись,

Де річки Інгулець та Саксагань

В обійми нероз'єднані злились.

 

Твій непоборний, гордий, вільний дух

Кувався в праці різних поколінь;

Ти знав незгоди, пережив біду,

І вистояв під тиском двох століть.

                   

Садами розквітаєш повесні,

Із року в рік кипить в тобі життя.

Нехай лунають вірші та пісні,

Про місто, що прямує в майбуття.

 

Веселкою краси на сонці грай!

Відколи йду крізь пил твоїх доріг,

Люблю тебе, мій милий серцю край,

Мій Кривий Ріг, мій рідний Кривий Ріг!

 

Помічник Станції №4:

Зелені береги красуні – Саксагані

Квітучі парки, сквери та сади…

Простори, неозорені очами –

Чарівний краю наш – це ти, це тільки ти!

Район Покровський, робітничий

Комбінатів та шахт перегон,

Яблуневий, квітучий,

Наймиліший для всіх нас Покровський район!

Тобі, районе, гідні перемоги

Дарують наші славні трударі

У нас єдина доля і дорога –

Чарівний краю наш, вклоняємось тобі!

 

Учитель-координатор: Шановні учасники квесту! Ми всі сподіваємося, що наша квест-гра вам сподобалася. Сьогодні ви справно попрацювали, показали командний дух і цілеспрямованість, а головне – дійшли до кінцевої станції. Вітаємо вас! За це ви отримуєте солодкі подарунки та маленькі призи – магніти з панорамами нашого славного міста. І пам'ятайте найголовніше, що «містом щасливої дитини є тільки сталеве серце України – наша славна Криворізька земля»! До нових зустрічей!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Приліпко Ірина Олексіївна
    Дякую за розробку. Зберегла собі для схеми, хочу розробити квест - гру про герої-міста України.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Сценарії
Додано
25 липня 2018
Переглядів
3763
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку